Top 20 Mooiste Kantoren ter Wereld (2022)

mooiste-kantoren-ter-wereld

Bedrijven lijken tegenwoordig, vooral degenen die hun geld verdienen op het internet, veel meer aandacht te besteden aan hun personeel en werkomgeving, zodat ze er echt het maximale uit kunnen halen.

We hebben een lijst samengesteld van 20 van onze favoriete kantoren uit de hele wereld, om je te laten zien wat er gebeurt achter de schermen van enkele van de grootste bedrijven op het internet, en enkele kleine klompjes design van meer obscure bedrijven.

1. Corus Quay – Toronto, Canada

CORUS ENTERTAINMENT | Teknion | Archello

Dit is een van de grootste kantoren op de lijst, en zo te zien ook een van de leukste. Het is maar liefst 500.000 vierkante meter groot en de thuisbasis van Corus Entertainment. Het is bestempeld als het slimste gebouw van Toronto. Het gebouw brengt 1100 medewerkers, die voorheen in 11 afzonderlijke gebouwen waren gehuisvest, samen in een open kantooromgeving met meerdere sociale ruimten, waaronder zelfs een atrium van vijf verdiepingen met een glijbaan van drie verdiepingen en een lounge boven een paar tv-studio’s. Dit gebouw draait om plezier maken en het samenbrengen van alle werknemers van een bedrijf op één plek om de productiviteit te verhogen, zodat het bedrijf kan blijven groeien. Felle kleuren, grote tv’s, directietafels in de vorm van ijshockeybanen – dit gebouw heeft het allemaal.

2. Facebook – Palo Alto, Californië

Facebook Palo Alto Headquarters Campus | SC Builders Inc.

Facebook ging bij het ontwerpen van hun kantoor een beetje anders te werk dan de meeste bedrijven, door hun eigen software te gebruiken om hun werknemers te vragen wat zij van een kantoor zouden willen. Het resultaat was een uitstekende werkomgeving met grote open ruimtes om vanuit te werken, en geweldige ontspanningsruimtes met een plek om te skaten en te DJ-en. Dat klopt, je sluit je iPod niet gewoon aan op een dock, er is een hele booth waar je je mixvaardigheden kunt oppoetsen terwijl je collega’s vermaakt. Dit alles gecombineerd met de moderne, comfortabele vormgeving van het complex betekent dat Facebook een van de beste plaatsen is om te werken en te spelen, wat eigenlijk ideaal is, als je bedenkt dat hun medewerkers dagelijks voor 500 miljoen mensen zorgen, van ruwweg 750 miljoen actieve accounts.

3. Hoofdkantoor AOL – Palo Alto, Californië

Aol Headquarters - Palo Alto | Office Snapshots

Het is geen geheim dat AOL niet meer het bedrijf is dat het ooit was, maar ze proberen grote veranderingen door te voeren met de aankoop van websites als Techcrunch en Huffington Post, en ze hebben onlangs hun hoofdkwartier ingrijpend verbouwd. Ze hebben zich ontdaan van de saaie bedrijfsgevel en een voorbeeld genomen aan Google en geprobeerd hun kantoor leuker en inspirerender te maken, met frisse nieuwe ontwerpen. Dit kantoor is alles wat je van enorme internetbedrijven kunt verwachten, met grote keukens, kleurspatten, talloze ontspanningsruimtes, pooltafels, speelzalen, en natuurlijk de zo belangrijke werkruimtes.

4. Dreamhost – La Brea, Californië

The Dreamhost Office in Brea, California

Het kantoor van Dreamhost, ontworpen door dezelfde mensen die AOL en Facebook hebben gemaakt, is weer zo’n kantoor met lichte open ruimtes, die de persoonlijke kubussen hebben afgeschaft om de interactie tussen de medewerkers te bevorderen. Verspreid over het gebouw zijn open en privéruimtes voor vergaderingen, ontspanning en werk, en ook speelruimtes en eetgelegenheden. Ontwerpen als deze kunnen heel gewoon beginnen te lijken, maar dit soort dingen gebeuren alleen als er veel geld mee gemoeid is; hoeveel van jullie hebben wel eens pingpong gespeeld op het werk? Grote glazen ramen zorgen voor een lichte werkomgeving, weg van de harde tl-verlichting, terwijl de verschillende vloeren en kleurspatten het geheel een stuk minder klinisch doen aanvoelen.

5. Comvert – Milaan, Italië

Bastard Store / studiometrico | ArchDaily

Dit moet wel een van de coolste gebouwen zijn om een kantoor in te bouwen, dat ontstond toen het alternatieve kledingbedrijf Comvert op zoek was naar een nieuwe ruimte voor hun hoofdkantoor. Tijdens de zoektocht stuitten ze op een oude verlaten bioscoop die de perfecte oplossing leek. Het was groot genoeg voor al hun kantoren, opslag en zelfs ruimte voor een winkel aan de voorkant, maar er was één ‘probleem’: wat zouden ze doen met al die extra ruimte boven waar het publiek zat tijdens een film? Het antwoord is uniek, geïnspireerd en allesbehalve eenvoudig – bouw een indoor skatebaan die boven het magazijn hangt. Dit was een perfecte oplossing voor alle ruimte, terwijl het personeel vermaakt werd en paste in hun alternatieve kledingmerkimago.

6. Pallotta TeamWorks – Los Angeles, Californië

Pallotta Teamworks office in Los Angeles, California - Creative Spaces - Awwwards

Dit kantoor verschilt om één reden van alle andere op de lijst, en dat is het budget. Het was beperkt tot slechts €41 per vierkante meter, wat de ontwerpers dwong om buiten de doos te denken, maar goed, het lijkt erop dat ze niet veel verder kwamen dan alleen de doos. Omdat dit met zo’n klein budget moest gebeuren, hebben ze een aantal zeecontainers aangepast en omgebouwd tot kantoorruimte in een groot pakhuis. Dit unieke ontwerp en de frisse kleuren zorgen voor een nogal interessante werkomgeving, die niet alleen goedkoop is om te bouwen, maar ook om te gebruiken. Pallotta TeamWorks is een liefdadigheidsorganisatie die gespecialiseerd is in het inzamelen van geld voor verschillende behoeften, door het organiseren van inzamelingsacties waaraan mensen kunnen deelnemen, en die elk jaar tientallen miljoenen dollars inzamelt voor goede doelen.

7. Google-kantoor – Zürich

Inside Google's Zurich Office, Home of Over 2,000 'Zooglers'

Het is geen geheim dat Google een leuk, fris bedrijf is, met tonnen geld en toegewijde werknemers, en een deel van het geheim achter deze werknemers zijn de geweldige kantoren van waaruit ze werken. Google heeft veel tijd en geld gestoken in het maken van de perfecte werkomgeving, waarin zaken met plezier worden vermengd, zodat het personeel zich tijdens de pauzes kan ontspannen en bijtanken. Google gedijt bij creativiteit en die gedachte is sterk doorgedrongen in de redenering achter de ontwerpen van hun kantoren, waardoor elke werknemer een ruimte heeft om creatief te zijn.

In dit artikel bespreken we de 8 eenvoudige regels die Google volgt – maar een minder bekende regel bij Google is dat niemand meer dan 100 meter verwijderd mag zijn van voedsel, dus je vindt overal keukens, evenals een geweldige cafetaria waar elke werknemer drie keer per dag gratis te eten krijgt. Als je denkt dat de kantoren over de top zijn en veel te groot, dan hoef je in ieder geval niet de hele tijd overal heen te lopen, want je kunt gewoon de glijbaan of de brandweerpaal rond het gebouw nemen. Als dat allemaal niet genoeg voor je is, en je echt een rustige plek wilt om te ontspannen en los te komen van je werk, dan is er altijd nog de bibliotheek of het aquarium.

8. Red Bull kantoor – Soho, Londen

In een karaktervol gebouw hebben we het Londense kantoor van Red Bull, een omgebouwd gebouw van vijf oude pubs in Soho. Omdat geen van de gebouwen oorspronkelijk met elkaar verbonden was, of zelfs maar verdiepingen op dezelfde hoogte had, werd dit altijd al een interessant gebouw met veel ruimte en coole kenmerken. Red Bull gaat niet alleen over energiedrankjes, deze kantoren zijn voor ongeveer 100 mensen van meestal 20 jaar, om samen te werken en creatief te zijn in deze unieke ruimtes. Ze hebben de regels van het bedrijfskantoor overboord gegooid en gekozen voor een meer loungeachtige sfeer, met originele kenmerken van de oude gebouwen, en een receptie die ‘s avonds in een bar verandert. Dit is de perfecte werkplek voor de jonge Londenaar die creatief wil zijn bij een van de interessantste bedrijven die er zijn.

9. YouTube – San Bruno, Californië

YouTube is een interessant bedrijf, want het werd in minder dan twee jaar tijd verkocht voor het prinselijke bedrag van 2 miljard euro, maar zijn verdiencapaciteit lijkt daar ver onder te liggen. Dat heeft Google er echter niet van weerhouden grote dure kantoren te kopen, wat een handelsmerk van het bedrijf lijkt te zijn. Grote open kantoorruimtes en extraatjes voor de werknemers domineren dit kantorencomplex, want ze kunnen zich ontspannen met een beetje indoor putting, free-roam Segway rijden, eten, gamen, zwemmen en fitnessactiviteiten, om er maar een paar te noemen. Zaken en plezier ineen bij YouTube, in de hoop dat het personeel ontspannen en geïnspireerd genoeg is om met nieuwe ideeën te komen en goed met hun collega’s samen te werken.

10. ThinkGarden – Milaan, Italië

Thinkgarden: where doing business is natural by fabrizio pierandrei, stefano anfossi - Architizer

ThinkGarden begrijpt dat we voor ons werk de meeste tijd binnenshuis moeten doorbrengen, maar er is geen reden waarom we niet wat levende natuur bij ons kunnen hebben. Hun hele kantoor is ontworpen om de natuur te weerspiegelen met zitzakken in de vorm van stenen, grote planten, bloemen en bomen, en ongebruikelijke plaatsing van het bureau. Zelfs de muren zijn zo ontworpen dat het lijkt alsof je midden in een bos zit, en het helderwitte meubilair contrasteert met de planten, waardoor het nog meer opvalt. Als je dit kantoor nog niet groen genoeg vindt, dan zal de putting green bij de receptie je misschien op andere gedachten brengen.

11. KBP West Offices – San Francisco, Californië

Inside KPB West's Offices | Office Snapshots

Dit unieke kantoor- en conferentiegebouw bestaat uit drie vleugels, die gescheiden worden door de schuifwanden, en geopend kunnen worden tot één kleurrijke vergaderruimte. De inrichting van het kantoor is niet wat je typisch zou noemen, zelfs niet volgens de normen op deze lijst. Er is een bibliotheek/vergaderzaal met houten draaistoelen, bizar gevormde kamers met schuine plafonds en krijtbordmuren, miniatuurtrappen die je naar met groen tapijt beklede telefooncellen voor conferentiegesprekken brengen, en dat alles binnen wat het best omschreven kan worden als een wit pakhuis. Dit is het kantoor van een reclamebureau in San Francisco, en hun unieke kantoren zijn ontworpen om de creatieve geesten te stimuleren van degenen die er werken. En als het tijd is voor een pauze, is er altijd nog de binnentuin, of de enorme en kleurrijke eetzaal, waar het personeel zich kan ontspannen en verder socialiseren.

12. Selgas Cano – Madrid

Selgascano Architecture Office by Iwan Baan / Selgascano | ArchDaily

Er staan kantoren in deze lijst van enkele van de grootste bedrijven ter wereld, maar als het gaat om het maken van geweldige kantoren, doet grootte er niet toe. Dit moet wel een van de meest ontspannende kantoren zijn om in te werken, want je zit half ondergronds en half bovengronds, met uitzicht op het bos. Dit is Selgas Cano Office, ontworpen door Iwan Baan en gelegen in een bos, nabij Madrid, in Spanje. Dit kantoor voor architecten is licht en luchtig, met strakke lijnen en kleurrijke details, waardoor het een geweldige plek is om vanuit te werken. Het gaat minder om geweldige leuke glijbanen, lekker eten en speelruimtes, en meer om een ontspannen omgeving, weg van harde verlichting en grote lege ruimtes.

13. Gummo – Amsterdam, Nederland

Omdat Gummo de ruimte op de eerste verdieping van het oude Paroolgebouw in Amsterdam slechts twee jaar zou huren, overtuigde i29 Gummo ervan de mantra ‘reduce, reuse, recycle’ te omarmen om een stijlvolle kantoorruimte te creëren die zo min mogelijk impact zou hebben op het milieu en op hun portemonnee. Alles in het kantoor voldoet aan de nieuwe huisstijl van wit en grijs. Al het meubilair werd lokaal gekocht via eBay, liefdadigheidswinkels en wat er nog over was van het oude kantoor. Alles werd vervolgens gespoten met milieuvriendelijke verf om het in overeenstemming te brengen met het nieuwe kleurenschema. Het nieuwe kantoor is een perfect voorbeeld van een slimme manier om een tijdelijke ruimte stijlvol en tegen minimale kosten in te vullen.

14. Lego – Denemarken

Als je op ons lijkt, dan is je ideale kantoor ergens waar je de hele dag door Lego kunt worden omringd, en dat is hoe het is om bij Lego te werken. De kleurrijke open indeling stimuleert interactie en spel tussen de medewerkers, in een poging om hun fantasie aan te wakkeren, en dat is waar het bij Lego om draait. De vergaderruimten zijn allemaal licht, kleurrijk en open, en variëren in grootte afhankelijk van hun gebruik, maar ze zijn allemaal ontworpen om één ding te bereiken: een gelukkige en comfortabele werkomgeving bieden om het moreel en de productontwikkeling te stimuleren. Het hele kantoor is zo ontworpen dat iedereen met de lego kan spelen en iets nieuws kan bedenken, terwijl het werk gedaan wordt, en de tijd bij het bedrijf leuk is. Als de hele dag spelen en werken met Lego je niet gelukkig maakt, wat dan wel!?

15. Zappos – Las Vegas, Nevada

Als je niet uit Amerika komt, dan heb je misschien nog niet van Zappos gehoord, maar ze zijn een enorm bedrijf, in feite ‘s werelds grootste online schoenenverkoper. Klanttevredenheid is het geheim achter hun succes, en dat is waar ze beroemd om zijn, en daarom maakt het deel uit van een van de meest succesvolle sites op internet, hun nieuwe eigenaren – Amazon.com. Deze cultuur van besef van het belang en de individualiteit van mensen is overgebracht naar het hoofdkantoor van het bedrijf, waar elke werknemer zijn eigen kleine afdruk krijgt in de kantoorinrichting. In tegenstelling tot de meeste bedrijven op deze lijst heeft Zappos zich grotendeels gehouden aan een op hokjes gebaseerde inrichting, alleen moedigen ze elke werknemer aan om die eigen te maken, met decoraties, speelgoed en snuisterijen. Daardoor is elk hokje uniek en voelt het kantoor minder steriel en prettiger om in te werken; het personeel heeft zelfs inspraak in de inrichting van de vergaderzalen. Als je toevallig in Las Vegas bent, kun je een korte reis buiten de stad maken en het kantoor daadwerkelijk bezoeken en gratis alles over Zappos te weten komen.

16. Big in Japan – Dallas, Texas

Het is verbazingwekkend om te zien hoe snel technologiebedrijven tegenwoordig kunnen groeien. Big In Japan is een ontwikkelaar van mobiele apps uit Dallas die in 2008 begon met hun bekroonde app ShopSavvy voor het scannen van streepjescodes. Ze zitten nu in een steeds groter en moderner kantoor dat gericht is op open werken en coole decoraties, zoals het Hulk-standbeeld van negen voet. Zoals de meeste kantoren op deze lijst heeft BIJ de werkkubussen afgeschaft en gekozen voor een meer strakke afwerking, met een vergaderzaal met glazen wanden om de indruk van ruimte te wekken. Voor ontspanning zijn er altijd Rock Band en diverse spelconsoles, met comfortabele leren banken en beenzakstoelen om van de vele TV’s te genieten. De mix van werk en spel is overal in dit kantoor, met Fussball dat slechts een stoelendraai verwijderd is van het werk, Big In Japan begrijpt dat om dingen leuk te kunnen maken, je plezier moet kunnen hebben. Voorlopig zijn ze nog een relatief klein bedrijf, maar het is duidelijk dat ze een voorbeeld hebben genomen aan de grote jongens, en hun kantoor helemaal op de werknemers hebben afgestemd.

17. Hoofdkantoor Dtac – Bangkok

Dtac besloot onlangs een einde te maken aan de afzonderlijke kantoorruimtes in de stad Bangkok, en bracht alle zes gebouwen onder één dak, wat toevallig de grootste kantoorverhuur ooit in de geschiedenis van Thailand is, met ongeveer 650.000 vierkante meter. De verhuizing en het ontwerp weerspiegelen de wens van het bedrijf om de favoriete werkgever te worden, om “samenwerking en communicatie te verbeteren, gemeenschappelijke doelen te versterken, de creativiteit te vergroten” en het voor het merk gemakkelijker te maken om snel te reageren op veranderende omstandigheden.

De merkbenadering van Dtac is “spelen en leren” en dat wilden ze aan hun werknemers en klanten laten zien met hun nieuwe, nogal inspirerende kantoor, dat 22 verdiepingen beslaat. Enkele van de hoogtepunten zijn een enorm cirkelvormig bibliotheekamfitheater, en een hele verdieping gewijd aan plezier, met zaalvoetbal, tafeltennis, hardloopbaan, en concert- en uitvoeringsruimten. Om de creativiteit te voeden zijn er de Conversation Pit, de Freeform Meeting, Picnic Table en Dining Room, allemaal gemaakt om informele, persoonlijke ontmoetingen aan te moedigen. En niet te vergeten het hoogtepunt van het gebouw: een open terras met uitzicht op de skyline van Bangkok.

18. Traction Marketing Group – Oklahoma City, Oklahoma

Traction Marketing Group Offices | Office Snapshots

Traction Marketing Group begon met een gewoon pakhuis en ging daar creatief mee om. Met kleuren op elke muur is er een interessante mix van blauw, groen, bruin en grijs verspreid over het grote, open kantoor. Ze hebben de harde TL-verlichting afgeschaft en gekozen voor spotverlichting en festonverlichting die over de pingpongtafel naar beneden zwaait. Op de gladde betonnen vloer staan meerdere zitjes waar werknemers kunnen rusten, en de enorme glazen garagedeur overspoelt het hele kantoor met natuurlijk licht, wat de werkomgeving veel comfortabeler maakt. Het is duidelijk een pakhuis geweest, maar dat draagt bij aan het karakter en voorkomt het gevoel van een steriele werkruimte. Het hele gebouw is ontworpen om de stijl van zakendoen van het bedrijf te weerspiegelen, en uit ervaring weten ze dat eenzelfde benadering van waar ze werken, betere resultaten oplevert.

19. LivingSocial – Washington, D.C.

Als je LivingSocial niet kent, het is een bedrijf voor dagaanbiedingen, in dezelfde trant als Groupon, en net als Groupon groeien ze snel. Om dit nieuwe personeelsbestand te huisvesten hebben ze een grote, nieuwe, comfortabele werkruimte nodig, die de bedrijfsvisie weerspiegelt en de interactie en samenwerking tussen de medewerkers bevordert. Er is een grimmige mix van oud en nieuw in dit gebouw, want sommige delen van de plafonds en muren zijn kaal gelaten om het verleden te laten zien, wat in contrast staat met het nieuwe moderne ontwerp van het bedrijf voor het kantoor. Blootliggende bakstenen, antieke deuren en oude luiken zijn te zien in dezelfde ruimte als een grote spiegelwand, spelletjesmachine, flatscreen tv’s en foto’s van donuts. Met zo’n jong bedrijf vertrouwen ze op veel hard werk, maar om ervoor te zorgen dat het personeel niet overwerkt raakt, is er een mix van work hard, play hard om het werk niet eens op werk te laten lijken.

20. Parlement – Portland, Oregon

Parliament Design - Portland Office | Office Snapshots

Dit is een bedrijf dat het belang kent van een gelukkige en comfortabele werkomgeving, maar er een iets andere draai aan heeft gegeven dan sommige bedrijven op deze lijst. Het ontwerp van dit kantoor omvat veel teruggewonnen of gerecyclede materialen, zoals oude straatnaamborden, een geborgen pizzaoven en hout uit een schuur en een kerk. Maar dat ze oude materialen hebben gebruikt, betekent niet dat het ontwerp eronder hoeft te lijden, want de aandacht voor detail en afwerking is voortreffelijk, en de mix van ruwe materialen helpt het echt op te vallen. Als klap op de vuurpijl is het kantoor afgewerkt met een tapijt van berenhuid.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten