Hoe verbeter ik mezelf? (50x Tips voor Zelfontwikkeling)

vrouw-blij-beter

Bent je iemand die zichzelf graag ontwikkeld? Zoekt je voortdurend naar manieren om jezelf te verbeteren? 

Er is altijd wel iets aan onszelf dat we kunnen verbeteren. Het menselijk potentieel is eindeloos, dus het is onmogelijk om een punt te bereiken waarop we niet meer kunnen groeien.

Telkens als we denken dat we goed bezig zijn, kunnen we nog beter worden.

Wij hebben 50 van de beste tips verzameld, die nuttig kunnen zijn in jouw persoonlijke groeireis. Sommige van deze tips zijn eenvoudige stappen die je meteen kunt zetten. Sommige zijn grotere stappen die bewuste inspanning vergen om in actie te komen.

1. Creëer een inspirerende kamer

bureau-houtblad

Je omgeving bepaalt de sfeer en toon voor jou. Als je in een inspirerende omgeving woont, zul je elke dag geïnspireerd raken.

Als er een kamer in je huis is die er rommelig of saai uitziet, breng het dan naar een hoger niveau door een nieuwe laag verf aan te brengen, een paar mooie schilderijen voor aan de muur te kopen, of te investeren in comfortabele meubels om er een ruimte van te maken die altijd gastvrij en inspirerend zal aanvoelen.

2. Overwin je angsten

Of het nu de angst voor onzekerheid is, angst voor spreken in het openbaar, of angst voor risico’s, al je angsten houden je in dezelfde positie en weerhouden je ervan je leven te verbeteren.

Erken dat je angsten gebieden weerspiegelen waar je kunt groeien, omdat ze fungeren als een kompas dat wijst naar gebieden die aandacht nodig hebben. 

3. Ontwikkel je vaardigheden naar een hoger niveau

Als je al eens videospelletjes hebt gespeeld, ken je het concept van een hoger level krijgen – ervaring opdoen zodat je beter en sterker kunt worden.

Een blogger is voortdurend bezig met zijn schrijfvaardigheden te verbeteren. Een spreker is voortdurend bezig zijn vaardigheden op het gebied van publieke betrokkenheid uit te breiden. Welke vaardigheden kun jij verbeteren?

4. Toon vriendelijkheid aan de mensen om je heen

Je kunt nooit te aardig zijn voor iemand. Vriendelijk zijn helpt ons om andere kwaliteiten te cultiveren, zoals mededogen, geduld en liefde.

Als je weer verder gaat met je dag na het lezen van dit artikel, begin dan met meer vriendelijkheid uit te stralen naar de mensen om je heen, en kijk hoe ze reageren.

Merk ook op hoe je je voelt als je je vriendelijk gedraagt tegenover anderen. De kans is groot dat je je optimistischer en dankbaarder gaat voelen.

5. Vroeg opstaan

meisje-opstaan-bed-wakker

Vroeg opstaan is door velen erkend om je productiviteit en je levenskwaliteit te verbeteren.

Als je vroeg opstaat, heb je tijd om aan zelfverbetering te werken voordat iedereen op is. Je voegt extra tijd toe aan je dag, neemt de ochtendrust in je op en absorbeert het vroege ochtendzonlicht dat je helpt je hersenen in de actieve modus te zetten.

6. Zorg voor een wekelijkse trainingsroutine

Een betere jij begint met een betere conditie door fysieke activiteit. Zet een doel om bijvoorbeeld minstens 3 keer per week te joggen, minstens 30 minuten per keer.

Probeer het door elkaar te gooien door elke dag andere oefeningen te doen om verveling en overbelasting van de spieren te voorkomen.

7. Start een 30-daagse uitdaging

Stel een doel en geef jezelf 30 dagen om dit te bereiken. Je doel kan zijn om een nieuwe gewoonte aan te houden of een nieuwe hobby te ontwikkelen.

8. Mediteer

Meditatie helpt je te kalmeren en bewuster te zijn terwijl het je algehele mentale gezondheid verbetert. Meditatie kan je ook helpen om beter te slapen, productiever te zijn en vriendelijker te zijn voor de mensen om je heen. Probeer bijvoorbeeld de abundance meditatie serie van Deepak Chopra. Hierbij doe je 21 dagen lang een begeleide meditatie, wat vaak het beste werkt als je nog geen ervaring hebt.

9. Leer spreken in het openbaar

Interessant genoeg is spreken in het openbaar de grootste angst ter wereld, met de dood als tweede.

Spreken in het openbaar kan je helpen om beter te leren communiceren, jezelf te presenteren, en mensen aan je te binden. Deze vaardigheden zijn zowel persoonlijk als professioneel nuttig, omdat je het beter zult doen in vergaderingen en presentaties.

10. Maak een persoonlijke levenshandboek

Een levenshandboek is een boek dat de essentiële zaken bevat over hoe je je leven ten volle kunt leven, zoals je doel, je waarden en je doelen. Je kunt het zien als een handleiding voor hoe je je beste leven kunt leiden door consequente zelfverbetering.

11. Schrijf een brief aan je toekomstige zelf

Waar zie je jezelf over 5 jaar? Wat voor persoon zal je zijn nadat je geleerd hebt hoe je jezelf kunt verbeteren?

Verzegel hem. Zet een datum in je agenda om hem over 1-5 jaar te openen. Begin dan met werken om de persoon te worden die je wilt zijn bij het openen van die brief.

12. Stap uit je comfortzone

reizen-persoon-vliegveld

Echte groei komt met hard werken en zweten. Te comfortabel zijn helpt ons niet groeien; het laat ons stagneren.

Identificeer waar je comfort zone grenzen zijn en hoe je kunt beginnen om hier een beetje over heen te stappen. Ga wandelen op een pad waar je nog nooit bent geweest, maak een gerecht dat je nog nooit hebt geprobeerd, of zeg ja als een vriend je de volgende keer vraagt om uit te gaan terwijl je normaal nee zou zeggen.

13. Identificeer je blinde vlekken

In termen van persoonlijke ontwikkeling zijn blinde vlekken dingen over onszelf waar we ons niet bewust van zijn. Het ontdekken van onze blinde vlekken helpt ons onze verbeterpunten te ontdekken.

Een oefening die je kunt gebruiken om jouw blinde vlekken te ontdekken is om alle dingen/gebeurtenissen/mensen te identificeren die jou triggeren, dit zijn je blinde vlekken.

Zodra je deze triggers kent, kun je manieren vinden om ze te verbeteren of te overwinnen.

14. Laat het verleden los

Is er een onvrede uit het verleden waar je aan vasthoudt? Zo ja, dan is het tijd om het los te laten als onderdeel van je zelfverbetering.

Er aan vasthouden weerhoudt je ervan om verder te gaan en een beter mens te worden. Breek los van het verleden, vergeef jezelf, en ga verder.

15. Start een zakelijke onderneming

man-pak

Is er iets waar je interesse in hebt? Waarom zou je er geen onderneming van maken en geld verdienen terwijl je tegelijkertijd leert?

Het starten van een nieuwe onderneming vereist dat je vaardigheden leert op het gebied van bedrijfsvoering, zakelijk inzicht ontwikkelt en een concurrentievoordeel hebt.

Het proces van het starten en ontwikkelen van een bedrijf kan je veel vaardigheden bijbrengen zoals zelfdiscipline, leiderschap, organisatie en management.

16. Daag iemand uit

Competitie is een van de beste manieren om te groeien en te helpen bij zelfverbetering. Stel een uitdaging (gewichtsverlies, lichaamsbeweging, financiële uitdaging, enz.) en concurreer met een geïnteresseerde vriend om te zien wie het doel het eerst bereikt.

Door het proces, zullen jullie beiden meer winnen dan wanneer je alleen op het doel afgaat.

17. Reik uit naar mensen die een hekel aan je hebben

Als je ooit ergens voor staat, ga je haters krijgen.

Het is makkelijk om een hekel te hebben aan de mensen die een hekel aan ons hebben; het is veel uitdagender om van hen te houden. Om te kunnen vergeven, los te laten en liefde te tonen aan deze mensen is grootmoedigheid en een open hart nodig.

Zoek naar een oplossing en sluit wrok uit het verleden af. Zelfs als zij weigeren terug te geven, hou toch van hen. Dat is veel bevrijdender dan hen terug te haten.

18. Neem een pauze

Need A Break GIF by MOODMAN

Heb je te hard gewerkt? Zelfverbetering gaat ook over het erkennen van onze behoefte om een pauze te nemen om de langere afstand te lopen. Je kunt niet rijden met een auto als hij geen brandstof heeft.

Tijd voor jezelf inplannen is belangrijk. Neem elke week wat vrije tijd voor jezelf. Ontspan en laad jezelf op voor wat er komen gaat.

19. Vraag om feedback

Hoezeer we ze ook proberen te verbeteren, we zullen altijd blinde vlekken hebben. Om feedback vragen geeft je een extra perspectief terwijl je leert hoe je jezelf kunt verbeteren.

Benader vrienden, familie, collega’s, een baas, of zelfs kennissen voor feedback. Ze kunnen hun feedback objectief geven en je verder te ontwikkelen. 

20. Blijf gefocust met een “To-Do List”

Je dag beginnen met een lijst van taken die je wilt afwerken, helpt je om gefocust te blijven. De dagen waarop je dit niet doet kunnen eindigen als chaotisch of onproductief. Je vergeet misschien bepaalde taken of komt tijd te kort omdat je geen plan hebt gemaakt om elk item aan te pakken.

21. Stel grote en dappere doelen

Verzin doelen waarvan jij denkt die je die nooit zou kunnen bereiken. 

Doelen die veel verder gaan dan wat jouw normale vermogen aan zou kunnen, omdat ze groot en gedurfd zijn.

Je kunt langzaam met vele kleine stapjes aan dit doel werken en wie weet.. Je krijgt een ontzettend goed gevoel over jezelf als je ze eenmaal hebt voltooid. Dus bepaal ze, en begin eraan te werken.

“It is better to aim high and miss than to aim low and hit.”

22. Erken je gebreken

Iedereen heeft gebreken, maar het belangrijkste is om ze te begrijpen, ze te erkennen en ze aan te pakken door zelfverbetering.

Wat zijn volgens jou je gebreken? Wat zijn de zwakke punten waar je nu aan kunt werken? Hoe wil je ze aanpakken?

Vergeet niet dit te doen met een gevoel van zelfliefde. Kijk niet naar je gebreken door een zelfkritische of gemeen-geestig licht. Dit gaat over het vinden van gebieden waarvan je voelt dat je ze kunt verbeteren, niet over het vinden van dingen die verkeerd zijn aan jou. Lees ook: dingen die ongelukkige mensen doen

23. Kom in actie

Lets Go Action GIF by Nickelodeon

De beste manier om te leren en te verbeteren is om actie te ondernemen. Wat is iets dat je al een tijdje van plan bent te doen? Hoe kun je er meteen actie op ondernemen?

24. Lees 1 artikel per dag over persoonlijke ontwikkeling

Elke dag minstens één artikel over persoonlijke ontwikkeling te lezen is een hele goede gewoonte.

Er zijn veel geweldige blogs over persoonlijke ontwikkeling, die je in een paar minuten gelezen kunt hebben. Tip: ons artikel over levenslessen die iedereen zou moeten weten is een aanrader!

25. Leer van mensen die je inspireren

Denk aan mensen die je bewondert, mensen die je inspireren. Deze mensen weerspiegelen bepaalde kwaliteiten die je voor jezelf wilt hebben als je leert hoe je jezelf kunt verbeteren.

Wat zijn de kwaliteiten in hen die je voor jezelf wilt hebben? Hoe kun je deze kwaliteiten verwerven?

26. Stop met een slechte gewoonte

Zijn er slechte gewoontes waar je aan kunt werken om ze te elimineren? Bijvoorbeeld uitslapen, roken, drinken of uitstelgedrag.

27. Cultiveer een nieuwe gewoonte

Enkele goede gewoonten om te cultiveren zijn het lezen van boeken, vroeg opstaan, lichaamsbeweging, het lezen van een nieuw artikel over persoonlijke ontwikkeling per dag, mediteren en gezond eten.

Zijn er nog andere nieuwe gewoonten die je kunt cultiveren voor meer zelfverbetering?

28. Adem bewust

vrouw-ontspannen

Neem een moment bij de bushalte, in de rij bij de slager, of voordat je in slaap valt, om je op je ademhaling te concentreren. Het is aangetoond dat zelfs een paar minuten per dag diep ademhalen de ontspanningsreactie van ons lichaam stimuleert en stress reguleert.

Oefening:

  • Adem in zoals je normaal zou doen.
  • Adem uit en zorg ervoor dat je er langer over doet dan toen je inademde.
  • Herhaal dit proces totdat je je ontspannen begint te voelen. Als je liever telt, probeer dan 4 tellen in te ademen, 7 tellen vast te houden en 8 tellen uit te ademen.

29. Vermijd negatieve mensen

Zoals Jim Rohn zegt: “Je bent het gemiddelde van de 5 mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt”.

Waar we ook gaan, er zullen altijd negatieve mensen zijn. Breng niet te veel van je tijd door in hun buurt als je het gevoel hebt dat ze je naar beneden halen.

30. Leer om te gaan met moeilijke mensen

Er zijn momenten dat er moeilijke mensen zijn die je niet kunt vermijden, zoals op je werkplek, of wanneer de persoon deel uitmaakt van je innerlijke kring van contacten.

Leer met hen om te gaan terwijl je leert hoe je jezelf kunt verbeteren. Met deze ervaring kom je een heel eind in het werken met mensen in de toekomst.

31. Eet ten minste één maaltijd aandachtig

Als je midden in een hectische dag zit, is het verleidelijk om je door je maaltijd heen te haasten zonder naar je lichaam te luisteren.

Mindful eten geeft je de kans om in te checken met zowel je fysieke gevoelens als je emoties.

Kies een maaltijd, ook al is het maar een boterham, en neem de tijd om hem op te eten. Let op de verschillende smaken en texturen. Het is een soort mini meditatie die kan dienen als een eenvoudige ontstresser.

32. Leer van je vrienden

mannen-gesprek-verbazing

Iedereen heeft geweldige kwaliteiten in zich. Met alle vrienden die je omringen, zullen ze dingen hebben waar je van kunt leren.

Probeer nu eens aan een goede vriend te denken. Denk na over één eigenschap die zij hebben en die jij wilt overnemen. Hoe kun je van hen leren en deze vaardigheid voor jezelf overnemen?

33. Begin een dagboek

notities-pen-notitieboek

Een dagboek bijhouden is een geweldige manier om meer zelfbewustzijn te krijgen. Terwijl je schrijft, verduidelijk je je denkproces en lees je wat je hebt geschreven vanuit het perspectief van een buitenstaander. Dit zal je helpen om meer persoonlijk inzicht te krijgen.

34. Start een blog over persoonlijke ontwikkeling

Om anderen te helpen groeien, moet je eerst zelf het gesprek aangaan over zelfverbetering. Door jezelf te verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, er over te schrijven en andere mee te nemen in je proces, zul je steeds meer kennis opbouwen. Het bijhouden van een blog kan een leuke manier zijn om je hierbij te blijven motiveren. 

35. Neem een mentor of coach

Er is geen snellere manier om beter te worden dan iemand te hebben die je helpt je doelen te bereiken.

Mensen die een coach hebben bereiken aanzienlijk meer resultaten dan wanneer ze alleen hadden gewerkt. Zoek een coach waar je een goede klik mee hebt.

36. Vergeef jezelf en anderen

Vasthouden aan spijt, pijn en wrok doet anderen pijn. Maar het doet ook jou pijn. Als je een van deze emoties voelt, beïnvloedt dat je stemming en hoe je iedereen behandelt, inclusief jezelf.

Het koesteren van on-vergevingsgezindheid kweekt negatieve gedachten. Besluit om het los te laten en hou vast aan de intentie om nooit boos naar bed te gaan.

37. Beperk de tijd die je besteedt aan social media apps

Het standaard open hebben staan van social media apps zorgt voor veel tijdverspilling. Deze tijd kan veel beter besteed worden aan andere activiteiten om jezelf te verbeteren.

38. Leer Schaken

Chess GIF by NETFLIX

Schaken is een geweldig spel om strategie te leren en je hersenkracht te verbeteren. Je hebt niet alleen plezier, maar je oefent ook je analytische vaardigheden.

39. Zorg voor voldoende slaap

Als je niet volledig uitgerust bent, kun je je de hele dag chagrijnig en onproductief voelen. Probeer elke nacht zeven tot acht uur te slapen.

Zoek manieren om de kwaliteit van je slaap te verbeteren door je cafeïneconsumptie laat op de dag te verminderen, een melatoninesupplement te nemen, of te ontspannen in een warm bad of douche voor het slapengaan.

40. Praat tegen jezelf op een positieve manier

Het is makkelijk om hard en kritisch te zijn over je tekortkomingen. Deze negatieve, onproductieve zelfpraat kan onze algehele motivatie verlagen.

Als je jezelf bijvoorbeeld voortdurend vertelt dat je geen goed mens bent, is het moeilijk om motivatie te vinden om stappen te zetten in de richting van zelfverbetering.

Oefen positieve zelfpraat door een feit te noemen en het te laten volgen door optimisme.

De volgende keer dat je merkt dat je je incompetent of overweldigd voelt, probeer dan tegen jezelf te zeggen:

“Ik weet dat deze verandering een uitdaging zal zijn, maar ik heb er veel zinvol over nagedacht en heb alle opties overwogen die voor mij openstaan [feit], dus ik heb er vertrouwen in dat ik op dit moment het beste doe wat ik kan [optimisme].”

Het moeilijke is om jezelf te betrappen op negatief denken en bewust te besluiten om anders te denken. Maar met een beetje oefening, zal dit gemakkelijker worden.

41. Stop met TV kijken

Veel programma’s en reclames op TV zijn bedoeld om je af te leiden in plaats van je te bekrachtigen of te onderwijzen. Deze tijd kun je beter ergens anders aan besteden, bijvoorbeeld met goede vrienden, met een hobby die je leuk vindt, of met sporten.

42. Netwerk met Experts

Deze mensen hebben hun resultaten bereikt omdat ze de juiste instelling, vaardigheden en knowhow hebben. Hoe kun je beter leren dan van de mensen die dat al hebben gedaan terwijl je leert hoe je jezelf kunt verbeteren?

Verwerf nieuwe inzichten van hen over hoe je kunt verbeteren en dezelfde resultaten voor jezelf kunt bereiken.

43. Cultiveer dankbaarheid

Je hebt het waarschijnlijk al een miljoen keer gehoord, maar het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek van waar je dankbaar voor bent kan een groot effect hebben op je mindset. Onderzoek heeft aangetoond dat het opnemen van dankbaarheid in je dagelijks leven kan helpen stress af te weren, je slaap te verbeteren en positievere sociale relaties te cultiveren.

Als je dingen opnoemt waar je dankbaar voor bent, moet ook vermelden waarom dat je dankbaar maakt.

44. Lees elke dag

bureau-boeken-leren

Boeken zijn geconcentreerde bronnen van wijsheid. Hoe meer boeken je leest, hoe meer wijsheid je tot je neemt.

Als je elke dag een boek leest, voedt je je hersenen met meer en meer kennis.

45. Leer een nieuwe taal

Volg een taalcursus. Het leren van een taal is een geheel nieuwe vaardigheid en het proces van jezelf openstellen voor een nieuwe taal en cultuur is een geestverruimende ervaring.

46. Ontwikkel een consequente ochtendroutine

Dit betekent dat je precies weet welke activiteit je wanneer gaat doen vanaf het moment dat je wakker wordt.

Klinkt een beetje overweldigend, maar de reden dat het werkt is omdat je geen tijd verspilt aan het beslissen over dingen – 10 minuten besteden aan het uitzoeken van een outfit, 15 minuten besteden aan het beslissen of je wilt gaan hardlopen. Op deze manier beperk je jezelf tot kleine minuutjes, zodat je altijd precies op tijd de deur uit bent.

47. Neem een nieuwe hobby

Is er naast je gebruikelijke hobby nog iets nieuws dat je kunt oppakken? Is er een nieuwe sport of een ander muziek instrument die je kunt leren?

Je nieuwe hobby kan ook een recreatieve hobby zijn. Je kunt bijvoorbeeld pottenbakken, Italiaans koken, dansen, wijnproeven, webdesign, etc. proberen.

Als je iets nieuws leert, moet je jezelf in verschillende aspecten uitdagen, zowel fysiek, mentaal als emotioneel.

48. Volg een nieuwe cursus

Cursussen zijn een geweldige manier om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen voor zelfverbetering. Het hoeft geen langlopende cursus te zijn; seminars, workshops en online cursussen dienen ook hun doel.

49. Bekijk een TED Talk

TED Talks zijn net een mini colleges. Ze kunnen je meer leren over jezelf, of je inspireren om te innoveren en die droom uit te voeren waar je altijd al aan gedacht hebt. Plus, ze duren maar 20 minuten – kijk er een terwijl je je klaarmaakt voor je werk ‘s ochtends, of tijdens je lunchpauze, of wanneer je in een wachtkamer zit voor een supersnelle kennisboost.

50. Zet je in voor je persoonlijke groei

We kunnen artikelen schrijven met lijstjes van 10 manieren, 25 manieren, 42 manieren, of zelfs 1.000 manieren om jezelf te verbeteren, maar als je niet van plan bent om je in te zetten voor je persoonlijke groei, heeft het geen zin om deze te lezen.

Jij bent verantwoordelijk voor je persoonlijke groei als je leert hoe je jezelf kunt verbeteren. Neem de beslissing om je in te zetten voor je persoonlijke groei en omarm een levenslange reis van groei en verandering. Maak een begin met je groei door een paar van de bovenstaande stappen te kiezen en eraan te werken.

De resultaten zullen misschien niet onmiddellijk zijn, maar zolang je je eraan houdt, zul je positieve veranderingen in jezelf en je leven beginnen te zien.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten