Menstruatie Ondergoed (Alle Voordelen & Nadelen)

menstruatie-ondergoed-voordelen-nadelen-vrouwen

Als het de tijd van de maand is, wenden de meesten van ons zich tot wegwerpproducten voor de menstruatie, zoals maandverband, inlegkruisjes en tampons om er doorheen te komen. Het is wat de overgrote meerderheid van de vrouwen doet zonder er bij na te denken.

Maar wat als je al die menstruatieproducten zou vervangen door menstruatie ondergoed te gebruiken?

Vroeger waren ze er nog niet, maar tegenwoordig zijn ze een echte hype; en er zijn inmiddels allerlei verschillende mogelijkheden om uit te kiezen.

Inhoudsopgave

Wat is Menstruatie Ondergoed?

de-waarheid-over-menstruatie-ondergoed

Ondergoed dat je draagt als je ongesteld bent. Je draagt ze in plaats van traditionele sanitaire producten, zoals tampons en maandverband. Ze zijn ontworpen om je menstruatie op te vangen en zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en diktes, afhankelijk van hoe zwaar je menstruatie is.

Net als maandverband en inlegkruisjes bevatten ze anti-microbiële en vocht afvoerende eigenschappen om geurtjes te helpen voorkomen, en een van de belangrijkste voordelen eraan is dat ze herbruikbaar zijn.

Zo zijn er nog meer voordelen, maar ook nadelen van menstruatie ondergoed. Wij hebben ze allemaal op een rijtje gezet, dus lees gauw verder!

15 Voordelen van Menstruatie Ondergoed

menstruatie-ondergoed-voordelen-nadelen

Gemakkelijk in gebruik

Je trekt ze gewoon aan, zoals je je gewone ondergoed zou aantrekken, en je gaat verder met je dagelijkse leven. Hoewel het idee van direct in je ondergoed bloeden misschien even wennen is, vinden sommige mensen dat ze beter met menstruatie ondergoed overweg kunnen dan met tampons enz. te stoeien. 

Ze kunnen voorkomen dat je doorlekt

Hoe vaak ben je al op stap geweest en ongesteld geworden en had je geen maandverband bij je?

Of, je hebt in je tas gekeken en ontdekt dat ze op waren? Dat gebeurt niet als je menstruatie ondergoed aan hebt of meeneemt. Het is bovendien handig als je weet wanneer je ongeveer ongesteld word, om in die week het ondergoed preventief te dragen. Zo heb je geen stress en ben je beschermd wanneer het begint. 

Het kan meer absorberen

blood slime GIF by Headexplodie

Menstruatie ondergoed absorbeert meer dan dat conventionele wegwerp producten doen. Er wordt gezegd dat ze tien keer meer kunnen absorberen dan gewoon maandverband of tampons. Dit maakt het voor de dames eenvoudiger en simpeler. Deze bescherming helpt je langer droog te blijven door het uniek ontworpen absorberend laagje in het ondergoed. 

Ze zijn comfortabeler  

Sommige vrouwen vinden maandverband wat te onhandig of te volumineus om te dragen en vinden tampons niet prettig aanvoelen bij het inbrengen en dragen. Menstruatie ondergoed overwint al deze problemen.

Dunner dan maandverband

Veel mensen nemen aan dat de dikte van het ondergoed hetzelfde zal zijn als de dikte van een maandverband. De absorberende lagen van menstruatie ondergoed zijn echter veel dunner en daarom veel comfortabeler, je hebt helemaal niet door dat er iets zit!

Menstruatie ondergoed dragen tijdens het zwemmen is mogelijk

Excited Pool Party GIF by Target

Er zijn merken die ook bikini versies maken van menstruatie ondergoed. Ook dit idee is even wennen, maar als je menstruatie niet te zwaar is en je menstruatie ondergoed draagt dat ontworpen is om zwembestendig te zijn, is er geen reden waarom je er niet in kunt gaan zwemmen.

Ze zijn bevrijdend

Het dragen van menstruatie ondergoed als je ongesteld bent wordt ook wel ‘free bleeding’ genoemd, wat wil zeggen dat je menstruatie op een natuurlijke manier uit je lichaam kan vloeien. Meestal voel je je ongemakkelijk met die maandverbandjes die aan je slipje geklemd zitten. In het geval van tampons zijn ze nog ongemakkelijker. Met de hoeveelheid slipjes kun je vrijelijk bloeden, zonder je echt zorgen te maken over de vlekken. Bovendien draag je het slipje en niets anders, wat ervoor zorgt dat je geen ongemak ondervindt tijdens het bloeden. Dit is voor veel vrouwen een groot voordeel van menstruatie ondergoed.

Beter voor de planeet

World Think GIF by Kochstrasse™ .agency

Een vrouw gebruikt in haar leven zo’n 5 tot 15.000 maandverbanden en tampons (en denk even aan alle verpakkingen die daarbij horen). Diezelfde producten belanden ook op de vuilnisbelt en dragen bij tot de algemene wereldwijde vervuilingscrisis, en omdat veel van die producten plastic bevatten, of de verpakking dat doet, is hun effect op het milieu langdurig slecht.

Menstruatie ondergoed is herbruikbaar

In tegenstelling tot de traditionele menstruatieproducten die je door het toilet spoelt of in de vuilnisbak gooit, is menstruatie ondergoed ontworpen om opnieuw gebruikt te worden. Spoel ze grondig uit onder de koude kraan en doe ze dan in je wasmachine. Achtergebleven bloed kan leiden tot de ontwikkeling van bacteriën, dus zorg er altijd voor dat je ze heel goed schoonmaakt. Als je het goed verzorgt, kan menstruatie ondergoed tussen de twee en vijf jaar meegaan. 

Bestrijdt de geur

Het ondergoed associeert zich met een ingewikkelde technologie, die helpt de nare geur te bestrijden die bij een menstruatie hoort. Over het algemeen associëren de maandverbanden met technologieën die de neiging hebben de geur te verhinderen. Met een extra geavanceerde technologie kan een menstruatiebroekje helpen de geur tegen te houden. 

Het maandverband blijft op zijn plaats

De intrinsieke padding in het ondergoed blijft op zijn plaats en kan niet verschuiven, wat je ook doet. 

Sterker nog, je merkt niks van de padding aangezien het gewoon deel uitmaakt van het ondergoed zelf. Dit is zeker niet het geval met gewoon maandverband. Daarom is menstruatie ondergoed ook handiger voor vrouwen die veel sporten en actief zijn. 

Ze zijn betaalbaarder

Pay Me Kim Kardashian GIF by GQ

Het is goedkoper omdat je ze niet bij elk gebruik hoeft weg te gooien, zoals bij traditionele menstruatie producten, die een levenslange kostprijs hebben. We hebben al behandeld dat dit minder afval betekent; het betekent ook dat je minder geld aan deze producten uitgeeft omdat je er minder van nodig hebt.

Ze voelen natuurlijker aan

Ze voelen net alsof je gewoon ondergoed aan hebt. Ze bevatten alleen een extra laagje stof dat het werk van een tampon of maandverband kan doen of extra bescherming biedt om doorlekken te voorkomen.

Ideaal voor op reis

Als je op reis bent, dan is menstruatie ondergoed makkelijk. Het is handig, gemakkelijk en comfortabel. Het staat je toe vrijuit te bloeden, en je hoeft je geen zorgen te maken over het om het uur verschonen en de stress van een WC in de buurt moeten hebben. 

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen

Het is gemakkelijk om aan te nemen dat menstruatie ondergoed er hoogstwaarschijnlijk lomp uitziet, maar niet is minder waar. Ze zijn er in allerlei uitvoeringen – string, bikini-stijl, van kant, boyshort – waardoor ze er nog meer uitzien en aanvoelen als een ‘gewoon’ ondergoed.

12 Nadelen van Menstruatie Ondergoed

menstruatie-ondergoed-alle-nadelen

Hygiëne

Sommige vrouwen klagen dat ze de “natheid” wat meer voelen dan met maandverband of tampons. Dit kan komen door de plastics die gebruikt worden in de voering van het kruisje om ze waterdicht te maken. Daardoor ademt het ondergoed minder, dus het kan minder hygiënisch aanvoelen.

Uitbreiding van je gardarobe

Als je een toegewijde minimalist bent, geef je misschien de voorkeur aan de eenvoud van een enkele menstruatiecup boven nog meer spullen in je ondergoedlade. 

Menstruatie ondergoed bestaat ook uit plastic

angry stop motion GIF by Headexplodie

Ze zijn niet plastic-vrij: alle merken hebben polyester en/of andere plastics in de voering van het kruisje om ze waterdicht te maken. Omdat het een herbruikbaar product is, blijft het beter dan het gebruik van wegwerp producten. Maar als je strikt plastic-vrij bent, zijn ze misschien niet geschikt voor jou.

Levensduur van menstruatie ondergoed

Een groot voordeel van menstruatie ondergoed is dat het herbruikbaar is en je er dus langer gebruik van kunt maken. De levensduur is echter korter dan die van bijvoorbeeld een cup. Deze kan namelijk 5 tot 10 jaar meegaan, terwijl menstruatie ondergoed 2 tot 3 jaar meegaat. Je zult het dus vaker moeten vervangen.

Geur

Stinks P U GIF by Padma Lakshmi

Ondanks de speciale technologie waarvan menstruatie ondergoed gebruik maakt om de geur te vermijden blijven veel vrouwen toch last houden van een geur. Ongesteldheid heeft nu eenmaal een bepaalde geur en omdat je menstruatie buiten je lichaam gaat stromen, is er een kans dat je het ruikt.

Menstruatie ondergoed is duur

De kosten van menstruatie ondergoed zijn hoog omdat ze gemaakt zijn met een specifiek design om bescherming tegen de menstruatie te bieden. Ondanks het op de lange termijn goedkoper is t.o.v. wegwerp producten, kan de initiële aanschaf een behoorlijke uitgave zijn. Vooral omdat je er meer dan één nodig hebt, mocht je er volop gebruik van willen maken. Dit is niet heel handig als je nog in de fase zit van het eerst willen proberen. 

Tijdsintensief

Er zijn speciale instructies om menstruatie ondergoed te wassen. Je moet ze grondig uitspoelen en daarna kunnen ze in de wasmachine. Als ze nat zijn na het wassen kun je ze eerst laten drogen en daarna bij de was doen of direct met een wasje mee nemen. Dit proces vergt dus wat tijd en planning. 

Weinig keus

Period Menstruation GIF by Mighty Oak

Ondanks er steeds meer merken zijn die verschillende ontwerpen aanbieden, is de keuze in het assortiment niet zo uitgebreid als gewoon ondergoed, maar dat is misschien ook logisch. Je draagt het ondergoed waarschijnlijk meer voor de functie, dan voor de style. Maar voor sommige kan de beperking in keus een belemmering zijn.  

Beperkte kleuren

Veel bedrijven bieden alleen basiskleuren aan, zoals zwart en nude. Als je het soort type bent dat haar slipjes graag in alle kleuren van de regenboog heeft, dan ben je misschien teleurgesteld in je keuzemogelijkheden. Slechts een paar bedrijven bieden alternatieve kleuren aan naast de basics.

Je kunt niet voor altijd afzien van maandverband, cups of tampons

Je zult nog steeds dat uitstapje naar de drogisterij moeten maken voor extra maandverband of tampons. Sommige merken zijn echt gericht op het gebruik van menstruatie zonder maandverband of tampon, terwijl andere merken meer gericht zijn op het voorkomen van doorlekken. Houdt hier dus rekening mee bij je aanschaf. Het ene ondergoed is niet zo absorberend als het andere en werkt dus vooral als extra bescherming en niet zo zeer volledige bescherming. Ook kan het best zo zijn dat je met menstruatie ondergoed met de zwaarste bescherming op je zware menstruatie dag(en) toch niet genoeg hebt en alsnog een tampon of cup moet inbrengen. 

Aan één stuk heb je niet genoeg

Je moet er veel van kopen, of vaak de was doen om je menstruatie uitsluitend met menstruatie ondergoed door te komen. Afhankelijk van de duur van je cyclus zal je er dus meerdere moeten aanschaffen. In het meest ideale geval heb je er één voor overdag en één voor de nacht, keer het aantal dagen dat je ongesteld bent. 

Omkleden in het openbaar 

Renee Zellweger Pants GIF by Working Title

Op de dagen dat je licht ongesteld bent, kan je waarschijnlijk met hetzelfde paar ondergoed de dag doorkomen. Op zware dagen is er kans dat je midden op de dag wilt verschonen. Als je op een openbare werkplek bent, of in een gedeelde badkamer, kan dat een gedoe zijn. Hiervoor zul je je broek en schoenen moeten uittrekken! Je wilt dan ook een bewaarzakje bij je hebben om je ondergoed te kunnen wisselen. Omdat het absorberende materiaal ervoor zorgt dat het bloed nergens heen gaat, kun je het in het zakje bewaren tot je thuis bent en kun je het zonder zorgen wassen en uitspoelen.

 

Wat is jouw ervaring met menstruatie ondergoed? Laat het hieronder in de reacties weten!

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten