Top 20 Meest Trouwe & Loyale Hondenrassen

meest-trouwe-loyale-hondenrassen

Loyaliteit komt bij de meeste honden van nature voor. Ze zijn geëvolueerd uit wolven om onze metgezellen te worden. De band met ons is in feite in hun DNA ingebakken – en we profiteren allemaal van de loyaliteit van honden. Toegewijde honden dienen in het leger, waken over onze kinderen, verjagen roofdieren en nog veel meer.

De meest loyale hondenrassen hebben eeuwenlang huis en haard beschermd of comfortabel op onze schoot gezeten. Ze zijn vaak op hun hoede voor vreemden of negeren ze volledig, en geven de voorkeur aan jou en alleen jou. Houd in gedachten dat loyaliteit tweerichtingsverkeer is. Als jij je hond respecteert, zal hij jou ook respecteren.

Wat betekent het voor een hond om trouw te zijn?

Loyaliteit manifesteert zich op verschillende manieren, afhankelijk van het ras. Veel rassen op deze lijst komen uit de werkhondengroep. Dat betekent dat ze honderden jaren dubbele dienst hebben gedaan als waakhond en boerenknecht (naast andere taken). Dit zullen ongelooflijk beschermende honden zijn die op hun hoede kunnen zijn voor vreemden. Hoewel ze onafhankelijk zijn, zullen ze niet aarzelen om te komen als ze geroepen worden of als ze gevaar voelen.

Aan de andere kant zijn er trouwe hondenrassen die leven om te behagen en niets liever willen dan jouw liefde en vriendschap. Hun toewijding is altijd aanwezig – in de manier waarop ze je volgen, naast je slapen, speeltijd initiëren en je cadeautjes brengen. Veel van deze pups zullen gehoorzaam zijn en gemakkelijk commando’s leren en opvolgen omdat het hen vreugde brengt en hun plichtsbesef vervult.

Kun je een hond trainen om trouwer te zijn?

Loyaliteit is vaak inherent, hoewel geen enkele hond ontrainbaar is. Socialisatie en het trainen van commando’s moeten vanaf de eerste dag beginnen, zo vroeg mogelijk in de puppytijd, om later goed gedrag te garanderen. Loyale honden die de reputatie hebben felle beschermers te zijn, moeten hun hele leven lang consequent, streng, maar meelevend getraind worden om ervoor te zorgen dat ze niet naar vreemden uithalen.

1. Shiba Inu

shiba-inu-trouwe-loyale-honden-rassen

Persoonlijkheid: Aanhankelijk, Beschermend

Activiteitsniveau: Hoog

Verharingsfactor: Matig

Levensverwachting: 13-16 jaar

Als populairste gezelschapshond in Japan stralen Shiba Inus dagelijks loyaliteit uit. In feite hebben ze de neiging zich goed aan te passen (misschien wel beter dan de meeste rassen op deze lijst) aan verschillende omgevingen, afhankelijk van waar hun mensen zijn. Eenmaal daar, worden ze territoriaal en zullen ze waarschijnlijk niet meteen vriendelijk zijn tegen nieuwe gezichten.

2. Golden Retriever

Golden-Retriever-trouwe-loyale-honden

Persoonlijkheid: Vriendelijk, Aanhankelijk

Activiteitsniveau: Matig tot hoog

Verharingsfactor: Hoog

Levensverwachting: 10-12 jaar

Kom op, de Golden Retriever? Misschien wel de posterhond voor loyaliteit! Bekend om hun scherpe vaardigheden als therapiehonden en emotionele hulpdieren, zullen deze slimme, lieve pups in een oogwenk je BFF worden. Ze kunnen worden getraind tot waakzame waakhonden, maar de aard van een Golden neigt beslist naar vriendelijkheid met vreemden en vrienden.

3. Border Collie

border-collie-trouwe-loyale-hondenrassen

Persoonlijkheid: Energiek, Slim

Activiteitsniveau: Hoog

Verharingsfactor: Seizoensgebonden

Levensverwachting: 12-15 jaar

Als herdershonden hebben Border Collies een tomeloze energie en zijn ze ongelooflijk slim. De loyaliteit die je bij Border Collies vindt, valt in de categorie gehoorzaamheid. Deze pups leren graag en werken naast hun mensen in behendigheids- en kuddewedstrijden. Leer ze alles en ze zullen je graag volgen tot het einde van de aarde.

4. Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake-Bay-Retriever-trouwe-loyale-honden

Persoonlijkheid: Loyaal, gevoelig

Activiteitsniveau: Matig tot hoog

Verharingsfactor: Matig

Levensverwachting: 10-13 jaar

Chesapeake Bay Retriever mensen zeggen dat als je eenmaal met een Chessie gaat, je nooit meer teruggaat. Een volledig Amerikaans hondenras, ze zijn gevoeliger dan andere jachthonden. Van Chessies is bekend dat ze wonderen verrichten als therapiehonden, wat bewijst hoe trouw ze aan een persoon kunnen zijn. Deze honden zijn bij je door dik en dun!

5. Chihuahua

Chihuahua-trouwe-loyale-hondenrassen

Persoonlijkheid: Charmant, onafhankelijk

Activiteitsniveau: Matig

Verharingsfactor: Laag

Levensverwachting: 14-16 jaar

Uit Mexico komt de Chihuahua, een pittige, trouwe pup die niet bang is om te blaffen naar iemand die zich op zijn terrein (jij) bevindt. Bedoeld als schoothondjes die overal met je meegaan, verwachten Chihuahua’s dat ze betrokken worden bij alles wat je doet. Wees voorzichtig met deze kleine hondjes in de buurt van grote honden of onstuimige kinderen – en houd ze dicht bij je als het koud is, zodat ze niet bevriezen (dat vinden ze heerlijk).

6. Akita

akita-trouwe-loyale-honden

Persoonlijkheid: Loyaal, Dapper

Activiteitsniveau: Hoog

Verharingsfactor: Hoog

Levensverwachting: 10-13 jaar

Als een Akita geen deel uitmaakt van je huishouden, verwacht dan niet dat ze je met open armen zullen ontvangen. Het zijn ongelooflijk beschermende en territoriale honden die de Amerikaanse Kennel Club “diep loyaal” noemt. Akita’s zijn werkhonden uit Japan (waar ze worden gezien als symbolen van gezondheid en geluk) die verharen als de pest. Socialiseer vroeg om te zorgen voor goed opgevoede volwassenen!

7. Collie

collie-trouwe-loyale-hondenrassen

Persoonlijkheid: Toegewijd, Atletisch

Activiteitsniveau: Matig tot hoog

Verharingsfactor: Seizoensgebonden

Levensverwachting: 12-14 jaar

Collies zijn de uitvinder van de trouwe familiehond. Geweldig met kinderen en gretig om mee te doen met de pret, Collies zijn slimme en atletische honden. Ze gedijen op gezelschap en doen het niet goed als ze lange tijd alleen gelaten worden. Collies zijn herdershonden, wat betekent dat ze graag een taak te vervullen hebben, vooral als je er blij van wordt.

8. Pyrenese berghond

Pyrenese-berghond-trouwe-loyale-honden

Persoonlijkheid: Rustig, Lief

Activiteitsniveau: Laag

Verharingsfactor: Hoog

Levensverwachting: 10-12 jaar

Grote Pyreneeën zijn groot en de baas. Ze zijn al eeuwenlang de bewakers van de bergen en beschermen zowel het vee als de huizen. Hoewel ze ongelooflijk evenwichtig zijn, komen ze graag in actie als ze voelen dat hun gezin wordt bedreigd. Grote Pyreneeën zijn ook berucht om hun geduld met kleine kinderen.

9. Kuvasz

Kuvasz-trouwe-loyale-honden-rassen

Persoonlijkheid: Gehoorzaam, onverschrokken

Activiteitsniveau: Matig

Verharingsfactor: Matig

Levensverwachting: 10-12 jaar

Stel je een Grote Pyreneeën voor, maar dan iets kleiner en in Hongarije in plaats van Frankrijk. Dan heb je een Kuvasz. Dit zijn onverschrokken honden die snel leren, graag bevelen opvolgen en toch een vorstelijke gevoeligheid hebben die de meest majestueuze vorsten evenaart. Kuvasz-pups kunnen onafhankelijk zijn, dus ga vastberaden de training in!

10. Amerikaanse Staffordshire Terriër

Amerikaanse-Staffordshire-Terriër-betrouwbare-honden

Persoonlijkheid: Zeer aanhankelijk, Intelligent

Activiteitsniveau: Hoog

Verharingsfactor: Laag

Levensverwachting: 12-16 jaar

Denk aan American Staffordshire Terriers – kortweg AmStaffs – als aanhankelijke waakhonden. Door hun geschiedenis als vechthonden zijn ze een verkeerd begrepen ras. Deze slechte reputatie hebben we te danken aan de mens! In werkelijkheid houden ze van liefde en kunnen ze over het algemeen goed opschieten met nieuwe vrienden. De kracht en moed van een AmStaff maken hen beslist tot geduchte tegenstanders, mocht iemand proberen hun geliefden kwaad te doen. Hun intelligentie en alertheid betekenen ook dat ze afgestemd zijn en klaar staan om te beschermen. Vergeet niet dat alle honden individuen zijn en dat agressie vaak aangeleerd gedrag is. Train vroeg en socialiseer vaak voor een gelukkige, gezonde Am Staff.

11. Labrador Retriever

Labrador-Retriever-loyale-trouwe-honden

Persoonlijkheid: Openhartig, plezierig

Activiteitsniveau: Hoog

Verharingsfactor: Hoog

Levensverwachting: 10-12 jaar

Net als andere Retrievers (Goldens en Chessies) zijn Labradors meelevende dieren die dol zijn op hun favoriete mensen. Energiek en extravert, ze ontmoeten graag nieuwe mensen. Qua loyaliteit zijn ze zeer trainbaar en checken voortdurend in bij hun persoon. Labs staan er ook om bekend dat ze zichzelf als schoothondjes beschouwen, dus maak je klaar voor eentje die bij je op de bank springt.

12. Doberman Pinscher

Doberman-Pinscher-trouwe-loyale-honden

Persoonlijkheid: Intelligent, alert

Activiteitsniveau: Hoog

Verharingsfactor: Hoog

Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Dobermanns zijn in feite hersenhelden. Een van de slimste rassen die er zijn, ze blinken ook uit in loyaliteit door militaire dienst en het werken met mensen met lichamelijke en geestelijke handicaps. Verharen ze veel? Ja. Knuffelen ze met je aan het eind van een lange dag? Ja. Zullen ze iedereen wegjagen die probeert met je te sollen door er simpelweg intimiderend uit te zien? Absoluut.

13. Beagle

beagle-trouwe-loyale-honden

Persoonlijkheid: Vriendelijk, Liefhebbend

Activiteitsniveau: Matig

Verharingsfactor: Matig

Levensverwachting: 10-15 jaar

Welkom bij de zachtere kant van loyaliteit! Beagles zijn trouwe metgezellen in die zin dat ze het gelukkigst zijn in de buurt van jou, hun favoriete persoon, of hun familie. Schatjes met vrolijke persoonlijkheden, Beagles kunnen ook goed opschieten met andere huisdieren en kinderen. Het zijn ook gevoelige zielen, dus wees vriendelijk als ze een fout maken (zoals te veel van je houden).

14. Engelse Springer Spaniel

English-Springer-Spaniel-trouwe-loyale-honden

Persoonlijkheid: Toegewijd, Vriendelijk

Activiteitsniveau: Matig

Verharingsfactor: Matig

Levensverwachting: 12-14 jaar

De AKC zegt dat Engelse Springer Spaniels “hunkeren naar gezelschap en zijn ellendig als ze verwaarloosd worden.” Zie dat als een waarschuwing! Ze urenlang alleen laten zal resulteren in enige verlatingsangst en misschien in vernieling. Deze jachthonden verlangen ernaar om bij je te zijn en zijn toegewijd om je te behagen (daarom zijn ze uitstekende partners op buitenexcursies).

15. Teckel

teckel-meest-trouwe-loyale-honden-rassen

Persoonlijkheid: Nieuwsgierig, aanhankelijk

Activiteitsniveau: Matig

Verharingsfactor: Laag

Levensverwachting: 12 tot 16 jaar

Net als Chihuahua’s zijn teckels niet bang om te blaffen tegen vermeende bedreigingen. Ze zijn ongelooflijk aanhankelijk met hun gezin en verkiezen hun mensen boven alle anderen. Teckels kunnen goed opschieten met andere teckels, maar kunnen afstandelijk zijn tegen andere rassen.

16. Duitse Herder

German-Shepherd-trouwe-loyale-honden-rassen

Persoonlijkheid: Loyaal, zelfverzekerd

Activiteitsniveau: Hoog

Verharingsfactor: Hoog

Levensverwachting: 7 tot 10 jaar

Net als de Akita is de Duitse Herder een serieuze hond die zich volledig toelegt op het beschermen van zijn gezin. Letterlijk bekend om hun moed (ze werken bij de politie en aan het front in tumultueuze situaties), zullen Duitse Herders niet aarzelen om in actie te komen als ze merken dat je in nood bent. Ze zijn echter niet het warmste ras. Verwacht een hoge mate van onafhankelijkheid en afstandelijkheid.

17. Sint Bernard

Saint Bernard | Description, Characteristics, Temperament, Life Span, & Facts | Britannica

Persoonlijkheid: Charmant, Waakzaam

Activiteitsniveau: Matig

Verharingsfactor: Seizoensgebonden

Levensverwachting: 8-10 jaar

Als je voorbij de kwijl kunt komen, zit je goed met een Sint Bernard in je team. Bekend om hun werk als reddingshonden, zijn deze honden geduldig, toegewijd en sterk – en niet te vergeten enorm. St. Bernards zijn vriendelijk met kinderen en andere huisdieren, totdat ze een bedreiging waarnemen en hun beschermende instincten in werking treden.

18. Mastiff

Mastiff-meest-trouwe-loyale-honden

Persoonlijkheid: Moedig, geduldig

Activiteitsniveau: Matig

Verliesfactor: Matig

Levensverwachting: 6-10 jaar

Mastiffs beschermen trouw familieleden en geven vreemden wat opzij totdat ze hen beter kennen. Groot en intimiderend, een Mastiff verveelt gemakkelijk als het op training aankomt, dus heb geduld en maak het spannend. Ondanks hun macho uiterlijk zijn het echte softies in hart en nieren.

19. Rottweiler

Rottweiler-trouwe-loyale-honden-rassen

Persoonlijkheid: Zelfverzekerd, liefdevol

Activiteitsniveau: Matig

Verharingsfactor: Matig

Levensverwachting: 9 tot 10 jaar

Thuis zijn Rottweilers speelse en liefdevolle metgezellen. In de wereld geven ze meestal een afstandelijke, afstandelijke energie af. De waarheid is dat ze zo loyaal zijn dat ze gewoon niet veel om anderen geven. Rottweilers hebben de reputatie dat ze agressief zijn; dit gebeurt zonder goede socialisatie en training. Vermijd het aanmoedigen van agressief gedrag door te worstelen met pups (of volwassen honden!). Een Rottweiler betrekken bij alle gezinsactiviteiten is de sleutel tot hun hart.

20. Siberische Husky

Siberische Husky: uitgebreid beschrijving van het hondenras Siberische Husky | Tipaw

Persoonlijkheid: Sociaal, Loyaal

Activiteitsniveau: Hoog

Verharingsfactor: Hoog

Levensverwachting: 12-14 jaar

Gefokt om samen te werken met grote roedels honden in dienst van hun mensen, zijn Siberische Husky’s door en door trouw. Het is zo dat deze honden, net als Golden Retrievers, met iedereen vrienden maken. Hun toewijding aan jou is diep, maar voor hen geldt: hoe meer hoe beter.

Total
2
Shares
Gerelateerde berichten