18x Manieren om je Werk Omgeving te Verbeteren

manieren-werk-omgeving-verbeteren

Je werkomgeving beïnvloedt je stemming, gedrevenheid, geestelijke gezondheid en prestaties. Als werknemers werken in een sombere kantooromgeving met onvriendelijke werknemers, zullen ze waarschijnlijk niet genoeg zelfvertrouwen of werkplezier hebben om hun stem te laten horen. Daarom is het creëren van een positieve werkomgeving cruciaal voor het succes van je bedrijf.

Een goede werkomgeving kan dus van grote invloed zijn op de productiviteit, de betrokkenheid van werknemers en het ziekteverzuim, maar hoe kun je dat precies bereiken? Hier volgen 18 ideeën voor dingen die je kunt doen om van je bedrijf een betere werkplek te maken:

1. Pas de helderheid van je scherm aan

online-studie-laptop-leren

Als je je computer gebruikt om een meerderheid van je dagelijkse taken uit te voeren, moet je voortdurend naar een scherm staren. Pas de instellingen van je beeldscherm aan om de helderheid te verminderen en de lettergrootte te vergroten om je ogen minder te belasten.

Als je ogen nog steeds gespannen aanvoelen, probeer dan om de 20 minuten van het scherm weg te kijken en je gedurende 20 seconden te concentreren op een object in de verte om jezelf een pauze van het scherm te geven. Probeer pauzes in te calculeren van het werken aan je computer door te praten met een werkvriend of een snack te pakken in de keuken.

2. Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Je werkomgeving kan prettiger en gemakkelijker aanvoelen als je er een gepaste hoeveelheid tijd doorbrengt. Een goede balans tussen je werk en privéleven geeft je hersenen voldoende tijd om zich op te laden en te richten op andere persoonlijke activiteiten. Je kunt je tijd op het werk ook waarderen en ervan genieten als je er een gepaste hoeveelheid tijd tussenuit bent geweest.

Als je thuis bent, zet dan je computer uit, leg je werk weg en richt je op meer ontspannende en relaxte activiteiten, hetzij alleen, hetzij met vrienden en familie. Dit helpt je hersenen goed uit te rusten en geeft ze meer energie om te besteden aan persoonlijke activiteiten.

3. Maak je werkplek schoon

bureau-minimaal

Een schone omgeving kan ervoor zorgen dat je je gezonder en energieker voelt. Neem elke week of twee weken een pauze en ontsmet je bureau en kantoorruimte. Veeg je toetsenbord af om alle ziektekiemen of bacteriën die erin kunnen groeien te elimineren. Veeg ook andere delen van je kantoorruimte schoon, zoals je computerscherm en stoffige voorwerpen. Gooi ook eventueel afval weg.

4. Motiveer je teamleden

Er kunnen dagen zijn waarop medewerkers wat motivatie of aanmoediging nodig hebben. Vraag of je een medewerker kunt helpen een moeilijke taak te voltooien of moedig hem aan zichzelf uit te dagen en zijn vaardigheden te verbeteren door uit zijn comfortzone te stappen en een complex project aan te pakken. Door deze geruststelling en motivatie voelen ze zich meer tevreden en aangemoedigd om zichzelf te pushen, zelfs op uitdagende dagen.

5. Gebruik een kalender voor komende vergaderingen

Je kunt je veel meer in controle voelen over je werkleven als je een kalender hebt gevuld met alle komende evenementen en vergaderingen. Dit helpt je de dagelijkse taken op je to-do lijst af te werken en ze te plannen rond eventuele andere afspraken. Dit zorgt er ook voor dat je productief blijft en al je werkgerelateerde zaken op tijd afrondt. Gebruik een digitale agenda op je computer of koop er een in de winkel. Voer je taken en komende planning in de kalender in om je te helpen de komende taken en gebeurtenissen bij te houden.

6. Zet planten op je bureau

bureau-planten

Aangename geuren kunnen je stemming oppeppen terwijl je werkt. Zet bloemen bij je bureau om je bureau en werkruimte een frisse geur en gevoel te geven. Je kunt blijven zorgen voor een meer positieve en energieke omgeving door planten bij je bureau te houden. Koop eenvoudige planten die gemakkelijk te verzorgen zijn en lang op je bureau kunnen leven.

7. Draag bij aan teamvergaderingen

Betrokken raken bij gesprekken op de werkplek en je stem laten horen tijdens vergaderingen geeft je het gevoel dat je bijdraagt aan het succes van het bedrijf. Laat je stem horen tijdens verschillende vergaderingen en brainstormsessies en moedig anderen aan om ook hun mening te geven. Hierdoor voelen vergaderingen meer collaboratief aan, wat de kans vergroot dat je indrukwekkende ideeën hoort en kwalitatief goede groepsprojecten voltooit.

8. Ga naast een raam zitten

werk-omgeving-verbeteren-raam

Als je naast een raam zit, kun je frisse lucht inademen terwijl je werkt. Dit kan meer opbeurende energie geven, wat de productiviteit kan verhogen. Als je niet naast een raam kunt zitten, breng je pauzes dan buiten of naast andere kantoorramen door om natuurlijke lucht in te ademen voordat je weer aan het werk gaat.

9. Handhaaf een goede houding

Probeer een goede houding aan te houden door rechtop in je stoel te zitten. Dit kan eventuele rugpijn die je gedurende de dag kunt voelen verminderen om je comfortabel te houden. Het gebruik van een fitnessbal of een sta-bureau zijn andere manieren om een gezond lichaam te behouden terwijl je de hele dag werkt. Deze kunnen je hersenen helpen actief, geconcentreerd en productief te blijven gedurende de hele dag.

Staande bureaus (ook wel verstelbare sta-bureaus, sta-bureaus of zit-sta bureaus genoemd) stellen je in staat om comfortabel te staan terwijl je bijvoorbeeld normaal achter een computer werkt.

Neem bijvoorbeeld dit hoogwaardige elektrisch zit sta bureau E8 van Flexispot, die is elektronisch verstelbaar waardoor de gebruiker vrij kan wisselen tussen beide gebruiksmogelijkheden van het bureau, afhankelijk van de situatie.

Dit sta-bureau is ook uitgerust met een geheugenbank van bureauhoogten die vooraf ingesteld kunnen worden, zodat je vooraf de gewenste hoogte kunt instellen en met één druk op de knop kunt wisselen tussen die hoogten.

Het is erg belangrijk om het zitten af te wisselen met het staan. Het gebruik van een zit-sta bureau kent vele, wetenschappelijk onderbouwde voordelen:

  • Staan kan de stemming en het energieniveau verbeteren
  • Staan kan rugpijn verminderen
  • Staand werken kan je productiviteit verhogen
  • Staan kan je risico op gewichtstoename en obesitas verlagen
  • Staan kan helpen de spieren te versterken en de houding te verbeteren
  • Staan kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen
  • Staan kan helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen

Bonustip! Flexispot houdt een Black Friday Sale van 25 November t/m 28 November, dus mocht je altijd al een sta-bureau hebben willen aanschaffen, dan is dit een voordelig moment!

10. Verminder afleiding om je heen

Het vinden van een goede werkomgeving betekent het kiezen van een ruimte met weinig tot geen onderbrekingen. Als je de mogelijkheid hebt om je werkplek te kiezen, probeer dan een plek te vinden die afgelegen en stil genoeg is om je gemakkelijk op elke taak te kunnen concentreren. Probeer in een open kantooromgeving beleefd en professioneel om stilte te vragen terwijl je werkt. Als de afleiding aanhoudt, vraag dan aan je leidinggevende of je naar een rustiger plek kunt gaan.

Probeer afleiding te beperken door je telefoon uit te zetten en alle niet-werkgerelateerde tabbladen te sluiten terwijl je projecten afwerkt.

11. Maak tijd vrij voor pauzes

Het kan verleidelijk zijn om de hele dag achter je bureau te blijven zitten om taken af te ronden. Gun jezelf pauzes van je werk om je hersenen de tijd te geven om te rusten. Minstens één keer per dag moet je je bureau verlaten en een wandeling buiten maken. Zo krijg je frisse lucht en kunnen je hersenen zich op andere zaken concentreren, waardoor ze zich verfrist voelen en klaar zijn om weer verder te werken.

Je kunt jezelf ook een pauze gunnen en je focus stimuleren door te mediteren of yoga te doen. Als je focus gedurende de dag afneemt, neem dan een pauze om adem te halen of te stretchen. Begin of eindig je dag met het voltooien van oefeningen of yogaroutines thuis. Dit helpt je om je dag te beginnen of te eindigen op een ontspannende noot.

12. Drink water en bereid snacks voor

drink-water

Terwijl je werkt, kan het gemakkelijk zijn om te vergeten te hydrateren. Bewaar water bij je bureau en gun jezelf pauzes om gedurende de dag bij te tanken. Veel water drinken kan je lichaam de energieboost geven die het nodig heeft om productief te blijven. Plan elke ochtend je dagelijkse snacks om ervoor te zorgen dat je gezond eet.

13. Geef jezelf goede verlichting

Als je in staat bent, zoek dan een plek in je kantoor die een positieve toon bevordert om je stemming en motivatie om te werken een boost te geven. Jezelf blootstellen aan de juiste hoeveelheid licht kan je productiviteit verhogen, je gezonder doen voelen en je ontspanning op drukkere dagen vergroten. Als het krijgen van natuurlijk licht een te grote uitdaging is, probeer dan lampen binnen te halen die voor veel licht zorgen om je stemming en energieniveau hoog te houden.

14. Blijf op koers met een to-do lijst

Naarmate er elke dag nieuwe verantwoordelijkheden bijkomen, kan het een grotere uitdaging lijken om al je taken bij te houden. Maak een to-do lijst en schema dat je helpt om sterke tijdmanagement- en organisatievaardigheden te behouden. Begin of eindig je dag met het schrijven van een to-do lijst met komende zaken en maak een schema om ze af te werken. Dit helpt je een sterke dagelijkse routine voor jezelf op te bouwen en stelt je in staat je voor te bereiden op de volgende taak zodra je er een hebt afgerond. Een item van je to-do lijst afstrepen kan je ook een voldaan gevoel geven en kan je motiveren om door te gaan met het voltooien van meer taken.

15. Organiseer je bureau en werkruimte

Om rommel te verminderen en je meer georganiseerd te voelen op je werk, neem je de tijd om een effectief organisatiesysteem te ontwikkelen. Plaats bestanden en documenten in gelabelde mappen in je bureau of een andere opslagplaats in je werkruimte. Label digitale bestanden duidelijk en zet ze in gemarkeerde mappen op je computer, zodat je je documenten snel kunt terugvinden. Je kantoorruimte minder druk laten aanvoelen kan je helpen je beter te concentreren en stelt je in staat taken efficiënter af te ronden.

16. Personaliseer je werkplek

bureau-bloemen

Je bureau persoonlijker en vertrouwder laten aanvoelen kan helpen om een meer ontspannen werkomgeving te creëren. Je kunt dit doen door wat huishoudelijke voorwerpen mee te nemen naar je werk, zoals fotolijstjes, schilderijen of andere decoraties die helpen je persoonlijkheid uit te drukken. Als je geen persoonlijke voorwerpen op je bureau kunt plaatsen, kun je kleinere acties uitvoeren zoals het veranderen van je screensaver naar je vriend of huisdier om vertrouwdheid toe te voegen aan de werkplek.

17. Leer je collega’s kennen

Het ontwikkelen van sterke relaties met je collega’s is een effectieve manier om de werkomgeving te verbeteren. Elkaar leren kennen en connecties opbouwen maakt het gemakkelijker om samen te werken aan complexe projecten. Ook voel je je dan zekerder om je mening te geven of nieuwe ideeën te brainstormen, waardoor je waardevol werk kunt bijdragen.

Als je agenda het toelaat, neem dan een paar minuten de tijd om collega’s te leren kennen door gesprekken aan te gaan en vragen te stellen over zichzelf. Jezelf voorstellen aan nieuwe medewerkers is ook een goede manier om ze zich meer geaccepteerd en op hun gemak te laten voelen in hun nieuwe werkomgeving.

18. Toon dankbaarheid aan werknemers

Het kan belonend voelen om te werken bij een organisatie die je bijdragen en harde werk waardeert. Een simpel “dankjewel” toevoegen aan een e-mail of iemand vertellen dat je hun werk waardeert, kan ervoor zorgen dat ze zich enthousiaster voelen om anderen op de werkplek te helpen. Het moedigt hen ook aan om deze dankbaarheid door te geven aan anderen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten