15x Makkelijke Manieren om je Plastic Afval te Verminderen

plastic-zee

Recycling helpt om de hoeveelheid afval te verminderen die op stortplaatsen, in waterwegen en in ecosystemen terechtkomen. Plastic afval dat op stortplaatsen en in oceanen terechtkomt, heeft honderden jaren nodig om af te breken, en er is toenemende bezorgdheid over de giftige stoffen die daarbij in het milieu vrijkomen.

Helaas zijn we in ons moderne leven we omringd door plastic en het is soms ontmoedigend om een begin te maken met recyclen. Echter helpen kleine veranderingen enorm en daarom is het altijd goed om hiermee te beginnen.

Hieronder vind je een aantal super eenvoudige manieren om te beginnen met recyclen.

1. Neem je eigen thermosmok mee voor je koffie-to-go

koffie-beker

Je eigen thermosmok meenemen voor je koffie onderweg of op werk is een andere manier om je plastic voetafdruk te verkleinen. 

Wegwerp koffiebekertjes zien er misschien uit als papier, maar ze zijn meestal bekleed met polyethyleen, een soort plastic hars. In theorie kunnen deze materialen worden gerecycled, maar op de meeste plaatsen ontbreekt de infrastructuur om dit te doen. 

Dan zijn er nog deksels, roerstaafjes en koffieverkopers die nog steeds bekers van piepschuim gebruiken – dat kan allemaal vermeden worden met je eigen mok.

2. Houd je menstruatie afval vrij

menstruatie-cup

Er zijn een aantal herbruikbare hulpmiddelen om minder ongesteldheidsafval te produceren, van menstruatie cups tot herbruikbaar maandverband. Ook menstruatie ondergoed maakt zijn opmars in Nederland. 

Al deze keuzes verminderen de ongelofelijke hoeveelheid verpakkingsmateriaal waar de meeste maandverbanden en tampons in zitten. Als je niet in een situatie bent waar het opgeven van tampons een optie is, overweeg dan om merken met plastic inbrenghulzen over te slaan.

3. Kies karton in plaats van plastic 

Over het algemeen is het makkelijker om karton te recyclen dan plastic en papieren producten hebben de neiging om gemakkelijker biologisch afgebroken te worden ten opzichte van glas of aluminium.

Dus, als je de keuze hebt, kies dan voor pasta in een kartonnen doos in plaats van pasta in een plastic zak, of wasmiddel in een kartonnen doos in plaats van in een plastic fles. Nog beter zou zijn om te kijken of er bedrijven zijn die hun karton duurzaam inkopen of een sterk standpunt innemen tegen ontbossing.

4. Neem je eigen boodschappentas mee

boodschappen-tas

Er worden een biljoen plastic tassen per jaar gebruikt over de hele wereld.

Hoewel ze vaak gratis zijn voor winkelbezoekers, hebben deze tassen een hoge milieukost en zijn ze een van de meest voorkomende vormen van afval. 

Je eigen milieuvriendelijke tas meenemen is een veelgebruikt maar goed milieuadvies, zo’n goed advies dat sommige regeringen het beleid hebben ingevoerd om mensen aan te moedigen het altijd te doen. Wegwerp boodschappentassen zijn op een aantal plaatsen verboden, onder meer in staten als Hawaï en Californië.

Je kunt de hoeveelheid afval verder verminderen door je eigen herbruikbare boodschappentas mee te nemen.

5. Stop met het gebruik van plastic bestek

Wanneer je een afhaalbestelling plaatst, krijg je soms automatisch een set plastic bestek mee. Geef alvast aan dat je het plastic bestek niet nodig hebt. Als je het eten mee naar huis neemt, kun je natuurlijk gewoon je eigen bestek gebruiken. Met dit soort kleine initiatieven stop je onnodig afval. 

Als je je eten meeneemt en op het werk afhaalt, zorg dan voor goedkoper zilverwerk op het werk, dat je kunt afwassen en steeds opnieuw kunt gebruiken. Zo ben je er ook zeker van dat je nooit meer zonder bestek hoeft te lunchen!

6. Stop met het kopen van plastic water flesjes

plastic-waterflesje

Tenzij er een soort besmettingscrisis is, zijn plastic waterflessen een gemakkelijk doelwit om afval te verminderen. Houd in plaats daarvan een hervulbare fles bij de hand.

7. Zeg nee tegen rietjes!

stalen-rietje-koffie

Of je ze nu thuis gebruikt of wanneer je een drankje bestelt in een bar of restaurant, plastic rietjes zijn vaak voor eenmalig gebruik dat gewoon niet nodig is.

Kun je geen afscheid nemen van drinken met een rietje? Ga dan voor een herbruikbaar rietje van staal!

8. Haal het plastic van je gezicht

Veel van het plastic dat de oceanen vervuilt bestaat uit microplastics, kleine brokjes die bijna onmogelijk zijn om eruit te filteren. Deze plastics kunnen afkomstig zijn van grotere voorwerpen die afbreken, maar ze worden ook vaak toegevoegd aan consumentenproducten zoals face-wash en tandpasta.

Neem bijvoorbeeld een bodyscrub, veel waterzuiveringsinstallaties zijn niet in staat om ze tegen te houden. Er zijn veel biologisch afbreekbare alternatieven, dus vermijdt artikelen met “polypropyleen” of “polyethyleen” op de ingrediëntenlijst of overweeg om je eigen bodyscrub te maken.

9. Weg met wegwerp scheermesjes! 

In plaats van elke maand een plastic scheermesje in de prullenbak te gooien, kun je overwegen om over te stappen op een scheermesje waarbij je alleen het mesje kunt vervangen of zelfs een open scheermesje.

10. Stap over van wegwerpluiers naar stoffen luiers 

Baby Dancing GIF

Als je een jonge baby hebt, weet je hoeveel luiers er elke dag in de prullenbak kunnen belanden. De herbruikbare stoffen optie is een heel goed alternatief.

11. Heroverweeg de manier waarop je je voedsel opbergt

Plastic zakjes, plasticfolie en plastic opslagcontainers zijn de moeite waard om opnieuw te evalueren. Waarom zou je in plaats van boterhamzakjes geen boterhamtrommel meenemen voor de lunch? 

In plaats van plastic zakken met ritssluitingen weg te gooien of dingen in folie te verpakken, kun je beter potten of glazen potten in de koelkast gebruiken. Als het op eten meenemen aankomt, kunnen herbruikbare bakjes worden gebruikt in plaats van wegwerpverpakkingen. 

12. Vervang je plastic tandenborstel

Of je het nu gelooft of niet, elke tandenborstel heeft invloed op het milieu. Elk jaar worden er een miljard plastic tandenborstels weggegooid, waardoor er jaarlijks ongeveer 50 miljoen kilo afval ontstaat. 

Er is geen wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat plastic tandenborstels beter presteren dan tandenborstels van bamboe. Net als plastic tandenborstels moeten bamboeborstels net zo vaak worden vervangen, ongeveer elke 3 maanden, maar het handvat van een bamboe tandenborstel heeft slechts ongeveer 6 maanden nodig om weer biologisch afgebroken te worden in de grond. Een plastic tandenborstel daarentegen zal nooit biologisch afgebroken worden en zal voor altijd in het milieu blijven.

13. Stop met plastic kledinghangers te gebruiken

man-fashion-winkelen

Bijna elk ander type kleerhanger is beter dan plastic. Helaas heeft een kledingstuk dat wordt geïmporteerd vaak ook een eigen hanger. Een hoop van deze plastic kledinghangers worden niet hergebruikt of gerecycled, maar belanden in plaats daarvan op een vuilnisbelt.

Stap daarom over op metalen, stalen hangers. Stalen hangers zijn 100% recyclebaar en gaan meestal langer mee dan de meeste dunne plastic hangers.

14. Papieren kranten en post behoren tot het verleden

Die krant die op de deurmat ligt, lijkt misschien handig, verpakt in de onnodige plastic verpakking. Maar de kans is groot dat het verhaal dat op de voorpagina van de krant staat, al op elke televisiezender is uitgezonden en dat je er online al over hebt gelezen. 

Als je het plezier van het lezen van een krant niet wilt opgeven, schrijf je dan in voor een elektronische krant! Bedrijven maken het gemakkelijk met iPads, Kindles, en alle andere vormen van tablets om het laatste nieuws te ontvangen.

Ontvang je je facturen nog via de post? Ook dit kun je online doen. Velen bedrijven geven de optie om je facturen en overige berichten via een online portal te ontvangen. Dus switch naar online en help het milieu!

15. Koop in bulk

In veel huishoudens wordt het meeste plastic afval in de keuken veroorzaakt. Dus een van de beste manieren om de verpakkingsafval waanzin te verminderen is om je eigen zakken en containers mee te nemen en een voorraad bulk aan voedsel in te slaan. 

Boodschappen doen met potten is een geweldige optie. Er zijn zelfs bepaalde merken die hervulbare stations hebben, voor bijvoorbeeld je schoonmaakmiddel. 

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten