6x Manieren om te Ontspannen en Gedachten Los te laten

manieren-om-te-ontspannen

Er is een sterk verband tussen de manier waarop je denkt en de manier waarop je je voelt. En het gaat beide kanten op. De manier waarop je denkt beïnvloedt je emotionele toestand en je emotionele toestand beïnvloedt de manier waarop je denkt.

Als je je bijvoorbeeld verdrietig voelt, bekijk je de wereld door een sombere bril. Je zult eerder stilstaan bij het negatieve, harde zelfkritiek uitoefenen en voorspellen dat het slecht zal aflopen.

Aan de andere kant beïnvloeden je gedachten ook hoe je je voelt. Als je begint te denken aan iets sombers – zoals iemand die je mist of die persoon die je slecht behandeld heeft – zul je je verdrietig gaan voelen.

Hoe meer je aan verdrietige dingen denkt, hoe slechter je je voelt. En naarmate je stemming keldert, is de kans groter dat je aan verdrietige dingen denkt. Het is een cyclus die moeilijk te doorbreken kan zijn.

Je moet proactief worden om het kanaal in je hersenen te veranderen, zodat je niet blijft steken in een donkere plek.

1. Maak onderscheid tussen herkauwen en problemen oplossen

veel-voorkomende-levensproblemen-oplossingen

Je down voelen of denken aan onaangename dingen is niet altijd slecht. Soms maakt het deel uit van het genezingsproces. En soms kun je die gedachten en gevoelens omzetten in iets productievers. Maar het is belangrijk om onderscheid te maken tussen herkauwen en problemen oplossen.

Als je achterloopt met je rekeningen, kan nadenken over hoe je die kunt inhalen nuttig zijn. Maar je voorstellen dat je dakloos bent of nadenken over hoe oneerlijk het is dat je achterstand hebt opgelopen is niet productief.

Vraag jezelf dus af: “Ben ik aan het herkauwen of aan het oplossen?”

Als je stilstaat bij het probleem, ben je aan het herkauwen. Als je actief op zoek bent naar oplossingen, dan ben je probleemoplossend bezig. Probleemoplossend werken kan je vooruit helpen. Maar herkauwen houdt je tegen. Als je herkauwt, moet je het kanaal veranderen.

2. Schrijf

Schrijven is een krachtige manier om gedachten uit je hoofd te krijgen. De eenvoudigste manier om dit te doen is wat papier te pakken en alles wat in je hoofd zit eruit te laten stromen. Bewerk niet, sla jezelf niet op de borst voor wat je voelt, en probeer niet correct te zijn. Schrijf gewoon. Het is een van de beste manieren om alle rommel uit je hoofd op te ruimen.

Een andere methode is het schrijven van een diepgaande brief aan de persoon of situatie die je dwars zit (ja, je kunt een brief schrijven aan abstracte concepten of levenloze voorwerpen). Je hoeft de brief nooit te versturen! Sterker nog, je zou het waarschijnlijk niet moeten doen; het zal alleen maar een extra laag stress aan je geest toevoegen. Leg hem in plaats daarvan in een la of gooi hem weg. De handeling van het schrijven van je gedachten zal op zichzelf al ontspannend zijn.

3. Luister naar muziek

luisteren-naar-muziek-schrijven-ontspannen

Muziek kan je ontspannen, je verbinden met je emoties en je afleiden van zorgelijke gedachten.

 • Luister naar je favoriete liedjes. Je kunt dansen of meezingen, of gewoon je ogen sluiten en genieten.
 • Luister echt naar de muziek. Kun je verschillende instrumenten onderscheiden? Hoor je een drumslag of een bepaald ritme? Concentreer je op de muziek, en laat andere gedachten vervagen.

4. Speel een spelletje

Na een lange, zware werkdag is het ongelooflijk aantrekkelijk om de controller te pakken of je computer aan te zetten en een paar rondjes van je favoriete online gokkasten te spelen.

Denk aan de laatste keer dat je met plezier iets deed. Het kan het kijken naar een onderhoudend tv-programma zijn, het voeren van een goed gesprek met iemand, of het spelen van een spel. Hoe voelde je je op dat moment? Dacht je aan iets anders dan wat je aan het doen was?

Hoogstwaarschijnlijk niet. Je was volledig bezig met de betreffende activiteit, en je geest was nergens anders op gericht. Betrokkenheid en plezier zijn enkele van de beste manieren om stress te verlichten.

Spellen verminderen stress op de volgende manieren:

 • Gamen leidt tot de afscheiding van dopamine, waardoor je je goed voelt.
 • Spelletjes bieden een uitdaging en belonen je voor het overwinnen ervan, wat leidt tot gevoelens van competentie.
 • Gamen kan een flow-toestand creëren, die lijkt op meditatie.
 • Spelletjes geven je directe beloningen, die helpen om de stress van het bereiken van langetermijndoelen te verminderen.
 • Gamen kan een weg zijn voor creativiteit en kunst, wat kan helpen om te decompresseren.

5. Verander het kanaal in je hersenen

vrouw-ontspannen

Tegen jezelf zeggen: “Denk daar niet aan,” zal waarschijnlijk niet effectief zijn. Je hersenen keren binnen ongeveer twee seconden terug naar die onaangename gedachten. Je moet proactief het kanaal in je hersenen veranderen (een beetje zoals je het kanaal op je tv zou veranderen). De beste manier om dat te doen is om je bezig te houden met een activiteit die je afleidt. Zoek iets dat minstens een paar minuten lang serieuze mentale energie vergt.

Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je het kanaal in je hersenen zou kunnen veranderen:

 • Bel een vriend en praat over een heel ander onderwerp
 • Daag jezelf uit om je boekenkast in 10 minuten te herschikken
 • Ga zitten en plan je volgende vakantie
 • Besteed een paar minuten aan het opruimen van rommel in een bepaalde kamer
 • Zet wat muziek aan en dans
 • Train krachtig (een langzame wandeling geeft je meer tijd om na te denken, maar een snelle training vereist concentratie)
 • Doe een hobby
 • De sleutel is om iets te vinden dat voor jou werkt. Misschien moet je met een paar verschillende strategieën experimenteren tot je de activiteit vindt die je het beste helpt om het kanaal in je hersenen te veranderen.

6. Zoek hulp als dat nodig is.

Bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angst, vergroten de kans dat je aan onaangename dingen denkt. Het omgekeerde is ook waar – denken aan onaangename dingen vergroot de kans dat je een geestelijke gezondheidsprobleem ontwikkelt.

Als je moeite hebt om verontrustende beelden uit je hoofd te krijgen, of als je merkt dat je altijd bij het negatieve blijft stilstaan, zoek dan professionele hulp. Praten met een therapeut kan je helpen anders te denken en te voelen.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten