6x Manieren van Alternatief Wonen

manieren-alternatief-wonen-tiny-house

Wat komt er in je op als je de uitdrukking “Alternatief Leven” hoort? Het kan verschillende dingen betekenen voor verschillende mensen. Voor sommigen betekent alternatief wonen het beschermen van het milieu. Voor anderen gaat het meer om praktische zaken; hoeveel ruimte je wilt, versus hoeveel ruimte je nodig hebt. En voor andere mensen is het een financiële kwestie; zij willen geld besparen door in een ruimte te wonen die precies past bij hun huidige behoeften.

Sommigen van jullie die dit lezen overwegen serieus zo’n verhuizing, misschien om een van de eerdergenoemde redenen. Sommigen van jullie overwegen misschien alleen maar met het idee. Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig waar de ophef allemaal over gaat. Wat je beweegreden ook is, we gaan de trend van alternatieve woonruimtes verkennen en enkele van de populaire concepten bespreken die je zult tegenkomen in het woongenre.

Van tiny houses met alleen de meest essentiële accommodaties, milieuvriendelijke zeecontainerwoningen, tot het leven in een woonboot. Er zijn allerlei alternatieve woonvormen waar je uit kunt kiezen. Ze komen elk met hun gevarieerde voor-en nadelen, maar met zo veel keuze is er zeker iets voor iedereen die bereid is om alternatieve woonruimtes een keer te proberen.

1. Tiny houses

binnenkant-tiny-house-alternatief-wonen

Neem even de tijd om je een traditioneel huis voor te stellen. Wat komt er in je op? We denken dat je een ruime woning voor je ziet met een woonkamer, eetkamer, keuken, meerdere slaapkamers en meerdere badkamers, toch? Stel je nu voor dat je enkel de essentiële gedeeltes van deze kamers neemt en allemaal propt in een ruimte dat niet groter is dan slechts een of twee van die kamers. Dat is een Tiny House.

Tiny houses hebben de sociale-mediakanalen de laatste jaren overspoeld. Waarschijnlijk heb je ze zelfs al gezien. Deze alternatieve woonvormen proberen elke vierkante centimeter zo goed mogelijk te benutten en van elk hoekje en gaatje een leefbare ruimte te maken.

Tiny houses bestaan vaak uit zo weinig mogelijk kamers en het is niet ongewoon om er een te vinden met slechts één kamer, of misschien één grote kamer en een kleinere, kastachtige ruimte die dienst doet als badkamer. Er zijn verschillende soorten modellen te koop.

Sommige vindingrijke mensen hebben zelfs boomhutten omgetoverd tot tiny houses. En velen andere hebben tiny houses gebouwd op wielen, door aanhangwagens te gebruiken in plaats van de traditionele fundamenten, zodat hun tiny house ook nog eens mobiel is.

Tiny Houses kunnen uitzonderlijk goedkoop zijn – sommige slimme doe-het-zelf huiseigenaren hebben het voor € 10.000 of zelfs minder voor elkaar gekregen – maar het voor de hand liggende nadeel zit hem vaak in het comfort. Leven in zo’n krappe ruimte kan aantrekkelijk zijn voor een aantal mensen, maar zou behoorlijk uitputtend en stressvol zijn voor vele anderen. Dus als claustrofobie iets is waar je je zorgen over maakt, zal een tiny house niet de beste oplossing voor je zijn.

2. Campers

camper-alternatief-wonen

Als je het geluk hebt om van thuis uit te kunnen werken, kun je genieten van een van de vele voordelen: je kunt leven waar je ook wilt. En dat is precies wat sommige mensen hebben gedaan met hun recreatieve voertuigen of campers.

Ooit beschouwd als een camping of vakantie voertuig, zijn campers langzaam aan het groeien in populariteit als alternatieve leefruimte, met mensen die van locatie naar locatie zwerven en leven in hun camper voor een lange termijn, zo niet permanent.

Sommigen nemen de nomadische levensstijl voor onbepaalde tijd aan, terwijl anderen besluiten om een beetje van wat meer stabiliteit te genieten door voor een langere tijd te verblijven in een geparkeerde camper, die meestal werkt als appartement, met maandelijkse huur en 1 jaar-lange huurcontracten.

Welke optie je ook kiest, wees voorbereid op een aantal uitdagingen. Net als bij tiny houses, kun je bij campers ook te kortkomen in de leefbare ruimte dat je nodig hebt. Als je ooit in een camper bent geweest, kun je je zeker voorstellen hoe moeilijk het zal zijn om er een permanente verblijfplaats van te maken. Er zijn ook een aantal veiligheids- en onderhoudskwesties waarmee je rekening moet houden.

Hoe zit het met de basiskosten? Een camper kan gemiddeld voor 10k tot 300k worden aangeschaft. Je moet je ook bekommeren over de standaard auto financiën, zoals brandstof, olie verversen, banden, autoverzekering, etc. Maar over het algemeen zijn campers aanzienlijk goedkoper om in te wonen dan traditionele woningen.

3. Busjes

vanlife-wonen-busje-reizen

Een minder ruim alternatief ten opzichte van de camper is om te leven in een busje of bus. Het is een beetje een groeiende trend onder de jongere om in een busje te wonen, met name voor degenen die graag reizen.

Het is goedkoper dan een camper, omdat een gebruikte bestelwagen vaak kan worden gekocht tegen een fractie van de kosten van een camper.

Leven in een busje vereist dat je veel moet op geven. Als je dacht dat het leven in een tiny house krap zou zijn, stel je dan eens voor dat je in een ruimte woont zonder toilet, zonder douche en zonder fornuis… Vrijwel geen van de gemakken die je zou verwachten van een tiny house. Je zou in wezen in je slaapkamer rondrijden en er af en toe in slapen. Sommige mensen, zo niet de meeste mensen, zouden dat niet heel prettig vinden.

Als je al een busje hebt, kun je het uitproberen door er een week of twee in te verblijven om te zien hoe die levensstijl je bevalt. En wie weet, misschien word je wel verliefd op deze trend #VanLife.

4. Woonboten

woonboten-alternatief-wonen-gracht

Als al dit gepraat over zo mobiel zijn je enthousiast maakt, maar het leven op de weg je niet bevalt, dan past het leven op het water misschien beter bij je. Woonboten zijn al decennialang een populaire alternatieve woonvorm. Ze zijn zo populair dat veel jachthavens een jaarplaats verhuren met water, elektriciteit en riolering, vergelijkbaar met wat je zou kunnen vinden in een camper park.

Woonboten kunnen behoorlijk duur zijn, sommige opties lopen op tot zes cijfers en evenaren de kosten van traditionele huizen. Ze komen ook met tal van andere kosten: onderhoudskosten, verzekeringskosten en nog veel meer en dit zal allemaal optellen tot het punt waar een woonboot even duur of zelfs nog duurder is dan het leven in een traditioneel huis.

Als de financiële uitdagingen geen totale afknapper voor je zijn, zijn woonboten behoorlijk milieuvriendelijk, handig en zelfs leuk. Maar zoals met elke alternatieve woonvorm, is het net zo goed een persoonlijke keuze of je het leven op een woonboot aankunt.

5. Containers

container-huis-alternatief-wonen

Een andere snelgroeiende trend is het ombouwen van gebruikte zeecontainers tot woningen. Het kan nogal wat vereisen van de planning, maar dit is de meest ruime optie op de lijst tot nu toe, en een waarbij je je echt creatief kunt uitdrukken op manieren dat bij tiny houses, campers, bestelwagens, en woonboten gewoon niet kan.

Het idee hier is eenvoudig: de huiseigenaar neemt ten minste één zeecontainer, leegt hem uit, reinigt hem, en rond het dan af met een aantal finishing touches alvorens in te trekken. Maar zoals bij alle vormen van alternatieve woonvormen, zit het venijn in de details.

Een zeecontainer huis vereist heel wat meer bouw dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Het toevoegen van zaken als ramen of deuren, of het uitbreiden van het kernconcept met extra opslagcontainers, vereist intensieve aanpassingen. En zeecontainers zijn niet ontworpen of gebouwd met het idee als woonhuis benut te gaan worden, dus bevatten ze vaak gevaarlijke materialen en gevaarlijke verf die zorgvuldig en professioneel moeten worden verwijderd voordat ze bewoonbare ruimtes worden. En dit alles komt nog voordat er rekening is gehouden met elektriciteit en loodgieterswerk.

Maar zelfs met al deze extra uitdagingen, hebben zeecontainers meestal minder kosten om te bouwen dan huizen kosten om te kopen. En hun modulariteit maakt het mogelijk een aantal zeer creatieve ontwerpen te creëren, waardoor ze ideale opties zijn voor mensen die op zoek zijn naar een huis dat niet alleen dient als een woning, maar ook als een uitdrukking van hun persoonlijke flair.

6. AirBnBs

reizen-paspoort

Het laatste alternatief dat we bekijken, is het concept van het bezitten van een huis volledig te elimineren. En nu we toch bezig zijn, laten we het idee van een huurovereenkomst en jaarlijkse huur ook maar weggooien. In plaats daarvan kijken we naar een langzaam maar zeker groeiende trend onder degenen die echt niet geïnteresseerd zijn in het idee van ergens aan vastzitten: fulltime wonen in AirBnBs.

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van AirBnB en de service die ze bieden: huiseigenaren kunnen kamers in hun huis, of zelfs hun hele huis, verhuren aan reizigers die op zoek zijn naar een plek om goedkoop te verblijven. De huizen zijn eigendom van en worden onderhouden door echte mensen, in plaats van bedrijven of grote bedrijven en veel AirBnB-hosts zullen uitzonderlijk vriendelijk zijn en je helpen kennis te maken met het gebied dat je bezoekt.

Sommige mensen houden zoveel van de AirBnB service dat ze hebben besloten om er full-time te gebruik van te maken en van de ene AirBnB naar de volgende te reizen.

Er is geen jaarlijkse huurovereenkomst om te ondertekenen, er zijn geen ingewikkelde bouwprojecten om te ondernemen… Kortom: je gewoon wagen van de ene plaats naar de volgende en verblijven in verschillende woonruimte waar en wanneer je maar wilt.

Er zijn zeker uiteenlopende ervaringen wat betreft het fulltime AirBnB-leven. Sommigen praten over al het geld dat ze hebben bespaard, terwijl anderen hun horrorverhalen over hun ervaring delen. Maar het is een relatief makkelijke manier om de wateren van een nomadische levensstijl te testen en te zien of het geschikt is voor jou, zonder drastische maatregelen te hoeven treffen.

Welke vorm van alternatief leven spreekt jou aan?

Er zijn zoveel keuzes op het gebied van alternatieve woonvormen dat het moeilijk kan zijn om er een te vinden die bij jou past. Je behoeften, drijfveren, budget en persoonlijke smaak zullen allemaal een rol spelen bij het nemen van een beslissing over een vorm van alternatief wonen.

Hoewel het niet te zeggen is welke van deze vormen van alternatieve woonruimte jouw voorkeur heeft, kunnen we wel zeggen dat het kiezen van een alternatieve woonruimte en het maken van die sprong je ecologische voetafdruk drastisch zal verminderen, en je waarschijnlijk op lange termijn geld zal besparen ten opzichte van het kopen van een traditioneel huis. En dat je waarschijnlijk de kans krijgt om jezelf creatief te uiten in het proces? Dat is een mooie kers op een zeer milieuvriendelijke taart.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten