Waarom een Luchtdrukwapen Onmisbaar is in een Survival Situatie

luchtdrukwapen-onmisbaar-survival-situatie

Een survival situatie zie je vaak niet aankomen, je krijgt autopech in een onbewoond gebied of raakt de weg kwijt tijdens een wandeltocht. Als je op jezelf bent aangewezen om te overleven kunnen een aantal voorwerpen je leven redden. Maar, je weet niet wanneer je in een survival situatie terecht komt. Daarom is het voorbereiden op een survival situatie ook zo ontzettend moeilijk. Wat kun je wel doen om voorzorgsmaatregelen te nemen?

Een goede manier om je voor te bereiden op een survival situatie is door een tas met survival spullen in te pakken die je altijd klaar hebt liggen. In Amerika noemen ze dit een zogenaamde Bug Out Bag (B.O.B.) een tas die je snel kunt pakken als je jouw huis moet verlaten door een storm, of wanneer je een reis maakt door een onbewoond gebied waar de spullen uit deze tas van pas kunnen komen.

De typische inhoud van een Bug Out Bag bestaat uit voorwerpen zoals gevriesdroogd voedsel, een thermodeken, waterzuiveringsmiddelen, een multitool, zaklamp en een mes of bijl. Handige spullen om jezelf voor een bepaalde tijd mee in leven te houden tot je in veiligheid bent of wordt gered. Maar wat als je voedsel op is? Hier kan een luchtdrukwapen de oplossing bieden. Lees snel verder want wij vertellen je waarom!

Hoe gebruik je een luchtdrukwapen in een survival situatie?

natuur-survival-overleven

Je kunt een luchtdrukwapen voor een aantal dingen gebruiken waarbij de jacht op voedsel uiteraard de meest voor de hand liggende optie is. Met een luchtdrukwapen kun je namelijk uitstekend jagen op zowel middelgroot als klein wild. Door het juiste luchtdrukwapen te gebruiken en jouw doelwit goed te treffen kun je op gevogelte, konijnen of hazen, eekhoorns of zelfs (kleine) wilde zwijnen jagen.

Het voordeel van het gebruik van een luchtdrukwapen boven andere wapens zoals bijvoorbeeld een pijl en boog of kruisboog is dat je meer munitie bij je kunt dragen en het formaat van het wapen relatief klein is aan die van een boog waardoor hij makkelijk in de tas meegedragen kan worden. Dit geldt zeker voor luchtpistolen.

Een bekend voorbeeld is de Crosman 1377, een bekend luchtpistool dat in Amerika al jaren wordt gebruikt om ongedierte te bestrijden en op eekhoorns te jagen. Dit luchtpistool is compact en produceert relatief veel kracht, ideaal voor in een Bug out Bag! Verder is het vaak een stuk makkelijker om te jagen met een luchtpistool dan een pijl en boog en het vereist minder training waardoor de kans dat je een dier weet te vangen aanzienlijk toeneemt.

Wanneer het direct beschikbare voedsel in jouw Bug Out Bag opraakt kun je proberen voedsel bij te vangen door op klein wild te jagen. Dit geeft je hopelijk genoeg energie op door te gaan. Je kunt een luchtdrukwapen ook gebruiken om jezelf te beschermen tegen wilde dieren of de aandacht trekken van mogelijke reddingswerkers door in de lucht te schieten. De knal van een luchtdrukwapen kan namelijk behoorlijk ver dragen.

Waar moet je op letten wanneer je een luchtdrukwapen bij je draagt of gebruikt om te jagen?

Het gebruik van een luchtdrukwapen zoals we hierboven beschrijven slaat alleen op een echte ‘survival’ situatie. Als jouw leven op het spel staat ben je geoorloofd zelf een beslissing te nemen over wat je doet om jezelf in leven te houden. Wij leggen hier de nadruk op omdat het in Nederland verboden is om zonder goede reden een ‘wapen’ bij je te dragen.

Loop jij door een bos met een luchtdrukwapen in je tas en je wordt aangehouden dan is de kans groot dat je een bekeuring krijgt. Dit geldt ook voor het schieten op dieren in Nederland. Zo mag je alleen jagen wanneer je een jachtakte hebt. Realiseer je dus goed in welke situatie je bevindt wanneer je een luchtdrukwapen bij je draagt of deze gaat gebruiken om wilde dieren te vangen.

Daarom kan het paraat hebben van een Bug Out Bag handig zijn, voorzie je een situatie waarbij het bij je dragen van een luchtdrukwapen legitiem acht? Dan kun je er voor kiezen je B.O.B. mee te nemen.

Welk luchtdrukwapen kun je het beste kopen?

finland-water-natuur-bootje

Als je een luchtdrukwapen wilt kopen kies dan voor een luchtdrukwapen dat klein, licht van gewicht, relatief krachtig is en zelf gespannen kan worden. Zorg dat het wapen minimaal 7,5 Joule aan energie kan produceren, dit is voldoende om klein wild op korte afstanden mee te schieten.

Hoe meer kracht hoe groter het bereik van de buks en het dier dat je ermee zou kunnen bejagen. Met een toename van kracht zal de afmeting van het wapen ook groter worden. Probeer dan ook de juiste balans te vinden tussen kracht, gewicht en formaat zodat het wapen je niet teveel belast tijdens het reizen. Het type systeem dat je het beste kunt kiezen is een pomp pistool of knikloop pistool.

Voor deze systemen heb je geen extra spullen nodig om het wapen te laten werken, alleen kogeltjes. Twijfel je en wil je toch extra advies over het aanschaffen van een luchtdrukwapen die je kunt gebruiken in een survival situatie? Neem dan contact op met een schietsport winkel met ervaren medewerkers, zij kunnen je meer vertellen over de eigenschappen van een specifiek luchtdrukwapen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten