10 Levenslessen voor Millennials – dit Moet Je echt Weten!

kampvuur-jongeren

Wij hebben een lijst gemaakt over dingen waarvan wij wouden dat we die al wisten toen we nog begin 20 waren. Dit zijn namelijk de jaren waar je veel ontdekkingen gaat doen en ook vaak pijnlijke situaties meemaakt. Dus neem de tijd en lees de volgende punten goed door, want dit gaat je veel tijd, geld en pijn besparen. 

1. Als je iets blijft horen over jezelf, dan is dat waarschijnlijk de waarheid.

Eyeroll Ugh GIF by The Bachelor Australia

Wanneer je feedback krijgt vanuit je omgeving, van vrienden en/of familie luister daar dan naar. Heb je al een paar keer gehoord dat je koppig bent? Of dat die ene persoon waar je contact mee hebt, geen goede invloed op je is? Neem dan de tijd om hier naar te kijken en te reflecteren, want het zou je zomaar een hoop verdriet en ellende kunnen besparen.

Tip: vraag vrienden waar je close mee bent en je je veilig bij voelt eens om feedback over jezelf, misschien zijn er wel dingen die je uit de weggaat. Dus leg je schaamte gevoel neer en geef het een kans! Het kan je een hoop gedoe besparen!

2. Als het op onderhandelen aankomt, dan is de kans op meer succes 90% als je hiermee begint.

Hiermee bedoelen we dat je niet bang moet zijn om te onderhandelen, om meer voordeel uit een situatie te halen. Niemand vertelt je namelijk dat je moet onderhandelen en je bent misschien nog bescheiden dus je doet zoiets liever niet. Maar als je voor het eerst een auto wilt gaan kopen, dan zegt de autodealer niet tegen jou: “Dit is de prijs in de catalogus, maar je kunt nog met me onderhandelen en me zo ver krijgen om 20% van de prijs af te dingen.” Dat gebeurt niet, niet in sollicitatiegesprekken, zakelijke deals, de huurprijs van je nieuwe appartement of andere materiële zaken.

Dus wees je bewust: je zult af en toe moeten beginnen met onderhandelen.

3. FOMO (fear of missing out) om iets is vaak gewoon een marketing trucje. 

Meme Invest GIF by ProBit Exchange

We hebben het over de situaties waar je denkt: “Als ik nu niet in actie kom, dan sla ik straks de plank mis.” Deze situaties zijn vaak niet zulke gunstige buitenkansjes als dat ze doen lijken. Het zijn vaak gewoon marketing trucjes om iets aan je te verkopen. Je bent bijvoorbeeld net verhuisd en komt bij de gym om de hoek: precies op dat moment hebben ze een kortingsactie van 30% op een jaarabonnement. De actie geldt alleen die dag, dus je moet snel beslissen. Maar het hoeft niet altijd marketing gerelateerd te zijn. Het gevoel: “Dit is een goede kans ik moet nu hiervoor gaan!” kan ook gebeuren op bijvoorbeeld romantisch gebied of financieel gebied. Als je vanuit dit gevoel handelt, maak je vaak de verkeerde keuze. Dus neem even een pauze en denk goed na. Zou je nog steeds dezelfde keuze maken als je niet meteen moest beslissen? Zou je nog steeds blij worden van deze keuze als het niet voelde als een unieke kans? Zo niet, laat het dan aan je voorbij gaan. Uiteindelijk zal dit beter voor je zijn.  

4. Discussie maken over levensfilosofieën is verspilling van je tijd. 

Het laat vooral zien dat je zelf niet zeker bent in wat je doet. Je hebt bijvoorbeeld ‘The 4-Hour Workweek’ gelezen en verteld je hele familie dat ze moeten stoppen met hun baan en een eigen bedrijf moeten beginnen. Vervolgens raak je in discussie omdat ze deze visie niet begrijpen en deze mening niet delen. Waarom probeerde je hun in eerste instantie te overtuigen? Waarschijnlijk omdat je zelf te bang bent om er mee te beginnen. Als andere het ook gaan doen, is de stap namelijk niet zo groot. 

Dus ben je in je jaren 20 en wil je de sprong wagen om een bepaald pad te bewandelen? Verspil je tijd niet om mensen te overtuigen dat het gaat werken. Doe het gewoon en wees geduldig, dan komt het gewenste resultaat en bewijs vanzelf.

5. Hecht meer waarden aan ervaring opdoen, dan met je neus in de boeken te blijven.

werk-ervaring

Tuurlijk, school is erg goed voor je want je leert er een hoop. Maar jammer genoeg zijn scholen niet echt gericht op ervaring opdoen, maar meer op zoveel mogelijk informatie uit je hoofd leren. Mocht je ergens veel van gelezen hebben, dan betekent dat nog niet dat je het helemaal begrijpt. En zo creëer je veel overtuigingen en meningen, puur op basis van wat je hebt gelezen. Maar pas als je ervaring in de praktijk op gaat doen, kom je echt tot de ontdekking van wat iets inhoudt en hoe je er over denkt. Dus maak die reis, begin aan dat plan dat je hebt of die bepaalde lifestyle. Ga het ontdekken en ervaren, want daar zit de grootste persoonlijke ontwikkeling! (Misschien vind je dit ook interessant: tips om succesvol voor jezelf te beginnen.)

6. Een leugentje om eigen bestwil.

Soms lieg je over iets heel kleins of laat je een cruciaal punt in het verhaal weg, zodat het anders overkomt. Het is zo klein, dat het onschuldig lijkt. Het komt je gewoon even beter uit om het zo te vertellen. Je creëert een andere situatie dan wat de werkelijkheid is bij de ander, omdat je diegene misschien geen pijn wilt doen. Maar welke reden je ook bedenkt, het zal altijd een excuus zijn voor je leugen. Wil je een gezonde relatie met je partner, vrienden en familie, dan ben je beter af bij het weglaten van die leugentjes. De stabiliteit en eerlijkheid zal op de lange termijn zorgen voor het hebben van een gelukkige relatie.   

7. Persoonlijke groei en ontwikkeling komt vaak pas wanneer je het tegenovergestelde doet van wat voorheen voor je werkte.

goed-idee

Als tiener werkte het voor je om gewoon naar volwassenen te luisteren en hun advies op te volgen. Wat je zelf dacht, leek er niet echt te toe doen. Zij zijn immers volwassen, dus zij zullen het beter weten dan jij. Je moet hard leren om goede cijfers te halen, geen drugs gebruiken, solliciteren bij een goed bedrijf, etc. Kortom je wordt aangespoord dit bepaalde eenzijdige pad te volgen en het is de enige manier om een succesvol leven te krijgen in hun ogen. Maar zodra je ouder wordt krijg je misschien ideeën die niet in lijn zijn met wat mensen van je verwachten. Je weet niet wat je er mee aan moet, want het past totaal niet in hun visie. Maar wederom, hier zit de meeste persoonlijke ontwikkeling. Zit je op dit moment vast in je leven en weet je even niet meer wat je wilt? Dan los je dat niet met een simpele aanpassing in je leven op. Soms moet je een complete andere weg inslaan, die al je oude overtuigingen tegen gaat. Zo open je allerlei deuren en kom je misschien wel op een manier van leven uit die veel beter bij je past. Dus sluit jezelf niet af van alle mogelijkheden die het leven te bieden heeft en probeer zoveel mogelijk open te staan voor nieuwe kansen. Zo leer je jezelf goed kennen en leer je wat het beste bij jou past voor een gelukkig leven. 

8. Maak een financieel plan.

Hadden wij hier maar eerder over nagedacht, zelfs als je nog maar 13 bent en je hebt een baantje bij de supermarkt is het verstandig om een financieel plan te maken. Beleggen wordt steeds populairder, maar vooralsnog belegt slechts 16% van Nederland. Dat betekend dat 84% van de mensen in Nederland niet belegd. Waarom? Omdat niemand je hier over verteld. Op school is er niks van financiële educatie en als je ouders het nog nooit gedaan hebben, dan is de kans dat jij hier mee begint erg klein. Het is erg belangrijk een financieel plan te maken, want je zult hier op de lange termijn echt van profiteren. Dus ga je verdiepen in bijvoorbeeld aandelen en hoeveel geld je hiervoor opzij kunt zetten. Of bepaal een spaardoel en ga kijken hoe en wanneer je dit kunt bereiken. Kortom, ga je alvast verdiepen over het financiële gedeelte van het leven.

9. Je hoeft geen huis te kopen.

Koop een huis, het liefst vóór je 25ste en ga al helemaal niet huren! Dat is zo’n zonde van je geld! Je bent er nog helemaal niet klaar voor, maar dat maakt niet uit want als je een huis koopt dan heb je in ieder geval iets in je leven op orde. 

Dit is zo’n verkeerde instelling! Wat mensen je niet vertellen: het hebben van een huis is ontzettend duur! Dingen gaan kapot, belastingen e.d. kost naast je hypotheek ontzettend veel geld. Vervolgens zit je aan een hypotheek vast wat veel druk met zich mee brengt. Huren kan een stuk voordeliger zijn en bovendien kun je nog even doorbeleggen met je spaargeld. Koop pas een huis als het moment echt daar is!

10. Vind een balans in je uitgavenpatroon.

Money Cash GIF

Als je iets heel graag wilt en het gaat je blij en gelukkig maken, koop het dan. Je hoeft niet al je geld te besparen, je moet ook leven. Anderzijds moet je er niet in doorslaan, je hoeft echt geen 20 paar verschillende sneakers te hebben. Hou het minimalistisch en koop alleen wat je echt leuk vind en wat je echt nodig hebt. Als je iets wilt, wacht even met kopen en kijk of je het over een paar weken ook nog wilt. Het is belangrijk dat je uitgaven lager ligt dan je inkomen. Spendeer nooit meer dan dat je hebt. Als je meer geld wilt, ga kijken hoe je dat voor elkaar kunt krijgen. Dan heb je meteen een goede motivatie om meer geld te verdienen.

 

Heb jij nog tips die je wilt delen met je mede millennials? Laat het ons weten in de reacties!

 

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten