Langzaam Eten: het Werkt echt voor Afvallen!

Langzaam eten wordt vaak geadviseerd in dieetboeken zodat je sneller vol bent – maar dit was tot nu toe nooit bewezen. Een kleinschalig onderzoek in de Verenigde Staten heeft hier verandering in gebracht: door langzaam te eten, consumeer je minder calorieën.

Onderzoek

eten

Hoofdonderzoekster Kathleen Melanson van de University of Rhode Island heeft een onderzoek gedaan onder dertig vrouwen van middelbare leeftijd. Aan deze vrouwen werd gevraagd om een groot bord pasta op te eten tot het punt dat ze comfortabel vol waren. Dit werd een aantal keren herhaald, met instructies om de ene keer snel te eten en de volgende keer langzaam. Wat bleek:

  • Als ze snel aten consumeerden de vrouwen 646 calorieën in ongeveer 9 minuten.
  • Als ze langzaam aten consumeerden de vrouwen 579 calorieën in ongeveer 29 minuten.

Dat betekent dus dat je, door langzaam te eten, gemiddeld 67 calorieën minder opeet (per maaltijd). Als je dit drie maaltijden per dag doet is dat bijna 200 calorieën per dag minder! Het voordeel van langzaam eten is bovendien dat je minder snel weer honger hebt.

Langzaam eten: tot slot…

Langzaam oftewel traag eten, betekent goed / veelvuldig kauwen en langgerekte pauzes tussen happen inlassen. Dit super simpele trucje werkt ECHT heel goed als je sneller en efficiënter wilt afvallen!

Heb jij weleens bewust geprobeerd om (tergend) langzaam te eten? En hoe pakte dit uit voor de hoeveelheid voedsel die na de maaltijd op je bord of in de pan achterbleef? Deel hieronder jouw bevindingen!

Traag eten – 4 tips om langzamer je maaltijd te nuttigen

Als je te snel eet, besef je vaak niet dat je allang vol zit. Je hersenen hebben dan namelijk niet de tijd gekregen om een “voldaan-seintje” te sturen naar je maag. Als je langzaam eet, is de kans groot dat je een signaal krijgt op het moment dat je vol genoeg zit… En niet pas als je propvol zit. (bron)

Traag eten is helaas niet altijd even gemakkelijk. Als je iets lekkers op je bord hebt liggen, dan schuif je dat maar al te graag naar binnen. Hap, slik, weg. Voordat je het weet is je bord leeg en heb je meer gegeten dan je lief is. Daarom hierbij enkele tips om langzamer te leren eten…

1. Langer kauwen

eten-snel

Het is wellicht niet de verlokkelijkste manier om langzaam te eten, maar het werkt wel: tel het aantal keren dat je op iedere hap kauwt. Veel mensen kauwen slechts enkele keren op een mondvol voedsel voordat ze deze doorslikken. Als je niet of nauwelijks kauwt, zul je automatisch sneller schranzen.

2. Water bij de maaltijd

Langzaam eten is een kwestie van tijdrekken… Als je na iedere hap een slokje water neemt, zul je geheid langer bezig zijn met de maaltijd. Of in ieder geval een kleiner tijdsdeel bezig zijn met eten in je mond stoppen. Kortom: meer water = minder voedsel.

3. Nooit eten met afleiding

Veel mensen eten achter de televisie. Eten terwijl je wordt afgeleid, is echter dé manier om supersnel te schrokken, zonder dat je het zelf doorhebt. Kijk een spannende film en je zult puur uit spanning en sensatie blijven harken. Voordat je het in de gaten hebt, is je bord leeg.

4. Zoveel mogelijk genieten

Je geniet het meest van je eten als je elke hap zo bewust mogelijk ervaart. Dat betekent dat je geconcentreerd moet eten en doelbewust moet kauwen, interpreteren en doorslikken. Een bewuste en intense smaakbeleving heeft de positieve bijkomstigheid dat je langzamer eet. Bovendien zul je meer van je eten genieten.

Deskundige hulp vragen

Ben je klaar om jouw levensstijl een boost te geven en meer controle te krijgen over je gezondheid? Dan zou het GLI Slimmer traject wel eens de oplossing voor jou kunnen zijn! Het GLI traject, oftewel Gecombineerde Leefstijl Interventie, is ontworpen om een gezondere levensstijl te bevorderen. Gedurende twee jaar werk je samen met diëtisten en fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn als leefstijlcoaches.

Het uiteindelijke doel van het GLI Slimmer traject is gedragsverandering. Het programma richt zich niet alleen op het aanleren van gezonde eet- en beweeggewoonten, maar ook op het versterken van jouw motivatie en zelfvertrouwen. Ben je er klaar voor om de eerste stap te zetten naar een gezondere en gelukkigere versie van jezelf? Kijk dan bij voeding adviesbureau dewinter voor meer informatie.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten