Voor langere tijd naar het Buitenland? Ontdek hier wat je Moet Weten over je Zorgverzekering!

langere-tijd-buitenland-zorgverzekering

Er zijn bepaalde situaties waarin je wellicht twijfelt of je je Nederlandse verzekering mag houden. Bijvoorbeeld als je voor langere tijd op reis gaat, of in het buitenland gaat studeren voor een bepaalde periode. Wanneer je op reis gaat met als doel binnen de twaalf maanden weer terug te keren naar Nederland, kan je vaak je Nederlandse zorgverzekering gewoon houden. Ga je je hier uitschrijven en werken in het buitenland? Dan moet je je Nederlandse zorgverzekeringen opzeggen, en een zorgverzekering afsluiten in het land waar je naartoe gaat.

Twijfel je wat je in jouw situatie moet doen? Hieronder hebben we de belangrijkste informatie over de zorgverzekering en het buitenland voor je op een rijtje gezet.

Studeren in het buitenland

klantenservice-werken-op-reis

Wanneer je tijdelijk gaat studeren in het buitenland, en alleen voor je studie naar dit land vertrekt, mag je verzekerd blijven in Nederland. Dit geldt alleen wanneer je onder de 30 jaar oud bent, en geen inkomsten hebt naast je studie. In dit geval hoef je geen belasting af te dragen in het buitenland, waardoor je met je Nederlandse verzekering ook in het buitenland verzekerd blijft. Ga je wel werken naast je studie? Regel dan voordat je begint met je nieuwe werk in het buitenland direct een buitenland zorgverzekering. In dat geval ben je namelijk zowel student als werknemer in het land waar je verblijft, waardoor je zorgverzekering in Nederland niet meer geldig is.

Wereldreis of lange vakantie

Ga je het komende jaar een wereldreis maken? Als je voor minder dan een jaar wegblijft uit Nederland, kun je gewoon je Nederlandse zorgverzekering houden. Je kunt dan kiezen voor de basisverzekering, en betaalt het minimale bedrag dan maandelijks voor je premie zorgverzekering 2023. Daarnaast is het raadzaam om voordat je op reis gaat ook direct een doorlopende reisverzekering te regelen die eventuele medische kosten dekt. Verstandig voor als er een ongeluk gebeurt of als je ziek wordt onderweg.
Als je gaat werken tijdens de reis, kan het wel zo zijn dat je naar een buitenlandse verzekeraar moet overstappen. Neem hierover contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Au pair

Je verblijft als au-pair voor maximaal een jaar bij een gastgezin in het buitenland om een nieuwe taal en cultuur te ontdekken, en om op de kinderen van de familie te passen. In ruil daarvoor krijg je kost- en inwoning, en verdien je een extraatje per maand aan zakgeld. Omdat dit geen belastbaar inkomen is, kun je je verzekering in Nederland houden. Blijf je langer dan een jaar au-pair? Dan is het meestal nodig om je Nederlandse verzekering stop te zetten.

Conclusie: of je je verzekering in Nederland kunt behouden is afhankelijk van jouw exacte plannen. Staat je situatie hier niet tussen, dan kun je altijd even informeren bij je Nederlandse verzekeraar!

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten