Hoe Verminder je Kreukels in Kleding?

kreukels-kleding-verminderen

Zelfs als je niet graag strijkt, niemand wil kreukels in zijn kleren hebben. Van mannen- tot jongenskleding, van sokken tot overhemden, het liefst zien we het meteen kreukvrij in de kast liggen.

Decennia lang werd elke week uren besteed aan strijken. Maar met de nieuwere stoffen en moderne wasmachines van vandaag is strijken in de wasroutine op de achtergrond geraakt.

Toch kun je waarschijnlijk toegeven dat er momenten zijn dat je de deur uitgaat met meer kreukels in je kleren dan je zou willen.

Hier zijn vijf tips voor kledingverzorging en wasgoed die je helpen er op je best uit te zien met zo weinig mogelijk strijkwerk.

Sorteer wasgoed ladingen op de juiste manier

wasmachine-waskamer-kleding

Een van de eerste dingen die je leert (of zou moeten leren) bij het doen van de was is om kleren op kleur te scheiden: wit bij wit en donker bij donker. Voor het beste resultaat bij het voorkomen van kreukels moet kleding niet alleen op kleur, maar ook op stofinhoud en gewicht gescheiden worden. Zo kan het wassen van lichte donkere katoenen T-shirts met zware spijkerbroeken ertoe leiden dat lichtere kledingstukken in de wasmachine door het gewicht van de spijkerbroek geplet worden, waardoor meer kreukels ontstaan.

Door je wasgoed vóór het wassen goed te laten sorteren, verminder je ook de kreukels in de droger. Lichtgewicht kleren drogen veel sneller dan zwaardere stoffen zoals denim. Hoe meer tijd stoffen in de droger doorbrengen, hoe groter de kans dat ze oververhit raken en de kreukels diep gaan zitten.

Kies de beste droogcyclus

De meeste gas- of elektrische drogers werken op dezelfde manier: om de lucht te verwarmen, woelt een droogtrommel de kleding door de warme lucht en een afzuigsysteem ventileert het vocht dat aan de stof onttrokken is. Maar, er zijn verschillen in de opwarm- en afkoelcycli die kunnen bepalen of je kleren er met diepe kreukels of kreukvrij uit komen.

De permanente perscyclus heeft een zachte afkoelperiode die het beste is voor synthetische stoffen die geen hogere warmte nodig hebben. De afkoelingsperiode laat de vezels ontspannen tot hun oorspronkelijke vorm. Zelfs katoenen en linnen stoffen die op hoge hitte gedroogd kunnen worden, mogen niet oververhit raken, want de kreukels zetten zich diep in en vereisen meer strijkwerk om glad te strijken. Haal de kledingstukken er altijd uit als ze nog licht vochtig zijn en hang ze op om te drogen.

De droger op de juiste manier uitladen

droger-wasmachine-kleding

Als je kreukels niet erg vindt, is er geen bijzondere vaardigheid om kleren uit de droger te halen. Schep ze eruit en stapel ze in een mand en je bent klaar om te gaan. Neem echter liever een paar minuten de tijd, terwijl de kleren uit de droger komen, om ze op de juiste manier op te vouwen. Je bespaart er later veel tijd mee als je niet hoeft te strijken. Als je kleren in een mand of op een hoop laat liggen, zorgt het gewicht van de stapel er alleen maar voor dat de kreukels dieper gaan zitten.

Zodra je een kledingstuk of beddengoed uit de droger haalt, geef je elk stuk een stevige zwaai om klevende kleinere delen te verwijderen en een begin te maken met het gladstrijken van kreukels. Overhemden en blouses moet je op een goede kleerhanger hangen en de naden, kraag, manchetten en knopen recht trekken om de kreukels glad te strijken. Als het hemd te droog is geworden, helpt een fijne nevelige nevel van schoon water om de vezels los te maken.

Kleren en linnengoed dat niet opgehangen kan worden, moet je ook met rechttrekken en dan met de hand op een plat aanrecht strijken. Vouw dan netjes op terwijl je voortdurend eventuele naden of randen recht trekt. Een fijne waterstraal helpt de vezels ontspannen, maar laat de kledingstukken niet te nat worden.

Hou kasten en laden geordend

kleding-opruimen-sorteren

Stop kleren nooit meteen na het wassen in een overvolle kast of lade. Terwijl de vezels nog warm of vochtig zijn, zijn ze nog vatbaar voor gemakkelijk kreukelen. Geef je kleren de ruimte om lucht te laten circuleren.

Kleding moet na het dragen altijd zo netjes mogelijk in de kast of la teruggelegd worden. In de meeste gevallen mogen hemden, broeken en rokken een paar keer gedragen worden tussen wasbeurten door. Hang kledingstukken na het dragen op zodat er lucht kan circuleren om vocht te helpen verwijderen, vezels te ontspannen en kreukels te verminderen.

Gebruik snelle kreukel verwijder trucjes

Als kledingstukken licht gekreukt zijn nadat je ze opgeborgen of uit een koffer gehaald hebt, kun je veel kreukels eruit stomen door een hete douche te nemen en de kledingstukken een tijdje te laten stomen. Je kunt kreukels ook verminderen door een witte, geweven katoenen handdoek nat te maken en het overtollige water eruit te wringen. Gooi de handdoek en het gekreukte voorwerp in de droger en laat het ongeveer vijf minuten in de droogtrommel drogen. Nadat je het kledingstuk eruit hebt gehaald, hang je het meteen goed op. Misschien hoef je toch niet naar dat strijkijzer te grijpen.

Je kunt ook een van de vele kreukel verwijderende sprays gebruiken die op de markt zijn. Ook hier geldt dat je het kledingstuk na het sprayen moet laten drogen voor je het aantrekt om te dragen. Als het kledingstuk vochtig is en je gaat zitten, heb je blijvende kreukels.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten