10x Koppel Yoga Poses voor Intimiteit

koppel-yoga-poses-intimiteit

Onze partners zijn spiegels van ons ware zelf. Door met elkaar een koppel yoga beoefening te doen, leunen we niet alleen op elkaar voor steun – letterlijk en figuurlijk – maar oefenen we ook onze kwetsbaarheid tegenover elkaar.

De wetenschap heeft ontdekt dat we daardoor onze sociale verbindingen en relaties versterken, wat leidt tot een langer leven, gezondere gewoonten, minder stress, en een dieper gevoel van levensbetekenis.

Hoe helpt yoga hier nu precies bij? In het Sanskriet komt “yoga” van het woord yuj, dat “juk” of “verenigen” betekent. Het is alleen maar toepasselijk om die definitie te spiegelen met een partner, en in wezen te beginnen twee mensen als een geheel te verenigen. Partner yoga heeft ook zijn wortels in het opbouwen van vertrouwen en communicatie, die hoekstenen zijn van een gezonde, intieme, en succesvolle relatie.

Laten we de 10 poses bekijken:

1. Dubbele Tree Pose

Yoga Poses for Two People: 14 Easy to Hard Partner Yoga Poses - Fitsri

In deze partnerhouding begin je in je eigen Boom, door één been op te tillen en de voetzool in de dij te drukken of lager op de kuit.

Als je je evenwicht gevonden hebt, strek je een hand uit naar die van je partner en ontmoet ze, palmen tegen elkaar, in het midden tussen jullie respectieve Boom houdingen. Neem je andere hand en reik die terug achter je partner, en geef hem een liefdevolle omhelzing. Blijf hier 5 volle ademhalingen zitten voor je van kant wisselt.

Ook al is je Boom houding je eigen, zoek de middelste verbinding die jullie beiden in eenheid samenbrengt.

Sta jezelf toe de steun die je van je partner krijgt te voelen en te waarderen, op en vooral ook buiten de mat.

2. Reverse Warrior Koppel Pose

50 Partner Yoga Poses for Friends or Couples - Yoga Rove

Als het niet duidelijk is uit de foto hierboven, gaat het in deze houding om het scheppen van liefde – letterlijk en symbolisch.

Begin in Warrior Two met je gezicht van elkaar af, met de buitenkant van je achtervoet tegen elkaar aan. Sta toe dat deze verbinding van je achtervoet je samen in de houding verenigt, en een gezamenlijk fundament bouwt van waaruit je kunt stabiliseren.

Adem diep in, en op een uitademing kom je in je Reverse Warrior door een arm boven je hoofd op te heffen en naar achteren te reiken naar de greep van je partner, zodat je een hartvorm creëert in het midden van je samengevoegde houding. Gebruik een yogariem als het opvangen van de hand van je partner niet mogelijk is.

Neem je andere hand en wikkel die achter je middel. Vestig je aandacht op je ademhaling en druk je in de voet van je partner terwijl hij hetzelfde doet. Evenzo spiegel je de steun van hun hand in de jouwe.

De liefde die je in je relatie creëert is een tweerichtingsverkeer. Herinner jezelf aan alle prachtige manieren waarop je geeft en neemt om die liefde op te bouwen. Haal hier 5 keer voluit adem, en laat dan los als jullie er allebei klaar voor zijn.

3. Partner Twist

6 Couples Yoga Poses You And Yours Have To Try | Nuvanna

Een draaibeweging is een geweldige natuurlijke detox voor het lichaam. Wanneer de romp in tegengestelde richting gedraaid wordt, werkt de beweging als een uitwringende actie voor de inwendige organen, en via een uitademing kan opgebouwde giftigheid uit het lichaam verwijderd worden.

Met je ruggen tegen elkaar, adem je diep in. Terwijl je uitademt, draai je zachtjes, in tegengestelde richting van elkaar. Neem een hand en leg die op je tegenoverliggende knie, met de andere hand reik je naar die van je partner. Gebruik een yogariem als die niet voorhanden is.

Laat de ademhaling je weer synchroniseren met het ritme van je partner, en merk hoe het is om de steun van de hand van je partner te hebben om je wat dieper in de draai te helpen.

Blijf 5 volledige ademhalingen in de draai, en wissel dan van kant.

4. Elkaar in de ogen staren

11 Partner Yoga Poses for Couples to Build Intimacy

Deze oefening is diep persoonlijk en voedend, want je zit met je gezicht naar je partner en staart zachtjes in zijn ogen.

Laat je handen op hun knieën of in hun handen rusten, en sta hen toe hetzelfde te doen. Dit verbindt je verder met de kracht van aanraking. Als je eenmaal gesetteld bent (en het gegiechel van het directe oogcontact gezakt is), begin je je partner echt te zien.

In de chaos van onze dagen en weken krijgen we niet vaak de kans om even te gaan zitten en de persoon met wie we ons leven delen in ons op te nemen. Staar zachtjes en neem de gelaatstrekken, uniciteit en energie van je partner in je op, en sta hem toe jou terug te zien. Dit is niet alleen centrerend voor de rest van je oefening, het is ook diep liefdevol en mededogend.

Blijf 5 minuten of langer in deze oefening, als jullie je er allebei op afgestemd voelen.

5. Zittende en ondersteunde kat/koe

YogaWorks on Twitter: "Partner yoga helps build a physical and emotional connection between the two individuals who practice together. Here are 3 simple poses that you can practice with a partner. ⬇️

Grijp vanuit een zittende positie naar de onderarmen van je partner en verstrengel ze.

Terwijl je inademt, buig je je rug en til je je hart naar de hemel, misschien til je zelfs je blik op om de keel bloot te leggen en te openen. Als je uitademt, rond je je ruggengraat en trek je je terug, waarbij je de weerstand van elkaars armen als steun gebruikt, terwijl je de blik naar binnen brengt, naar je borst.

Herhaal de bewegingen 3-5 keer, of zo lang als je je prettig voelt.

Sta deze steun van je partner toe om vertrouwen en overgave te beginnen opbouwen, evenals communicatie. Spreek uit wat goed voelt in deze houding, en vraag je partner hetzelfde.

Hoewel de houding in tandem gedaan wordt, zal je ervaring ervan in je eigen lichaam variëren. Neem deze tijd om die gewaarwordingen te delen, en word nieuwsgierig naar die van je partner.

6. Zittende en ondersteunde forward fold

18 Yoga Poses For Two People - Try With Your Partner

In relaties weten we dat we niet alles in ons eentje hoeven te doen. We hebben onze beste bondgenoot in onze hoek om ons te helpen.

Evenzo in deze houding, kom je in een wijdbeenszit met de voetzolen elkaar rakend. Reik de armen naar voren en verstrengel ze, en trek elkaar dan om beurten zachtjes dichter langs het midden, waarbij je elkaar als weerstand gebruikt in deze Voorwaartse Vouw. Blijf hier elk 5 volle ademhalingen.

Hoewel deze houding een diepe stretch is, kies je misschien voor een meer speelse aanpak! Als er vanzelf gelachen wordt of iemand een grapje maakt, ga dan mee!

Zoek plezier in het sporten en in het samenzijn met elkaar. Het is een trefzekere manier om eventuele stress of spanning te verlichten, en elkaar te herinneren aan de eenvoudigere dingen die jullie beiden een glimlach bezorgen.

7. Samen ademen

The Partner Breathing Exercise To Try Today For A Better Bond – MyInspirationStudio

Een goede yoga oefening begint met de adem. Het is een eenvoudige maar krachtige manier om je met je eigen lichaam te verbinden en gewaarwordingen op te merken die opkomen.

Zoek een zittende houding met je partner, de ruggen raken elkaar. Stem met gesloten ogen af op je ademhaling, en begin de in- en de uitademingen te verdiepen.

Je zult het stijgen en dalen van de ademhaling van je partner voelen, terwijl je je afstemt op elkaars ritme. Kijk of je je eigen adem nog kunt handhaven, ook als het verleidelijk wordt om de ademhaling van je partner te spiegelen; laat dit ritme je dieper sussen in het aanwezig zijn en bewust worden van elkaars ruimte.

Zelfs in eenheid eer je je eigen lichaam en adem, en die eer strekt zich naar buiten uit naar je partner. Met deze levenskracht – prana – ben je in staat een rijkere verbinding met elkaar te vinden door een eenvoudige handeling van ademhalen.

Doe deze oefening 3-5 minuten, of zo lang als comfortabel is.

8. Boot Pose

Als het gaat om houdingen die een uitdaging vormen, kan een partner die je spiegelt en steunt je een heel eind op weg helpen om je die extra boost van zelfvertrouwen en energie te geven. En omdat ze het ook samen met jou doen, kunnen jullie beiden delen in de prestatie van het schommelen in deze houding die de kern aanspreekt.

Begin zittend, met je gezicht naar elkaar toe, iets verder weg om genoeg ruimte te geven voor het strekken van de benen. Als je klaar bent, kom je één been tegelijk in de boothouding, tot de voetzolen elkaar raken.

Gebruik ze als weerstand om deze houding verder te stabiliseren. Als ze beschikbaar zijn, reik dan naar elkaars handen, en zoek elkaars blik. Glimlach en haal adem. Deel mee hoe je je voelt en wroet elkaar op gedurende 5 volle ademhalingen.

9. Achterover buigen/Voorover vouwen

Partner Yoga: Connecting and Growing Together - Breaking Muscle

Terwijl jullie ruggen elkaar nog raken, communiceer je wie voorover zal vouwen en wie in een achteroverbuiging zal komen. Je krijgt de kans om van kant te wisselen.

Degene die zich naar voren vouwt zal zijn handen naar voren uitstrekken en ofwel zijn voorhoofd op de mat laten rusten, of het op een blok plaatsen ter ondersteuning. Degene die een rugbuiging doet, leunt achterover op de rug van zijn partner en opent de voorkant van zijn hart en borstkas. Adem hier diep in, en kijk of je elkaars ademhaling weer kunt voelen.

In yoga wordt het hart opgevat als de plaats voor en achter je borstkas, omdat het hetzelfde gebied is dat zich opent. Dus in deze houding, ook al doe je de tegenovergestelde beweging, zijn jullie harten nog steeds met elkaar verbonden. Denk na over hoe dat zich vertaalt naar je relatie buiten de mat.

Blijf 5 volledige ademhalingen in deze houding, en wissel als je er allebei klaar voor bent.

10. Dubbele neerwaartse hond

10+ Yoga Poses for Couples to Forge a Strong Relationship

Over vertrouwen opbouwen gesproken, deze houding geeft jou en je partner de kans om samen naar een gemeenschappelijk doel toe te werken. In deze houding gaat het ook om communicatie, en om je gedachten uitspreken als je klaar bent om neer te komen of een sensatie voelt die je graag met je partner wilt delen.

Met je partner in de traditionele Neerwaartse Hond, bereid je je voor door boven op de mat in een Voorwaartse Vouw te komen. Til een voet tegelijk op en plaats je voeten aan de basis van de ruggengraat van je partner. Het kan nodig zijn je voeten bij te stellen of met je handen naar achteren te lopen als je eenmaal in deze houding bent, om je bij te stellen.

Eenmaal in de houding adem je daar 5 volledige ademhalingen, voor je wisselt. Nadat je eruit komt, neem je contact op over hoe het voelde en wat je ervoer. Deel samen in de houding door je specifieke perspectief in te brengen.

Conclusie

Partneryoga vraagt om kwetsbaarheid. Door de kracht van aanraking en gesynchroniseerde ademhaling smeden we diepere en rijkere verbindingen in onze relatie met onze partner.

De ervaringen die we samen en individueel delen in deze yogahoudingen worden onderwerpen van communicatie die ons kunnen helpen meer over elkaar en onszelf te leren, waardoor onze intimiteit verder groeit tot hoogten die we nooit eerder gevoeld hebben.

Oefen deze houdingen met je partner telkens als je hunkert naar die bries van verbondenheid of intimiteit. Daag elkaar uit met houdingen die zowel opwekkend als herstellend zijn, en stem je af op elkaars unieke ervaringen voor meer heelheid in je relatie.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten