Je Huis Verduurzamen met Glas: een Hulpgids

huis-verduurzamen-glas

In deze tijd van klimaatverandering is het belangrijk om duurzame keuzes te maken in ons dagelijks leven. Een van de manieren om je huis verduurzamen mogelijk te maken is door gebruik te maken van duurzaam glas. Dit type glas is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel bespreken we hoe je je huis kunt verduurzamen met behulp van glas.

Soorten duurzaam glas

slaapkamer-bed-stoel-raam-interieur

Er zijn verschillende soorten duurzaam glas waaruit je kunt kiezen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten.

Dubbel glas

Dubbel glas is een type beglazing dat bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar zijn verbonden door middel van een luchtruimte. Deze luchtruimte fungeert als een isolatielaag, waardoor er minder warmte verloren gaat door de ramen. Dubbel glas wordt vaak gebruikt in woningen om de isolatie te verbeteren en energie te besparen.

Tegenwoordig is er een nieuwe variant van dubbel glas, namelijk HR++ glas. HR++ glas is nog beter in staat om warmteverlies te voorkomen dan gewoon dubbel glas.

HR++ glas

HR++glas is een type isolatieglas dat beter isoleert dan standaard dubbel glas. Het bestaat uit twee glasplaten met daartussen een spouw gevuld met edelgas, zoals argon. De glasplaten zijn aan de randen met elkaar verbonden door middel van een afstandhouder. Deze afstandhouder zorgt voor een goede isolatie en voorkomt dat er vocht tussen de glasplaten komt.

Het verschil tussen HR++ glas en standaard dubbel glas zit hem de gasvulling en in de speciale coating op één of beide glasplaten. Deze coating zorgt ervoor dat de warmte beter wordt vastgehouden in huis. Ook is de coating soms zo gemaakt dat het zonlicht wordt doorgelaten, maar de warmte die daarmee gepaard gaat wordt weerkaatst. Dit type HR++glas heet HR++ glas en wordt steeds vaker toegepast in nieuwbouwwoningen en bij renovaties van bestaande woningen. HR+++ glas is momenteel het meest isolerende glas op de markt.

Triple glas

Triple glas is een type isolatieglas dat bestaat uit drie glasplaten in plaats van twee. De glasplaten zijn met elkaar verbonden door middel van afstandhouders en hebben daardoor twee spouwen tussen de glasplaten in plaats van één. Triple glas biedt daardoor nog betere isolatie dan HR-glas of HR++ glas.

De extra glasplaat en spouw zorgen ervoor dat triple glas nog beter isoleert dan HR-glas en dat er minder warmte verloren gaat door de ramen. Hierdoor kan het energieverbruik van een woning nog verder omlaag worden gebracht en kan er dus nog meer worden bespaard op de energierekening. Het nadeel van triple glas is dat het zo goed isoleert, dat als het in de zomer eenmaal warm is in huis, de warmte er niet meer uitgaat. Ook moeten de kozijnen bij het plaatsen van triple glas meestal vervangen worden, omdat het niet in bestaande kozijnen past. Daar is het te dik voor. Triple glas wordt vooral toegepast in zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen.

Voordelen van duurzaam glas

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van duurzaam glas in je huis. Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen.

1. Energiebesparing

Het gebruik van duurzaam glas in je huis zorgt voor een flinke besparing op je energierekening. Door de goede isolerende eigenschappen van duurzaam glas hoef je minder te stoken om je huis warm te houden.

2. Milieuvriendelijk

Duurzaam glas is beter voor het milieu dan gewoon enkel glas. Door de goede isolerende eigenschappen hoeft er minder gestookt te worden, waardoor er minder CO2-uitstoot is.

3. Comfort

Door het gebruik van duurzaam glas wordt je huis comfortabeler. Er is minder tocht en de temperatuur blijft beter op peil. Daarnaast zorgt geluidswerend glas voor minder geluidsoverlast, waardoor je in huis meer rust hebt.

4. Waardevermeerdering

Het gebruik van duurzaam glas kan ook zorgen voor een waardevermeerdering van je huis. Een duurzamer huis is immers meer waard dan een minder duurzaam huis.

Tips voor het verduurzamen van je huis met glas

keuken-schuifdeur-wonen-interieur

Hieronder geven we een aantal tips voor het verduurzamen van je huis met glas.

Vervang enkel glas door HR++glas

Als je nog enkel glas hebt, kun je dit het beste vervangen door HR++glas. HR-glas isoleert veel beter dan enkel glas, waardoor je veel energie kunt besparen.

Combineer HR++glas met zonwerend glas

Als je huis veel warmte opneemt door de zon, kun je kiezen voor zonwerend glas. Combineer dit met HR-glas voor een optimale isolatie.

Laat het glas plaatsen door een vakman

Het plaatsen van glas is geen eenvoudige klus en moet daarom worden gedaan door een vakman. Zo weet je zeker dat het glas goed wordt geplaatst en optimaal isoleert.

Conclusie

Het verduurzamen van je huis met glas is een goede manier om energie te besparen en je huis comfortabeler te maken. Er zijn verschillende soorten duurzaam glas waaruit je kunt kiezen, zoals dubbel glas, HR++glas, triple glas en zonwerend glas. Door het vervangen van enkel glas door HR++glas kun je al veel energie besparen. Combineer HR++glas met zonwerend glas voor een optimale isolatie. Laat het glas plaatsen door een vakman voor het beste resultaat.

FAQ’s

  1. Is triple glas altijd beter dan HR++ glas?
  • Nee, triple glas is alleen geschikt voor ramen waarbij de kozijnen ook vervangen worden. In andere gevallen kan HR++ glas al voldoende zijn.
  1. Wat is het verschil tussen HR++glas en gewoon dubbel glas?
  • HR++glas heeft een extra coating en een edelgas vulling (in plaats van alleen lucht) waardoor het beter isoleert dan gewoon dubbel glas.
  1. Hoeveel energie kan ik besparen door het gebruik van duurzaam glas?
  • Dit hangt af van de huidige isolatie van je huis en het type glas dat je gebruikt. Over het algemeen kun je door het gebruik van HR-glas tot wel 30% op je energierekening besparen.
  1. Is het duur om duurzaam glas te laten plaatsen?
  • De kosten van het plaatsen van duurzaam glas zijn afhankelijk van het type glas dat je kiest en de omvang van de klus. Over het algemeen liggen de kosten hoger dan bij het plaatsen van standaard glas, maar de besparing op je energierekening kan op termijn veel geld besparen.
Total
0
Shares
Gerelateerde berichten