Hoe maak je je Huis Ecologisch? (Beste tips)

eco-huis

Woningbouw is een van de meest populaire vormen van bouw. In een tijdperk waarin het broeikaseffect en de opwarming van de aarde zo wijdverbreid zijn dat het mainstream nieuws is geworden, is het tijd dat we er wat mee doen.

Ongecontroleerde ontwikkelingen nemen langzaam maar zeker de overhand, en in combinatie met de opwarming van de aarde zijn de gevolgen tamelijk alarmerend.

Het is onze verantwoordelijkheid om onze huizen op een milieuvriendelijke en duurzame manier te bouwen. Hier zijn 6 manieren waarop je jouw huis zo milieuvriendelijk en ‘groen’ mogelijk kunt maken.

Inhoudsopgave

Duurzaam gewonnen hout

Bouwmaterialen zijn de topprioriteit bij het bouwen van een milieuvriendelijk huis, je kunt het niet beter doen dan hout van duurzame herkomst te gebruiken. Het is een hernieuwbare bron en heeft een minimale koolstofuitstoot.

Terwijl andere bouwmaterialen zoals baksteen en beton in massa worden geproduceerd en altijd direct beschikbaar zijn, heeft hun productie ook een enorme koolstofvoetafdruk die gevaarlijk is voor ons milieu.

Het gebruik van hout in de bouw is zo veel beter. Het is veelzijdig, heeft een groot draagvermogen, biedt uitstekende vochtisolatie en heeft zelfs verbazingwekkende akoestische kwaliteiten.

Een houten huis zal zeker je beste zet zijn om de eco-vriendelijke markt te betreden.

Tegenwoordig werken ontwerpers en ingenieurs zelfs samen om creatieve oplossingen te vinden om beton en staal ook in grotere structuren te vervangen door hout.

Hernieuwbare energiebronnen

Het vinden van slimme manieren om onze huizen van energie te voorzien is een essentieel onderdeel van het bijblijven met de tijd.

In plaats van te kiezen voor massa-geproduceerde elektriciteit, kun je je huis energie-efficiënt maken door te kiezen voor hernieuwbare energiebronnen.

Er zijn in principe 4 manieren om dit aan te pakken:

  1. Installeer moderne warmtepompen om je huis te verwarmen en te koelen;
  2. Installeer fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak;
  3. Installeer thermische zonnepanelen op je dak;
  4. overweeg windenergie.

Laten we ze een voor een bekijken…

1) Installeer moderne warmtepompen om je huis te verwarmen en te koelen

Warmtepompen | De Wilde Koeltechniek | Uw koelspecialist in Tiel!

In tegenstelling tot andere verwarmingssystemen, gebruiken warmtepompen energie in de lucht (of in de grond) om de temperatuur van je kamers te verhogen of te verlagen.

Warmtepompen “verplaatsen” effectief energie tussen je huis en de omgeving en ze doen dat door elektriciteit te gebruiken.

Het mooie is dat een warmtepomp 3 keer meer energie kan verplaatsen dan de elektriciteit die hij gebruikt om te functioneren. Dit maakt hem uiterst efficiënt, milieuvriendelijk en voordelig.

2) Het installeren van fotovoltaïsche zonnepanelen op je dak

zonnepanelen-huis

In het afgelopen decennium zijn fotovoltaïsche zonnepanelen (PV) extreem goedkoop geworden.

Gekoppeld aan een goede warmtepomp, maken ze het verwarmen en koelen van je huis gratis. Letterlijk.

Afhankelijk van je energie netwerkbeheerder kan de energie die je overdag produceert met het netwerk worden uitgewisseld.

Op zuidelijke locaties kan de hoeveelheid energie die je in één jaar opwekt zelfs groter zijn dan wat je huishouden nodig heeft, waardoor winstgevende handel met de Energie netwerkbeheerder mogelijk wordt.

Als je niet houdt van de esthetische impact van deze panelen, of als de structurele integriteit van je dak te kwetsbaar is, dan kun je zelfs kiezen voor glazen panelen met fotovoltaïsche technologie, of je kunt je dak ook bekleden met solar shingles – een slimme, compacte en elegante oplossing om je huis milieuvriendelijk te maken.

3) Installeer thermische zonnepanelen op je dak

Solar Water Heating With Solar Thermal Panels - Which?

In tegenstelling tot PV-panelen zijn thermische zonnepanelen in staat om de energie die overdag wordt verzameld op te slaan.

Ze doen dit door water te verwarmen dat je vervolgens kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Ze zijn duurder dan PV-panelen en hun toepassing is beperkt tot sanitair warm water en water voor verwarming.

Als je een groot gezin hebt en veel water verbruikt of een groot huis moet verwarmen, is dit zeker een optie die je moet overwegen.

4) Overweeg windenergie

Bonanza :: Find everything but the ordinary | Vertical axis wind turbine, Wind power generator, Solar wind

Als je huis is gelegen op een plaats waar er voldoende winddruk is, dan kun je ook een mini-windturbine installeren.

Verticale windturbines worden sterk aanbevolen omdat ze beter werken in turbulente windomstandigheden, vaak te vinden in de stedelijke omgeving.

Wees je ervan bewust dat windturbines lawaaiig kunnen zijn en dat ze voor veel mensen visueel niet aantrekkelijk zijn.

“Passief huis” ontwerp-techniek

Passivhaus Institut

Het Passiefhuis-concept werd in de jaren ’70 in Duitsland uitgevonden (Passivhaus) en maakt gebruik van hoogwaardige materialen, in combinatie met de oriëntatie van het huis, om het beste binnencomfort tegen de laagste exploitatiekosten te leveren.

Milieuvriendelijker kan het niet.

De ontwerpprincipes van de Passivhaus Standaard stimuleren creatieve manieren om direct zonlicht te weren uit woningen. Zo kunnen bijvoorbeeld vensterluiken en uitkragingen zo worden ontworpen, dat het directe zonlicht van de hoge zomerzon wordt tegengehouden, maar het directe licht van de lage winterzon wel wordt binnengelaten.

Een ander goed voorbeeld van passieve technieken is het gebruik van wind om het huis te koelen.

Door gebruik te maken van de inheemse windrichting, kan je huis automatisch koeler zijn in de zomer. Je zult ramen moeten ontwerpen die een betere ventilatie mogelijk maken. Hun afmetingen moeten overeenkomen met de richting van de wind. Alleen dan kun je tijdens warme zomers genieten van een zacht, stromend briesje.

Op dezelfde manier, als je in koude gebieden woont, kan het gebruik van het zonnepad je huis automatisch warmer maken zonder actieve ontwerpmethodes zoals thermostaten enz.

Je kunt grote ramen of zelfs een solarium ontwerpen in de richting waar de zon het felst schijnt om de beste effecten te krijgen.

Bij het overwegen van ontwerptechnieken is het ook de moeite waard om het comfort aspect van de constructie in het oog te houden. 

De principes van de Passivhaus Standaard kunnen in elk energiezuinig gebouw worden toegepast en, in combinatie met het gebruik van moderne warmtepompen, kan je energiebehoefte voor verwarming en koeling effectief tot bijna nul worden gereduceerd.

Daktuinen

Roof Gardens · A collection curated by Divisare

Een ander eco-vriendelijk woningontwerp component, groene daken helpen de instroom van warmte te verminderen, zijn een geweldige manier om zuurstof producerende planten toe te voegen en de perfecte manier om de nadelige effecten van stedelijke wildgroei in woongemeenschappen te bestrijden.

Maar dat is nog niet alles: ze helpen ook bij het storm waterbeheer, verlengen de duurzaamheid van de dakbedekking membranen van je huis en zijn de perfecte manier om je huis te isoleren tegen de harde klappen van de zon.

De esthetische voordelen van daktuinen zijn ook heel aantrekkelijk. Niet alleen helpen ze de aanplant van broodnodige flora te verzachten, maar ze dragen ook bij aan de algehele schoonheid van het huis. Ze kunnen ook de perfecte persoonlijke retraites worden wanneer je een zomerbarbecue of een privéfeestje wilt houden!

Regenwater opvangen en recycleren

Als je een ouder toilet hebt, verspil je ongeveer 11-26 liter water elke keer dat je het toilet doorspoelt.

Hoewel nieuwe regelgeving een limiet heeft ingesteld op 6 liter, is het nog steeds veel.

Watertekort is een crisis die vaak over het hoofd wordt gezien, maar het is altijd een dreigende dreiging. Droogtes en watertekorten kunnen de bevolking doen wankelen, dus je kunt je steentje bijdragen door je huis uit te rusten met waterbesparende systemen.

Als je je zorgen maakt over de waterverspilling door het doorspoelen, kun je een toiletpot met een spoelbak in je huis installeren. Dit innovatieve armatuur heeft eigenlijk een wastafel bovenop de spoelbak. Het werkt als volgt: de spoelbak gebruikt vers water, maar slaat het ‘grijze’ zeepwater op in de tank van de wc, dus wanneer je je behoefte doet en doorspoelt, wordt het grijze water gebruikt om het te doen. Je zult zeker veel zoet water besparen met deze uitvinding.

Je kunt je huis duurzaam maken door regenopvang systemen te installeren, zodat je het water kunt opvangen en hergebruiken om je officiële waterverbruik te verminderen.

Dit systeem vangt het stormwater op dat anders zou zijn weggelopen en zorgt voor een gedistribueerd irrigatiesysteem om het te gebruiken. Het kan worden gebruikt om toiletten door te spoelen, auto’s te wassen, of kan zelfs worden gezuiverd om te drinken.

Recycling van plastic

recycle-bak

Plastic is een gezworen, alomtegenwoordige vijand van ons milieu, maar het is zo algemeen geconsumeerd, dat het moeilijk kan zijn om het volledig op te geven.

De meeste dingen die we gebruiken en dragen bevatten een bepaalde hoeveelheid plastic. Dus, in plaats van een verloren strijd te voeren en plastic helemaal te vermijden, is het beter om te recyclen wat al op de stortplaatsen is verzameld.

Er zijn tal van innovatieve manieren ontdekt om plastic in de bouw te gebruiken. Plastic betonnen bakstenen, huizen in flessen en dergelijke is een nieuwe, zij het nog niet wijd verbreide vorm van bouwen die ons op lange termijn zal helpen milieuvriendelijk te zijn met onze bouwtechnieken. Dit zijn letterlijk de bouwstenen van onze toekomst.

Conclusie

Dus, dit zijn een paar manieren waarop je een eco-vriendelijk huis kunt bouwen.

Begin met de manieren die ook gunstig zijn voor je portemonnee op de lange termijn.

Ten eerste, zorg ervoor dat je huis energie-vriendelijk wordt ontworpen (Passivhaus technieken).

Ten tweede, zorg ervoor dat je een goede warmtepomp laat installeren.

Ten derde, installeer een royaal PV-systeem op je dak om de warmtepomp te laten draaien tegen bijna nul kosten.

Alle andere hierboven beschreven technieken leveren een marginaal voordeel op voor de operationele kosten van het huis en kunnen leiden tot extra investeringskosten.

Het is aan jou om te beslissen hoe ver je bereid bent te gaan om het milieu te sparen en te helpen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten