Hoe Kun je Zien of Iemand Liegt? 20x Manieren

hoe-zien-of-iemand-liegt

De tekenen dat iemand liegt zijn niet altijd gemakkelijk te ontcijferen. En, helaas, er is geen manier om met 100% zekerheid vast te stellen of iemand eerlijk is of niet. Maar er zijn wel een paar duidelijke tekenen dat iemand misschien liegt. Blijf lezen voor een lijst van tekenen waar je op kunt letten.

Onze instincten om leugenaars te beoordelen zijn eigenlijk vrij sterk – maar ons bewustzijn laat ons soms in de steek.

Gelukkig zijn er 20 tekenen waar we op kunnen letten als we een leugen proberen op te sporen.

1. Ze kunnen te veel informatie geven

discussie-groep-vrouw-spreken

Als iemand maar doorgaat en je te veel informatie geeft – informatie waar niet om gevraagd wordt en vooral een overdaad aan details – is de kans heel groot dat hij of zij je niet de waarheid vertelt. Leugenaars praten vaak veel omdat ze hopen dat, door al hun gepraat en schijnbare openheid, anderen hen zullen geloven.

2. Ze hebben de neiging met hun voeten te schuifelen

Dit is het lichaam dat het overneemt. Schuifelende voeten vertellen je dat de potentiële leugenaar ongemakkelijk en nerveus is. Het laat je ook zien dat hij of zij de situatie wil verlaten; ze willen weglopen.

Dit is een van de belangrijkste manieren om een leugenaar op te sporen. Kijk alleen maar naar hun voeten want het kan je veel zeggen.

3. Ze kunnen hun verhaal niet bij elkaar houden

Talking James Stewart GIF by hoppip

Natuurlijk is het volledig veranderen van een verhaal van het ene op het andere een duidelijk teken dat iemand misschien niet de waarheid vertelt, maar ook kleine, subtiele veranderingen kunnen op een leugen wijzen – bijvoorbeeld dat iemand zegt dat hij iets gedaan heeft dat logistiek gezien niet logisch is.

4. Ook hun ademhaling kan veranderen

Als iemand tegen je liegt, kan hij zwaar beginnen te ademen. Het is een reflexmatige actie. Als hun ademhaling verandert, gaan hun schouders omhoog en kan hun stem oppervlakkig worden.

In wezen zijn ze buiten adem omdat hun hartslag en bloedstroom veranderen. Je lichaam ervaart dit soort veranderingen als je nerveus bent en je gespannen voelt – als je liegt.

5. Ze hebben de neiging heel stil te staan

Het is algemeen bekend dat mensen friemelen als ze nerveus worden, maar er zijn ook mensen die helemaal niet bewegen. Dit kan een teken zijn van de primitieve neurologische ‘vecht,’ in plaats van de ‘vlucht,’ reactie, als het lichaam zich opstelt en voorbereidt op een mogelijke confrontatie.

Als je spreekt en een normaal gesprek voert, is het natuurlijk om je lichaam rond te bewegen in subtiele, ontspannen, en, voor het grootste deel, onbewuste bewegingen. Dus als je een starre, catatonische houding waarneemt, verstoken van beweging, is dat vaak een enorm waarschuwingssignaal dat er iets niet klopt.

6. Ze kunnen je aanstaren zonder veel te knipperen

vrouw-neppe-mensen

Als mensen liegen is het gebruikelijk dat ze het oogcontact verbreken, maar de leugenaar zou wel eens een stapje verder kunnen gaan om oogcontact te houden in een poging je te controleren en te manipuleren.

Als mensen de waarheid vertellen, zullen de meesten af en toe hun ogen heen en weer schuiven en misschien zelfs af en toe wegkijken. Leugenaars, daarentegen, zullen een koude, vaste blik gebruiken om te intimideren en te controleren.

Een ander teken om op te letten is snel knipperen.

7. Ze hebben de neiging veel te wijzen

Als een leugenaar vijandig of defensief wordt, probeert hij de rollen tegen je om te draaien. Als hij geconfronteerd wordt met een onwaarheid, kan een leugenaar agressieve gebaren maken, zoals wijzen.

8. Ze herhalen de vragen die je hen stelt

Als ze de vragen die je hen stelt nog eens herhalen voor ze werkelijk antwoorden, zoeken ze misschien een manier om tijd te winnen om een antwoord te verzinnen. In het beetje tijd dat ze nodig hebben om de vraag te herhalen, proberen ze een redelijk antwoord te verzinnen dat – hopelijk – niet tot nog meer vragen uitnodigt.

9. Ze kunnen woorden of zinnen herhalen

vrouw-huilt-koppel-ruzie-liegen

Dit gebeurt omdat ze jou, en zichzelf, van iets proberen te overtuigen. Ze proberen de leugen in hun geest te valideren. Hij of zij kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik heb niet…ik heb niet…” steeds maar weer herhalen.

De herhaling is ook een manier om zichzelf tijd te winnen terwijl ze proberen hun gedachten te ordenen.

10. Ze glimlachen

Een neplach kan een weggevertje zijn dat er iets niet klopt. Weet je hoe je er een kunt herkennen? Een Duchenne glimlach, aka een glimlach die gevormd wordt door het buigen van gezichtsspieren waardoor de huid rond de ogen rimpelt, is wat de meesten als een echte glimlach beschouwen, omdat hij geassocieerd wordt met authentiek plezier. Een niet-Duchenne glimlach wordt gevormd zonder samentrekking van de spieren rond de ooghoeken – een nepglimlach, dus.

11. Ze kunnen zich de details niet herinneren

Het kan soms moeilijk zijn voor mensen die liegen om vragen – vooral super specifieke vragen – over hun leugen te beantwoorden. Als je om meer details vraagt en ze zich de keuken van het restaurant waar ze beweerden te eten niet meer kunnen herinneren of waar in de stad de winkel is waar ze zeiden boodschappen te doen, kan dat een teken zijn dat ze je niet de waarheid vertellen.

12. Ze kunnen hun mond aanraken of bedekken

Lying Simon Rex GIF by Simon Rex / Dirt Nasty

Een teken van liegen is dat iemand automatisch zijn handen over zijn mond doet als hij een kwestie niet wil behandelen of een vraag niet wil beantwoorden. Als volwassenen hun handen over hun lippen doen, betekent dit dat ze niet alles onthullen, en dat ze de waarheid gewoon niet willen vertellen. Ze sluiten de communicatie letterlijk af.

13. Ze worden defensief

Als je iemand een vraag stelt en hij of zij wordt meteen defensief en opgefokt, dan kan dat zijn omdat hij of zij liegt. Het is over het algemeen geen goed teken. Vijandigheid tegenover jou komt waarschijnlijk voort uit de behoefte om zichzelf in stand te houden en te voorkomen dat je de leugen ontdekt.

14. Ze praten op een hogere toonhoogte

Interessant genoeg, als je met iemand praat en het lijkt alsof zijn stem een hogere toonhoogte heeft dan gewoonlijk, kan het zijn dat hij liegt.

15. Ze hebben de neiging om instinctief kwetsbare lichaamsdelen te bedekken

mensen-die-liegen-man-tekenen-denken

Dit kan gaan om gebieden als de keel, borst, hoofd, of buik.

16. Mensen die liegen hebben de neiging hun hoofdhouding snel te veranderen

Als je iemand plotseling een hoofdbeweging ziet maken als je hem een directe vraag stelt, kan het zijn dat hij of zij je ergens over voorliegt.

Het hoofd wordt dan teruggetrokken of met een ruk naar achteren getrokken, voorovergebogen, of scheef of opzij gekanteld. Dit zal vaak gebeuren vlak voordat de persoon geacht wordt op een vraag te antwoorden.

17. Ze pauzeren of aarzelen als dat niet nodig is

Onnodige pauzes of aarzelingen kunnen een teken zijn dat je voorgelogen wordt, want ze zijn een manier voor de persoon om wat tijd te rekken en uit te zoeken wat hij daarna gaat zeggen. Leugenaars vertragen vaak hun spraak en nemen lange onnatuurlijke pauzes om de reactie van de luisteraar op wat ze zeggen in de gaten te houden. Door dit te doen geeft het hen tijd om je reactie te peilen en hun verhaal in real time te helpen creëren.

18. Het kan moeilijk voor ze worden om te spreken

Als je ooit kijkt naar het op videoband opgenomen verhoor van een verdachte die schuldig is, zul je vaak waarnemen dat het haar steeds moeilijker wordt te spreken. Dit gebeurt omdat het automatische zenuwstelsel in tijden van stress de speekselvloed vermindert, wat natuurlijk de slijmvliezen van de mond uitdroogt.

Andere tekenen om op te letten zijn plotseling op de lippen bijten of samengeknepen lippen.

19. Ze versnellen hun spraak

Lies No GIF

Hiermee samenhangend kan een leugenaar, nadat hij pauzes heeft genomen om zowel je reactie te volgen als te helpen nadenken over wat hij verder gaat zeggen, zijn spraak op een abnormaal klinkende manier beginnen te versnellen.

20. Ze zeggen geen “um”

Als je een gesprek met iemand voert, is het misschien niet zo ongewoon om vulwoorden als “um,” en “uh in het gesprek te verwerken waar ze van nature zouden passen. Als je liegt is het echter minder waarschijnlijk dat je deze soorten natuurlijke spreekwoorden zult gebruiken.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten