Hoe Werkt het Prijsplafond?

hoe-werkt-het-prijsplafond

Sinds begin dit jaar is het prijsplafond ingegaan. En ondanks dat het een goede regeling is, weten veel mensen niet hoe dit in zijn werk gaat. Er geldt namelijk een maximaal tarief voor gas, stroom en stadsverwarming. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, lees je hieronder in het artikel.

Wat houdt het prijsplafond precies in?

De prijzen zijn het afgelopen jaar omhoog geschoten, waardoor veel huishoudens niet meer rond kunnen komen. Daarom heeft de overheid het prijsplafond ingesteld, zodat de inwoners wat meer lucht krijgen. Wat houdt dit precies in: het prijsplafond zorgt ervoor dat je tot een bepaald verbruik van stroom en gas een maximaal tarief gaat betalen. Deze regeling is heel 2023 geldig en zoals het er nu uitziet vervalt deze regeling na dit jaar. Hieronder vertellen we tot hoeveel je mag verbruiken en wat je maximaal gaat betalen.

Wat worden de maximale tarieven?

elektriciteit-lampen-energie

Zoals hierboven genoemd ga je voor gas, stroom en stadverwarming een maximaal tarief betalen. Deze prijzen zijn inclusief BTW en energiebelasting:

  • Stroom: €0,40 per kWh.
  • Gas: €1,45 per m3.
  • Stadsverwarming: €47,38 per GJ.

Deze prijzen moeten gehanteerd worden door energiemaatschappijen, ze mogen heel 2023 geen hoger tarief rekenen. Als jij nu bij een leverancier zit waar je minder betaalt, dan blijf je natuurlijk je huidige tarief betalen. Deze regeling moet zorgen voor een goedkope energierekening, zodat de mensen iets meer lucht krijgen. Deze maximale tarieven zijn voor zowel vaste energiecontracten als voor variabele contracten.

Er zit een grens aan het prijsplafond

Het is niet de bedoeling dat je nu onbeperkt gas en elektra gaat verbruiken, er is namelijk een grens afgesproken over hoeveel je mag verbruiken per huishouden. Het prijsplafond geldt tot een maximaal verbruik van:

  • Stroom: 2.900 kWh.
  • Gas: 1.200 m3.
  • Stadsverwarming: 37 GJ.

Om ervoor te zorgen dat je onder het maximale verbruik zit, is er bepaald hoeveel je per dag mag verbruiken. Hierbij is gelukkig rekening gehouden met de seizoenen. Je mag in de winter meer verbruiken dan in de zomer. Ook mag je dagen met elkaar verrekenen tot aan jouw jaarafrekening. Dus als jouw contract in mei is ingegaan, mag je de dagen tussen januari en mei met elkaar verrekenen. Dat is handig, want de ene dag verbruik je meer dan de andere dag. Je kunt jouw verbruik makkelijk bijhouden in een app.

Wat als je boven het prijsplafond komt?
Kom je boven het prijsplafond, dan is er geen nood aan de man. Een voorbeeld: Je mag 2.900 kWh stroom per jaar verbruiken. Stel je zit op 3.100 kWh, dan betaal je tot 2.900 kWh het maximale tarief van het prijsplafond en over de overige 200 kWh betaal je de huidige tarieven van de leverancier. Voor gas en stadsverwarming werkt het ook zo.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten