Hoe kun je Snel verschillende Houtsoorten Herkennen

Hoe-Snel-Houtsoorten-Herkennen

De meeste mensen zijn niet al te vertrouwd met de verschillende houtsoorten en het kan moeilijk zijn ze te identificeren.

Het is van cruciaal belang om hout te identificeren om de kosten en de bewerkbaarheid van je projecten te bepalen. Elke houtsoort is anders, en elk ervan heeft eigenschappen die het waardevol maken. Door te te begrijpen welke houtsoort je gebruikt voor verbouwingen of projecten, heb je meer inzicht in de levensduur ervan en weet je hoe je die houtsoort het beste kunt gebruiken.

Hieronder vind je 6 stappen over hoe je de verschillende houtsoorten kunt onderscheiden.

1. Verifieer het gewicht en de hardheid van het hout

hout-vergelijken-herkennen-hardheid

De beste manier om de soort hout te bepalen die je tegenkomt is het op te pakken om een gevoel van het gewicht te krijgen. Je kunt er ook met je vingernagel op drukken om de hardheid te bepalen, of het met een weegschaal wegen om de dichtheid te bepalen. Hardheid en dichtheid zijn verwant, dus als het hout zwaar is, zal het meestal ook hard zijn. Probeer die dingen te vergelijken met andere bekende houtsoorten om te zien welk hout er het meest op lijkt.

2. Probeer houtidentificatie apps uit

Een andere fantastische manier om de houtsoort die je tegenkomt te identificeren zou het gebruik van houtidentificatie apps zijn. De technologie is in de loop der jaren verbeterd, waardoor ons leven gemakkelijker is geworden. Er zijn gespecialiseerde apps met informatie over alle houtsoorten die in de hele wereld gebruikt worden. Ze hebben alle nodige details en kenmerken waarmee je gemakkelijk en snel de houtsoort kunt bepalen.

3. Bevestig dat het hout echt is

Dit is een essentiële stap van houtidentificatie. Je moet vaststellen of je naar natuurlijk hout kijkt of alleen maar naar een stuk plastic dat hout imiteert. Er zijn een paar verschillende manieren waarop je de echtheid van hout kunt vaststellen. De eerste manier om te bevestigen dat het hout echt is, is door naar de jaarlijkse groeiringen te kijken. Het uiteinde van het stuk hout moet overeenkomen met de richting van de nerf. Natuurlijk timmerhout is ongetwijfeld van een boom afkomstig als je de jaarlijkse groeiringen ziet. Mensen hebben ook de neiging natuurlijke houtkleuren op plastic na te bootsen om het te laten lijken alsof het hout echt is. Controleer altijd of de kleur echt is of geschilderd als houtnerf.

Controleer ook het hout om te bevestigen of het echt timmerhout is of houtfineer. Als je op een groot paneel een herhalend nerf patroon ziet, kan dat fineer zijn. Dat fineer kan natuurlijk zijn of van plastic, dus probeer het materiaal te identificeren. Zelfs als het oppervlak authentiek is, is dat nog steeds geen massief houten stuk.

4. Let op de kleur

verschillende-soorten-hout-kleur

De volgende stap in houtidentificatie is het waarnemen van de kleur van het hout. Verschillende soorten hout variëren in kleur, zo zijn sommige soorten lichtbeige of wit, maar andere kunnen diepbruin zijn met roodachtige of rozige tinten. Je moet nagaan of de kleur gebeitst of natuurlijk is. Sommige houtsoorten worden lichter in zonlicht, terwijl andere donkerder worden naarmate ze ouder worden. Je kunt verschillende houtsoorten onderscheiden aan de hand van hun kleur, maar je zult andere stappen moeten volgen om te bepalen met welke houtsoort je precies te maken hebt.

5. Kijk naar de nerf

De derde stap bij houtidentificatie is het bekijken van de houtnerf. De nerf structuur kan bepalen welke houtsoort het is. Houtnerf hangt af van de soort, hoewel hardhout meestal sterk gekorreld en ruw is, terwijl zachthout licht gekorreld is en geen zichtbare poriën heeft.

Enkele nerf types zijn:

  • Rechte nerf

Rechte nerf staat voor hout waarvan de houtvezels in het timmerhout evenwijdig lopen met de lange as van de stam.

  • Onregelmatige nerf

Onregelmatige nerf staat voor hout waarvan de nerf onregelmatig loopt en unieke kronkels en wendingen heeft.

  • Ineengestrengelde nerven

Dit is hout waarvan de nerven spiraalsgewijs om de as van het houtblok lopen en hun richting omkeren.

  • Diagonale nerven

Diagonale nerven zijn houtsoorten waarvan de nerven niet evenwijdig lopen met de oppervlakken van het stuk. Diagonale nerf ontstaat wanneer een rechtdradige houtsoort niet langs de verticale as van de boomstam gezaagd wordt.

  • Golvende nerf

Golvende nerf staat voor hout waarvan de nerven golvend zijn, en waarvan de vezels door de boomstam heen veranderen.

  • Spiraalvormige nerven

Spiraalvormige nerven staan voor hout waarvan de nerven gedraaid groeiden, en de vezels een spiraalvormig verloop hebben met een rechtsdraaiende of linksdraaiende draai.

6. Doe zo mogelijk proeven

Er zijn momenten dat je, zelfs nadat je alle voorgaande stappen gedaan hebt, de identiteit van het hout niet kunt vaststellen. Als je de mogelijkheid hebt, is het goed om nog wat andere proeven te doen om het hout te identificeren. Een van die proeven zou zijn aan het hout te ruiken. Er zijn veel soorten die een unieke geur hebben als ze vers bewerkt zijn. Een andere test die je kunt doen is fluorescentie. Veel houtsoorten lijken identiek onder standaard verlichting. Maar als je ze blootstelt aan specifieke golflengten, zal het hout het licht in zichtbaar verschillende golflengten absorberen en uitstralen. Op die manier kun je de houtsoort bepalen aan de hand van de afwezigheid of aanwezigheid van hun fluorescerende eigenschappen. Je zou ook chemische testen kunnen uitproberen, hoewel veel mensen niet over de vereiste hulpmiddelen beschikken.

Houtcategorieën

soorten-hout-herkennen

Hout wordt verdeeld in zachthout en hardhout. Beide soorten bevatten grote houtsoorten die verschillen in gebruik en eigenschappen. Loofhout is afkomstig van loofbomen, terwijl zachthout van groenblijvende bomen komt. Zoals de naam al zegt, is loofhout harder dan zachthout, maar sommige soorten zachthout zijn ook ongelooflijk duurzaam.

Loofhout wordt meestal gebruikt voor het maken van meubels, botenbouw, bouw, vloeren, en muziekinstrumenten. Ze hebben een uitstekende kwaliteit en worden geprezen om hun stevigheid en uiterlijk. De meest gebruikte loofhoutsoorten zijn Eik, Walnoot, Kers, en Esdoorn, hoewel er ook andere geweldige loofhoutsoorten zijn.

Zachthoutsoorten worden gebruikt voor vloeren, vlonders, structurele toepassingen, inlijstingen voor de bouw, binnenhouten lijstwerk, en landschapsarchitectuur. Ze zijn lichter en minder dicht dan loofhout, dus zijn ze meestal gemakkelijker te bewerken en te verwerken. Ceder, spar, redwood, en den zijn de meest gebruikte naaldhoutsoorten.

Hoe kun je het verschil zien tussen naaldhout en loofhout?

Het belangrijkste verschil tussen loofhout en zachthout zit in hun hardheid en dichtheid. Loofhout is dichter en stijver dan zachthout. Ze groeien langzamer en zijn meestal duurder dan zachthout. Loofhout is over het algemeen water-, rot- en vuurbestendig.

Anderzijds is zachthout licht en gemakkelijker te bewerken dan loofhout. Beide houtsoorten worden wereldwijd voor allerlei doeleinden en projecten gebruikt. Door hun snelle groei zijn zachthoutsoorten meestal milieuvriendelijker, maar ze hebben een kortere levensduur dan loofhoutsoorten.

Hieronder zie je een lijst van enkele van de meest populaire hardhoutsoorten en zachthoutsoorten, samen met hun kenmerken.

Kersen

Als we het over de beste hardhoutsoorten hebben, moeten we Kersen noemen. Het is een andere soort hardhout waar mensen van houden om zijn uiterlijk en unieke kwaliteiten. Het heeft een kenmerkende bruin-roodachtige kleur die iedereen verbaast. Het staat bekend om zijn uitstekende verwerkbaarheid en duurzaamheid en wordt vooral gebruikt voor vloeren, meubels en kasten. Het is rotbestendig maar niet waterafstotend, dus het is niet verstandig kersen meubelen buiten te gebruiken.

Notenhout

Een ander uitzonderlijk hardhout dat erg populair is, is walnoot. Het is populair vanwege zijn prachtige kleurschakeringen die variëren van lichtbruin tot diep chocoladebruin. Walnotenhout is duurzaam, gemakkelijk te bewerken, en rotbestendig. Het nadeel van het werken met walnoot is dat het hout tijdens de bewerking een lichte geur heeft. Men gebruikt het voor vloeren, kasten, meubels, binnenbetimmeringen, en fineer. Over het geheel genomen is het een goede keuze voor wie duurzaamheid en esthetiek in één product gecombineerd wil zien.

Eiken

Eiken is wereldwijd een zeer populaire hardhoutsoort. Het is populair voor zijn duurzaamheid en natuurlijke, charmante uiterlijk. Er zijn verschillende soorten eiken, en enkele van de meest populaire zijn Wit Eiken, Rood Eiken, en Zwart Eiken. Je kunt het gebruiken voor vloeren, meubels, kasten, en andere doe-het-zelf projecten. Eiken komt in prachtige kleuren die van soort tot soort verschillen. Het kan lichtbruin/bruin zijn met rode tinten.

Esdoorn

Esdoorn is een hardhout van indrukwekkende duurzaamheid en aantrekkelijke kleuren die huiseigenaren graag zien. Er zijn tonnen verschillende esdoornsoorten. Het is goed te bewerken, hoewel zachte Esdoornsoorten gemakkelijker zijn door de lagere dichtheid. Het wordt meestal gebruikt voor het maken van meubels, vloeren, papier, sportuitrusting, en muziekinstrumenten. Esdoornhout is een fantastische optie voor mensen die milieuvriendelijker willen zijn.

Ceder

Ceder is een zachthoutsoort. Dat wil niet per se zeggen dat Ceder geen sterk hout is. Het is een perfecte keuze voor buitenprojecten zoals vlonders, hekken, of dakspanen. Je kunt het ook binnenshuis gebruiken voor plafonds of meubels. Het is licht van gewicht, gemakkelijk te bewerken, en betaalbaar. Toch kan cederhout gevoelig zijn en vergt het veel onderhoud.

hout

Vurenhout

Als je een lichte, natuurlijke zachthoutsoort zoekt, zou Vurenhout je keuze moeten zijn. Je kunt vurenhout gebruiken voor de bouw, schuttingen, en raamkozijnen, of je kunt er meubels mee maken. Het is ook een uitstekende optie voor plafonds en als er geen knoesten aanwezig zijn, is Vurenhout niet moeilijk te bewerken. Het is niet al te duur, maar de stukken zonder knoesten zijn prijziger dan de stukken met knoesten.

Redwood

Redwood is een rozebruin/roodbruin naaldhout dat gebruikt wordt voor vlonders, meubels, sierlijsten, constructiebalken, en buitenstructuren. Zijn kleur en bewerkbaarheid zijn de dingen die mensen aantrekken om Redwood te gebruiken, plus het is duurzaam en waterbestendig. Hoewel Redwood geweldig is, heeft het ook enkele nadelen. Het is relatief duur omdat men het zo vaak gebruikt dat de prijzen gestegen zijn. Ook vereist Redwood regelmatig onderhoud, dus het is niet voor mensen die niet bereid zijn er zorg voor te dragen.

Grenen

Grenen is een zachthoutsoort die veel verschillende soorten kent. Men gebruikt Grenen voor vlonders, de bouw, lijstwerk, sierlijsten, en vloeren. Ongeacht het feit dat het een zachthoutsoort is, is deze soort duurzaam en vooral betaalbaar. Het is gemakkelijk te bewerken, maar het eindproduct vereist onderhoud en verzorging.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten