Hoe kun je je Slaapkamer Koel Houden in de Zomer?

hoe-slaapkamer-koel-houden-zomer

Naarmate de temperaturen in de zomer stijgen, begint het krijgen van een goede nachtrust een steeds onmogelijke opgave te lijken. En als je slaapt in een kleine ruimte die veel sneller opwarmt en waar de luchtcirculatie beduidend slechter is dan in grote ruimten, wordt het hete seizoen een echte uitdaging om te overleven.

Dus, wat zijn de beste manieren om de hitte te bestrijden en je slaapkamer te koelen? Laten we de beproefde manieren ontdekken om een kamer af te koelen zonder airconditioning.

1. Investeer in een bedventilator

Als je hunkert naar een koel zomerbriesje maar niet de uitgaven wilt doen om de airconditioning te laten draaien, probeer dan een kleine bedventilator of een plafondventilator. Op je nachtkastje of dressoir gericht, stuurt een draagbare ventilator het briesje precies waar je het nodig hebt. Zet een schaaltje ijsblokjes en gekoeld water voor de ventilator om te voorkomen dat de constante luchtstroom je neus en keel uitdroogt. Om de hele kamer voor het slapen gaan af te koelen, zet je de plafondventilator aan om de warme lucht die zich hoog verzamelt af te voeren.

2. Houd deuren van slaapkamers open

slaapkamer-koel-houden-deuren-open

Door de deuren open te houden van slaapkamers of andere kamers die je gebruikt, help je de luchtstroom in je huis te optimaliseren. Zie het zo: de airconditioner slaat aan en verplaatst zo lucht door het hele huis; is een deur gesloten, dan blokkeert ze de lucht om zich vrij door alle kamers te bewegen. Een plafondventilator of bedventilator die draait, helpt ook de luchtcirculatie te bevorderen.

3. Maak van een warmwaterkruik een koudwaterkruik

Typisch wordt een warmwaterkruik gebruikt om het lichaam te verwarmen. Maar dat wil niet zeggen dat hij niet in plaats daarvan met iets koels gevuld kan worden! Bewaar je met water gevulde kruik overdag eenvoudig in de koelkast, en schuif hem dan bij het slapengaan onder je lakens. Gebruik hem om je voeten te koelen, stop hem achter je knieën, of prop hem onder je nek en je hele lichaam zal koeler aanvoelen. Dit is ook een prima manier voor vrouwen in de menopauze om gevreesde opvliegers af te weren.

4. Stap over op katoenen of linnen lakens

meisje-opstaan-bed-wakker

Flanellen lakens kun je bij het eerste teken van de lente netjes opbergen. Dan, als de temperatuur verder begint te stijgen, moet synthetisch beddengoed volgen. Dat is het moment om jezelf te trakteren op een paar lichte 100% procent katoenen lakens.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hoeft de draadtelling niet hoog te zijn voor een comfortabele nachtrust. In feite kan een hoge draaddichtheid soms te isolerend zijn voor de zomer (een draaddichtheid van 400 werkt het best). Kies lakens die wit zijn of in een bleke pastelkleur voor een vleugje psychologische verkoeling.

5. Gebruik lichte dekens

Als de wintertemperaturen dalen, zijn weinig dingen zo aangenaam als je in bed opkrullen onder een zacht dekbed. Maar als de zomertemperaturen aanzwellen, is zwaar beddengoed wel het laatste wat je nodig hebt. Maak in plaats daarvan een seizoensgebonden overstap naar een lichte, open geweven deken van 100 procent katoen. Zowel het materiaal als de weving maken deze bedbedekking veel meer ademend dan een microvezel of strak geweven deken. Het gewicht leent net genoeg om je veilig bedekt te voelen en toch comfortabel te blijven, zelfs in de warmste klimaten. Kies een lichtgekleurde deken of een met een delicaat patroon om de kamer ook koeler te maken voor het oog.

6. Koel je kussen af

slaap-bed

Een heet, zweterig kussen doet je de hele nacht van kant naar kant draaien op zoek naar wat verlichting. Probeer in plaats daarvan een met gel gevuld koelmatje over je kussen te leggen voor een altijd comfortabel plekje om je hoofd op te leggen. Het dunne matje is gevuld met de knijpbare gel die je ook in herbruikbare ijspakken vindt, en is zo groot dat het over een standaard kussen past.

Omdat het matje vormbaar is, merk je nauwelijks dat het er is. Voor een extra koel hoofd leg je het matje in de koelkast of vriezer vlak voor het slapengaan. Maar zelfs een matje dat je op kamertemperatuur laat liggen geeft verlichting, want de binnenste gel voelt veel koeler aan dan de omringende lucht, waardoor de warmte van je lichaam wordt afgevoerd.

7. Kies voor een licht dekbed gevuld met een donzen vulling

Als de temperaturen stijgen, lijkt slapen onder dons contra-intuïtief. Maar een licht, donzen dekbed met een lage vulling kan je juist koel houden. De “vulling” staat gelijk aan de hoeveelheid veren die in het dekbed zit. Vierhonderd tot 600gr/m2 dekbedden werken het beste het hele jaar door in klimaten met vier seizoenen. Maar als je warm loopt of in een subtropisch klimaat woont, is een dekbed met een vulkracht onder de 400gr/m2 meer geschikt.

Lichte dekbedden bevatten meestal meer veren dan dons – veren zijn minder isolerend en zeer goed ademend – waardoor ze een uitstekende keuze van vulling zijn voor de benauwde maanden. Maak je zomerse beddengoed af met een dekbedovertrek in een zachte kleur of een eenvoudig patroon voor een algehele luchtige vibe.

8. Doe de jaloezieën of gordijnen dicht

wave-gordijnen

Die raambekleding doet meer dan er alleen mooi uitzien voor het raam. Ze zijn er om ‘s nachts te sluiten als je klaar bent om te gaan slapen, en om te helpen de warmte van de dag uit de kamer te houden. Als die ochtend- of middagzon de ramen binnenstroomt, doe je die jaloezieën of andere raambekleding gewoon dicht, want dat helpt enorm om de kamer koel te houden.

Houd er rekening mee dat doorschijnende gordijnen niet zullen helpen. Investeer in jaloezieën of gordijnen die licht van kleur zijn of verduisteringsgordijnen om de warmte buiten te helpen houden. Je kunt ze altijd openen als de zon een andere kant op gaat.

9. Bevochtig de lucht

De zomertijd brengt droge, dorre lucht in bepaalde klimaten zoals het zuidwesten. Deze lucht zuigt het vocht uit je huid, ogen en keel. Zelfs in een vochtig klimaat kan centrale airconditioning de luchtvochtigheid binnenshuis sterk verminderen, waardoor je uitgedroogd achterblijft. Roep de hulp in van een luchtbevochtiger om je net genoeg vocht te geven om je koel en comfortabel te houden. Laat hem in de buurt van je bed staan en ververs het water elke dag om de opbouw van schimmels te voorkomen.

10. Creëer buiten meer schaduw

aloe-vera-gezonde-plant

Door bomen en struiken voor de ramen te planten of er luifels over te plaatsen, houd je de zon en de hitte uit de slaapkamer. Dit, naast het sluiten van de jaloezieën of gordijnen, houdt de kamer koeler.

Zorg ervoor dat je eventuele bomen strategisch plaatst, zodat ze je uitzicht naar buiten niet belemmeren of problemen met wortels veroorzaken. Bomen kunnen nog vele jaren schaduw geven, plus je kunt er ook heerlijk koeler onder zitten als je buiten bent.

11. Repareer scheuren rond ramen

Als je ramen niet goed afgedicht zijn, kan de koude lucht door die kieren naar buiten sluipen. Zorgen dat die ramen goed afgedicht zijn is een goede stap om de kamer koeler te houden. Controleer de ramen van binnen en van buiten, en zoek naar scheuren in het breeuwwerk, want dat is een zeker teken dat je opnieuw moet breeuwen. Het houdt niet alleen de koude lucht binnen het huis, maar het afdichten van je ramen houdt ook de insecten buiten waar ze thuishoren.

12. Voeg reflecterende folie toe

One Way Privacy Window Film | 1 Way Glass Tint | Evowrap

Behalve breeuwen of het vervangen van de tochtstrippen, houdt ook het aanbrengen van een reflecterende folie aan de buitenkant van je slaapkamerramen de warmte uit de kamer. Er komt nog steeds licht binnen, maar een deel van de UV stralen wordt tegengehouden. Het aanbrengen van reflecterende folie helpt de kamer koeler te houden in de zomer, en houdt ook de warmte binnen in huis tijdens de wintermaanden. Het is een win-win situatie.

13. Gebruik energiezuinige gloeilampen

Verwissel die oude gloeilampen voor de nieuwere, zuinigere. Hoewel LED lampen wel warmte produceren, is dat minder dan wat gewone gloeilampen doen. Vergeet ook niet alle lichten uit te doen als je niet in de kamer bent. Alle beetjes helpen, plus de spaarlampen besparen ook op je elektriciteitsrekening.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten