Hoe kun je Neppe Sneakers Herkennen?

sneakers-nikes-jordan

Het kopen van sneakers is vaak behoorlijk duur. Het plezier dat je beleeft aan een vers nieuw paar onderdrukt meestal de spijt over het uitgegeven bedrag, maar er ontstaat een probleem als blijkt dat de schoen waar je van droomde niet van het originele merk is…

In dit artikel zullen we het hebben over het fenomeen namaak, waarbij we ons vooral richten op namaak sneakers. 

Lees verder om te ontdekken hoe je namaakschoenen herkent, waar je op moet letten bij het winkelen en andere tips zodat je nooit meer ten prooi valt aan namaakschoenen.

Inhoudsopgave

Hoe onderscheid je een nepper van een origineel exemplaar?

Sommige namaak sneakers zijn onmiddellijk te herkennen, andere niet zo gemakkelijk. 

Het aantal mensen dat profiteert van de verkoop van nep sneakers is groot, net als het bereik van de “kwaliteit” van de vervalsingen. 

Als op je Adidas sneakers een van de drie strepen ontbreekt, het Nike logo op een checklist vinkje lijkt of de zool van je Vans slapper is dan je eten, is het vrij duidelijk dat je met een vervalsing te maken hebt.

Maar wat moet je doen als de sneakers er op het eerste gezicht identiek uitzien aan de sneakers die je al weken op verschillende sneaker websites hebt bekeken? Laten we het stap voor stap bekijken.

How Fake Sneakers Get To America | GQ

De verpakking van de schoen

Je wantrouwen kan al groeien voordat je het nieuwe paar in levenden lijve hebt gezien. De doos zelf kan veel zeggen over de echtheid. Als er tekenen zijn van beschadiging, gebruik of als iets je aandacht trekt op het eerste gezicht, is het het beste om dit te onderzoeken.

Dat je schoenen in een doos aankomen, is op zich al een goed teken. Het is veel erger als je sneakers onverwachts aankomen in een paar stukken papier, of zelfs een plastic zak. Sommige winkels bieden wel schoenen levering zonder doos aan, maar dat zijn specifieke gevallen waar je op gewezen moet worden voordat je je bestelling definitief maakt. 

Elke doos schoeisel van een gerespecteerd merk moet de volgende informatie bevatten:

  1. De naam van de sneakers
  2. Informatie over de maat
  3. Plaats van vervaardiging
  4. Barcode
  5. SKU-code

In de meeste gevallen vindt je al deze informatie op de sticker op de doos. In unieke gevallen kan het ook direct op de doos gedrukt zijn, maar dit is uiterst zeldzaam. Het beste is om te verwachten dat de informatie op de sticker staat en als dat niet zo is, is dit te zien als een indicatie van een nep doos. 

Nep sticker?

Ook nep stickers komen voor. Het onderscheiden van een vervalsing is een kwestie van detail. De meeste merken produceren hun stickers met een uniform formaat, lettertype en spatiëring. 

Als je een vermoeden hebt, kunt je het beste op internet zoeken hoe de echte sticker eruitziet, en die vergelijken met die van jou. Let op inconsistenties in de spatiëring tussen woorden of letters, alsook op de verschillen in de details van de cijfers en letters zelf. Merken nemen hun lettertypes heel serieus, vervalsers doen dat niet.

SKU-code

De afkorting staat voor een productcode, wat wordt gebruikt als het nummer van de voorraadeenheid. Dit nummer, dat soms letters bevat, is uniek voor elk kleurontwerp van elk individueel model merkschoen. 

Aan de hand hiervan kun je op internet nagaan of je product overeenkomt met het bestelde paar. Typ de code in je zoekmachine en de resultaten verschijnen onmiddellijk. 

Je vindt de SKU-code zowel op de vermelde sticker op de doos als op het label aan de binnenkant van een of beide schoenen. Zoals eerder genoemd, soms bestaat hij alleen uit cijfers, soms bevat hij letters of een koppelteken. Onthoud hoe de SKU-code werkt, want dit is een van de beste manieren om nep sneakers op te sporen.

Materiaal en uitvoering

Het herkennen van goed gemaakte neppers aan de hand van materiaal of vakmanschap is duidelijk een discipline voor experts, maar jij kunt een van hen worden. Het is moeilijk om kwaliteitsfouten in het algemeen zeer gedetailleerd te beschrijven, vanwege de grote verschillen tussen de verschillende uitgebrachte modellen. Er zijn echter een paar algemene factoren die je kunt onthouden. 

Geur

Het klinkt raar, maar bij het herkennen van namaak sneakers kunnen de ogen gemakkelijk misleid worden. De neus niet zozeer. De materialen die merken gebruiken om schoenen te maken zijn heel specifiek, en hun geur dus ook. Goedkopere vervangers zijn gemaakt van goedkopere materialen en zijn logischerwijs te herkennen aan een sterkere geur. 

Als je je verdachte paar niet met het origineel kunt vergelijken, bezoek dan een fysieke winkel, raadpleeg een gespecialiseerde vriend of volg de andere tips over hoe je vervalsingen kunt herkennen.

Naad kwaliteit

De processen die van nature de grootste precisie vereisen, brengen ook de grootste fouten aan het licht. Let bij het controleren van de naden en het vergelijken met het origineel op de afstand tussen de afzonderlijke gaatjes en op de kwaliteit en de structuur van het garen. Het opmerken van onvolmaakte naden nog voor je de schoen hebt gedragen kan twijfels oproepen, maar vergeet niet dat zelfs echte schoenen kleine fabricagefouten kunnen vertonen. Beschouw naden daarom niet als een 100% betrouwbare indicator van echtheid, soms kan het gewoon een paar zijn dat je moet terugsturen met een garantieclaim. 

Gecompliceerde patronen

Hoe ingewikkelder het patroon, hoe moeilijker het is om de specifieke patronen na te maken. Op het eerste gezicht kan de schoen een visueel identiek concept hebben, maar let op de kleine details die vervalsers niet volledig kunnen kopiëren.

Textuur

Tenzij de vervalsers Nike of Adidas fabrieken binnensluipen en hun apparaten stelen, zullen ze nooit in staat zijn om de oppervlaktestructuur of de specifieke materialen voor honderd procent na te bootsen. De specifieke verschillen van namaakmodellen zijn op het eerste gezicht misschien niet duidelijk.

Alleen een grondig, nauwkeurig onderzoek kan de verschillen aan het licht brengen in de structuur van het bovenwerk van textiel, de ruwheid van het leer (of het nu echt leer of synthetisch leer is), details in de lay-out of de richting van de vezels of de neiging om te barsten, wat vaak een onmiddellijk signaal is om aan de bel te trekken.

Waar werden de schoenen besteld?

Naast het grote aanbod van winkels die sneakers verkopen, zijn er ook websites die namaakproducten aanbieden. Op het eerste gezicht is het misschien niet duidelijk dat een site nep is. Je zou denken dat met hoe moeilijk het tegenwoordig is om een bedrijf te runnen, het heel moeilijk zou zijn om namaak te verkopen. 

Helaas is het tegendeel waar, zoals de duizenden bedrogen en teleurgestelde klanten elk jaar bevestigen. 

Weet je zeker dat je paar afkomstig is van een gerenommeerde schoenenverkoper? 

Hoe je een winkel die namaakschoenen verkoopt, kunt herkennen, lees je een paar alinea’s verder.

Prijs

Lijkt de prijs te mooi om waar te zijn? Tenzij je te maken hebt met een uitverkoop op de site, heb je gelijk als je iets vermoedt. De bijbehorende prijs van de producten moet te vinden zijn op de officiële website van de verkoper, of andere winkels met hetzelfde paar. 

De wereld van sneakers heeft een aantal relatief strenge ongeschreven regels. Een daarvan heeft betrekking op de prijs, en ook al is dat in dit artikel al gezegd, het is belangrijk dat je je daaraan houdt – als de prijs te goed is om waar te zijn, klopt er iets niet.

Gewicht

Het gewicht van de sneaker kan een duidelijke indicator zijn, in beide uitersten. Sommige sneakers staan bekend om hun unieke lichtheid, die een imitatie meestal niet kan bereiken. Anderzijds kunnen imitatiematerialen, door hun slechte kwaliteit, veel lichter zijn dan de echte, wat ook een indicator kan zijn.

vrouw-sneakers

Hoe kun je voorkomen dat je namaak koopt?

Winkel bij geverifieerde wederverkopers, die beoordelingen hebben op verschillende websites. Zelfs recensies kunnen worden gemanipuleerd, dus kijk of er opbouwende kritiek in staat en let op zowel de goede als de slechte ervaringen en lees wat de problemen waren. Het is meestal een kwestie van gezond verstand om beoordelingen van echte klanten te herkennen in tegenstelling tot bots of een paar mensen die zelf deel uitmaken van de louche business.

Echtheid verifiëren

Reviews worden het best geverifieerd met behulp van een combinatie van de verschillende procedures die we hierboven hebben opgesomd. Allereerst de verificatie van de SKU-code, de echtheid van de sticker op de doos en de sticker die overeenkomt met het label aan de binnenkant van de schoen. 

In veel gevallen kan ook de geur of het materiaal van het oppervlak, dat soms zo specifiek is voor verschillende sneakers, veelzeggend zijn, omdat het bijna onmogelijk is om dit perfect na te bootsen.

Wat doen als je namaakschoenen gekocht hebt?

Er zijn niet veel opties. Afhankelijk van bij wie het product is gekocht, kun je kijken naar de bedrijfsvoorwaarden, die elke winkel beschikbaar zou moeten hebben en waar de methode om de schoen terug te sturen beschreven zou moeten staan. 

Frauduleuze zaken hebben dit logischerwijs niet altijd, en in dat geval is het vaak een verloren zaak om het te proberen. Als dat het geval is, kun je de gebruikelijke vormen van communicatie gebruiken, om andere mensen te waarschuwen en hen te behoeden voor een even ongelukkige aankoop. 

Een negatieve recensie kan gemakkelijk door de verkoper worden verwijderd, maar het is het proberen waard, vooral als er meerdere sites zijn om recensies op achter te laten. Als je opzoek bent naar rechtvaardigheid, neem dan contact op met de desbetreffende instantie, die de macht heeft om de frauduleuze winkel te verbieden of het op zijn minst moeilijker maken om te opereren. 

In het geval van een aankoop bij een wederverkoper zijn de contracten en de rechtsbescherming van de koper meestal geen onderwerp van discussie. Als je in zo’n situatie terechtkomt, is er niets beter dan zoveel mogelijk mensen te informeren over hun louche praktijken. Uiteindelijk is er niets erger voor een zakenman dan een slechte reputatie en het wantrouwen van de mensen. 

Omdat het afdwingen van compensatie of teruggave bij het kopen van namaakgoederen meestal onmogelijk is, kun je het beste dit artikel goed lezen, zodat je soortgelijke situaties in het algemeen kunt voorkomen. 

Real vs Fake Nike Downshifter. How to spot counterfeit Nike sneakers - YouTube

Hoe herken je een winkel met namaakproducten?

Elke webwinkel is anders. Niet elke winkelier heeft toegang tot ongewone of beperkte sneakers. Dit komt door de noodzakelijke lange onderhandelingen en het voldoen aan voorwaarden met betrekking tot de handelsportefeuille, de bijdrage aan de cultuur en de relevantie voor de markt. 

Kortom, dit betekent dat als je nu een bedrijf start, je zeker niet de volgende dag al producten van topmerken kunt gaan verkopen, laat staan de meest gelimiteerde. Maar hoe herken je een namaak-webwinkel?

Namaakwinkels vertrouwen op de onwetendheid van de klant. Hun producten zijn vaak niet nauwkeurig beschreven en missen de nodige bijzonderheden. Ook de presentatie van het product kan argwaan wekken – het is vrij eenvoudig om een afbeelding van lage kwaliteit of zelfs een gestolen afbeelding te herkennen. Een fundamentele regel is dat als de winkel geen eigen productfoto’s heeft, het risico om namaakproducten te kopen groter is. Wees daarom niet bang om bijvoorbeeld omgekeerd zoeken op internet te gebruiken. 

Kijk bij het kiezen van een winkel naar tekenen die authenticiteit garanderen, meestal de aanwezigheid van een garantiekaart of de handelsvoorwaarden van de winkelier, die op de website te vinden moeten zijn. 

Maakt het uit dat mijn sneakers nep zijn?

Als je waarden vooral gebaseerd zijn op functionaliteit, en niet zozeer op het maken van een fashion-statement, zou je verwachten dat het antwoord nee is. Helaas is het probleem veel groter. 

De zwarte markt met namaakgoederen is uiterst complex en gaat, vooral in armere gebieden, gepaard met rampzalige arbeidsomstandigheden, minimale lonen en het overspoelen van de wereld met fast fashion-producten, die zowel voor de productie als de latere circulatie veel van het milieu vergen. 

Je zou kunnen zeggen dat soortgelijke negatieve situaties ook kunnen worden toegeschreven aan de officiële fabrieken van grote merken. In sommige gevallen is dat waar, maar met het verschil dat het in het geval van grote ondernemingen om gereguleerde processen gaat die onder toezicht staan van hogere instellingen. Zij zien toe op de verbetering van de arbeidsomstandigheden van de werknemers en op de algemene vermindering van de negatieve gevolgen van de textielindustrie voor de planeet. Dit gaat hand in hand met de langetermijnprocessen van kledinggiganten, die volgens de jaarverslagen daadwerkelijk leiden tot een algemene verbetering van de situatie. De namaakmarkt sleept echter de hele industrie mee naar beneden, en als de mensen hen steunen, zal de situatie slechts heel langzaam verbeteren.

Inside the Knockoff-Tennis-Shoe Factory - The New York Times

De verborgen dreiging van namaak sneakers

De uiterlijke gelijkenis is slechts een van de vele problemen. De meeste merksneakers worden pas in omloop gebracht na meerdere jaren van testen van technologieën, materialen en vormen, zodat het resultaat de meest ideale bescherming van onze voeten is. Bij vervalsingen gebeurt dat niet, met als gevolg instabiele zolen of een ongezonde vorm van de schoen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals zwellingen, kneuzingen, blaren of zelfs verstuikte enkels.

Drie indicatoren van een vervalsing

Voorkomen is beter dan voor de gek gehouden worden. Alleen al door het lezen van een artikel als dit, over hoe je een vervalsing kunt herkennen, heb je het belangrijkste deel achter de rug. 

Onthoud de volgende drie basisindicatoren alvast voor de toekomst:

  1. Een te lage prijs
  2. Een verdachte verkoper
  3. Ontbrekende garanties van echtheid
Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten