Hoe Kun je Zien of je Zonnebril Polaroid is?

hoe-kun-je-zien-of-je-zonnebril-polaroid-is

Zijn je glazen gepolariseerd? Hier zie je hoe je dat kunt controleren…

Heb je nog steeds moeite met intens zonlicht, zelfs met je zonnebril op? Het is tijd om gepolariseerde te gaan kijken. De overstap maken is gemakkelijk als je een nieuw paar uitpakt. Kijk gewoon op het etiket. Maar als je een ouder paar in huis gevonden hebt, en wilt weten of het klaar is voor alles wat het buitenleven te bieden heeft, lees je hier hoe je kunt controleren of het een goede pasvorm heeft.

Hoe werken gepolariseerde zonnebrillen?

hoe-baard-groeien-wangen

De wetenschap achter gepolariseerde zonnebrillen is even ingewikkeld als indrukwekkend. Lichtgolven zullen in alle richtingen verstrooien, maar als het licht op een vlak of gepolijst oppervlak gereflecteerd wordt, zullen de golven zich in één horizontale richting concentreren, waardoor een harde schittering of flitsen ontstaan. Gepolariseerde glazen hebben een speciale chemische coating die schitterende horizontale lichtgolven wegfiltert, maar zachtere verticale golven doorlaat.

De voordelen van gepolariseerde glazen

Zonnebrillen met standaard getinte glazen verminderen de vermoeide ogen en verbeteren het zicht in de meeste omstandigheden. Ze zijn prima voor gunstige omstandigheden met matig zonlicht. Maar in sommige gevallen heb je iets meer gespecialiseerds nodig. Verblinding kan op een zonnige dag overweldigend worden als je in de buurt bent van water, ramen, of vlakke, reflecterende oppervlakken zoals snelwegen. Zet een gepolariseerde bril op en je merkt hoe heldere, glinsterende of fonkelende lichtbronnen hun intensiteit verliezen. Opeens kun je onder het wateroppervlak of door ramen kijken, de contouren van golven onderscheiden, en in het algemeen ophouden met loensen voor comfortabel zicht.

Hoe kun je zien of je zonnebril gepolariseerd is

Als je wilt controleren of je zonnebril doet wat je wilt dat hij doet, zijn er drie eenvoudige manieren om gepolariseerde glazen te herkennen – geen sticker, etiket of doosje nodig. Probeer een van deze eenvoudige trucjes.

1. Als je maar één paar hebt

Kijk met je bril op naar een heldere, reflecterende lichtbron (b.v. glas, water, of gepolijst metaal). Als het licht in intensiteit toeneemt als je je hoofd zijwaarts kantelt tot ongeveer 60 graden, heb je een gepolariseerde zonnebril op. Als er geen verandering in kwaliteit optreedt, zijn ze alleen getint.

2. Als je twee paar hebt

Heb je al een paar gepolariseerde glazen en wil je controleren of je nieuwe paar ook gepolariseerd is? Houd gewoon het ene paar voor het andere. Je moet door beide glazen kunnen kijken. Draai nu het ene paar in een rechte hoek. Als de glazen overgaan in zwart, is het geheim verklapt: Je hebt twee paar gepolariseerde zonnebrillen.

3. Gebruik een digitaal beeldscherm

Kijk door je zonnebril naar een LED of LCD beeldscherm, zoals een laptop, tablet, mobiele telefoon, of GPS. Het scherm zal eerst schemerig zijn, maar als het zwart wordt als je je hoofd kantelt, is dat het bewijs dat de gepolariseerde glazen hun magie doen.

Veel voorkomende mythen over gepolariseerde zonnebrillen

top-20-populairste-zonnebril-merken

Nu weet je wanneer je een gepolariseerde zonnebril moet dragen. Hoe zit het met het zicht van de andere kant? Het zal je misschien verbazen dat gepolariseerde glazen er niet donkerder uitzien dan standaard getinte zonnebrillen als ze in de doos zitten of in het rek liggen. Maar dat is niet de enige misvatting:

  • Van blauw tot fuchsia, gepolariseerde glazen zijn er in vele kleuren. Je kunt elke kleur kiezen die je maar wilt en de prestaties zullen hetzelfde zijn.
  • Of het nu aviators of klassieke zonnebrillen zijn, elke stijl kan gepolariseerd worden. Het gaat om de glazen, niet om het montuur.
  • Gepolariseerde zonnebrillen zijn geenszins een “luxe-artikel”. Je kunt een paar krijgen voor €24. Er is misschien een tijd geweest dat gepolariseerde glazen uitsluitend voor vliegeniers en astronauten waren, maar ze zijn nu bijna standaard.

Wie heeft gepolariseerde glazen nodig?

Omdat ze de totale belasting van de ogen verminderen, zijn gepolariseerde zonnebrillen geweldig voor iedereen die veel tijd buitenshuis doorbrengt. Ze zijn echter vooral nuttig bij bepaalde hobby’s zoals varen, vissen, fietsen en hardlopen.

Bootvaarders dragen gepolariseerde zonnebrillen om de schittering van de golven weg te filteren, zodat ze de patronen van windverschuivingen duidelijker kunnen lezen terwijl ze over het wateroppervlak bewegen. Sportvissers vinden dat ze een voordeel bieden bij het zien van vis onder het oppervlak, zowel op zee als op een meer. Hard zonlicht is niet altijd het probleem bij het volgen van vis. Gepolariseerde glazen breken ook de weerkaatsing van bomen of wolken op het oppervlak. Fietsers, hardlopers en automobilisten geven vaak de voorkeur aan gepolariseerde zonnebrillen voor comfort op langere ritten, omdat de glazen de effecten verzachten van het zonlicht dat tegen het wegdek glinstert.

Wanneer standaard getinte zonnebrillen voldoende zijn

In sommige omstandigheden kan het dragen van een gepolariseerde zonnebril je een beetje overweldigd doen voelen. Als het zonlicht bewolkt of gedempt is, zullen de effecten te verwaarlozen zijn in vergelijking met een getinte zonnebril. Sommige dragers zullen zelfs merken dat gepolariseerde zonnebrillen het zicht verminderen bij het lezen van verlichte digitale beeldschermen. Dit kan afleiden als je je GPS of snelheidsmeter probeert te controleren tijdens een wandeling of fietstocht. Om dezelfde reden vermijden piloten het dragen van een gepolariseerde zonnebril om een volledig zicht op het instrumentenpaneel te hebben. Gepolariseerde zonnebrillen zijn ook niet aan te bevelen voor skiërs, omdat ze het moeilijk maken om potentiële gevaren of ijzige plekken nauwkeurig in te schatten.

Een gepolariseerde zonnebril kan het comfort en de ervaring van een dag op het water of een lange dag in de zon sterk verbeteren. Doe voor je gaat onze controles om te zien of je zonnebril inderdaad bestand is tegen de ontberingen van het weer.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten