Hoe kun je Koffie het best Bewaren? Handige tips!

hoe-koffie-bewaren-tips

Uiteraard drink je je koffie het liefst zo vers mogelijk. Maar een verpakking staat soms toch wel een tijdje open, zeker als je niet heel veel koffie drinkt. Hoe kun je koffie nu het best bewaren? Lees snel verder voor slimme tips – want koffie goed bewaren heeft ábsoluut een positieve invloed op de smaak!

Koffiebonen in plaats van gemalen koffie

De beste tip die we je kunnen meegeven: verkies koffiebonen boven gemalen koffie. Zo blijft de smaak namelijk veel beter bewaard. Het goede nieuws is dat in moderne koffiemachines de koffiebonen voor je worden gemaald. Bij volautomatische koffiemachines is dat bijvoorbeeld het geval. Maar ook met een losse koffiebonenmaler is het eigenlijk zo gepiept. En je krijgt er zoveel smaak voor terug! Dit maakt het dus al gauw de moeite waard. Maal de bonen pas vlak voor gebruik, zodat alle aroma’s vrijkomen bij het drinkmoment. Wat een genot!

Bewaar koffie niet in de koelkast

Als je koffie buiten de koelkast bewaart, kun je dit kopje overslaan. Maar toch gaat het nog regelmatig fout. Knoop dit in je oren: koffie hoef je nooit in de koelkast te bewaren. Het is hier wel koud, maar bovenal te vochtig voor de koffie. Zo kan het zelfs gaan schimmelen. Ook op de hete dagen van het jaar hoef je je koffie nooit in de koelkast te stoppen, want dit is niet bevorderlijk voor de smaak. Dit geldt zowel voor koffiebonen als voor koffiecups of -pads. Trouwens: koffiecups of -pads zijn extra handig om in huis te halen, want je kunt ze al gauw langer bewaren dan standaard koffie. Dit kan zeker een reden vormen om voor dit type koffie te kiezen.

Koffie droog en donker bewaren

koffie-bonen-bewaren

Je moet koffie droog bewaren! Dit vormt de belangrijkste reden om het niet in de koelkast te stoppen. Bewaar het liever in een keukenkastje, om maar iets te noemen. Hier is het ook direct donker: dat is mooi meegenomen. Licht kan namelijk ook invloed hebben op de koffie. Bewaar je het niet op een donkere plek? Kies dan voor een verpakking waar geen licht doorheen kan komen, zoals een blik of bedrukte verpakking.

Koffie luchtdicht bewaren

Zorg ook dat er geen zuurstof bij de koffie kan komen, door het luchtdicht te bewaren. Laat een verpakking met koffie nooit openstaan, want dan smaakt het bij de volgende koffieronde al direct veel minder goed. Met een klemmetje kun je een verpakking bijvoorbeeld goed dichtmaken. Of ga voor een blik om je koffie in te bewaren, waar je eenvoudig de deksel op stopt.

Niet te lang bewaren

Hoe goed je je koffie ook bewaart: na verloop van tijd wordt de smaak toch minder intens. Probeer je koffie daarom niet maandenlang te laten staan, maar maak het liever sneller op. Uiteraard kun je prima een aantal weken met een verpakking doen, maar hierna is het tijd voor verse koffie. Kies voor kleinere verpakkingen als je je koffie anders te lang moet laten staan!

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten