Hoe je kast indelen? 20 Slimme Hacks

hoe-kast-indelen

Maak je nooit meer zorgen over het organiseren van je kast. Met deze stappen laten we je zien hoe je gemakkelijk je kast voorgoed kunt organiseren. Als je op ons lijkt, heb je je slaapkamer kast in de loop der jaren waarschijnlijk al vele malen opgeruimd en georganiseerd, en toch ziet hij er om de paar maanden nog steeds uit alsof er een stier door je kast is gestormd.

Het onderhouden van een georganiseerde kast zal altijd een doorlopend proces zijn (want je garderobe bijwerken is een doorlopend proces), maar er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je nooit meer meer dan 20 minuten bezig bent met het herschikken van je kleren.

Volg deze 20 eenvoudige strategieën om je kast voorgoed te organiseren. Het kost misschien wat tijd, maar we beloven dat het de moeite waard zal zijn.

1. Ontruim je kleren per categorie

kleding-opruimen-sorteren

Een snelle, gemakkelijke manier om je kleren hoop te sorteren is door ze te scheiden op soort. Elk kledingstuk dat je bezit in een enorme stoffen berg op je bed gooien is overweldigend en inefficiënt.

In plaats daarvan scheid je je kleren in categorieën als broeken, jurken, topjes, bovenkleding, accessoires, en onderkleding. Sorteer dan elk item in een enkele categorie voor je naar de volgende gaat.

Waarom is deze methode beter?

Omdat het veel gemakkelijker is gelijksoortige kleding te vergelijken als ze allemaal gegroepeerd voor je liggen, waardoor het gemakkelijker wordt de dingen weg te doen waarvan je weet dat je er te veel van hebt of ze niet wilt hebben.

Terwijl je door je spullen gaat, neem je je voor om alleen de kleren te houden waarvan je weet dat je ze mooi vindt en met regelmaat draagt.

Als iets je reden geeft om te aarzelen, gooi het dan op een stapel voor donatie.

2. Maak je kast leeg en schoon

19 Closet Organization Tips for a Perfectly Organized Wardrobe - College Fashion

Als je aparte “doneren” en “houden” stapels hebt gemaakt voor je kleren, schoenen en accessoires, maak je je kast nog eens goed schoon en trek je er alles uit wat er nog in rondslingert.

Als er alleen nog af en toe een eenzame veiligheidsspeld in zit, duik er dan in en geef je kast een grondige schoonmaakbeurt. Stofzuig het tapijt, veeg de planken schoon, en schrob eventuele schuursporen of vuil van de muren.

3. Ontwerp je ideale kastruimte

140,774 Wardrobe Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Binnen de grenzen van het redelijke, uiteraard. Als je de tijd en het geld hebt voor een regelrechte kastrenovatie, ga er dan voor.

Zo niet, ga creatief aan de slag met wat je hebt (en ja, het is mogelijk om een kast te organiseren zonder een echte kast). Noteer de beste eigenschappen van je kast: Misschien heb je tonnen verticale bergruimte, ingebouwde rekken, of meerdere hangroedes. Gebruik deze in je voordeel.

Voor de delen van je kast die niet zo geweldig zijn – je moeilijk bereikbare bovenste planken of het totaal ontbreken van planken, bijvoorbeeld – ga dan na wat je kunt doen om deze problemen te verhelpen.

Denk bijvoorbeeld aan een hangende schoenenorganiser om t-shirts op te bergen, en grote plastic bakken om strandkleren, badpakken en hoeden in op te bergen.

Als je te veel planken hebt en te weinig hangruimte, kun je misschien een paar planken weghalen en in plaats daarvan haken aan de muren hangen.

De mogelijkheden zijn oneindig.

4. Berg je kleren per categorie op

kleding-sorteren

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar hij maakt alle verschil als je je gezellige grijze wollen trui in een oogwenk wilt terugvinden.

Bewaar gelijksoortige voorwerpen bij gelijksoortige voorwerpen. Berg al je riemen op dezelfde plaats op, hang je zomerjurkjes naast elkaar, en houd je trainingsshirts apart van je pyjama’s.

5. Hang alles wat delicaat, deftig, of stevig is

blouse-hangers-ophangen

Misschien heb je genoeg ruimte om elk T-shirt dat je bezit op te hangen, maar als dat niet zo is, hou het dan bij het ophangen van de voor de hand liggende dingen.

Dat betekent delicate items zoals jurken, rokken en lingerie, chique items zoals pakken, en stevige, gestructureerde stukken zoals jassen en blazers.

Hang alles in dezelfde richting, met langere stukken links en kortere stukken rechts, zodat de onderkant van je kleren een opgaande schuine lijn vormt.

6. Gebruik bij elkaar passende kleerhangers

Niets schreeuwt meer kast chaos dan een verzameling draad en neon plastic hangers die vreedzaam naast elkaar proberen te bestaan.

Beperk de visuele rommel en geef je kast een strakke, gestroomlijnde uitstraling door bij elkaar passende hangers voor je kleding te gebruiken.

Zorg er alleen voor dat je investeert in hangers die ook echt werken voor wat je hebt. Kies stevige fluwelen hangers boven de dunne plastic varianten als je bijvoorbeeld zware pakken hebt om op te hangen, en blijf weg van houten hangers als je veel glibberige zijden bloesjes hebt.

7. Stapel dikke voorwerpen zoals denim en truien

dikke-truien-opvouwen

Bespaar jezelf kostbare lade- en hangruimte door volumineuze wintertruien en stijve spijkerbroeken op elkaar te stapelen (op aparte stapels, natuurlijk). Deze voorwerpen zijn perfecte stapels voor je plank ruimte omdat ze stevig en dik zijn, wat betekent dat ze niet inzakken, kreuken of hun vorm verliezen als je ze stapelt.

Niet alleen dat, je kunt elk voorwerp op een stapel duidelijk zien, waardoor het veel gemakkelijker is om te vinden wat je zoekt.

8. Rol T-shirts, pyjama’s en trainingskleren op in opbergdozen

How to Organize Your T-Shirts

Dingen als katoenen overhemden, leggings en polyester broekjes zijn meestal dun en plooibaar, waardoor ze perfecte kandidaten zijn voor de rol- en plooitechniek.

Deze techniek is een grote ruimte bespaarder als je het goed doet. In plaats van je zachtere, dunnere kleding te vouwen en te stapelen, vouw je ze gewoon dubbel en rol je ze op tot keurige kokertjes.

Stop je opgerolde kleding in open dozen (mooi om in lades te schuiven), of gebruik draadmanden of doorzichtige bakken (perfect voor planken).

9. Berg je meest gebruikte kleren op ooghoogte op

Bewaar alles wat je regelmatig draagt in het midden van je kast op ooghoogte, zodat je het gemakkelijk kunt vinden en pakken in je vroege ochtendwaas voor de koffie.

Leg minder gebruikte stukken direct boven of onder je populairste kleding, en degradeer je minst gedragen stukken naar de bovenste plank.

10. Kleurcodeer je garderobe

tshirts

Het is waar – je kleding op kleur ordenen kan vervelend zijn, maar het eindresultaat maakt het uitzoeken van een outfit zoveel gemakkelijker, vooral als je een visueel ingesteld mens bent.

Je hoeft jezelf niet gek te maken door de precieze volgorde van de kleuren in de regenboog te onthouden. Zelfs het maken van het meest algemene kleuronderscheid maakt je kast helemaal Pinterest-waardig en gemakkelijk te navigeren.

11. Maximaliseer je verticale opbergruimte

How to Add Vertical Storage to Every Single Room in Your House | Real Simple

Elke kast heeft een geheim opbergwapen dat, als het goed gebruikt wordt, de hele indeling van je kast verandert: verticale ruimte.

Dat betekent muren, bovenplanken, deuren, en zelfs die dode ruimte tussen je vloer en de zomen van je hangende jurken.

Hoe maak je gebruik van je verticale opbergruimte?

Hang een over-de-deur schoenenrek over je, ahem, deur, of hang het met de voorkant naar de zijkant aan een spanstang. Je kunt de extra muurruimte ook gebruiken om doe-het-zelf planken te installeren waarin je juwelendozen of handtassen kunt opbergen.

12. Gebruik lade verdelers voor je ondergoed.

Goedkope Bra Socks Panties Wardrobe Drawer Divider Organizers Storage Box Save Space kopen — gratis levering, eerlijke reviews met foto's — Joom

Lade verdelers zijn de oplossing om je met een glimlach op je gezicht aan te kleden – en om precies te weten wanneer je de was moet doen. Nu ben je eindelijk af van die slordige ondergoed la, waarin alles altijd over een hoop ligt.

Om de ruimte in de vakken te maximaliseren en alles goed zichtbaar te maken, rol je sokken, panty’s, ondergoed, en riemen op.

Esthetisch mooi en functioneel. Deze kun je goedkoop kopen, bij bijvoorbeeld Amazon of Bol.

13. Hang sjaals aan kleerhangers

DIY Scarf Hanger | Fun Family Crafts

Ja, je kunt ze oprollen of stapelen als ze echt dik zijn, maar je sjaals aan een hanger doen is een veel betere optie om ze te organiseren.

Door je sjaals op te hangen blijven ze kreukvrij en gemakkelijk te zien en te pakken, zodat je eerder geneigd bent ze ook echt regelmatig te gebruiken.

14. Benut lege muurruimte om sieraden en accessoires aan op te hangen

Amazon.com: mDesign Decorative Metal Closet Wall Mount Jewelry Accessory Organizer for Storage of Necklaces, Bracelets, Rings, Earrings, Sunglasses, Wallets - 8 Large /11 Small Hooks, 1 Basket - Satin : Home & Kitchen

Heb je een paar centimeter vrije muurruimte? Ga creatief te werk en gebruik deze ruimte om accessoires zoals riemen, sieraden, hoeden, of dassen op te hangen.

Hoe hang je alles op?

Je kunt een hangende accesoires organizer of handdoek haakjes gebruiken, of kiezen voor een meer persoonlijke aanpak zoals een stijlvolle kapstok of sleutelhouder.

Andere leuke ideeën?

Een wandbord, een sieradenhouder, een stuk jute met veiligheidsspelden eraan, of zelfs een hergebruikte metalen harkkop

Repurposed Rake Projects - Bob Vila

15. Orden de inhoud van je lade in de volgorde waarin je je aankleedt

Hoeveel eenvoudiger zou je ochtendroutine zijn als je wakker werd en niet hoefde na te denken over waar je al je kleren kan vinden?

Het antwoord: veel eenvoudiger.

Als je een dressoir of een stel lades hebt die een aanzienlijke hoeveelheid kleding herbergen, wees dan slim over hoe je die lades indeelt.

Berg in de bovenste lade de spullen op die je het eerst aantrekt als je je ‘s morgens aankleedt – zoals ondergoed. Volg dat met broeken in de lade eronder en bovenstukken in de lade daaronder.

16. Draai je kleerhangers achterstevoren om te markeren hoe vaak je je kleding draagt

kledinghangers

Deze kast-hack bespaart je het gedoe om uit te zoeken welke kleren je de hele tijd draagt en welke je nooit aanraakt, ondanks dat je op de een of andere manier hun nut of schoonheid rechtvaardigt telkens als je een grote kledingopruiming doet.

Dit is hoe het werkt:

Draai al je kleerhangers achterstevoren. Als je handig bent, kun je in plaats daarvan mooie linten aan de hangers binden of er stukjes elektrische tape om wikkelen met de datum erop geschreven.

Telkens als je een voorwerp uit je kast haalt om het te dragen, draai je de hanger om zodat hij naar voren wijst.

Voorwerpen met naar achteren gerichte hangers gaan nadat er zes maanden of een jaar voorbij zijn meteen op de donatiestapel.

17. Gebruik de regel “één erin, één eruit” om je kledingcollectie in toom te houden

Ondanks je beste organisatorische inspanningen kun je aan het eind van elk jaar (of elk seizoen als je een serieuze shopverslaving hebt) toch met enorme hopen slecht passende, verouderde of onbeminde kleding komen te zitten.

Dus hoe voorkom je dat het uit de hand loopt?

Je neemt een eenvoudige, meedogenloze kleine regel aan die het “één erin, één eruit” beleid heet.

Wat is het precies? Precies zoals het klinkt.

Voor elk nieuw voorwerp dat je in je kast brengt, doe je een ander weg. Heb je een nieuw paar brute herfstlaarzen? Laat de zwarte afgetrapte hakken los die je al twee jaar niet meer gedragen hebt. Een vers leren jasje gekocht? Neem afscheid van een oud overhemd.

Het is eenvoudig, gemakkelijk, en zorgt ervoor dat je collectie kleren nooit te groot wordt om te beheren.

18. Zet een lade kastje onder de hangende kleren

lege-kledingkast-indelen

Een eenvoudige maar doeltreffende upgrade voor elke kast (vooral een kleine) is om een ladekast onder je hangspullen te zetten. Dit maakt ruimte vrij in je slaapkamer en is een snelle upgrade van je verdeel- en opbergmogelijkheden. Je hoeft het ook niet te installeren zoals andere kastsystemen, gebruik desnoods een paar dozen en plaats ze gewoon en doe je spullen erin die je nergens anders kwijt kunt!

Je kunt ook nog een extra ruimte creëren waar je nog meer spullen op kunt hangen, zoals in de foto.

19. Installeer (nog) meer planken

Heb je nog ruimte over in je kast of zitten er grote nutteloze ruimtes tussen de planken die er al zijn?

Nieuwe lades en kastplanken zijn een fantastische upgrade voor je kastruimte – en zijn gemakkelijker te installeren dan je denkt. Ga naar je bouwmarkt om naar de opties te informeren.

20. Pak je schoenen situatie aan

Schoenen nemen veel kastruimte in beslag, maar er zijn genoeg manieren om te herorganiseren.

  • Til ze van de grond met een rek of plank; dit ziet er veel opgeruimder uit.
  • Stal ze uit op voor gebouwde rekken per kleur, soort, of maat.
  • Gebruik stapelbakken voor schoenen als een gemakkelijke doe-het-zelf aankoop waarbij je niet hoeft te bouwen en die mooi onder je hangende spullen past.
  • Gebruik over-de-deur schoenen rekken. (Je kunt ze ook aan de achterkant van je slaapkamerdeur zetten om nog meer kastruimte te besparen).

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten