Hoe Kun Je een Kamer Inrichten (12 Simpele Stappen)

slaapkamer-inrichten-bed

Of je nu niet het budget hebt om een binnenhuisarchitect in te huren of het gewoon leuk vindt om het zelf te doen, een kamer van de grond af inrichten kan intimiderend zijn voor niet-ingewijden.

Bedenk dat binnenhuisarchitectuur meer kunst dan wetenschap is, en dat er geen harde en snelle regels zijn over hoe je een kamer moet inrichten. Maar als je een stappenplan zoekt, helpt deze begin-tot-eind gids je bij het visualiseren van alle stappen die nodig zijn om je ruimte als een pro in te richten.

1. Bepaal eerst de sfeer die je wilt

In plaats van je af te vragen hoe je wilt dat je ruimte eruit ziet, vraag je je af hoe je wilt dat het voelt, en laat dat je leiden naar kleuren, texturen, meubelkeuzes, en inrichting. Een lichte en luchtige zen-oase zou minimale meubels en natuurlijke materialen kunnen suggereren. Een energieke, ongedwongen gezinsruimte kan gedurfde kleuren en patronen bevatten. Door je meer op de sfeer te richten dan op een bepaalde stijl of trend, kun je een eclectische ruimte creëren die bij je past.

2. Laat je inspireren

slaapkamer-interieur-bed-ideeen

Kijk op je favoriete sociale media kanalen, interieurtijdschriften, boeken en websites om inspiratie op te doen. Denk na over de plekken waar je graag naartoe ontsnapt, en analyseer waarom. Als je van moodboards houdt, ga dan aan de slag en maak er een. Als je alleen woont, is dit een kans om jezelf wat beter te leren kennen. Woon je met andere mensen, dan is het een kans om samen te werken aan een gedeelde ruimte die iedereen in huis eer aandoet.

3. Blijf reëel

In plaats van te streven naar een of ander streefbeeld van hoe je denkt dat je leven eruit zou moeten zien, richt je je ruimte in voor de manier waarop je nu leeft. Als je onstuimige kinderen of huisdieren hebt, kies dan bekledingsstoffen en oppervlakken die tegen een stootje kunnen en er toch mooi blijven uitzien. Als je alleen woont en zelden iets organiseert, hoef je geen vloeroppervlak in te pikken met een eettafel voor zes personen. Als je thuis werkt, verhuis dan dat geïmproviseerde kantoor in de hoek van de woonkamer naar de logeerkamer die alleen tijdens de vakantie gebruikt wordt. En voordat je iets koopt, stel je een realistisch budget op dat je onderweg helpt prioriteiten te stellen bij je uitgaven.

4. Breng het in kaart

Er zijn tal van gratis online hulpmiddelen voor het ontwerpen van kamers en software voor woninginrichting als je een plattegrond wilt maken, maar ruimte plannen hoeft niet overdreven technisch te zijn. Schets ideeën voor de indeling op papier, of teken de plaatsing van meubels af met schilderstape om een idee te krijgen van schaal en indeling. Meet je ruimte op voordat je ook maar één meubelstuk koopt. Meet twee keer. Anders zou je kunnen ontdekken dat de bank die je bestelde te groot is om door je voordeur te kunnen, of te klein voor je woonkamer.

5. Opruimen

Trick Room GIF

Als je opnieuw gaat inrichten, begin dan met het wegdoen van alles wat je niet gebruikt, niet nodig hebt, of niet mooi vindt. Als je een lege kamer helemaal opnieuw inricht, denk dan na voor je iets in huis haalt. In elke ruimte is plaats voor persoonlijke spullen en de dingen die ertoe doen, maar een geslaagde binnenhuisinrichting begint met het omarmen van het essentiële en van daaruit verder te bouwen.

6. Beslis over een kleurenpalet

Of je het nu neutraal wilt houden of je zinnen hebt gezet op een opvallend kleurenpalet, op tijd beslissen zal je helpen een samenhangende look te creëren. Neutrale kamers kun je opfleuren met accessoires die je gemakkelijk kunt verwisselen. Als je besloten hebt dat je kamer een ode moet zijn aan groen of roze of blauw, kies dan drie complementaire tinten om het interessant te houden. Als je houdt van de uitstraling van een geheel witte kamer, kun je door bij witte tinten te blijven gemakkelijk meubelstijlen en perioden mixen en matchen.

7. Begin met de afwerkingen

Als je eerder een make-over dan een verbouwing nastreeft, denk dan na over hoe je kunt voortbouwen op de bestaande vloerbedekking, muurkleur en armaturen van de kamer om de ruimte te verfraaien en te personaliseren zonder te renoveren. Begin je met een lege kamer, verf dan eerst de vloeren, schilder de muren, voeg tegels, behang, of wandpanelen toe, of installeer kasten voor je meubels en accessoires inbrengt.

8. Kies ankerstukken

bank-woonkamer

Als je een woonkamer inricht, concentreer je dan eerst op je ankerstuk, dat meestal een bank is, voordat je je druk maakt over sierkussens. Door eerst je grootste, duurste aankopen te doen, zorg je ervoor dat je niet beknibbelt op de kwaliteit van voorwerpen die veel gebruikt worden, houd je een realistisch idee van je budget, en kun je visualiseren hoeveel ruimte je hebt voor extra meubels als de kernstukken eenmaal geïnstalleerd zijn.

9. Kies secundaire meubelen

Als je de perfecte bank hebt uitgezocht, begin dan te kijken naar salontafels om te bepalen welke maten en stijlen goed passen, of dat een oversized poef beter zou werken. Als je in de eetkamer een rustieke houten boerentafel hebt gekozen, breng dan contrast aan met eigentijdse metalen stoelen. Vul een modern gestoffeerd hoofdeinde aan met vintage verlichting of nachtkastjes.

10. Kies vloerkleden, gordijnen en textiel

Nu je een idee hebt van hoe de kamer in elkaar overloopt, kun je vloerkleden, gordijnen en textiel, zoals beddengoed, spreien en sierkussens, kiezen die je ankerstukken aanvullen en kleur, patroon, textuur en belangstelling toevoegen.

11. Verlichting

Lamp Huis GIF by Hadaya

Een van de sleutels tot een geslaagde kamerinrichting is aandacht besteden aan de verlichting. Maximaliseer natuurlijk licht voor overdag, en voeg veel gelaagde opties toe voor ‘s avonds, van functionele taakverlichting tot warme sfeervolle tafellampen, tot sculpturale pendelverlichting die als decor fungeert. Zorg ervoor dat alle vier de hoeken van de kamer verlicht zijn om te vermijden dat er schaduwen ontstaan en om een gevoel van welbehagen te bevorderen als het donker is.

 

12. De kracht van accessoires

Nu je alle benodigdheden op hun plaats hebt, doe je een stap terug, en vraag je je af wat er nog ontbreekt. Kies en hang kunst, foto’s, of decoratieve spiegels op. Leg er extra decoratieve kussens en spreien op. Stijl planken en tafels af met designboeken, kaarsen, decoratieve voorwerpen, planten, of dierbare souvenirs. Dit is je kans om textuur toe te voegen door persoonlijke accenten die de kamer tot leven brengen en het als thuis laten voelen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten