Hoe kun je goed je douchekop schoonmaken?

hoe-douchekop-schoonmaken

Als je ooit een gloednieuwe douchekop hebt gehad, weet je hoe luxe het voelt om tijdens het douchen een krachtige straal water te hebben. Dan merk je op een dag dat de douchekop iets meer levert als een druppeltje of een nevelig sprietje. Dit is een teken dat het tijd is om je douchekop schoon te maken.

De mineralen in het water kunnen zich ophopen en de openingen blokkeren, net zoals ze zich ophopen op douchedeuren. De verstopping kan zelfs verhinderen dat de binnenkant van de douchekop tussen gebruik door volledig droogt, waardoor schimmel en meeldauw kunnen groeien. Bovendien gedijen allerlei bacteriën goed in douchekoppen en grondig schoonmaken kan helpen om potentieel schadelijke bacteriën te verwijderen.

Hoe vaak een douchekop schoonmaken

Een douchekop moet gereinigd worden bij de eerste aanwijzing van verminderde waterdoorstroming. De frequentie hangt sterk af van je watervoorziening. Als je in een gebied woont met hard water of water met een hoog gehalte aan calcium en magnesium, zul je vaker problemen hebben met een verstopte douchekop.

Als je de douchekop eenmaal grondig schoongemaakt hebt, kun je tweewekelijks of maandelijks de douchekop schoonmaken met een commercieel schoonmaakmiddel of gedestilleerde witte azijn om mineralen en zelfs sommige bacteriën op afstand te houden. Spuit de oplossing gewoon op de douchekop, schrob de sproeikoppen met een oude tandenborstel om eventuele mineralen los te maken, en laat de douche een paar minuten draaien om alles weg te spoelen. Het goede nieuws is dat de azijn ook zeepuitschot helpt verwijderen dat zich op de douchekop kan hebben opgehoopt.

Wat je nodig hebt

Een verwijderbare douchekop schoonmaken

 • Moersleutel of afsluitbare tang
 • Zachte doek
 • Magnetron bestendige bak of steelpan
 • Diepe kom of emmer
 • Oude tandenborstel
 • Tang (optioneel)
 • Witte gedestilleerde azijn
 • Tandenstoker, paperclip, veiligheidsspeld, of naainaald
 • Loodgieters draad en afdicht tape

Een niet-verwijderbare douchekop schoonmaken

 • Zachte poetsdoek
 • Oude tandenborstel
 • Plastic bewaarzak
 • Gedistilleerde witte azijn
 • Elastiekje of afplak tape
 • Tandenstoker, paperclip, veiligheidsspeld, of naainaald

Hoe maak je een verwijderbare douchekop schoon

Het is het beste om de douchekop van de douchearm te verwijderen, als dat mogelijk is, om hem schoon te maken.

1. Verwijder de douchekop

How to Remove a Shower Head When Its Stuck | HomeViable

Gebruik een zachte doek om de moer of ring die de douchekop met de douchearm verbindt af te dekken, om krassen op het oppervlak te voorkomen. Gebruik, met de doek, een passende sleutel of een borgtang om de moer los te draaien.

2. Plaats de douchekop in een schaal

Leg de douchekop in een diepe schaal of emmer. Giet in een andere magnetron bestendige schaal of steelpan genoeg azijn om de douchekop helemaal te bedekken. Verwarm de azijn tot hij warm aanvoelt, maar hij hoeft niet te koken.

3. Laat de douchekop weken

How to Clean a Showerhead | Reviews by Wirecutter

Giet het warme azijn over de douchekop in de schaal. Zorg dat de hele kop ondergedompeld is en laat de azijn minstens 30 minuten inwerken.

4. Schrob lichtjes

Haal de douchekop uit de azijn. Gebruik een oude tandenborstel om hardnekkige afzettingen die nog in de mondstuk openingen te zien zijn weg te schrobben. Een tandenstoker, paperclip, de punt van een veiligheidsspeld, of een naainaald helpen om afzettingen uit de straalopeningen te verwijderen. Dit is een goed moment om eventuele filterzeven die in de kop zitten te verwijderen en schoon te maken. Als de afzettingen niet gemakkelijk loskomen, herhaal je het weekproces met verse azijn.

Verwijder en reinig eventuele filterzeven die in de kop kunnen zitten. Haal ze er voorzichtig uit met een pincet of nijptang, schrob met azijn of vloeibare afwasmiddel om een kleverige laag te verwijderen.

5. Vervangen en uitspoelen

Als de douchekop schoon is, plaats je hem weer op de douchearm. Verwijder eventuele oude loodgieters tape en breng nieuwe tape aan rond de schroefdraad op de douchearm om er zeker van te zijn dat er geen lekken zijn en dat je een goede afdichting hebt. Draai de douchekop eerst met de hand vast, en werk dan af met een sleutel.

Hoe maak je een niet-verwijderbare douchekop schoon

Vrij vaak is het scharnier van de douchekop zo aangekoekt met minerale aanslag dat hij onmogelijk van de douchearm los te maken is en ook het zeefje binnenin de kop moeilijk bereikbaar maakt. Met een beetje geduld kun je de straalopeningen toch een goede schoonmaakbeurt geven.

1. Giet witte azijn in een zakje

Giet minstens een kopje gedestilleerde witte azijn in een grote stevige plastic zak (een bewaarzak voor levensmiddelen is een goede keus). Gebruik genoeg azijn en een zak die groot genoeg is zodat de hele douchekop helemaal bedekt is.

2. Bevestig het zakje azijn om de douchekop

Lazy Way To Clean Shower Heads | Curious Nut

Maak de zak aan de douchekop vast met een elastiekje of afplaktape. Als je plakband gebruikt, probeer het dan uit de buurt te houden van de metalen afwerking van de douchekop. Het kan moeilijk te verwijderen zijn en de afwerking ontsieren.

3. Laat de douchekop weken

Laat de douchekop minstens vier uur in het azijn weken, maar een nacht is nog beter. Het schoonmaken duurt wat langer omdat de azijn niet verwarmd kan worden.

4. Verwijder de zak en schrob lichtjes

How to Clean a Shower Head — Deep Clean a Shower Head

Verwijder de zak en veeg de douchekop af met een zachte doek. Als er nog minerale aanslag zichtbaar is, schrob je de openingen met de oude tandenborstel die in wat azijn gedoopt is. Gebruik een tandenstoker, een paperclip, de punt van een veiligheidsspeld, of een naainaald om afzettingen die kleine straalopeningen verstoppen te verwijderen.

5. Spoelen en herhalen

How to clean a shower head – descale it with vinegar and more | Real Homes

Zet de douche een paar minuten aan om eventueel achtergebleven vuil weg te spoelen. Als de douchekop nog steeds verstopt is, herhaal je de stappen met verse azijn.

Tips om je douchekop langer schoon te houden

 • Schrob niet te agressief bij het schoonmaken, anders loop je het risico dat je krassen maakt op het oppervlak van de douchekop.
 • Houd een spuitfles gevuld met een 50/50 oplossing van witte azijn en water in je badkamer, zodat je die na elke douchebeurt op de sproeiers van de douchekop kunt spuiten. Dat kan de verstoppingen verminderen.
 • De bacteriën die in je douchekop leven zijn normaal en meestal onschadelijk voor je gezondheid. Maar kies voor extra voorzorg metalen douchekoppen boven plastic modellen, die bacteriën kunnen verkiezen, en overweeg een douchekop filter om het water gezonder te laten stromen.
Total
0
Shares
Gerelateerde berichten