Wat te doen als hij zegt dat hij ruimte nodig heeft

vrouw-liefdesverdriet-eenzaam

“Ik heb wat ruimte voor mezelf nodig,” zegt hij. Deze zes woordjes komen meestal uit het niets en storten je in een wereld van verwarring. Wat is je volgende stap?

Allereerst, raak niet in paniek. Er zijn tal van goede redenen waarom je vriend ruimte nodig kan hebben en het hoeft niet het begin van het einde van jullie relatie aan te geven.

In feite zijn er vier stappen die je nu meteen kunt doen, om hem terug te krijgen. Maar voor je ze in praktijk brengt, moet je eerst voor je eigen mindset zorgen. Onthoud altijd dat:

Jij een prijs bent die hij nu dreigt te verliezen

vrouw-sterk

Zodra hij die kleine, maar krachtige zin uitspreekt, is het gemakkelijk om het gevoel te krijgen dat alle macht in zijn handen ligt. Je voelt je gekwetst en verbijsterd dat hij tijd weg van jou nodig heeft, maar, erger nog, als jullie van elkaar gescheiden zijn is er niets wat je echt kunt doen om aan de relatie te werken.

Omdat hij degene is die om ruimte vroeg, is het gemakkelijk te denken dat hij een prijs is die je gewonnen hebt, en die je nu gaat verliezen. Hoe meer je klautert naar ideeën om hem terug te krijgen, klaagt over wat je verkeerd deed en paranoia gedachten op de vrije loop laat, hoe meer hij de overhand krijgt in je gedachten.

Zet een gigantisch rood stopteken voor je gedachten en onthoud de andere kant van de medaille. Jij bent ook een prijs, net zo goed als hij dat is. Ruimte gaat beide kanten op. Door ruimte te vragen, riskeert hij ook jou te verliezen. Dit kan in feite een grote verprutsing van hem zijn, wanneer jij verder gaat met je eigen leven en ontdekt dat je het prima zonder hem erin redt.

Ruimte kan een normale behoefte voor mannen zijn 

Er is geen twijfel over mogelijk, soms vraagt een man om ruimte vanwege verkeerde intenties, maar andere keren is het een legitiem verzoek. Denk aan de keren dat je ruimte nodig hebt gehad, of het nu van je werk, een groep vrienden of een tijdrovend project is. Er zitten redenen achter die behoefte, die variëren van de wens om weer contact met jezelf te maken tot je onzeker voelen en behoefte om te helen na een schokkende situatie.

Vaak is een man die zich incompetent of onzeker in zichzelf voelt, niet in staat zijn volle hart in een relatie te steken. Hoe onbekwamer of onzekerder hij zich voelt, hoe meer zijn instincten hem zeggen dat hij terug moet vallen in zijn mancave en zichzelf opnieuw moet opbouwen voor hij de wereld onder ogen kan komen of een relatie kan onderhouden.

Soms zijn behoeften tegenstrijdig

Het probleem met een man die zijn intrek neemt in zijn mancave, is dat hij zijn behoefte aan ruimte boven jouw behoefte aan verbinding en intimiteit stelt. Er is niets inherent mis met dit verzoek en tegenstrijdige behoeften zijn normaal binnen relaties, want het is niet mogelijk om met iedereen de hele tijd op dezelfde lijn te zitten.

Het probleem is dat we in principe relaties vormen om aan elkaars behoeften te voldoen, zoals liefde, waardering, bescherming en steun. Een goede relatie houdt in dat je allebei werkt om aan die behoeften te voldoen, zoals voor elkaar zorgen als je ziek bent of helpen in drukke tijden. Als de balans te ver doorslaat naar de behoeften van één van beiden, is de relatie niet meer levensvatbaar. Je moet dus onthouden dat zijn verlangen naar ruimte niet eindeloos kan, en mag, voortduren.

Zijn klok tikt nu

Hoe zorg je ervoor dat hij niet voor onbepaalde tijd zijn intrek neemt in een mancave? Nou, dat kun je niet echt. Maar je kunt wel je eigen stopwatch instellen. Op het moment dat hij om ruimte vraagt, beschouw je het als het aanzetten van een timer. Je hebt op korte termijn afgesproken om zijn behoefte vóór de jouwe te stellen, maar dat kan niet eeuwig doorgaan. Met deze mentaliteit voel je je sterk, in controle over je eigen omstandigheden en beter toegerust om met zijn verzoek om te gaan.

De echte vraag hier is, hoe lang wacht je? Laten we in een 4 stappen praktisch proces springen, zodat je precies weet wat je moet doen en wanneer je het moet doen.

1. Geef niet toe aan angst

vrouw-angstig-verward

De belangrijkste emotie die je waarschijnlijk zult voelen als een man om ruimte vraagt, is bezorgdheid. Dat is geen wonder, want het laat je kwetsbaar voelen, onzeker over je toekomst en verward over de manier waarop hij over je denkt. Vrijwel allemaal haten we het om ons zo te voelen, dus raken we onszelf kwijt in gedragingen die de situatie ontegenzeggelijk erger maken.

De meest voorkomende reactie is dat je ermee instemt je vriend de ruimte te geven, om vervolgens door te draaien en precies het tegenovergestelde te doen. Je belt hem de hele dag, sms’t om te vragen waarom hij niet teruggebeld heeft, verschijnt onaangekondigd bij hem thuis of vraagt zijn vrienden over waar hij is of wat hij aan het doen is. In wezen probeer je jezelf aan hem op te dringen om je relatie niet te verliezen. Het verdict? Door zijn verzoek om ruimte te negeren, duw je hem er verder in.

Een andere reflexmatige reactie is zijn vraag om ruimte zo nadelig op te vatten dat je met hem breekt in plaats van hem de tijd te gunnen. Dit is je angst die naar je schreeuwt en je zegt weg te rennen om jezelf te redden. Het is zelfbehoud, geen zelfrespect. Als je vent een legitieme reden heeft, getuigt het ook niet van respect voor hem. Als je voortdurend probeert de angst voor dit soort situaties te breken, zul je een heleboel relaties voortijdig beëindigen, nu en in de toekomst.

2. Investeer in jezelf

fitness

In afspraakjes en relaties wil je alleen investeren in een man die ook in jou investeert. Wederkerigheid regeert altijd. Nu, in dit geval, sta je duidelijk niet echt op gelijke voet. Terwijl hij ruimte heeft, investeert hij duidelijk niet veel tijd of energie in jou. Wat moet je dus doen? Investeer in jezelf!

Ga terug naar het verzorgen van je eigen mentaliteit en onthoud dat JIJ de prijs bent. Terwijl hij ruimte neemt om aan zijn eigen behoeften te voldoen, is het van cruciaal belang dat jij hetzelfde doet. Weet je nog hoe zorgeloos en zelfverzekerd je je om hem heen voelde toen je voor het eerst verkering kreeg? Dat is de ‘jij’ waar je nu een beroep op moet doen.

Werk met al je extra tijd aan jezelf door te doen wat je sterk, sexy, zelfverzekerd en vervuld doet voelen. Terwijl je dat doet, verminder je ook je investering in hem, daardoor zal dat gevoel van machteloosheid snel verdampen. Als je de kans grijpt om je beste zelf terug te krijgen, zelfs als hij niet terugkomt, ga je je weer fantastisch voelen, als de vrouw van hoge waarde die je bent.

3. Laat hem naar jou toe komen

man-belt

Dit is waarschijnlijk een van de moeilijkste stappen om te volgen, maar alleen als je meer tijd besteedt aan investeren in hem, dan aan jezelf. In hem investeren betekent ook niet per se hem zien of hem steunen. Het betekent alle uren die je verspilt aan aan hem denken, over hem huilen, hem stalken op Facebook of manieren proberen te bedenken om hem terug te krijgen.

Hij is degene die in eerste instantie om meer ruimte vroeg, daarom is het aan hem om te vragen voor een einde van deze situatie. Het heeft geen zin om na een dag te sms’en om te zien of hij al klaar is om terug te komen. Zolang je hem je steun voor zijn verzoek hebt aangeboden, moet je jezelf niet wijsmaken dat hij jou nodig heeft om hem terug aan te moedigen, als een excuus om contact met hem te maken. Laat hem naar jou toe komen.

4. Weet wanneer zijn tijd om is

tijd-klok-vrouw

Terug naar die belangrijke vraag: wanneer is zijn tijd om? Bedenk allereerst dat de klok tikt en als hij niet naar je toekomt, zal zijn tijd opraken – en zal hij je verliezen. Elke situatie is anders, afhankelijk van hoe lang je al met iemand samen bent. Als we het bijvoorbeeld hebben over je echtgenoot van vijf jaar, dan zal de hoeveelheid tijd die je hem geeft totaal anders zijn dan die van een man die je pas een maand ziet.

Om dat uit te zoeken, stel je jezelf deze drie vragen:

Hoe legitiem is zijn reden om ruimte te vragen?

Ondervraag je kerel’s verlangen naar ruimte en de redenen erachter, om te bepalen hoe lang je hem moet geven. Vraagt hij om ruimte omdat hij zijn baan kwijt is of omdat zijn moeder ernstig ziek is? In dit geval heeft hij zijn mancave tijd nodig en zal hij tevoorschijn komen als hij er klaar voor is, dus geef hem een behoorlijke hoeveelheid tijd om zijn gevoelens te ordenen en met zijn emoties om te gaan. Als zijn enige reden is dat hij het druk heeft, of een andere vage verklaring, dan tikt zijn klok sneller door, dus treuzel niet om verder te gaan met je eigen leven.

Hoeveel heeft hij in de relatie gestoken?

koppel-kus-liefde

Heeft jouw man het recht verdiend om zijn behoeften boven de jouwe te stellen? Het gaat er niet om wie meer voor wie doet, het gaat er meer om de status van jullie relatie te erkennen. Als je een langdurige relatie hebt, heeft hij dan ooit iets soortgelijks voor jou gedaan? Doet hij over het algemeen de moeite om een goede partner voor je te zijn? Als hij dat doet, is het vrij duidelijk dat hij meer tijd verdient dan een man die nog geen ‘relatiekrediet’ heeft opgebouwd, om het zo maar te zeggen.

Houdt hij je op de hoogte?

man-telefoon-bericht

Zelfs als een man een crisis doormaakt, laat hij, als hij je op de hoogte houdt van het proces, zien dat hij de moeite doet om te laten zien dat hij in de relatie geïnvesteerd is. Op deze manier waardeert hij actief de opoffering die je maakt, daardoor komt hij toch aan een deel van je behoeften tegemoet. Een simpel sms’je elke dag of een telefoontje ‘s avonds is al genoeg om je te laten weten dat hij van plan is de boel gaande te houden. Als je een week lang helemaal niets van hem gehoord hebt en het gaat om een meer ongedwongen relatie, dan is het misschien tijd om de klok meteen stil te zetten.

Hoeveel tijd je precies toestaat is aan jou. Om je echter een indicatie te geven: als het een nieuwe relatie is en zijn redenen niet legitiem zijn, is een paar dagen tot een week meestal genoeg. In het voorbeeld hierboven kan het veel meer tijd kosten, over meerdere weken of maanden zelfs. Zolang hij je echter op de hoogte houdt, weet je dat hij nog steeds tijd in je investeert.

Conclusie

Tenslotte is dat een flinke hoeveelheid informatie om te verwerken, dus hier is een korte samenvatting:

  • Stem ermee in om aan je partners behoefte aan ruimte te voldoen en zet de timer aan.
  • Onthoud dat jij ook een prijs bent en word weer de vrouw van hoge waarde die je bent.
  • Laat hem naar je toe komen.

Als hij dat niet doet, in een tijdsbestek dat voor jou goed voelt, is het tijd om je eigen behoeften voorop te stellen, de relatie te beëindigen en verder te gaan naar een man die jou verdient.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten