Handleiding voor een Minimalistisch Huis (16 Tips)

moderne-strakke-keuken

De sleutel tot het hebben van een minimalistisch huis is om onnodige spullen weg te doen.

Denk aan een keuken/eetkamer waar zich bijvoorbeeld slechts een paar essentiële dingen bevinden: eettafel (vrij van rommel), stoelen, enkele aanrechtkrukken, een hoge stoel, een opstapje voor de kinderen. Op het aanrecht alleen een broodrooster, koffiezetapparaat en een magnetron.

Vergooi je je karakter, plezier en leven met zo’n soort minimalistisch huis? Sommigen denken van wel, maar sommige krijgen een vreemde voldoening, een vervulling, als ze om zich heen kijken en een huis zien dat vrij is van rommel. Het is rustgevend, bevrijdend en gewoon mooi.

Voordelen van een minimalistisch huis

We kunnen hier waarschijnlijk eeuwen over door gaan, maar laten we vooral eens praten over de volgende voordelen:

 1. Minder stress. Rommel is een vorm van visuele afleiding en alles in ons zicht trekt op zijn minst een beetje onze aandacht. Hoe minder rommel, hoe minder visuele stress we hebben. Een minimalistisch huis is rustgevend.
 2. Aantrekkelijker. Denk aan foto’s van huizen die rommelig zijn en foto’s van minimalistische huizen. De huizen met bijna niets erin behalve een paar mooie meubels, een paar mooie kunstwerken en een paar mooie decoratiestukken, zijn degenen die de meesten van ons aanspreken. Je kunt je huis aantrekkelijker maken door het minimalistischer te maken.
 3. Makkelijker om schoon te maken. Het is moeilijk om een hele reeks voorwerpen schoon te maken, of om een reeks meubels te vegen of te stofzuigen. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer je schoon moet houden en hoe ingewikkelder het is om rondom de spullen schoon te maken. Bedenk hoe gemakkelijk het is om een lege kamer schoon te maken in vergelijking met een kamer met 50 voorwerpen erin. Dat is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar het is alleen om het verschil te illustreren.

Hoe een minimalistisch huis eruit ziet

plant-minimalistisch

Dit verschilt natuurlijk afhankelijk van je smaak en hoe extreem minimalistisch je wilt zijn. Hier zijn enkele kenmerken van een minimalistisch huis:

Minimale meubels

Een minimalistische kamer bevat slechts een paar essentiële meubels. Een woonkamer heeft bijvoorbeeld alleen een bank, een andere stoel of love seat, een salontafel, een minimalistische entertainmentstandaard (niet een enorme met een heleboel planken), een televisie en een paar lampen. Het kan zelfs minder bevatten (bank, eetkamerstoelen en salontafel bijvoorbeeld). Een slaapkamer heeft misschien een eenvoudig bed (of zelfs maar een matras), een dressoir en misschien een nachtkastje of boekenplank.

Opgeruimde oppervlakten

In een minimalistisch huis zijn platte oppervlakten opgeruimd, op een of twee decoraties na (zie volgend item). Er ligt niet een hoop prullaria op, en zeker geen stapels boeken of papieren of andere items.

Accentdecoraties

Een huis volledig vrij van spullen zou behoorlijk saai zijn. Dus in plaats van een salontafel die helemaal vrij is van voorwerpen, zou je bijvoorbeeld een eenvoudige vaas met een paar bloemen erop kunnen zetten. Of een opgeruimd bureau heeft misschien gewoon een familiefoto op zich staan. Een verder lege muur heeft misschien een smaakvol kunstwerk.

Kwaliteit boven kwantiteit

In plaats van veel spullen in huis te hebben, zou een minimalist slechts een paar echt goede dingen kiezen waar hij van houdt en die hij vaak gebruikt. Een echt mooie tafel is bijvoorbeeld beter dan 5 meubelen van geperst karton.

Hoe maak je je huis minimalistisch

deur-minimalistisch

Er zijn eigenlijk geen vaste stappen om je huis minimalistisch te maken, behalve om je filosofie te veranderen en te streven naar de idealen in het gedeelte hierboven besproken. Maar hier zijn een paar tips voor iedereen die probeert het minimalisme aan te nemen:

 1. Een kamer per keer. Tenzij je ergens naartoe verhuist, is het moeilijk om een heel huis in één keer te vereenvoudigen. Concentreer je op één kamer en laat dat je focuspunt zijn. Laat het je inspireren om de volgende kamer en die daarna te vereenvoudigen.
 2. Begin met meubels. De belangrijkste dingen in elke kamer zijn de meubels, dus je moet altijd beginnen met het vereenvoudigen van een kamer door naar het meubilair te kijken. Hoe minder meubels, hoe beter (binnen redelijke grenzen natuurlijk). Bedenk welke meubels weggelaten kunnen worden zonder in te boeten aan comfort en leefbaarheid. Ga voor een paar effen, eenvoudige meubels met ingetogen kleuren.
 3. Alleen de essentials. Of je nu naar je meubels of iets anders in de kamer kijkt, vraag jezelf af of het item echt essentieel is. Als je zonder kunt leven, haal het eruit. Probeer de kamer te strippen tot de essentie – je kunt later altijd een paar extra items toevoegen die verder gaan dan de essentie.
 4. Opgeruimde vloeren. Behalve het meubilair, moeten je vloeren volledig opgeruimd zijn. Niets mag de vloer rommelig maken, niets mag worden gestapeld, niets mag op de vloer worden opgeslagen. Zodra je je meubels tot de essentie hebt teruggebracht, ruim je al het andere op de vloer op – doneer het, gooi het weg of zoek er een plek voor uit het zicht.
 5. Opgeruimde oppervlakten. Hetzelfde geldt voor alle platte oppervlakten. Zet er niets op, behalve een of twee simpele versieringen (zie tip 9 hieronder). Doneer, gooi weg of zoek een opslagplek uit het zicht voor al het andere. Het zal alles veel, veel minimalistischer maken.
 6. Opgeruimde muren. Sommige mensen hangen van alles aan hun muren. Dat kan niet in een minimalistisch huis. Maak je muren leeg, behalve een of twee eenvoudige mooi kunstwerken (zie tip 8 hieronder).
 7. Berg dingen uit het zicht op. Dit is al genoemd in bovenstaande tips, maar berg alles wat je nodig hebt uit het zicht op in lades en kasten. Boekenplanken kunnen worden gebruikt om boeken of dvd’s of cd’s op te bergen, maar zouden niet veel anders moeten hebben, behalve een paar eenvoudige versieringen (geen hele verzamelingen).
 8. Ruim op. Als je platte oppervlakten en de vloer opruimt en spullen opbergt in kasten en laden, wil je waarschijnlijk ook je opslagruimten opruimen. Je kunt dit desgewenst in een later stadium doen.
 9. Simpele kunst. Om te voorkomen dat een kamer saai wordt, kun je desgewenst een eenvoudig schilderij, tekening of foto, ingelijst met een ingetogen, effen kleur, op elke muur hangen. Laat indien mogelijk enkele muren kaal.
 10. Simpele decoraties. Zoals vermeld in de bovenstaande tips, kunnen een of twee eenvoudige decoraties dienen als accenten voor een minimalistische kamer. Een vaas met bloemen of een kleine potplant zijn twee klassieke voorbeelden. Als de rest van je kamer ingetogen kleuren heeft, kunnen je accenten een felle kleur (zoals rood of geel) krijgen om de aandacht te trekken en een eenvoudige kamer een scheutje energie te geven.
 11. Rustige raamdecoraties. Kale ramen, of eenvoudige, effen gekleurde gordijnen, of eenvoudige, houten jaloezieën zijn altijd goed. Te veel sierlijke dingen rond de ramen zorgt voor rommel.
 12. Kale patronen. Effen kleuren zijn het beste voor vloerbedekking (als je die hebt), meubels, enz. Complexe patronen, zoals bloemen of ruiten, zorgen voor visuele rommel.
 13. Gedimde kleuren. Zoals vermeld in tip 9 hierboven, kun je een scheutje felle kleuren in de kamer hebben, maar het grootste deel van de kamer zou meer subtiele kleuren moeten hebben – wit is klassiek minimalistisch, maar eigenlijk zijn alle effen kleuren die de ogen niet belasten goed (aardekleuren, zoals blauw, bruin, beige en groen zijn perfect).
 14. Verander en elimineer. Als je een kamer hebt vereenvoudigd, kun je waarschijnlijk meer doen. Geef het een paar dagen en bekijk alles dan met een frisse blik. Wat kan worden geëlimineerd? Uit het zicht opgeborgen? Wat is niet essentieel? Je kunt om de paar maanden naar elke kamer terugkeren en soms ontdek je dingen die je nog verder kunt vereenvoudigen.
 15. Plek voor alles. In een minimalistisch huis is het belangrijk dat je voor alles een plek vindt en onthoudt waar die plekken zijn. Waar hoort je blender? Geef het een plek en houd dat vol. Streef naar logische plekken in de buurt van waar het ding wordt gebruikt, om dingen efficiënter te maken, maar de sleutel is vooral om een plek aan te wijzen.
 16. Ga zitten, relax en geniet. Als je een kamer eenmaal hebt vereenvoudigd, neem dan even de tijd om rond te kijken en ervan te genieten. Het is zo vredig en bevredigend. Dit is de beloning voor je harde werk. Zo leuk!
Total
0
Shares
Gerelateerde berichten