DIY: Hagelschade aan je Auto zelf Herstellen

hagelschade-auto-zelf-herstellen

Hagelschade is een van de meest vervelende problemen die een autobezitter kunnen treffen, vooral als je in een gebied woont waar hagel veel voorkomt. Een onverwachte hagelbui kan in sommige gevallen je auto totaliseren, want het herstellen van de schade is extreem duur als het professioneel wordt uitgevoerd. Gelukkig zijn er enkele doe-het-zelf methoden om hagelschade te repareren die je kunt proberen voordat je de handdoek in de ring gooit.

Er zijn veel manieren om hagelschade te verwijderen zonder professionele reparatie te zoeken. De methoden omvatten het gebruik van warmte, koude, en deukherstelsets om de deuken uit de carrosseriepanelen van de auto te “wippen”. DIY hagelschade reparatie methoden hebben verschillende gradaties van succes, afhankelijk van de vaardigheid van de persoon die ze gebruikt.

Hieronder bekijken we wat je kunt verwachten van je doe-het-zelf auto hagelschade reparatie. We bekijken ook de verschillende aanbevolen methoden om hagelschade aan te pakken – vooral in de onderdelen van je auto die je niet zomaar kunt vervangen.

Redelijke verwachtingen voor het repareren van hagelschade

hagelschade-zelf-repareren

Voordat we beginnen is het belangrijk op te merken dat je resultaten sterk kunnen variëren. Zelf hagelschade repareren is meestal geen gegarandeerde oplossing voor het probleem, en hoe je het aanpakt kan bepalen hoe ‘professioneel’ de resultaten eruit zien.

Hier zijn enkele van de factoren die van invloed kunnen zijn op hoe goed je DIY hagelschade reparatie werkt:

  • Het aantal en de frequentie van de deuken en schade
  • Hoe diep de deuken zijn
  • De plaats van de deuken (bijv. een deuk op een motorkap vs. een deuk op een gebogen carrosseriepaneel)
  • De methode die je gebruikt of het type kit dat je koopt om hagelschade aan te pakken

Er is geen echte vervanging voor professioneel hagelschadeherstel. Je kunt proberen het zelf te doen met wisselend resultaat, maar professioneel schadeherstel garandeert dat het werk correct wordt uitgevoerd. Als je erg bezorgd bent dat je auto er op zijn best uitziet, breng hem dan naar een carrosseriebedrijf.

Professioneel herstel van hagelschade kan echter kostbaar zijn. De carrosseriezaak kan aanbevelen om sommige carrosseriepanelen te vervangen, waardoor de kosten die aan de reparatie verbonden zijn aanzienlijk stijgen. Als je bereid bent te betalen voor een complete reparatie, is het brengen van je hagelschade auto naar een carrosseriebedrijf altijd de beste optie.

Maar we erkennen dat dit niet altijd een optie is. Om welke reden dan ook kan het zelf verwijderen van de hagelschade vaak een aantrekkelijkere keuze lijken. Bedenk wel dat doe-het-zelf herstel van hagelschade er zelden zo goed uitziet als professioneel werk.

Kies je methode

Er zijn een handvol verschillende methoden die doe-het-zelvers graag gebruiken om hagelschade te verwijderen. Laten we snel naar elk van deze opties kijken, zodat je er een kunt kiezen die voor jou werkt.

MethodeVereist Gereedschap VaardigheidsniveauResultaten
ZonlichtGeen*
Zonlicht + Föhn HaardrogerHaardroger + Verlengsnoer***
Zonlicht + haardroger + droogijsblokjesFöhn + verlengsnoer + droogijsblokjes****
DeukentrekkerDeukentrekker******
UitdeuksetUitdeukset*******

Zoals je ziet vereisen de meeste van deze methoden enige mate van vaardigheid. Als je deze methoden gaat proberen, kan het wat vallen en opstaan kosten om te leren hoe je de benodigde gereedschappen moet gebruiken.

Zonlichtmethode

hagelschade-repareren-diy

De zonlichtmethode berust op eenvoudige verwarming om de deuken uit de carrosseriepanelen van je auto te halen. Merk op dat deze methode (en de meeste methoden op onze lijst) het beste werken bij kleinere deuken, omdat diepere en grotere deuken meer werk vergen om te verwijderen.

Als metaal wordt verhit, zet het uit. Bij hogere temperaturen kan dit voldoende zijn om sommige van de kleinere deuken op de carrosserie van je auto te verwijderen.

Het idee is om je auto dagen achtereen in direct zonlicht te parkeren, bij voorkeur tijdens warme dagen. Zorg ervoor dat je de leren of plastic oppervlakken in je auto goed verzorgt. Direct zonlicht kan deze oppervlakken beschadigen, dus bedek ze of gebruik een leerbeschermer om ze er goed uit te laten zien.

Deze methode vereist geen vaardigheid en geen gereedschap, maar levert ook niet altijd resultaat op. Er is een kans dat sommige van de kleinere deukjes eruit springen doordat het metaal uitzet, maar meestal moet de temperatuur veel hoger zijn om het gewenste effect te bereiken.

Zonlichtmethode + haardroger

In de meeste gevallen zal zonlicht niet voldoende zijn om de deuken in de carrosseriepanelen van je auto te verwijderen. Deze methode kan wel werken, maar vereist vaak hogere temperaturen dan de zon alleen kan produceren.

Voor deze methode moet je een verlengsnoer naar je auto laten lopen, die in direct zonlicht moet staan. Met een haardroger kun je proberen hitte te richten op bepaalde delen van het metaal om het te laten uitzetten.

Gebruik de haardroger op de heetste stand en zorg ervoor dat je de auto niet aanraakt met de haardroger. De meeste experts raden aan hem tussen de 5 en 7 centimeter van het oppervlak van het metaal te houden gedurende niet meer dan 2 minuten per keer. Let goed op je lak. Als hij er beschadigd uit begint te zien of van kleur verandert, stop dan onmiddellijk met het aanbrengen van warmte.

Zonlichtmethode + haardroger + ijs

Deze optie is een aanvulling op de andere twee bovengenoemde methoden. Dit is de laatste en meest drastische verwarmings-/koelingsmethode om deukjes eruit te krijgen, en het vereist veel meer vaardigheid en behendigheid dan de andere.

Ten eerste heb je droogijsblokjes nodig en handschoenen om ze te dragen. Droogijs kan je huid beschadigen, dus zorg ervoor dat je handschoenen draagt als je deze methode probeert. Gebruik geen droogijs zonder handschoenen om je handen te beschermen.

Je zult het droogijs over de hele deuk willen laten lopen. Als je auto buiten in het zonlicht heeft gestaan, kunnen er een paar blokjes nodig zijn om het verhitte metaal af te koelen. Wrijf het droogijs over het hele gebied om het metaal af te koelen, en draai dan onmiddellijk de haardroger op dezelfde plek. De snelle hitte en verandering van temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de deuk er vanzelf uit springt.

Deze methode vereist dat je snel wisselt tussen het droogijs en de haardroger, of hulp hebt van een andere persoon. Zelfs dan werkt het misschien niet – de haardroger kan het oppervlak niet heet genoeg krijgen om uit te zetten. De snelle temperatuurwisseling is de sleutel om deze methode te laten werken bij kleinere deuken.

Deukentrekker methode

Deukentrekker voor de auto | Groupon Goods

Bij deze optie wordt een deukentrekker gebruikt. Dit zijn kleine apparaten die je kunt gebruiken om de deuken uit de carrosseriepanelen van je auto te trekken met alleen de kracht van de zuiging. Deze kunnen in de meeste gevallen nuttig zijn, maar ze zijn niet de meest effectieve methode die we vandaag zullen bekijken.

Deze apparaten werken het beste op middelgrote deuken. Kleinere deuken zullen geen baat hebben bij het gebruik van een zuigtrekker, omdat de meeste trekkers groter zullen zijn dan de grootte van de deuk zelf. Bij middelgrote en grotere deuken kan dit apparaat echter van pas komen.

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de instructies bij je trekker hebt gelezen. Je zult het metaal willen verwarmen met behulp van zonlicht (zoals hierboven), of uitsluitend met een haardroger. Maak de deuk warm, zodat het metaal natuurlijker te manipuleren is (en mogelijk beter op zijn plaats klikt).

Je zult ook een beetje water op het oppervlak willen gebruiken voordat je begint. Door wat vocht te gebruiken zal het zuiggedeelte van het apparaat een duurzamere afdichting maken. De sterkte van deze afdichting kan bepalen of de deukentrekker werkt zoals bedoeld.

Deukentrekkers zijn er in verschillende maten (waaronder sommige die klein genoeg zijn voor gewone hagelschadepatronen), dus zorg ervoor dat je er een koopt die ongeveer dezelfde diameter heeft als de deuk die je probeert te trekken. De zuigtrekker schittert om deze reden bij het werken aan grotere deuken.

Als je eenmaal een perfect formaat deukentrekker hebt en het oppervlak er klaar voor is, kun je de trekker over de deuk plaatsen. Zorg ervoor dat je licht drukt om een afdichting te vormen – de afdichting is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de deukentrekker werkt.

Met de deukentrekker bevestigd gebruik je het handvat om hem naar je toe te trekken. Hopelijk is deze beweging voldoende om de deuk eruit te trekken.

Als je een deukentrekker gebruikt voor grotere deuken, begin dan in het midden en werk naar de buitenkant van de deuk toe. Het afgewerkte oppervlak zal daardoor veel gladder zijn.

Kits voor uitdeuken

A&K Auto Repair Uitdeukset - Uitdeukgereedschap - Deukentrekker - Uitdeuken Auto Deuken | bol.com

De laatste methode voor DIY auto hagelschade reparatie vereist ook de meeste vaardigheid en is vaak de duurste keuze. Er zijn tal van verschillende deukreparatiekits die je bij de meeste autowinkels kunt kopen. Het ding om te onthouden over deze reparatiekits is dat je krijgt waar je voor betaalt.

Een goedkopere deukreparatiekit (€19-€58) zijn vaak niet uitgerust om deuken goed aan te pakken. Het gebruik van budgetmaterialen leidt tot een afname van de effectiviteit (om nog maar te zwijgen over het feit dat een paar ervan niet alle benodigde onderdelen bevatten).

Dat gezegd hebbende, hoeveel je wilt betalen is uiteindelijk aan jou. Je kunt doe-het-zelf-deukreparatiesets vinden in de meeste budgetcategorieën. Als je bereid bent wat geld uit te geven (maar niet genoeg voor een professionele reparatie), dan is dit de optie waar je voor zult willen gaan.

Het gebruik van deze kits komt echter met een waarschuwing. Als je niet weet wat je doet, zul je willen oefenen. Zelfs als je denkt dat je weet wat je te wachten staat, kan verkeerd gebruik van deze DIY auto hagelschade reparatie kits je auto er slechter uit laten zien in plaats van beter. Om te voorkomen dat je nog meer deuken in je auto maakt, test je de apparatuur eerst uit.

Verdere overwegingen

Zoals hierboven opgemerkt, is het brengen van je auto naar een professioneel schadebedrijf de beste manier om ervoor te zorgen dat hagelschade volledig wordt gerepareerd. Het is kostbaar, en bij oudere auto’s kan de reparatie meer kosten dan het voertuig waard is.

Als je echter overweegt om je hagelschade zelf te repareren, overweeg dan zorgvuldig je opties. Zorg ervoor dat je rekening houdt met je vaardigheidsniveau en het gereedschap dat je nodig zult hebben, en ook met hoeveel je bereid bent uit te geven.

En als al het andere faalt, kun je proberen de deuken op te vullen in plaats van te proberen ze eruit te trekken. Op stukken die niet vervangen kunnen worden (zoals het dak, spatborden en andere delen die niet van de auto verwijderd kunnen worden), kun je een soort langdurige lijm gebruiken die hard opdroogt om het uiterlijk van de deuk te minimaliseren.

Met deze methoden kun je proberen om over de lijm heen te schilderen zodra die is opgedroogd. Maar pas op met deze methoden, want je kunt je auto er slechter uit laten zien dan voorheen.

Conclusie

Voordat je je toelegt op doe-het-zelf reparatie van autohagelschade, moet je weten waar je tegenaan loopt. Weeg je opties zorgvuldig af en zorg ervoor dat je de reparatie kunt doorzetten. Deze doe-het-zelf methoden kunnen helpen de grootte en het uiterlijk van sommige deuken te verminderen, maar professionele deukreparatie is de enige manier om ervoor te zorgen dat de schade correct wordt hersteld.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten