Goede Kledingsstijl voor Mannen: 15 Essentiële Pro Tips

goede-kledingsstijl-mannen-tips

Er zijn al genoeg regels in het leven. Sommige zijn er echter om te helpen. Zoals de regels die bepalen hoe je je goed moet kleden. Natuurlijk spreekt elke man of vrouw die een mening heeft over zulke dingen uit persoonlijke ervaring – en ongetwijfeld werkt wat voor de een werkt niet altijd voor de ander; of wat voor de een werkt wordt door de ander als te alledaags of te avant-gardistisch beschouwd. Dus, als het om kleding gaat, moeten ze altijd op hun waarde worden geschat. Het zijn degelijke suggesties en niet het laatste woord over stijl.

Maar goede modetips voor mannen zijn nooit te versmaden, en nu mannenkleding steeds rijker en gevarieerder wordt, steeds experimenteler en overvloediger, steeds trendbewuster, kan het in momenten van verwarring en zelftwijfel helpen om een waardevolle terugvalpositie te hebben die door de rommel heen snijdt.

Deze kledingtips voor mannen zijn meestal gebaseerd op de geschiedenis – ze hebben generaties lang gewerkt, dus we kunnen er goed van uitgaan dat ze ook vandaag de dag goed werken. En ze zijn gebaseerd op vanzelfsprekendheden, die vaak over het hoofd worden gezien: een voorkeur voor een goede pasvorm, hoge kwaliteit, veelzijdigheid, goede waarde, geen extremen en soberheid.

Er zijn zeker nog veel meer regels dan hier worden gepresenteerd. Sommige daarvan heb je misschien zelf al ontdekt. Dat is tenslotte een deel van het plezier van kleding, dat door geen enkele regel mag worden belemmerd: nieuwe premium kleding uitproberen, kijken of het je past, zien hoe het je laat voelen. Maar deze regels hebben de tand des tijds doorstaan en fungeren, wanneer ze in combinatie worden gebruikt, als een feilloze gids voor hoe je je als man vandaag de dag goed kunt kleden.

1. Draag de juiste pasvorm broeken

broek-pasvorm-mannen-kleding-tips

De aller handigste snit van ‘s werelds populairste kledingstuk is de ‘slim-tapered’. “Het is breder in de dij, dus comfortabel, maar versmalt, zodat het werkt met slimme schoenen of sneakers. Het is de beste stijl om het hele jaar door te dragen, met alles erop en eraan. Verstandige mensen dragen ook donkere, ruwe denim. Het plezier van denim is dat het ouder wordt naarmate je het draagt.

2. Blijf bij overhemden bij de klassiekers

Vermijd gewaagde stijlen tenzij je denkt dat je het kunt hebben, en kies voor een kraag die met of zonder stropdas werkt en die altijd goed zit onder een jasje.

3. Weet wanneer je de regels moet overtreden

Weet wanneer je je moet houden aan dresscodes zoals black tie en weet wanneer je ze moet overtreden. Sommige zijn er met een goede reden, meestal omdat de gelegenheid erom vraagt of omdat een hogere autoriteit – je baas misschien – het verwacht. Maar we kunnen ons ook te veel ophangen aan regels, en er is altijd wel iets voor te zeggen om ze te overtreden. Dat is tenslotte hoe stijl beetje bij beetje vooruitgaat. Geniet van de vrijheid die er nu is om fouten te maken.

4. Het zit hem in de verzorging

man-bril

Het is het soort advies dat je moeder zou kunnen geven, maar als je geld en aandacht hebt geïnvesteerd in je kleding, zorg er dan goed voor. Gebruik houten hangers voor overhemden en schoenspanners voor je beste schoenen; laat je pak stomen en persen; was je kleren regelmatig en doe ze bij voorkeur niet in de droger (dat kan de stof aantasten); en poets je schoenen. Het is ook niet alleen de huid van je leren jas die je moet verzorgen, hetzelfde geldt voor de jas die je elke dag draagt. Zorg voor een eenvoudige, maar niet minder degelijke verzorging, borstel je haar en knip je nagels. De duivel zit immers in de details.

5. Beperk je tot een minimum aan accessoires

Accessoires als stropdassen en pochetten brengen individualiteit aan klassieke kleding, maar wees voorzichtig met hoe je ze gebruikt. Het beste is om ze te harmoniseren met wat je draagt door een of twee kleuren te kiezen. Of ze zelfs helemaal tegenover elkaar te zetten. Wat je niet wilt is dat ze bij elkaar passen.

Als het gaat om het samenstellen van combinaties van overhemd en das, draag dan je das of pochet in een donkerder tint dan je jasje. En overdrijf ook de accessoires niet – denk bij twijfel aan less is more en haal een element weg. Je streeft naar een nonchalante uitstraling. Je hebt maar één aandachtspunt nodig.

6. Geef geld uit aan schoenen

Tijdloosheid draait om eenvoudig design en dat geldt des te meer voor schoenen. De kleur, het patroon, de zool – je wilt het niet pietluttig hebben. Alles wat pietluttig is, ziet er nu misschien goed uit, maar zal er snel vreemd uitzien. Kwaliteitsschoenen zijn het soort investering dat 15 jaar of langer meegaat.

Kies voor klassieke stijlen zoals brogues, loafers, of een gewone, donkere Derby met vijf oogjes op een ronde teen, maar vergeet niet om ook kwaliteitssokken te vinden. Het is de vorm van de teen die echt telt – en rond raakt nooit uit de mode. Het zijn puntige tenen of vierkante tenen die er duidelijk onpraktisch uitzien. Niemand heeft voeten in die vorm.

7. Kleed je naar de omgeving

man-fashion-winkelen

Stijl gaat niet alleen over zelfexpressie; het gaat er ook om dat je passend gekleed bent voor je omgeving. Zie kleding als een code: je hebt de juiste combinatie nodig voor de omgeving waarin je je bevindt – en dat is of het nu gaat om een formeel diner of een luie zondag in de kroeg. De slechtste stijl is er een die niet op zijn plaats is. Is dit een soort conformiteit? Nee, zoals een van Tom Ford’s veelgebruikte modecitaten uitlegt, is het een teken van respect voor anderen. En om je prettig te voelen bij jezelf. Bij twijfel: overdress.

8. Houd je ondergoed eenvoudig

Stijl is niet alleen wat iedereen kan zien. Voor mannenondergoed gelden twee regels. Ten eerste, prints zijn niet voor volwassen mannen – je ondergoed is niet de plaats om je ‘persoonlijkheid’ uit te drukken. En twee, ondergoed met een zwaar merk mist raffinement. Van alle plaatsen waar je het vertrouwen zou kunnen hebben om geen merk te hebben, zou je ondergoed het moeten zijn. De stijl die de tand des tijds het beste heeft doorstaan is natuurlijk de katoenen boxershort of boxerslip, waarschijnlijk omdat ze (net als linnen) bestand zijn tegen herhaald wassen, goed ademen en comfortabel tegen de huid aanliggen.

9. Ken jezelf

Er zijn weinig dingen minder stijlvol dan een man die zich kleedt zoals hij denkt dat hij zich moet kleden in plaats van in wat hij echt vindt passen bij wie hij is. Er is natuurlijk een voorbehoud: er zijn geen prijzen voor het kleden als een rodeoclown, tenzij je er inderdaad een bent. Maar wat je ook draagt, je moet het rocken. Echte stijliconen zijn zij die hun eigen weg gaan met een zelfvertrouwen dat voortkomt uit het feit dat hun kleren een tweede huid zijn, geen kostuum.

10. Draag het juiste pak

man-pak-kleding-tips

De sleutel tot een goed pak is de pasvorm. Als je een maatpak koopt, richt je dan op de pasvorm over de schouders, want het laten aanpassen van de borst en taille is relatief eenvoudig. Klassiek is het beste en meest bruikbaar – donker, met twee knopen, één rij, gematigd in details. Het is niet saai. Een pak is een uniform. Het idee is om dit pak te zien als een canvas waar je verschillende ideeën van individualiteit omheen kunt bouwen. Het is de manier waarop je het draagt, niet het label dat erin zit, dat indruk maakt.

11. Beknibbel niet op een bril

Investeer tijd in het vinden van de juiste bril voor jou. “Mensen besteden gemiddeld zeven minuten aan het uitzoeken van een bril die hen voor de komende drie of meer jaren zal bepalen. Slechte keuze en slechte pasvorm zijn de reden waarom zoveel mensen hun bril leren haten. Koop een bril waarin je je goed voelt, rekening houdend met je gezichtsvorm, maar ook met de verhouding tussen de bovenkant van het montuur en de vorm van je wenkbrauwen – combineer recht met recht, gebogen met gebogen – en je kapsel. Koop ook verstandig: het heeft geen zin een goedkoop montuur te kopen en je te laten omkopen voor dure glazen, want het montuur ziet er toch snel genoeg versleten uit.

12. Investeer in een horloge

rolex-horloge-echt-of-nep

Een horloge is als een kunstwerk. Kies het omdat je ervan houdt, niet omdat je denkt dat het geld kan opleveren. Horloges zijn persoonlijk, het markeert je door de tijd. Maar je moet ook praktisch zijn. Esthetische, functionele, stoere sportmodellen passen overal bij en kunnen tegen de harde klappen van het dagelijks gebruik. Toch moet een horloge nog steeds bij je passen. Het moet comfortabel aanvoelen en ook qua grootte en diepte kloppen ten opzichte van je pols – 40 mm wordt beschouwd als de ‘Goudlokje’ maat.

13. Ga kleur niet uit de weg

Of het nu gaat om vrijetijdskleding of formele kleding, geef je over aan een beetje kleur. De meeste mannen zijn er onterecht bang voor – ze zijn geïntimideerd door alles wat niet marine of grijs is. Maar kleur kan ook tijdloos zijn. Een groen pak kan er bijvoorbeeld bijzonder stijlvol uitzien, terwijl roze, groen, mosterd en fellere blauwtinten ook aan te bevelen zijn als bijzonder veelzijdige tinten voor het hele jaar, die je hele outfit optillen. Maar als het om kleur gaat blijft het nog altijd ‘less is more’. Je hebt er maar een beetje van nodig, in één kledingstuk.

14. Kies veelzijdige bovenkleding

man-fashion-jas

De verleiding kan groot zijn om een klassieke stijl te dragen, maar moderne technische stoffen in donkere tinten en gemakkelijke pasvormen maken jassen tot wat ze moeten zijn – lichtgewicht en ademend, maar ook goed beschermend. Door veranderingen in het seizoen, het klimaat en koopgewoonten lijken zware wollen jassen nu niet meer van deze tijd. Zie een jas in plaats daarvan als je laatste laag – eentje waar je zoveel of zo weinig onder kunt dragen als nodig is.

15. Koop een pak, ga niet huren

Gelegenheden voor het toppunt van formele kleding zijn misschien zeldzaam, maar daarom des te veeleisender. Hoewel het aanvoelt als een extravagantie, is het dus verstandiger om een pak te kopen dat je past in plaats van het te huren. Bij huren bestaat altijd het risico dat de drager er bijna kinderlijk uitziet in een oversized, boxy ensemble. Koop een zo klassiek mogelijk dinerpak: in nachtblauw, met één rij, met satijnen revers en broeknaden. En het spreekt voor zich dat je zelf moet leren hoe je een vlinderdas knoopt.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten