Ghosten en Geghost worden: Betekenis & Wat je moet doen

ghosten-telefoon

Je hebt een paar maanden met iemand gedate, uren met elkaar doorgebracht, foto’s gedeeld en zelfs sappige berichtjes uitgewisseld. En dan uit het niets stopt hij of zij met sms’en of met het beantwoorden van je berichten. Wat is er gebeurd?

Je bent geghost.

Van ghosting is sprake als iemand die vroeger vriendelijk of zelfs romantisch tegen je deed, plotseling alle communicatie zonder uitleg verbreekt. Hoewel de meeste mensen aan ghosting denken in een digitale context, wat betekent dat een vriend(in) of datingpartner stopt met reageren op sms’jes, e-mails, telefoontjes, etc., kan het in alle sociale omstandigheden gebeuren.

Hoe het ook gebeurt, ghosting is een hartverscheurende realiteit in de hedendaagse datingwereld. Als je zo wordt achtergelaten, kan dat je gevoel van eigenwaarde schokken en een enorme impact hebben op je emoties. Het kan zelfs evenveel pijn doen als fysieke pijn.

Kan geghost worden dezelfde paden in je hersenen activeren als fysieke pijn?

man-wordt-geghost-eenzaam

Fysieke en emotionele pijn bevinden zich op dezelfde neurale route in de hersenen. Volgens onderzoeken kan sociale afwijzing dezelfde pijn veroorzaken als een verwonding aan het lichaam, omdat de pijn in hetzelfde deel van de hersenen wordt geactiveerd. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het innemen van pijnstillers zoals Tylenol de emotionele pijn kan verlichten.

Dit kan helpen verklaren waarom veel mensen de pijn die ze voelen proberen te verdoven door alcohol te drinken of andere drugs of medicijnen te nemen. Wat ze doen is eigenlijk alleen maar het deel van de hersenen verdoven dat gevoelens van emotionele ellende creëert.

Welke gevoelens ervaren mensen als ze geghost worden?

Het kan verwoestend zijn. Mensen die geghost zijn, zijn vaak uren bezig om uit te zoeken wat er mis is gegaan en de pijn daarvan kan intens zijn. Gehost worden kan ook boosheid veroorzaken, wat eigenlijk een gezondere reactie op de situatie kan zijn dan zwelgen in verdriet.

Professionals in de geestelijke gezondheidszorg hebben ontdekt dat ghosting kan worden geclassificeerd als een vorm van emotionele wreedheid. In een online onderzoek bleek dat mensen die last hadden van breadcrumbing (iemand aan het lijntje houden) of een combinatie van breadcrumbing en ghosting een verhoogd gevoel van eenzaamheid en hulpeloosheid hadden en/of minder tevreden waren met het leven.

Waarom komt ghosting zo vaak voor in de datingwereld?

Hoewel ghosting altijd al op een bepaald niveau heeft plaatsgevonden, is het nu in de moderne wereld op een andere schaal. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de enorme culturele verschuiving die heeft plaatsgevonden in datingtrends, vooral met het internet.

Niet iedereen die op zoek is naar iemand om mee uit te gaan wil een toegewijde en exclusieve relatie. En met datingapps als Tinder zijn veel gebruikers gewoon op zoek naar iets om hun verveling te verlichten zonder bang te hoeven zijn voor een oordeel. Omdat je vaak mensen ontmoet die niet tot je sociale kring behoren, is er ook minder sociale verantwoording. Het wordt een stuk gemakkelijker om het veld te ruimen en relaties snel te beëindigen als er minder consequenties zijn om dat te doen.

Online dating apps bieden mensen ook toegang tot een grotere pool van potentiële datingpartners met een grote verscheidenheid aan uiterlijk en persoonlijkheden. Als er zoveel opties zijn om uit te kiezen, lijkt het vinden van een ideale partner ineens veel beter mogelijk. Als een huidige relatie niet lijkt te voldoen aan je ideale normen, kun je gewoon op zoek gaan naar de volgende persoon.

Welke persoonlijkheidskenmerken zorgen ervoor dat mensen anderen gaan ghostgen?

Ghosting komt vaak voor. Uit een 5 jaar oude observatiestudie bleek zelfs dat bijna 50% van de mensen in de datingwereld wel eens geghost is of zelf iemand ge-host heeft. Er zijn geen specifieke persoonlijkheidskenmerken waardoor de ene persoon eerder geneigd is om iemand te ghostgen dan de andere. Zelfs fatsoenlijke, goede mensen kunnen op een bepaald moment in hun leven iemand ghostgen, omdat het vaak veel gemakkelijker is om het contact met iemand te verbreken dan om hem of haar ermee te confronteren.

Tekenen dat je bent geghost

ghosting-slecht-voor-je-mentale-gezondheid

Geghost worden kan een verwarrende en emotioneel uitdagende ervaring zijn. Het meest voor de hand liggende teken van geghost worden is wanneer de persoon met wie je communiceerde plotseling niet meer reageert op je telefoontjes, sms’jes, berichten of e-mails. Ze gaan van reageren naar volledig stil zijn, zonder verklaring of reden voor hun plotselinge verdwijning.

Zelfs als je meerdere keren contact zoekt, gaan ze niet in gesprek en doen ze geen moeite om de relatie voort te zetten. Of, als jullie plannen hadden om af te spreken of samen iets te doen, zeggen ze af zonder geldige reden.

Andere vroege waarschuwingssignalen die wijzen op een naderende ghosting zijn onder andere:

  • Ze zijn nog steeds actief op sociale media, maar reageren niet op je berichten.
  • Ze ontvolgen je misschien of verwijderen je uit hun vrienden of contacten op sociale media.
  • Als ze wel reageren, zijn hun berichten vaak kort en vaag.
  • Je kunt een onderbuikgevoel krijgen dat er iets mis is door de plotselinge gedragsverandering.

Hoe lang zonder contact wordt als ghosting beschouwd?

De duur van geen contact, wat wordt beschouwd als ghosting, kan variëren afhankelijk van de aard van de relatie en de eerdere communicatiepatronen. Er is geen specifiek tijdsbestek dat ghosting universeel definieert, omdat het kan voorkomen na slechts een paar dagen geen contact of na langere perioden.

Het is belangrijk om te onthouden dat elke relatie uniek is en dat het per situatie kan verschillen wat ghosting is. Uiteindelijk moet je letten op veranderingen in gedrag of communicatiepatronen. Als ze bijvoorbeeld normaal onmiddellijk reageren, kan een paar dagen geen contact wijzen op ghosting. Maar als het meestal een paar dagen duurt voordat ze reageren, betekent een paar dagen zonder reactie misschien niet dat je geghost wordt (het kan ook gewoon een ‘slechte app’er’ zijn).

Het belangrijkste aspect van ghosting is de plotselinge en onverklaarbare verdwijning, waardoor de ander verward en onzeker achterblijft. Als iemand niet meer reageert op je pogingen tot communicatie zonder opgaaf van reden of afsluiting, ongeacht de specifieke duur van geen contact, kan dit worden beschouwd als ghosting.

Wat zegt ghosting over een persoon?

Wanneer je bent geghost, is het normaal om jezelf in twijfel te trekken en je af te vragen of je iets hebt gedaan. Maar in de meeste gevallen weerspiegelt ghosting vooral de acties en keuzes van de persoon die de ghosting doet en niet zozeer van de persoon die wordt geghost.

Ghosting kan erop wijzen dat de persoon moeite heeft met open en eerlijke communicatie. Ze kunnen zich ongemakkelijk voelen bij confrontaties, conflicten of kwetsbare gesprekken, dus kiezen ze ervoor om deze helemaal te vermijden. Dit komt vooral voor bij mensen met een vermijdende hechtingsstijl.

Sommige mensen ghosten gewoon omdat ze een gebrek aan empathie hebben. Ze begrijpen misschien niet goed wat de emotionele impact van hun acties op anderen is en geven er niet om.

In datingcontexten kan ghosting duiden op bindingsangst of onwil om in een relatie te investeren. Sommigen aarzelen om de volgende stap te zetten, of ze onderzoeken andere opties.

Hoewel het pijnlijk en frustrerend kan zijn om het slachtoffer te zijn van ghosting, is het ook belangrijk om te erkennen dat mensen om verschillende redenen kunnen ghostgen en dat één keer ghosting geen volledig beeld geeft van iemands karakter.

Moet ik vragen waarom ik geghost ben? Moet ik de Ghoster om afsluiting vragen?

Of je de persoon die je geghost heeft om uitleg of afsluiting moet vragen is een persoonlijke beslissing. Hoewel vragen om afsluiting inzicht kan geven in de redenen achter het ghosten, is er geen garantie dat de persoon die je geghost heeft zal reageren of de afsluiting zal geven die je zoekt. Als het antwoord onbevredigend is of als ze je blijven negeren, kan dit leiden tot verdere teleurstelling en emotioneel leed.

Bovendien kan het zoeken naar afsluiting het emotionele proces verlengen en je vermogen om te genezen en verder te gaan vertragen. Als je besluit om contact op te nemen, stel dan realistische verwachtingen en begrijp dat je misschien geen reactie krijgt of niet de reactie waar je op hoopte. Ongeacht de reactie, wees bereid om verder te gaan met of zonder afsluiting. Afsluiting komt vaak van binnenuit en door het proces van accepteren en verwerken van de situatie.

Moet ik de Ghoster een kans geven?

ghosting-telefoon

Beslissen of je de persoon die je geghost heeft een kans moet geven hangt af van verschillende factoren, waaronder je eigen gevoelens, de aard van de relatie en de omstandigheden waarin je geghost hebt. Voordat je besluit om de ghostoster een kans te geven, is het belangrijk om de redenen achter het ghosten te begrijpen. Was het een eenmalige gebeurtenis die te maken had met persoonlijke problemen of omstandigheden, of is het een gedragspatroon?

Evalueer of de ghoster stappen heeft ondernomen om met je te communiceren, uitleg te geven of berouw te tonen voor zijn acties, want open en eerlijke communicatie is cruciaal om het vertrouwen weer op te bouwen. Bovendien, als ghosting deel uitmaakt van een patroon van onbetrouwbaar of kwetsend gedrag, is het belangrijk om te overwegen of dit een persoon is die je in je leven wilt. Probeer na te denken over je ervaringen met deze persoon in het verleden.

Hebben ze consequent zorg, respect en consideratie getoond in de relatie, of zijn er andere problemen geweest? Geloof je dat open communicatie en transparantie in de relatie hersteld kunnen worden?

Hoe moet je reageren op ghosting

Reageren op ghosting kan een uitdaging zijn, omdat het vaak te maken heeft met een situatie waarin de communicatie abrupt en onverwacht is beëindigd. Het gevoel genegeerd te worden kan erg frustrerend en kwetsend zijn. Veel mensen reageren op deze frustratie door hardnekkig te blijven proberen de ander te bereiken in de hoop dat hij of zij uiteindelijk zal reageren.

Dit is echter niet de beste manier om te reageren op een ghosting, omdat het je gevoel van hulpeloosheid en schaamte alleen maar verergert. Hier zijn enkele stappen en strategieën die je kunt overwegen als je reageert op een ghosting:

1. Sta jezelf toe om te rouwen

Gun jezelf wat tijd om je emoties en reacties te verwerken voordat je reageert. Je gekwetst, verward of boos voelen als je geghost bent is normaal, en een stapje terug doen kan je helpen om perspectief te krijgen. Denk na over je gevoelens en de impact van de ghosting op je welzijn. Hoe heeft het je emotioneel beïnvloed? Inzicht in je eigen emoties kan je helpen bij je genezingsproces. Je kunt ook overwegen om met vrienden, familie of een therapeut over je ervaringen te praten. Als je jezelf hebt toegestaan om te rouwen en je gevoelens te uiten, kun je beginnen om verder te gaan en ze los te laten.

2. Ze loslaten

Niet reageren is een vorm van antwoord – ze hebben gereageerd met zwijgen om je te laten weten dat ze niet langer geïnteresseerd zijn of liever niet met je communiceren. Op deze manier afgewezen worden is moeilijk te verkroppen omdat het je trots en eigenwaarde kwetst. Maar iemand proberen te dwingen om te reageren als hij niet wil praten, zal je niet beter doen voelen – het zal je alleen maar wanhopiger en meer van streek maken. Daarom moet je accepteren dat de persoon die je geghost heeft je misschien nooit de afsluiting zal geven die je zoekt. Als je het gevoel hebt dat je nog iets te zeggen hebt, overweeg dan om hem of haar een enkel, beleefd en niet-confronterend bericht te sturen. Als ze echter niet antwoorden, moet je ze niet blijven achtervolgen. Het zou het beste zijn als je je erop richt om verder te gaan en je te richten op het opbouwen van gezonde relaties met anderen die je waarderen en respecteren.

3. Negatieve gedachten uitdagen

Probeer te voorkomen dat je jezelf de schuld geeft van de ghosting. Herinner jezelf eraan dat ghosting vooral een weerspiegeling is van het gedrag en de keuzes van de ander, niet van jou. Als je geghost bent, is het normaal om antwoorden te willen en je af te vragen wat je verkeerd hebt gedaan. Je zult misschien nooit de reden voor hun gedrag weten, maar de meeste van die redenen hebben waarschijnlijk niets met jou te maken. Ze kunnen te maken hebben met hun eigen problemen, angsten of relatieproblemen die hen tot deze beslissing hebben gebracht. Herinner jezelf eraan dat je een waardevol en waardig individu bent, ongeacht hoe iemand anders ervoor kiest om de relatie te beëindigen. In plaats van de schuld te geven, kun je je beter richten op het leren van de ervaring. Denk na over wat je in toekomstige relaties wilt en hoe je je behoeften en verwachtingen effectiever kunt communiceren.

4. Vermijd over-analyse

Als er iets gebeurt dat we niet kunnen verklaren, is het normaal dat onze geest in een spiraal gaat zitten en elke interactie en elk gedrag gaat over-analyseren in een poging duidelijkheid te krijgen. Hoewel het begrijpelijk is om afsluiting te zoeken van de persoon die je geghost heeft, moet je erkennen dat echte afsluiting vaak van binnenuit komt. Het kan een uitdaging zijn om geen duidelijke antwoorden of afsluiting te hebben over waarom de persoon ervoor koos om te verdwijnen, maar je moet leren om de situatie te accepteren en de onzekerheid te omarmen. Niet alles in het leven kan netjes worden uitgelegd of gecontroleerd. Erken in plaats daarvan dat je misschien niet alle antwoorden krijgt die je zoekt en vind een manier om oké te zijn met dat gebrek aan duidelijkheid.

5. Geef prioriteit aan genezing en zelfzorg

Geef voorrang aan zelfzorg in deze tijd. Doe activiteiten die je vreugde en ontspanning brengen en zorg voor je fysieke en emotionele welzijn. Als je je neerslachtig en gedevalueerd voelt, herinner jezelf dan aan je sterke punten en positieve eigenschappen. Je kunt je vrienden en familie vragen wat ze leuk aan je vinden of zelf een lijstje maken. Maak opnieuw contact met hobby’s, interesses en activiteiten die je leuk vindt. Dit kan je helpen om weer een gevoel van doelgerichtheid en eigenwaarde te krijgen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten