Geld besparen op Gas en Elektriciteit in een Oud Huis Tips

geld-besparen-gas-elektriciteit-oud-huis

Het verwarmen van een huis is zelden goedkoop en met de wereldwijd stijgende energieprijzen is het belangrijker dan ooit om na te denken over hoe we onze huizen energiezuiniger kunnen maken.

Dit is gemakkelijker in nieuwere huizen, omdat die waarschijnlijk zijn gebouwd met het oog op efficiëntie, met deuren en ramen met dubbele beglazing en thermische isolatie.

Oudere en antieke woningen zijn een heel ander verhaal, omdat die vaak dezelfde kenmerken missen. En hun historische karakter betekent vaak dat het toevoegen van isolatie duur kan zijn.

Maar er zijn genoeg andere manieren waarop je je huis kosteneffectiever kunt verwarmen, en veel daarvan kost je niets. We hebben een aantal van de beste tips verzameld die aan de efficiëntie een groot verschil maakt.

Werken deze manieren niet voldoende en wil je snel geld lenen om de oplopende energiekosten te kunnen betalen? Dan kun je eventueel overwegen een minilening bij Lenary af te sluiten. Omdat je de lening binnen een vrij korte tijd moet terug betalen komt het geld snel op je rekening en word je aanvraag niet getoetst bij het BKR.

1. Binnendeuren gesloten houden

deur-huis-dicht

Het is een van de goedkoopste en eenvoudigste dingen om te doen, maar je binnendeuren van je kamers gesloten houden kan een groot verschil maken bij het verwarmen van je huis.

Het heeft twee voordelen.

Ten eerste helpt het om eventuele tocht onder controle te houden en voorkomt het dat ze je gezellige woonkamer binnensijpelen en je de rillingen bezorgen.

Ten tweede, en dat is nog belangrijker, houdt het de warmte binnen, wat betekent dat als je de verwarming (radiatoren of losse kachels) in je woonkamer aan hebt, die warmte niet ontsnapt, wat betekent dat je minder geld uitgeeft. Extra bonus als die binnendeuren ook zijn afgedicht met tochtband.

2. Kijk naar isolatiemogelijkheden voor muren en het dak

Hoewel in oudere woningen misschien standaard geen isolatie is ingebouwd, is het mogelijk om dit toch toe te voegen. Huizen verliezen veel warmte via het dak, dus het toevoegen van isolatie hier kan een goed begin zijn. Het is zelfs mogelijk om isolatie te kopen (in rollen of zelfs als platen) en die zelf aan te brengen.

Het toevoegen van isolatie aan je dak of muren kan je stookkosten verlagen.

De muren zijn een heel ander verhaal en vereisen dat de isolatie ofwel aan de binnenmuren wordt aangebracht, met een valse muur erin om de spouw te creëren, of een nieuwe bepleisterde muur aan de buitenkant van het gebouw. Voor huizen uit die tijd, waar de originele muren deel uitmaken van het karakter, is deze laatste optie gewoon niet mogelijk — vooral niet als je huis historisch geklasseerd is, en er bijzondere aandacht is voor het behoud van de esthetiek van het huis. Andere isolatiemogelijkheden zijn materialen die onder de vloerdelen worden aangebracht.

Het toevoegen van isolatie aan het huis kan een geweldige manier zijn om de energie-efficiëntie te verhogen, maar het kan ook een grote uitgave zijn en mogelijk zeer storend om te installeren. Gelukkig zijn er veel isolatiespecialisten die je kunnen adviseren over de beste opties.

Die grote, oude ramen zien er misschien mooi uit, maar enkel glas houdt de warmte niet goed binnen.

3. Vervang de oude ramen of koop goede gordijnen

gordijnen-huis-warmte

Nu we het toch over dure opties hebben, laten we het eens hebben over ramen. Veel oude huizen hebben extreem grote ramen die weliswaar een prachtig uitzicht bieden en veel natuurlijk licht binnenlaten, maar die in de koudere maanden ook veel warmte kunnen laten ontsnappen. Het vervangen van oude ramen kan daarom een goede manier zijn om de warmte binnen te houden, vooral als die oude ramen enkel glas hebben. Dubbele beglazing is veel warmte-efficiënter.

Controleer ook of de rubberen afdichtingen in goede staat zijn. Als er kieren zijn waar lucht in kan komen, kan het afdichtingsmateriaal altijd vervangen worden zonder de kosten van het vervangen van het hele raam.

Helaas zijn ramen met dubbele beglazing niet goedkoop, vooral niet in historische huizen. Als vervanging van de ramen geen optie is, overweeg dan om dikkere gordijnen te gebruiken die, als ze gesloten zijn, kunnen helpen het raam af te sluiten en tocht tegen te houden.

4. Plaatsen met tocht afdichten of afdekken

Als je huis plekken heeft met tocht, wordt het nog moeilijker om de warmte binnen te houden, dus is het belangrijk om die probleemzones op te sporen en goed af te dichten. Meestal kun je wel zien waar ze vandaan komen, en het is meestal erger op plaatsen die de binnen- en buitenkant van elkaar scheiden. Tocht rond buitendeuren komt vaak voor, vooral als je een oudere deur hebt.

Overweeg om tochtband te plakken aan de binnenkant van je deurkozijn, zodat je deur bij het sluiten goed afsluit. Als je deur een brievenbus heeft, zorg dan voor een tochtstrip (een afgesloten doos of borstelharen die voorkomt dat er lucht doorheen komt), en als er een kier onder de deur zit, koop dan een tochtstrip (zo’n lang worstvormig kussen) om de tocht op afstand te houden.

Ook hier is het belangrijk om de afdichtingen rond je ramen te controleren. En vergeet niet dikkere gordijnen te gebruiken.

Door gewoon je binnendeuren dicht te houden kun je de kamer waar je bent veel gemakkelijker verwarmen en voorkomen dat die warmte ontsnapt naar andere delen van het huis.

5. Koop een slimme thermostaat en upgrade je radiatorkranen

De centrale verwarming van je huis is meestal de beste manier om het huis te verwarmen, maar oudere systemen zijn vaak niet bijzonder efficiënt en verwarmen vaak onnodig het hele huis op momenten dat je het niet eens nodig hebt.

Overweeg dus om over te stappen op een slimme thermostaat. Hiermee kun je precies programmeren wanneer je wilt dat de verwarming aangaat en op welke temperatuur – en vervolgens wanneer je wilt dat hij uitgaat. Zo kun je het huis lekker warm hebben als je ‘s morgens opstaat om te douchen, en uitzetten als je naar je werk gaat.

Maar je kunt ook een stap verder gaan met slimme radiatorkranen. Met slimme kranen, kun je alleen de specifieke kamers verwarmen die je op bepaalde tijden nodig hebt – bijvoorbeeld de slaapkamer en de badkamer ‘s morgens en de woonkamer ‘s avonds – wat betekent dat er geen energie wordt verspild aan het verwarmen van kamers die je niet gebruikt.

6. Kleed je warmer aan

sexy-kleding-off-shoulder-trui-vrouw

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je gewoon warm aankleden als je thuis bent kan je veel besparen op je verwarmingsrekeningen. En misschien doe je dat al, maar velen van ons maken zich er schuldig aan om op een winteravond in een T-shirt thuis te zitten en te denken, “Ik heb het eigenlijk wel een beetje koud” en dan de verwarming hoger te zetten.

Misschien kun je in plaats daarvan een mooie stapel pluizige truien of een paar mooie gebreide dekens kopen om je dat knusse gevoel te geven zonder de kosten van het hoger zetten van de verwarming.

7. Gebruik draagbare kachels

Net als bij slimme kranen kan het gebruik van een klein, draagbaar kacheltje een efficiëntere manier zijn om alleen de kamers te verwarmen die je nodig hebt. Dit kan vooral handig zijn voor wie thuis werkt, wanneer je een eenvoudige plug-in kachel kunt gebruiken die een stroom warme lucht alleen naar jou zal leiden, in plaats van het centrale verwarmingssysteem van je huis aan te moeten zetten.

Draagbare kachels zullen niet je hele huis warm houden, maar als je vanuit huis werkt en je kantoorruimte warmer wilt houden, kan het voordeliger zijn om plug-in kachels te gebruiken dan de centrale verwarming hoger te zetten.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten