8x Leuke Feiten die je Niet Wist over Rolex

feiten-over-rolex

Als pionier van luxe uurwerken werd Rolex in 1905 opgericht door een Brit en een Duitser – Alfred Davis en zijn zwager Hans Wilsdorf.

Het wereldmerk, dat jaarlijks meer dan 800.00 horloges produceert, is nu maar liefst € 8 miljard waard. Volgens Forbes staat Rolex op de 78e plaats in de lijst van meest waardevolle merken ter wereld van 2019.

1. De duurste retail-Rolex ooit gemaakt is €427.496 waard

Cristiano Ronaldo trotse eigenaar van duurste Rolex ooit gemaakt | RTL Nieuws

Cristiano Ronaldo – nu de vijfde topscorer aller tijden in de voetbalgeschiedenis – draagt zijn GMT master Ice met een casual t-shirt, maar het uurwerk is een van de duurste ooit geproduceerd door Rolex.

Het horloge, bezet met 30 karaat diamanten op de wijzerplaat, bezel en armband, had een oogstrelend prijskaartje van €427.496 toen het in 2018 voor het eerst op de markt kwam.

2. Rolex is een goed doel

Rolex is momenteel eigendom van de Hans Wilsdorf Foundation, die de grootste schenking voor studiebeurzen in Europa vindt. Rolex is geen eigendom van een individu en dus houden de trustees van de stichting toezicht op hoe de winsten worden verdeeld.

Volgens de Zwitserse wet is het merk niet verplicht te verklaren of iemand ooit een donatie van hen heeft ontvangen. Ze krijgen ook grote belastingverlagingen omdat ze een liefdadigheidsinstelling zijn.

3. Rolex is begonnen in Londen – niet in Zwitserland

In tegenstelling tot wat men denkt, is het luxemerk begonnen in Londen, niet in Genève. Het bedrijf verhuisde na de Eerste Wereldoorlog naar Zwitserland, omdat het toen een goed belastingparadijs was in vergelijking met een herstellend naoorlogs Groot-Brittannië.

4. Het eerste waterdichte polshorloge werd gemaakt door Rolex

rolex-horloge-namaak-herkennen

Hoewel andere horlogemakers aanspraak maken op het maken van de eerste duikhorloges, was het Rolex die in 1926 met het eerste volledig waterdichte horloge kwam. De Rolex Oyster was ook stofdicht met zowel de schroefkast als de kroon bekleed met rubber. Tegenwoordig duidt de term ‘oyster’ nog steeds op waterdichtheid bij Rolex-modellen, waaronder de Day Date en Daytona.

In 1927 deed de Engelse Mercedes Gleitze een poging het Kanaal over te zwemmen en kreeg daarvoor een Rolex Oyster cadeau. Ze droeg hem om haar nek en toen ze in de problemen kwam, ijskoud en half bewusteloos na 10 uur zwemmen, was de binnenkant van haar Rolex zo droog als een bot.

5. De naam betekent niets – hij klinkt alleen duur

De oprichters wilden een naam die duur klonk, maar die mensen gemakkelijk konden uitspreken, welke taal ze ook spraken. Hij moest er goed maar eenvoudig uitzien op de wijzerplaat van een horloge.

Davies besloot dat er vijf letters nodig waren en schreef verschillende combinaties op tot hij er een vond die werkte. De naam ‘Rolex‘ werd bedacht toen hij in een bus door Cheapside in Londen reed.

7. Rolex heeft een langdurig partnerschap met Wimbledon

Game, set and watch; Rolex recalls 40 years of working with tennis industry - WATCHPRO USA

Het partnerschap tussen Rolex en tennis gaat terug tot 1978, toen Rolex Official Timekeeper werd van The Championships, Wimbledon. Dit markeerde het begin van een bevoorrechte associatie tussen twee partners die gedreven worden door het streven naar uitmuntendheid.

Het merk betaalt tennislegende Roger Federer nu een ongelooflijke €13.251.228 per jaar voor zijn steunbetuiging.

6. Rolex kan zware klimaten verdragen

Rolex horloges overleefden de expeditie van Sir Edmund Hillary en Tenzing Norgay op de Mount Everest in 1953. Ze verloren geen seconde. Het horloge dat Hillary kreeg, is nooit commercieel gekocht. Rolex was dat jaar een van de sponsors van de tocht in 1953 en een onderdeel daarvan was dat Hillary dit horloge kreeg om te dragen tijdens de beklimming en om na de afdaling terug te sturen naar Rolex voor uitgebreide tests.

Wilsdorf liet zelfs speciaal een Rolex maken genaamd de ‘DeepDea’ die aan een schip werd bevestigd en door de Amerikaanse marine naar de bodem van de Marianentrog in de Noordelijke Stille Oceaan – de diepste plek boven de aardkorst – werd gestuurd. Zelfs tijdens de afdaling en de extreme druk behield het horloge, dat aan de zijkant was bevestigd, de tijd.

8. Elk horloge is handgemaakt

Horloges worden allemaal met de hand gemaakt, ondanks dat er elk jaar duizenden uitrollen. Elk exemplaar wordt onder druk getest om er zeker van te zijn dat ze aan hoge normen voldoen. Sommige horloges doen er wel een jaar over om bij de detailhandel te komen.

Elk horloge ondergaat 15 dagen en nachten van testen om precisie en nauwkeurigheid te garanderen.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten