34 Essentiële Schoonmaakspullen voor je Huishouden

essentiele-schoonmaak-spullen-huishouden

Kun jij alle rommel aan die je tegenkomt? Of je nu naar een nieuw huis verhuist, je eerste appartement voorbereidt, of gewoon je voorraadkast opruimt, deze essentiële schoonmaakmiddelen zijn een must-have om vlekken, gemorste vloeistoffen, vuil, viezigheid, vet en meer aan te pakken.

Het juiste gereedschap is een noodzaak om je huis schoon te houden – en om het werk zo gemakkelijk mogelijk te maken. (Iets wat je maar al te goed weet als je ooit geprobeerd hebt een puinhoop op te ruimen zonder de juiste schoonmaakmiddelen te hebben.) En hoewel er niet één magisch hulpmiddel is dat alles kan, zorgen deze benodigdheden ervoor dat als er toch eens geknoeid wordt (en dat gebeurt) je gedekt bent.

Met dat alles in gedachten zijn hier de 34 essentiële schoonmaakmiddelen die je altijd in huis moet hebben.

Algemeen schoonmaakgereedschap

Het juiste gereedschap kan het verschil maken, zowel qua nut als qua gemak. Als je voor het eerst een voorraadje essentiële schoonmaakmiddelen aanlegt, is het goed om goedkopere versies van sommige van de duurdere gereedschappen op deze lijst aan te schaffen en dan te upgraden naarmate je kunt.

1. Stofzuiger

Tineco clean vacuum vacuum cleaner cordless GIF

Een stofzuiger is een absolute must-have, ook als je geen vloerbedekking hebt. Heb je niet de ruimte of het budget voor een staande stofzuiger? Koop dan een handstofzuiger, ook wel dustbuster genoemd, waarmee je probleemzones zoals plinten, banken, en verdwaalde vachtjes van huisdieren overal waar ze terechtkomen kunt stofzuigen.

2. Microvezeldoeken

Microvezeldoeken zijn zacht genoeg om alle oppervlakken schoon te maken zonder krassen achter te laten, ook roestvast staal en glas. Koop er een paar, en gooi ze regelmatig in de was met je handdoeken om ze schoon te houden.

3. Emmer

Je hebt misschien niet elke keer dat je schoonmaakt een emmer nodig, maar als je dat doet, zul je blij zijn dat je hem hebt. Als je hem niet voor een ander doel gebruikt, gebruik hem dan als bakje om je schoonmaakspullen in op te bergen en ze van kamer naar kamer te dragen.

4. Bezem en stoffer

Elke bezem en stoffer doet wonderen als het gaat om het opruimen van stof, vacht, vuil, en al het andere dat op vloeren terechtkomt die geen tapijt zijn. Net als een stofzuiger kun je voor krappe ruimtes een kleine handstof kopen die dezelfde mogelijkheden biedt met net iets meer werk.

5. Platte dweil

Een platte dweil, of stofmop, is een goed alternatief voor de standaard en weerbarstige dweilen waaraan veel mensen gewend zijn. En als je niet houdt van de ideeën om voorgekochte dweilkussens na elk gebruik weg te gooien, is het super eenvoudig om je eigen te maken.

6. Rubberen handschoenen

Een goede set dikke rubber handschoenen is goedkoop in aanschaf en een noodzaak om je handen te beschermen tegen schoonmaakmiddelen en wat voor vuil je ook tegenkomt. Als bonus gaan ze veel langer mee (en bieden ze veel meer bescherming) dan latex of nitril handschoenen. En als je toch bezig bent, koop dan ook een ander paar om in de keuken te bewaren om je handen te beschermen tegen heet water bij het afwassen.

7. Raamtrekker

Houd een raamwisser in je douche om zeepresten op de tegel te verminderen, wat je later veel tijd bespaart. Er zijn er veel met zuigbevestigingen zodat je ze meteen aan de muur kunt bevestigen en naar behoefte kunt gebruiken.

8. Toiletborstel en houder

Een toiletborstel met borstelharen helpt je je toiletpot sprankelend schoon te krijgen met heel weinig moeite. Er zijn soorten voor eenmalig gebruik, maar ter wille van je portemonnee – en het milieu – koop je een herbruikbare en vervang je die gewoon een paar keer per jaar of wanneer nodig.

Schoonmaakmiddelen

ecologische-schoonmaakmiddelen-voordelen

Water is niet voldoende voor een grondige schoonmaakbeurt. Daarvoor heb je de juiste schoonmaakmiddelen nodig, maar het is aan jou om te kiezen voor standaard versies of natuurlijke varianten. We hebben opties van beide soorten op de lijst gezet, zodat je zelf kunt beslissen wat je voor je huis verkiest.

9. Allesreiniger

Een geweldige allesreiniger voor meerdere oppervlakken is beslist een van de meest essentiële schoonmaakmiddelen die je kunt bezitten. Allesreinigers zijn effectief bij het aanpakken van vet, vuil en vlekken, en de meeste hebben niet veel meer nodig dan een spray en een doekje.

10. Glasreiniger

Glasreiniger is speciaal samengesteld voor glazen oppervlakken zoals ramen en tafels, zodat je een effectieve reiniging krijgt zonder strepen of vlekken achter te laten.

11. Houtreiniger

Net als glasreiniger is houtreiniger een reiniger voor één oppervlak, die in dit geval geoptimaliseerd is voor gebruik op hout. Dit is belangrijk om te hebben, want zowel allesreinigende sprays als water kunnen hout en vernis beschadigen.

12. Antibacteriële spray of doekjes

schoonmaken-schoonmaakmiddel

Antibacteriële schoonmaakmiddelen desinfecteren en ontsmetten om ziektekiemen in je huis te doden. Gebruik ze als aanvulling op een allesreiniger, vooral in ruimten waar veel bacteriën zitten, zoals de keuken en de badkamer.

13. Tegelreiniger met bleekmiddel

Zeepschuim, schimmel, meeldauw en roestvorming zijn allemaal aan de orde van de dag in baden en douches. Een tegelreiniger met bleekmiddel kan dit soort onooglijk vuil verwijderen, maar zet wel je ventilatierooster op of zet een raam open als je het gebruikt om je tegen de dampen te beschermen.

14. Toiletpotreiniger

Met een toiletdarmreiniger op basis van bleekmiddel wordt een schoon toilet een makkie. Neem een kleverige soort zodat het niet meteen in het water druipt, en gebruik het samen met je toiletborstel om de pot een goede schrobbeurt te geven.

15. Witte azijn

Azijn is geweldig in het oplossen van vet en het verwijderen van vuil, en het heeft zelfs enkele ontsmettende eigenschappen (hoewel niet in de mate van een antibacterieel product op chemische basis, helaas). Houd het bij de hand voor snelle schoonmaakbeurten als je geen chemisch schoonmaakmiddel wilt gebruiken, en ook voor licht ontsmetten tussen het gebruik van hardere producten door.

16. Baking soda

Baking soda is een pro in het absorberen en opheffen van geurtjes. Bewaar een open potje in de koelkast, en gebruik het naar behoefte om af te rekenen met onaangename geuren, zoals die uit tapijten of afvalverwijderaars komen.

Andere essentiële schoonmaakmiddelen

Climate Change Corona GIF by weasrespruce

De bovenstaande producten ronden de basis die je nodig hebt voor een schoonmaakbeurt in het hele huis af, maar hoe zit het met specifieke producten voor bepaalde taken? Hier zijn nog een paar essentiële schoonmaakmiddelen om in de winkel te halen.

Voor de keuken

17. Sponzen en/of sponsenborstel
18. Afwasmiddel
19. Staalwol of een ander schurend schuursponsje
20. Handdoeken
21. Ovenreiniger
22. Oppervlaktespecifieke reiniger, als je die nodig hebt voor een oppervlak als graniet, marmer, of roestvast staal

Voor de badkamer

23. Voegenborstel
24. Reinigende tandenborstel (gebruik deze niet voor je tanden)

Voor de wasruimte

25. Wasmiddel
26. Bleekmiddel
27. Vlekverwijderaar

Diversen

28. Lijmverwijderaar, ook wel “goo” remover genoemd
29. Pluisroller
30. Spuitflessen, om je eigen schoonmaakmiddelen te maken
31. Papieren handdoeken
32. Uitschuifbare stofdoek

Als je huisdieren hebt

33. Urine neutralisator
34. Doekjes voor de poten

Conclusie

Bedenk dat sommige essentiële schoonmaakmiddelen misschien niet onmisbaar zijn voor je huis (je hebt immers geen reden om granietreiniger te kopen als je geen granieten oppervlakken hebt, of pootdoekjes als je geen hond hebt). De meeste zijn echter een redder in nood om je huis spik en span te krijgen.

Wil je zo veel mogelijk bij zelfgemaakte producten blijven? Veel schoonmaakmiddelen zijn gemakkelijk thuis te maken met eenvoudige ingrediënten als witte azijn, zuiveringszout, bleekmiddel, en zelfs citroensap. Doe je onderzoek om geheel natuurlijke schoonmaakrecepten te vinden, maar houd er wel rekening mee dat deze misschien niet zo goed werken als het niet-natuurlijke spul als het gaat om het grondig doden van virussen en bacteriën.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten