Elektrische Haarden vs. Houtkachels: de Beste Optie voor Jou

elektrische-haarden-vs-houtkachels

Ben je de centrale verwarming in je woning helemaal zat? Dat is goed voor te stellen met het oog op de huidige gas- en energieprijzen. Als je de verwarming op de ‘gebruikelijke’ manier zou blijven gebruiken, zou je je helemaal scheel betalen aan de gas- en energierekening.

Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. Zo kun je uit veel elektrische haarden kiezen, maar ook uit veel houtkachels. Deze beide opties zijn interessant, maar verschillen op bepaalde vlakken. Het is daarom zaak om tussen een elektrische haard en houtkachel een goede vergelijking te maken. Daar helpen onderstaande punten je zeker bij.

Verschil in uitstraling

openhaard-kachel-vuur

Heb je een elektrische haard in je woning staan of hangen? Dan oogt dit heel anders dan een houtkachel. Een houtkachel heeft vaak een ietwat authentieke en stijlvolle uitstraling, terwijl een elektrische haard veelal een stuk strakker en moderner is.

Uiteraard is dit geen gegeven. Er bestaan ook heus houtkachels die moderner ogen. Het is echter wel belangrijk om goed naar de verschillen qua design te kijken.

Verschil in aanschafprijs

Wil je zo min mogelijk geld uitgeven? Dan kun je maar één juiste beslissing nemen: een houtkachel kopen. Ten opzichte van een elektrische haard is een houtkachel gewoonweg een slag goedkoper.

Verschil in brandstof

Wil je met je auto een afstand afleggen? Dan heb je voldoende elektra in de accu nodig of voldoende benzine/diesel in de brandstoftank. Als je van een elektrische haard gebruik wilt maken, heb je ook brandstof nodig. En dat geldt ook voor een houtkachel.

Zoals de naam al aangeeft, werkt een elektrische haard op energie. Als je op je energierekening wilt besparen, lijkt dit dus niet de beste optie te zijn. Daarentegen werkt een houtkachel op hout of houtbriketten. Die brandstof is een heel stuk goedkoper, waardoor een houtkachel op de lange termijn ook een stuk interessanter is.

Verschil in instelmogelijkheden

openhaard-hout-vuur-verwarming

Heb je graag de totale controle over de binnenhuistemperatuur? Dan is de keuze voor een elektrische haard logischer. Zo’n haard kun je nauwkeurig instellen, waardoor de haard altijd de gewenste warmte afgeeft. Welke warmte een houtkachel afgeeft, is van tal van factoren afhankelijk. Al die factoren kun je in ieder geval niet zo nauwkeurig sturen.

Verschil in warmteafgifte

Tot slot is het goed om te weten dat de warmteafgifte significant anders is. Dit is echter iets wat je zelf zou moeten ervaren, aangezien het lastig is om in woorden uit te drukken.

Waar gaat jouw voorkeur al met al naar uit? Je doet er hoe dan ook verstandig aan om een goede vergelijking te maken. Zowel een elektrische haard als een houtkachel brengt namelijk specifiek voordelen met zich mee. Per soort kachel kun je overigens ook nog uit veel varianten kiezen.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten