7 Redenen om Duurzame & Ethische Kleding te Kopen

duurzame-ethische-kleding

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Bewust kiezen voor duurzame en ethische merken kan en zal een verschil maken voor de planeet en de mensen die er wonen. Bewust kiezen voor duurzame en ethische merken kan en zal een verschil maken voor de planeet en de mensen die er deel van uitmaken.

Hier volgen 7 redenen waarom je misschien de overstap naar duurzame en ethische mode zou willen overwegen… 

1. Het helpt je beter bij jezelf te blijven

duurzame-kleding

Bij snelle mode draait alles om trends, we hebben al zo lang te horen gekregen wat we moeten dragen dat velen van ons vergeten zijn hoe onze eigen unieke stijl eruit ziet. Veel duurzame merken richten zich op het maken van tijdloze stukken van hoge kwaliteit. Cureer je eigen persoonlijke stijl, zeg geld verspillende modetrends vaarwel en draag kleren die jou weerspiegelen.

2. Duurzame mode vereist minder water

Water is een belangrijke hulpbron voor de mode-industrie. Het wordt gebruikt in het verf- en afwerkingsproces van bijna al onze kleding. Er is een ongelofelijke hoeveelheid van 2.700 liter water nodig om een enkel T-shirt te produceren. Vooral katoen is sterk afhankelijk van water, maar wordt meestal verbouwd in hete en droge gebieden waar water al een schaarse hulpbron is. 

Daarentegen vermindert biologisch katoen het waterverbruik met 91% ten opzichte van conventioneel katoen. Tot nu toe is echter slechts 1% van de wereldwijde katoenproductie biologisch. Dit komt vooral door de veel hogere kosten van niet genetisch gemodificeerde zaden, die vaak extra investeringen vergen in materiaal & machines, die boeren alleen gebruiken voor hun biologisch geteelde gewas.

3. Het is beter voor de planeet

Climate Change Earth GIF by United Nations Human Rights

De fast-fashion industrie laat een enorme ecologische voetafdruk achter. Van de impact op de stortplaats, en het stroom- en waterverbruik, tot de pesticiden en insecticiden die bij de katoenteelt gebruikt worden en de chemicaliën die in de watervoorziening terechtkomen en de gezondheid van de mensen in de toeleveringsketen aantasten. Het is niet overdreven om te zeggen dat fast-fashion een echt probleem voor het milieu is. Door voor duurzame mode te kiezen kun je nee zeggen tegen het steunen van de negatieve milieu-impact die de mode-industrie veroorzaakt, en op je beurt je eigen ecologische voetafdruk verkleinen.

4. Duurzame mode redt dierenlevens

Dit is misschien geen nieuws voor je, maar de mode-industrie houdt ervan te doden voor de mode. Een veel voorkomende misvatting is dat leer bijvoorbeeld een bijproduct van de vleesindustrie is. Dit is echter niet altijd het geval. Geschat wordt dat alleen al de leerindustrie meer dan 430 miljoen dieren per jaar slacht en doodt.

Duurzame modemerken zijn steeds meer het gebruik van wreedheidvrije alternatieven gaan omarmen, en er is er een voor bijna elk stuk modemateriaal – polyester gemaakt van afval uit de oceanen, tassen gemaakt van gerecyclede autogordels, plantaardige composteerbare gympen, zijde gemaakt van gist, en bio-gefabriceerde veganistische wol. 

5. Het is beter voor de mensen 

slechte-arbeidsomstandigheden-fast-fashion

Fast-fashion heeft de kosten van kleding laag gehouden, ten koste van lage lonen en arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden. Door over te schakelen op ethisch gemaakte merken verzeker je je ervan dat de kleding waar je je geld aan uitgeeft geen misbruik gemaakt heeft van arbeiders of kinderarbeid gebruikt.

6. Kwaliteit vermindert afval

Duurzame merken leggen de nadruk op kwaliteit, door materialen en afwerkingen te gebruiken die gemaakt zijn om lang mee te gaan en die ook vriendelijk zijn voor het milieu. De kleding die door “fast-fashion” modemerken gemaakt wordt is niet gemaakt om lang mee te gaan – het doel is om je meer te laten kopen, dus waarom zou de aandacht gericht zijn op het maken van kwaliteitskleding die lang meegaat? Door duurzame merken te kiezen die kwaliteit leveren, kun je zowel je afval verminderen als de hoeveelheid kleding die je koopt (wat je uiteindelijk ook geld bespaart).

7. Geen kinderarbeid

Ongeveer 170 miljoen kinderen zijn volgens recente statistieken van UNICEF betrokken bij een of andere vorm van kledingarbeid, die gedefinieerd wordt als “werk waarvoor het kind ofwel te jong is – werk dat onder de vereiste minimumleeftijd gedaan wordt – of werk dat, vanwege de nadelige aard of omstandigheden, voor kinderen totaal onaanvaardbaar geacht wordt en verboden is”. Dit is een enorme rode vlag en de gedachte dat kinderen naar fabrieken worden gestuurd en daar werk verrichten dat op moderne slavernij lijkt om aan de mode-eisen van de westerse wereld te voldoen is gewoon onaanvaardbaar. 

Merken die echt duurzame & ethische praktijken volgen zijn daar transparant over en geven details over de fabriek, de arbeidsomstandigheden en het fabricageproces. Om de ethische factor van een modemerk te beoordelen, kijk je naar kledingstukken met een certificeringslabel zoals Fair Wear Foundation, Fair Trade Certified, Ethical Trading Initiative of Certified B Corporation. Deze organisaties beschermen de rechten van de kledingarbeiders in de wereldwijde toeleveringsketens en zorgen ervoor dat er geen kinderarbeid plaatsvindt. Verder zorgen ze ervoor dat de arbeiders eerlijk voor hun werk betaald zijn, vaak boven de gangbare marktprijzen, en in veilige omstandigheden werken.

 

Volg jij al duurzame en ethische mode? Of probeer je de overstap te maken? Laat ons je tips en advies weten door hieronder te reageren. 

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten