De 8 Duurste Air Jordans Ooit

duurste-air-jordans-ooit

Men schat dat Michael Jordan tot nu toe ongeveer 1 miljard euro heeft verdiend met zijn partnerschap met Nike. Dit alles begon met zijn iconische trainersmerk, de Air Jordan. Maar weet je hoeveel geld deze trainers op zichzelf kunnen opbrengen? Er zijn extreem dure paren ontworpen en verkocht. Lees verder, want dit zijn de 8 duurste Air Jordans ooit gemaakt.

1. SOLID GOLD OVO X

De duurste Air Jordan sneakers die gemaakt zijn kostten maar liefst 2 miljoen euro. Uitgebracht in 2016, werden ze vervaardigd uit massief goud als aangepast model voor rapper Drake. Ontworpen door kunstenaar Matt Senna, wordt gemeld dat Drake meer dan €2 miljoen betaalde om ze te laten ontwerpen. Omdat ze van goud gemaakt zijn, zijn ze niet ideaal om te dragen. Met een gewicht van meer dan 45 kg zijn het niet de meest wendbare sneakers. Ze zijn ook een eenmalig ontwerp, dus je kunt ze niet in je plaatselijke sneakerwinkel kopen.

Jordan 10 OVO Gold Matt Senna | SneakerNews.com

2. NIKE AIR YEEZY

Het record voor het op één na duurste paar Air Jordan schoenen is verkocht in een particuliere verkoop bij veilinghuis Sotheby’s. Ze werden gedragen door rapper Kanye West tijdens de Grammy’s van 2008, maar werden in 2021 verkocht. De sportschoenen werden eigenlijk nooit commercieel uitgebracht door Nike, wat hun verzamelwaardigheid nog vergroot. Daarnaast hebben ze ook een plaats in het Guinness Book of Records als houder van de hoogste prijs die voor een paar sneakers in een particuliere verkoop is verkregen.

3. NIKE AIR SHIPS

In 1984 waren team-ups van sportsterren en merken vrijwel ongehoord. Nike besloot een team te vormen met Jordan, toen een van de grootste, opkomende sportsterren ter wereld. Hem zijn signatuurlijn geven was één manier waarop Nike hem verleidde om bij hen te tekenen. Op een gegeven moment werd Jordan zelfs beboet voor het dragen van deze sneakers tijdens wedstrijden, omdat ze niet voldeden aan de regels. In een slimme marketingzet betaalde Nike de boetes, zodat de nieuwe lijn maximale bekendheid kreeg. Deze Nike Air Ships werden in 1984 in een wedstrijd gedragen door Michael Jordan. Ze werden gekocht door de verzamelaar Nick Fiorella die er de vorstelijke som van €1.420.643 voor betaalde tijdens een veiling in 2021 bij Sotheby’s Las Vegas.

4. AIR JORDAN 1

Chicago Dunk Dit paar sneakers is een flinke €977.175 waard. Nooit commercieel verkrijgbaar, waren ze een prototype van verschillende ontwerpen en materialen. Na de voetblessure van Michael Jordan in 1985 had Nike de tijd om te experimenteren met zijn ontwerp. Eén gebied waar ze naar keken was de zool van de schoen, en één daarvan bestond uit het toevoegen van het lichaam van een Jordan met de zool van een Nike Dunk. Omdat er maar een paar ooit gemaakt zijn, zijn ze in extreem beperkte oplage en de eerste die geveild werd was ook de eerste sneaker die over de miljoen dollar grens kroop.

5. AIR JORDAN 1

Shattered Backboard Michael Jordan had een illustere carrière, met veel opmerkelijke hoogtepunten. Een van zijn meest iconische momenten kwam echter in een minder bekende oefenwedstrijd. Spelend voor de Italiaanse club Stefanel Trieste vond het beruchte incident plaats laat in de wedstrijd. Jordan haalde uit, ging voor een eenhandige dunk en slaagde er daarbij in het backboard te verbrijzelen. De baan werd overspoeld met gebroken glas, waardoor een van de meest iconische dunks in het basketbal ontstond. Deze tentoonstelling maakte deel uit van zijn contract met Nike en natuurlijk droeg hij die avond Air Jordans. De eigenlijke Air Jordan Sneakers die in de wedstrijd werden gedragen, werden geveild en verkocht voor €589k. Het gerucht gaat dat er zelfs nog een glasscherf in zit.

Air Jordan 1 'Shattered Backboard 3.0'

6. AUTOGRAPHED GAME WORN AIR JORDAN ONE

In 2020 verkocht de New Yorkse tak van Sotheby’s een paar game-worn Air Jordan 1 voor €540.462. Dit brak destijds het record voor de duurste sneakers verkocht bij een openbaar veilinghuis en versloeg het vorige record van een paar Nike Waffle Moon schoenen. Gedragen tijdens een wedstrijd in 1985, zijn ze schitterend in het traditionele Chicago Bulls kleurenschema van wit, rood en zwart. Tegen het einde van het bieden kwamen er veel biedingen binnen uit vier verschillende continenten. Het is nog onbekend wie ze gekocht heeft en waar ze nu zijn.

7. AIR JORDAN 1 BROKEN FOOT

In het seizoen 1985-86 was Michael Jordan op een hoogtepunt in zijn carrière. Op de top van zijn kunnen, maakte zijn carrière een vliegende start toen de tragedie toesloeg. In een wedstrijd tegen de Golden State Warriors haalde hij uit voor een gewone lob en landde platvoets, waarbij hij zijn botten brak. Jordan miste daardoor het grootste deel van het seizoen, ongeveer 64 wedstrijden in totaal. De exacte sportschoenen die hij in die wedstrijd droeg zijn onlangs geveild en hebben €407.000 opgebracht.

8. AIR JORDAN SPACE JAM SAMPLES

Pace Jam was een film uit 1996 van Warner Brothers. Met een mix van live-action en cinematografie ging het om een verhaallijn waarbij de cast van Looney Tune personages hun vrijheid probeerde te winnen door een spelletje basketbal te spelen. Om te helpen, roepen ze de hulp in van Jordan zelf. De film kreeg onlangs een vervolg en in de aanloop naar de release werd een paar ongedragen, gesigneerde, stalen Air Jordans, gemaakt voor de oorspronkelijke film, geveild. Met een bedrag van €169.860 toonden ze de populariteit van de trainers, Jordan en het merk Looney Tunes zelf. Dit bedrag werd bereikt ondanks het feit dat hij ze in de film nooit droeg en voor de meeste scènes koos voor een paar witte Air Jordan 1.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten