Dit Eten Triggert Voedselallergie (Triggers & Tips)

pindas-voedselallergie-trigger

Voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem die optreedt kort na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Zelfs een minimale hoeveelheid van het allergie-veroorzakende voedingsmiddel kan verschijnselen en symptomen opwekken zoals spijsverteringsproblemen, netelroos of gezwollen luchtwegen. Bij sommige mensen kan een voedselallergie ernstige symptomen veroorzaken of zelfs een levensbedreigende reactie die anafylaxie wordt genoemd.

Voedselallergie treft naar schatting 6 tot 8 procent van de kinderen onder de 3 jaar en tot 3 procent van de volwassenen. Hoewel er geen genezing is, ontgroeien sommige kinderen hun voedselallergie naarmate ze ouder worden.

Het is gemakkelijk om een voedselallergie te verwarren met een veel vaker voorkomende reactie die voedselintolerantie heet. Voedselintolerantie is weliswaar hinderlijk, maar is een minder ernstige aandoening waarbij het immuunsysteem niet betrokken is.

Hoe een voedselallergie begint

huid-huidreactie-uitslag-allergie

Je eet of drinkt een triggervoedsel en je immuunsysteem komt in een versnelling. Je merkt deze eerste keer geen allergiesymptomen zoals huiduitslag of jeuk, maar je lichaam zal opnieuw op dat voorwerp letten. De volgende keer dat je het eet, zal je lichaam, omdat het denkt dat het voedsel slecht is, de chemische stof histamine vrijgeven, die allergiesymptomen veroorzaakt, zoals uitslag, jeuk en zwelling.

Ken de Symptomen

Als je iets eet waarvoor je allergisch bent, beginnen je symptomen waarschijnlijk vrij snel. Het kan van een paar minuten tot 2 uur duren. Je kunt last krijgen van: 

  • Netelroos of een andere huiduitslag
  • Tintelingen of jeuk in je mond
  • Zwelling van je gezicht, tong, of lippen
  • Hoesten of piepende ademhaling
  • Braken, diarree, of buikkrampen
  • Zwelling van keel en stembanden
  • Moeite met ademhalen

De riskantste reactie

De symptomen kunnen soms levensbedreigend zijn. Dit heet anafylaxie. Als dit gebeurt, kun je moeite hebben met ademhalen en kan je bloeddruk dalen. Als je voedselallergieën hebt, kan je arts je epinefrine-injecties voorschrijven om altijd bij je te hebben. Bel 112 en geef jezelf een injectie bij de eerste tekenen van symptomen. Kinderen met een ernstige pinda-allergie kunnen ook het pas goedgekeurde geneesmiddel Palforzia voorgeschreven krijgen om de symptomen te helpen lessen.

Je kunt het niet altijd voorspellen

Eén hapje zeevruchten ging er de vorige keer goed in. Betekent dat dat veel voor jou ook prima is? Niet noodzakelijk, als je allergisch bent. In het algemeen hangt de grootte van je allergische reactie af van hoe erg de allergie is en hoeveel van het triggerende voedsel je eet. Maar reacties kunnen je verrassen. Die van jou kan de volgende keer heftiger zijn.

Intolerantie of allergie?

man-allergie

Ook als je moeite hebt iets te verteren, zoals melk of gluten, kan het geen allergie zijn. Je lichaam kan dat voedsel niet goed verwerken, en een opgeblazen gevoel, krampen en diarree hebben. Maar als je immuunsysteem er niet bij betrokken is, is het geen allergie.  Zo gebeurt lactose-intolerantie wanneer je lichaam lactose, de suiker in melk en zuivelproducten, niet kan afbreken.

Hoe je het zeker weet

Je kunt tests nodig hebben om uit te vinden of je een voedselallergie hebt.

  • Huidpriktest — Dit is de meest voorkomende. Een allergoloog brengt een druppel vloeistof op je huid aan en prikt dan in de huid om het te laten intrekken. Geen reactie betekent dat je niet allergisch bent.
  • Bloedtest — Je arts neemt een monster van je bloed om te zien of het op bepaalde triggers reageert.
  • Voedseluitdaging onder toezicht — Terwijl een arts toekijkt, eet je voedingsmiddelen om te zien of je reageert.

Als sporten het uitlokt

mon-sport-sterk

Dit probleem doet zich alleen voor bij sommige mensen als ze vlak voor het sporten iets eten waar ze allergisch voor zijn. Hun lichaamstemperatuur stijgt en het voedsel kan een allergische reactie veroorzaken, zoals jeuk, netelroos, licht gevoel in het hoofd, of zelfs anafylaxie. De voorwerpen die dit soort allergie het meest kunnen opwekken zijn schaaldieren, alcohol, tomaten, kaas en selderij. Vermijd je triggerende voedingsmiddelen een paar uur voor je gaat sporten.

Glutengevoeligheid?

Je kunt ergens gevoelig voor zijn, maar niet allergisch. Gluten zit meestal in tarwe, rogge en gerst. Als je allergisch bent, reageert je immuunsysteem op elk voedsel dat het bevat. En het kan blijvende schade aan je darmen veroorzaken als je coeliakie hebt. Je kunt ook merken dat gluten je spijsverteringsstelsel van streek maken, zonder dat je coeliakie of een allergie hebt. Het veroorzaakt geen blijvende schade, maar je kunt het wel willen vermijden.

Hoe zit het met additieven?

Je kunt er een reactie op krijgen zonder allergisch te zijn. MSG (mononatriumglutamaat) kan blozen, warmte, hoofdpijn en ongemak op de borst veroorzaken. Sulfieten, die in sommige gedroogde vruchten, wijn, en andere voedingsmiddelen voorkomen, kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken bij mensen met astma. Etiketten van levensmiddelen moeten sulfieten vermelden.

Wat is het mondallergiesyndroom?

Sommige mensen die hooikoorts hebben, vooral uitgelokt door pollen van berken of raggen, reageren op ongekookte appels, kersen, kiwi’s, selderij, tomaten, en groene pepers. Ze voelen tintelingen, jeuk, of zwelling van de lippen, tong, of keel. En ze kunnen waterige of jeukende ogen krijgen, en een loopneus, die niest.

Eten dat een allergie kan triggeren

amandelen-mediterrane-dieet

Boomnoten

Ze kunnen zelfs in lotions zitten die gemaakt zijn van boomnotenoliën, zoals shea-olie. Verpakte voedingsmiddelen moeten ze vermelden. Maar in restaurants en bakkerijen zijn ze moeilijker te vermijden. Als je allergisch bent, pas dan op voor walnoten, amandelen, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, paranoten en pijnboompitten. Nootmuskaat, waterkastanjes, zonnebloempitten en sesamzaad zijn geen noten en zouden in orde moeten zijn.

Eieren

Het is niet alleen een probleem met omeletten. Eieren zitten in veel voedsel, waaronder noedels, mayonaise en gebak. Ze kunnen ook in minder voor de hand liggende etenswaren voorkomen, zoals de schuimtopping op drankjes of op pretzels. Ze worden ook gebruikt om de meeste griepvaccins te maken, dus raadpleeg je arts voor je een vaccin krijgt.

Tarwe

Het zit in heel veel dingen, van brood tot bier, en sladressing tot vleeswaren. Waarom? Tarweproteïnen helpen sommige bewerkte voedingsmiddelen aan elkaar te kleven en geven ze textuur. Als je allergisch bent voor tarwe, kunnen andere granen — zoals gerst, haver, rogge, maïs en rijst — veilig zijn. Maar bulgur, couscous, en farina moet je misschien vermijden. Het is mogelijk een tarwe allergie te hebben, maar toch OK gluten te eten.

Vis

vis-eten-hoe-lang-bewaren

Sommige mensen zijn allergisch voor verse zalm, tonijn, of heilbot. Als je allergisch bent voor één soort vis, kun je ook op andere reageren. Wees voorzichtig met de vissaus in Thais en Chinees eten. Hetzelfde geldt voor Caesar dressing en andere sausen waar mogelijk vis in zit.

Pinda’s

Ze zitten in heel veel producten, ook in gebak en sauzen. Kijk altijd op het etiket van het voedsel. Op verpakkingen moet staan of ze pinda’s bevatten. Als je uit eten gaat, vraag dan hoe het eten bereid is en laat de bediening weten dat je allergisch bent. Je moet ook boomnoten, zoals walnoten of amandelen, vermijden als je er last van hebt.

Schelpdieren

Je kunt als volwassene plotseling een allergie voor schaal- en schelpdieren krijgen. Als je dat doet, blijft het meestal levenslang aan je kleven. Garnalen, krab, langoesten, en kreeft kunnen allemaal ernstige reacties veroorzaken. Schelpdieren, mosselen, sint-jakobsschelpen, escargot, octopussen, en inktvis kunnen ook triggers zijn. Als je allergisch bent, vermijd dan alle schelpdieren.

Zuivel 

melk-drinken-man

Melk is een van de meest voorkomende voedselallergie triggers voor kinderen. De meesten ontgroeien het. In de tussentijd kan je baby hypoallergene of soja-voeding nodig hebben. Kijk op het etiket van verpakte voedingsmiddelen. Zelfs dingen als tonijn kunnen melkeiwit in zich hebben. Soms verschijnt het als het ingrediënt caseïne. Lees ook: 11 Nadelen van Melk Drinken.

Soja

Brood, koekjes, soepen in blik, verwerkte vleeswaren en snacks kunnen allemaal soja bevatten. Als je allergisch bent, lees dan de etiketten van voedingsmiddelen zodat je uit de buurt kunt blijven. Vermijd ook de traditionele sojavoedingsmiddelen: edamame, tofu, sojamelk, miso, en sojasaus. Baby’s en kinderen hebben meer kans op deze allergie dan volwassenen.

Moet je een eliminatiedieet proberen?

Als je niet zeker weet wat een allergische reactie veroorzaakte, schrijf dan op wat je eet en hoe je je voelt. Daaruit kunnen mogelijke triggers blijken. Of vraag je arts of je een eliminatiedieet kunt volgen. Bij dit plan stop je met het eten van één verdacht voedingsmiddel tegelijk. Dit kan je helpen erachter te komen welk voedsel je allergie veroorzaakt.

Zal je kind het ontgroeien?

Kinderen zullen allergieën voor melk, eieren, tarwe en soja waarschijnlijk ontgroeien. Maar kinderen met pinda-, noten-, vis- en schaaldierenallergieën hebben ze meestal levenslang. Als je wilt zien of je kind zijn allergie ontgroeid is, kan je arts een bloedtest doen. Geef je kind niet op eigen houtje een mogelijk triggervoedsel te eten om te controleren. Zelfs een kleine hoeveelheid kan een levensbedreigende reactie veroorzaken.

Tips om je voedselallergie te beheersen

Je zult je trigger-voedsel moeten vermijden en etiketten moeten lezen om ingrediënten te controleren. Maak een plan voor wat je moet doen als jij of je kind per ongeluk iets eet dat verboden is. Bij het eerste teken van anafylaxie, (piepende ademhaling, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid) bel je 112 en geef je een injectie met epinefrine. Geef jezelf nog een injectie als je symptomen niet beter worden. Het is verstandig om een medische ID armband te dragen, of iets bij je te hebben waarop staat dat je de allergie hebt.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten