9 Dingen die je Niet tegen je Schoondochter moet Zeggen

dingen-niet-zeggen-tegen-schoondochter

Moeders zijn de aangewezen persoon voor de eerste 20, 30, soms 40 jaar van hun zonen. Op een dag zijn ze dat niet meer. Natuurlijk zijn we een beetje ontdaan door de verandering. Sommigen van ons zetten hun hakken in het zand en blijven de oude regels volgen. Sommigen van ons staan erop om midden in het nieuwe stel te gaan staan.

Maar dat kunnen we niet voor altijd. En dat zouden we helemaal niet moeten doen. Daarom hebben we 9 dingen op een rij gezet die je beter niet tegen je schoondochter zou willen zeggen.

1. Praat niet over de naam van de baby

baby-voetjes-pasgeboren

Als je schoondochter weigert de gekozen naam van de baby te vertellen tot na de geboorte, respecteer dat dan en ga het niet over verschillende namen hebben. Iedereen heeft een andere mening over een voornaam en houdt ervan of haat hem. Omarm de naam ongeacht welke naam je zoon en schoondochter ook zullen kiezen.

2. Praat niet over waar ze wonen

Als het toevallig dichter bij haar ouders is, is dat oké. Als het toevallig vlak naast haar ouders is, is dat oké. Als het toevallig een kamer in het huis van haar ouders is, is dat ook oké. Je wordt niet vervangen!

3. Praat niet over gewichtstoename of -afname

Als je schoondochter er wat groter uitziet dan vroeger, zeg er dan geen woord over. Geef haar geen lidmaatschap van een sportschool, een pasje voor drie maanden voor Weight Watchers, een abonnement op een afvalcursus, of een preek over calorieën als ze naar een broodje grijpt. (En als jullie samen kleding gaan shoppen, zeg haar dan niet dat iets haar dik maakt.) Mensen komen aan. Mensen vallen af. Zeg niets.

4. Praat niet over het zien van de kleinkinderen

kind-drinkt-melk

Natuurlijk wil je ze zien. Je wilt de deur openen en ze in je armen laten rennen en je met kusjes bedekken. En misschien wil je ze ergens mee naartoe nemen: naar het strand, de dierentuin, een park, op vakantie. Misschien vind je het heerlijk om met ze te spelen. Op de vloer als ze klein zijn, en bordspelletjes als ze groter worden. Maar misschien ook niet.

Elke grootouder is net zo verschillend als elk kleinkind. En dat geldt ook voor elke ouder. Sommige zonen en schoondochters vinden het heerlijk dat hun ouders in de buurt zijn en betrokken zijn bij het leven van hun kinderen. Maar sommigen hebben ruimte nodig.

Nogmaals, de ouders mogen de regels maken. Ben je er te weinig of te veel? Vraag het hun. Wat zouden ze willen dat je doet? Hoe kun je helpen. Zou je niet graag hebben dat je schoonouders je deze dingen zouden vragen?

5. Praat niet over regels voor de kinderen

Als je schoondochter je vraagt iets niet te doen, zoals in: “Geef de kinderen alsjeblieft geen chocolade voor ze naar bed gaan,” “Breng de kinderen alsjeblieft geen ander speelgoed,” “Vertel ze alsjeblieft geen verhalen over monsters,” luister dan naar haar. Respecteer haar wensen, net zoals je wilde dat je schoonmoeder de jouwe zou respecteren. Grootouders zijn er voor steun, niet om het pad te effenen met de kleinkinderen. We hebben onze kans gehad met onze eigen kinderen.

6. Praat niet over scholing

Zij kiest voor een privéschool. Jij prefereert een openbare school. Zij zegt kindercrèche. Jij zegt: “Geldverspilling.” Niet doen. We moeten allemaal onze kinderen opvoeden. We moeten onze zonen en schoondochters de hunne laten opvoeden. Waar en wanneer een kind naar school gaat is een belangrijke keuze. Maar het is niet aan ons om die te maken.

7. Praat niet over hoe ze geld uitgeeft

winkelen-vrouw-shoppen-kleding

Dit is een belangrijk punt. We geven allemaal ons geld uit aan dingen die we belangrijk vinden. Wat voor de een geldverspilling is, is voor de ander een noodzaak. Dus zelfs als je schoondochter besluit om de zoveelste vlinder op haar arm te laten tatoeëren, zeg dan niets. Het is haar geld, haar leven en haar arm. En laten we eerlijk zijn, wilde jij niet je eigen beslissingen nemen toen je haar leeftijd had? En wilde je niet gevalideerd worden?

En nu je toch bezig bent…

8. Geef geen ‘hulp’ boek als cadeau

Als jullie allebei lezen en graag over boeken praten, prima. Waar we het hier over hebben zijn boeken als cadeau. Geef je schoondochter geen enkel etiquetteboek, geen kookboek (tenzij ze een goede kok is die graag kookt), geen zelfhulpboeken of boeken over hoe je kinderen moet opvoeden. Dat is passief-agressief, en dat weet je.

9. Niet rommelen in de keuken

Ga niet het kruidenkastje herschikken of de besteklade opruimen of het aanrecht schoonmaken, hoe graag je dat ook zou willen.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten