Hoe Ziet de CO2 Prestatieladder Eruit?

co2-prestatieladder

Misschien heb je al eens gehoord van de CO2 prestatieladder, maar heb je je er nog niet in verdiept. De CO2 prestatieladder kan een handige tool zijn om het bewustzijn van het milieu in je organisatie of bedrijf te vergroten. Hoe werkt de ladder eigenlijk? En waarom zou je de CO2 prestatieladder invoeren in jouw bedrijf?

Vijf niveaus

leider-eigenschappen-discussieren-werk

De CO2 prestatieladder is een managementsysteem dat bestaat uit 5 niveaus. Eigenlijk zou je bij deze ladder de niveaus ‘treden’ moeten noemen. Tot en met trede 3 gaat een organisatie aan de slag met de uitstoot van alleen de eigen organisatie. Maar bij niveau 4 en 5 is het bewustzijn dusdanig hoog, dat het bedrijf ook de uitstoot van de rest van de keten en in de sector wil verminderen.

Een gecertificeerde organisatie voldoet aan de eisen van de CO2 prestatieladder. Die eisen komen voort uit vier invalshoeken: inzicht, reductie, transparantie en participatie. Je hoeft niet op al deze niveaus top te scoren, maar er moet wel een bepaald niveau worden gehaald.

Hoe kom ik aan een certificaat?

Wanneer je voldoet aan de normen van de CO2 prestatieladder, kun je daarvoor een certificaat ontvangen. Dit certificaat is alleen te verkrijgen via een onafhankelijke en geaccrediteerde Certificerende Instelling (CI). Ieder jaar komt de instelling langs om te kijken of het bedrijf of de organisatie nog voldoet aan de eisen van de ladder. Op die manier heb je gegarandeerd een werkend CO2-managementsysteem voor de organisatie en je projecten.

Ieder jaar wordt het bedrijf opnieuw getoetst op ambities, reductie en continue verbetering. Op die manier werken we samen aan een schoner klimaat, een beter milieu en bovenal: minder uitstoot van CO2. Het is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Het voordeel van de prestatieladder

Natuurlijk is het mooi als je als bedrijf milieubewust bezig bent, maar er moet natuurlijk ook geld verdiend worden. Zo simpel is het. De CO2 prestatieladder kent ook een belangrijke financiële prikkel. Bedrijven op de ladder worden namelijk beloond met een concreet gunningvoordeel in het aanbestedingsproces. Hoe hoger de trede, hoe hoger de korting. Je kunt een bieding doen, maar je moet je ambities wel waarmaken. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen. Ambitieus zijn is leuk, maar je moet wel realistisch blijven.

Extra tip: de veiligheidsladder

Naast de CO2 prestatieladder is er ook de Veiligheidsladder (of: Safety Culture Ladder). Daarmee wordt het veiligheidsbewustzijn binnen een bedrijf gemeten. Bij veel aanbestedingen waarbij de overheid of ProRail een partij zijn, is het verplicht om de beoordeling op de ladder bij te voegen. Op die manier weten alle partijen zeker dat er onvoldoende veiligheidsbewustzijn is onder alle werkenden.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten