Zo Boost je jouw Zelfvertrouwen voor een Presentatie

boost-zelfvertrouwen-presentatie

Bij veel verschillende carrièrepaden komt het geven van presentaties kijken, van personen in zakelijke kantoorbanen, tot ondernemers op zoek naar investeringen, tot onderwijzend personeel. Presenteren is niet alleen een vereiste op verschillende werkplekken, het is tegenwoordig ook heel gewoon in sollicitatiegesprekken.

Presenteren in een van deze situaties kan ontmoedigend zijn. En nu veel van onze functies grotendeels vanuit huis worden uitgeoefend, is er de extra uitdaging om online te presenteren via een videogesprek.

Een presentatie is slechts zo goed als de voorbereiding en planning, en dus is het niet alleen belangrijk om je inhoud klaar te hebben, maar ook om zelf mentaal klaar te zijn. Samen met het controleren van eventuele PowerPoint-dia’s en het klaarzetten van andere bronnen, is het opbouwen van je zelfvertrouwen een essentieel onderdeel van de voorbereiding.

Daarom delen wij tien toptips over de voorbereiding van een belangrijke presentatie, van het opbouwen van je zelfvertrouwen vooraf tot het behouden van je zelfvertrouwen op de dag zelf.

1. Luister naar je favoriete muziek

Probeer voor de presentatie naar je favoriete muziek te luisteren om je zelfvertrouwen op te bouwen en je energieniveau te verhogen.

Zoek dat ene liedje dat je kracht geeft en je geest verheft en speel het af voordat je gaat presenteren. Denk aan dat opbeurende gevoel bij het presenteren en als het helpt, speel dan hetzelfde liedje in gedachten opnieuw af om je te helpen je gecentreerd te voelen.

2. Draag nette kleding waar je je prettig in voelt

Je uiterlijk spreekt boekdelen over je niveau van zelfvertrouwen. Hoewel het belangrijk is om nette kleding te dragen voor je professionaliteit, moet je er ook voor zorgen dat je je prettig voelt in die kleding, want het heeft weinig zin om een nette outfit te dragen waarin je je niet op je best voelt.

Overweeg een paar schoenen te kiezen die speciaal voor jou zijn, accessoires die betekenisvol zijn, of een jasje of broek waar je je goed in voelt.

3. Laat je inspireren door een belangrijk persoon in je leven

Om je zelfvertrouwen op te krikken, probeer je in de huid te kruipen van iemand van wie je houdt en die je bewondert. Of die persoon nu een vriend, mentor, of een geloofwaardige publieke figuur is, overweeg hun eigenschappen die je bewondert en vraag je af wat zij in jouw situatie zouden doen.

Deze techniek van inspiratie putten uit mensen die zich goed presenteren kan wonderen doen voor het opkrikken van je eigen zelfvertrouwen.

4. Repeteer je presentatie

leider-eigenschappen-herkennen-werk-overleg

Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je een zelfverzekerde presentatie geeft, is door zoveel mogelijk te oefenen.

Je kunt een vriend vragen je te helpen bij het onder de knie krijgen van de pitch voordat die gepresenteerd wordt, en als je niet in staat bent iemand te vinden die je oefenpubliek kan zijn, probeer dan je pitch voor een spiegel te repeteren. Dit proces herhalen en in je hart weten dat je alles hebt gedaan wat je kunt om je toespraak voor te bereiden, zal helpen je zelfvertrouwen op te bouwen.

5. Doe vooraf iets wat je leuk vindt

Neem naast het repeteren van je presentatie ook de tijd om van tevoren iets te doen waar je van houdt en waar je van geniet, of dat nu op de ochtend van je pitch is of de dag ervoor.

Of je nu iets inspirerends leest, yoga beoefent, gaat hardlopen of wat tijd doorbrengt met praten met dierbaren. Jezelf in de headspace van een goed gevoel brengen door iets te doen waar je van geniet, zal die gevoelens van vertrouwen aanwakkeren wanneer je je presentatie komt geven.

6. Wees trouw aan jezelf

Vertrouwen komt voort uit het feit dat je jezelf kent, dus zorg voor authenticiteit door trouw te blijven aan je principes.

Situaties kunnen verschillen, maar probeer waar mogelijk de gelegenheid aan te grijpen om je waarden en passie te delen. Als je gelooft in de inhoud die je levert en volledig betrokken bent, dan zal je vertrouwen vanzelf doorschijnen.

7. Geef complimenten aan anderen

lachende-werknemers

Psychologen hebben ontdekt dat het geven van complimenten aan anderen je eigen zelfvertrouwen een boost kan geven.

Bekwame mensen zitten zelden verlegen om het aanmoedigen van anderen, dus of het nu een vreemde is, iemand die je kent of de ontvanger van je presentatie, overweeg een compliment te geven – je zult blij zijn dat je het gedaan hebt.

8. Bereid professioneel en aantrekkelijk beeldmateriaal voor

Het voorbereiden van aantrekkelijk beeldmateriaal ter ondersteuning van je presentatie is niet alleen een compliment voor je pitch, het kan ook dienen als een nuttig geheugensteuntje.

Het samenstellen van een visuele presentatie is tegenwoordig misschien wel veel gemakkelijker met verschillende betaalde en gratis applicaties die beschikbaar zijn. Als je niet zeker bent over de beste manier om je presentatie vorm te geven, zijn er veel sjabloonachtergronden die je kunt gebruiken via PowerPoint of Keynote, die je kunnen helpen een goed geplande, visuele presentatie af te leveren.

9. Houd oogcontact

Oogcontact houden met je publiek kan je helpen om zelfverzekerder, betrouwbaarder en toegankelijker over te komen.

Dit kan moeilijker zijn bij online presentaties, dus als je bij een online-bijeenkomst bent waar camera’s aan staan, kijk dan zo mogelijk rechtstreeks in de lens van de camera op je laptop of computer, zodat de aanwezigen het ‘gevoel’ krijgen dat je oogcontact met hen maakt.

Het is ook belangrijk om het oogcontact regelmatig te onderbreken, dus neem de tijd om een ritme te vinden dat voor jou werkt.

10. Heb een zelfverzekerde houding

Je lichaamshouding draagt bij aan 60% van je communicatie, en keuzes als je kin omhoog houden en je schouders recht zijn subtiele uitingen van vertrouwen.

Probeer voor een uitstekende pitch je houding recht te houden en vermijd het overmatig gebruik van je armen tijdens het praten, want dat kan afleiden. Nogmaals, hoewel dit iets moeilijker is bij een videogesprek, kun je toch een zelfverzekerde houding handhaven. Stel je laptop en camera van tevoren in en probeer verschillende staande en zittende houdingen tot je een comfortabele, professionele houding vindt die voor jou werkt.

Zelfvertrouwen opbouwen is een proces

In de aanloop naar een presentatie kun je je gemakkelijk overweldigd voelen. Maar hoewel het misschien lijkt alsof sommige mensen van nature begaafd zijn als het gaat om het geven van een opvallende presentatie, is het voor niemand een gemakkelijke taak – hoe goed je ook plant en je voorbereidt.

Om geconcentreerd te blijven en een overtuigende presentatie te geven, moet je in de juiste gemoedstoestand verkeren. Het kost tijd om de mentale discipline op te bouwen om een opvallende presentatie neer te zetten en gewapend met deze tips hoop ik dat je je beter toegerust voelt om een krachtige pitch voor te bereiden en te presenteren waar je trots op bent.

Onthoud dat het opbouwen van vertrouwen een continu proces is, en dat het met oefening gemakkelijker wordt.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten