Hoe Bijdragen aan een Duurzamere Wereld? (30 Manieren)

greenlife-duurzamere-wereld

Het is tijd om aan het milieu te gaan denken. Hoewel het helpt om je plastic waterflessen in een recyclebak te gooien, is er meer wat je kunt doen om deel te nemen aan de groene beweging.

Hier is een lijst van 30 manieren om duurzamer te zijn.

1. Verminder je wasgoed

duurzame-ethische-kleding

Het grootste deel van de milieubelasting door mode gebeurt na het aanschaffen van het kledingstuk. Het wassen en drogen van onze kleding, dat we elke week doen, kost ontzettend veel energie. Probeer je kleding wat minder te wassen. Wist je dat Levi Strauss zijn Levi’s broek bijvoorbeeld nooit waste? Omdat dat ten koste zou gaan van de kwaliteit van de broek. Wat fijn, nog een reden om minder te wassen! Probeer vlekken zelf schoon te maken en geuren te neutraliseren met een scheutje verdunde wodka of citroensap.

2. Kweek je eigen kruiden

Je eigen voedsel verbouwen is een van de grootste manieren om duurzamer te worden. Beginners in de wereld van het voedsel kweken kunnen beginnen met tuinkruiden. Deze mooie kruiden geven niet alleen een uitbarsting van smaak aan elke maaltijd, maar vullen je huis met een scala van weelderige, aardse geuren. De vijf gemakkelijkste kruiden om mee te beginnen (afhankelijk van je klimaat) zijn basilicum, oregano, tijm, munt en peterselie. Deze kun je kweken in potten met zes uur helder zonlicht, en hoeven maar een paar keer per week water te krijgen.

3. Ontzeg alle plastic tasjes!

boodschappen-tas

Plastic is oud nieuws! Leg een voorraadje herbruikbare tassen aan en stop ze handig in je auto, in je tas, op je werk en thuis. Je zult nooit meer een excuus hebben om een plastic tas te gebruiken. Heb je ooit iemand horen zeggen: “Nou, ik gebruik ze voor hondenpoepzakjes”? Ja, in dat geval, lang leven de biologisch afbreekbare to-go poepzakjes!

4. Ga voor plastic vrije persoonlijke verzorging

Er is een wereld van afvalvrije sanitaire bescherming te ontdekken, zo zijn er bijvoorbeeld herbruikbare tampon inbrenghulzen te koop. De herbruikbare versie past op elke maat tampon, is antimicrobieel en gemakkelijk in te brengen. Na gebruik geef je hem een doekje, spoel je hem af en doe je hem terug in het opbergdoosje dat in je handtas past. Steriliseer het in heet water tussen de menstruaties door. Wil je nog een stapje verder gaan, dan is er nu ook menstruatie ondergoed op de markt te verkrijgen.

5. Sluit grote elektronica aan op een slimme stekkerdoos

Wist je dat er een onzichtbare dreiging in je huis op de loer ligt, die elektriciteit steelt en je energierekeningen de hoogte in jaagt? “Spookladingen”, of energievampiers, zoals ze toepasselijk genoemd worden, verwijzen naar de elektriciteit die een toestel of apparaat verbruikt ook als het niet in gebruik is. Ongebruikte apparaten in stopcontacten laten zitten kan je behoorlijk wat geld per maand meer aan elektriciteit kosten. Slimme stekkerdozen schakelen de stroom naar je elektronica uit als je ze niet gebruikt, zodat je er niet aan hoeft te denken om telkens de stekker uit het stopcontact te halen. Dit is een slimme manier om thuis minder energie te verbruiken en tegelijk geld te besparen.

6. Kledingruil

duurzame-kleding

Dit zijn een van de groenste manieren om je garderobe op te frissen. Spreek met vriendinnen af en neem allemaal kleren mee die je niet meer gebruikt. Gooi het op een hoop en pak allemaal wat anders. Niet alleen worden jouw oude kledingstukken hergebruikt, ook jij hebt weer een nieuw stuk in je garderobe te pakken.

7. Stap over van papieren handdoeken op herbruikbare doeken

Een van de gemakkelijkste manieren om duurzamer te zijn is papieren handdoeken te vervangen door gerecycleerde doeken. Net zoals plastic de waterwegen verstikt, produceert niet-recyclebaar papier onnodig afval op stortplaatsen. In geval van nood grijp je gemakkelijk naar een papieren handdoekje om iets op te ruimen. Maar denk eens aan het aantal papieren handdoeken dat elk jaar weggegooid wordt, bij elk huishouden op de planeet. Bovendien kunnen herbruikbare doeken het werk sneller doen, door meer vloeistof op te nemen met minder materiaal en afval.

8. Zero-waste van je voedselinkopen

bessen-fruit

Zoals de naam al zegt, gaat er bij zero-waste niets overbodigs of recycleerbaars naar de stortplaats. Bulkwinkels of bulkafdelingen zijn zegeningen voor wie zero-waste wil winkelen. Neem je eigen zak of bak mee naar de kruidenier, en vraag, voordat je droge waren inslaat, naar de “tarra”, om te zien hoeveel je bak weegt als hij leeg is. Kies er ook voor om blik of in papier verpakte artikelen te kopen in plaats van artikelen met plastic verpakking.

9. Stap over op herbruikbare waterflessen

Ondanks recente beelden van oceanen boordevol plastic en aangespoeld zeeleven, gebruiken mensen nog steeds gemiddeld miljarden plastic waterflessen per jaar. En hoewel recyclen een deel van de moderne levensstijl is geworden, blijft er een verontrustend feit: 91% van het plastic wordt niet gerecycleerd. Overschakelen op herbruikbare waterflessen, is een gemakkelijke manier om je gebruik van plastic uit te bannen. En zoals de meeste duurzame opties, bespaar je er geld mee.

10. Verminder je kleding inkopen

Als een jaar niets nieuws kopen een te grote uitdaging lijkt, probeer dan een maand, of koop alleen tweedehands. Probeer voortaan de volgende vuistregel uit als je weer iets op het oog hebt: “Zal ik het minstens 30 keer dragen?” Wil je stoppen met fast-fashion? Schrijf je uit van alle marketing mailtjes! Dat geld ook voor alle influencers die je volgt, unfollow! 

11. Installeer een douchekop met laag waterverbruik of een douchetimer

douche-douchekop-badkamer

Het is geen verrassing dat douchen een belangrijke bron van waterverbruik in huis kan zijn. Je kunt helpen water te besparen door korter te douchen (hooguit vijf minuten), en een timer te gebruiken om je op tijd te houden. Een andere optie: Je kunt een douchekop met een laag debiet installeren.

12. Composteer je voedsel- en tuinafval

Thuis composteren is eenvoudig! Alles wat je nodig hebt is een bak voor je vriezer om door de week voedselresten in te doen en een composteerplaats buiten voor overtollige voedselresten als de bak vol is. Je compostplaats kan een kuil zijn waar je regelmatig de compost in bewerkt, een composteerbakproduct of zelfs een wormenbak in je appartement.

13. Moedig egels aan

Egels hebben een vraatzuchtige eetlust voor ongedierte zoals rupsen, naaktslakken en slakken. Ze moeten gemakkelijk in en uit tuinen kunnen. Maak egelholen, zodat de egels van en naar verschillende tuinen kunnen lopen. Doe dit door een gat in de bodem van een schutting te knippen,  het moet ongeveer 13 cm hoog en minstens even breed zijn, bij voorkeur in een beschutte hoek.

14. Zet een vogelvoederhuisje met inheems vogelzaad neer

De natuur dichter bij je werk of huis brengen is gemakkelijk met een vogelvoederhuisje. Zorg ervoor dat je alleen inheems vogelzaad koopt (zonder gesuikerd of gedroogd fruit) om de prachtige vogels in je buurt te steunen.

15. Winkel op je plaatselijke boerenmarkt

nieuwmarkt-amsterdam

Overal duiken boerenmarkten op. En dat is niet voor niets. Ze zijn een geweldige manier om een zonnige namiddag op door te brengen. Winkelen in de buurt steunt ook de plaatselijke telers en de economie van kleine bedrijven. Ga eens naar de plaatselijke markt om lokaal te shoppen. Terwijl je daar bent, kun je ook het werk van plaatselijke handwerkslieden en andere unieke verkopers bekijken. Maar zorg er wel voor dat je een herbruikbare tas meeneemt!

16. Plant inheemse planten

Als je beslist wat je kunt doen om de ecosystemen in je omgeving te redden, is het antwoord eenvoudig: Kweek inheemse planten! Het ondersteunen van plaatselijke wilde dieren is de sleutel tot het regenereren van onze ecosystemen. Kijk welke inheemse wilde bloemen, bomen, struiken en wijnstokken geschikt zijn voor je omgeving, om een habitat in je eigen huis of kantoor te creëren.

17. Laat het gras groeien

Je gras langer laten groeien tussen de maaibeurten door bespaart niet alleen benzine of elektriciteit, en vermindert dus de uitstoot van koolstofdioxide, maar stimuleert ook meer wilde dieren in je tuin. Langer gras is ook beter bestand tegen droogte. Probeer om de drie of vier weken te maaien en laat paardenbloemen, madeliefjes en viooltjes bloeien in de lente, gevolgd door boterbloemen, klavers en zelfbloeiers in de zomer.

18. Volg de protocollen van goed recyclen

Plastic kan meestal gerecycleerd worden in de afdeling gemengde recyclebare stoffen als het op de verpakking genummerd is van 1 tot 7.

Karton en wit papier kunnen in de papierafdeling gerecycleerd worden.

Doppen, papier met was, plastic zakken, plastic folie, en piepschuim mogen niet in de recyclebakken.

Voedsel moet van de voorwerpen gewassen worden voor ze gerecycleerd worden.

De meeste steden zullen ook de details hebben over hoe je in hun gebied kunt recyclen. 

19. Kies voor groene energieleveranciers

windmolen-duurzaam-greenlife

Maar alleen omdat je een groen tarief hebt, betekent dat nog niet dat je moet ophouden je zorgen te maken over hoeveel energie je verbruikt.

20. Controleer alle weerbestendigheid van ramen

Energie kan gemakkelijk verloren gaan met de kieren en ruimten tussen deuren en ramen. Dit heeft grote milieukosten in 70% van de broeikasgassen die aan het energiegebruik van gebouwen kunnen worden toegeschreven. Pak wat breeuwen en weerstrippen om energieverlies van je huis of bedrijf te helpen voorkomen.

21. Zorg goed voor je elektrische apparaten

De eerste stap om huishoudelijke apparaten langer mooi te houden is: regelmatig schoonmaken. Door eenvoudig je witgoed, laptop of mobieltje schoon te maken en te onderhouden, verleng je de levensduur ervan. Bovendien kun je kijken of je het apparaat kunt laten maken, wanneer het kapot lijkt te zijn. Als deze apparaten worden weggegooid, heeft het namelijk een enorm koolstof effect.

22. Winkel bij kringloopwinkels

Nieuwsflits: tweedehands winkelen is cool! In plaats van bij te dragen aan de afvalproductie door nieuw te kopen, ga je naar je plaatselijke kringloopwinkel voor kleding, meubels, decoraties en huishoudelijke artikelen. Dit is een uitstekende manier om spullen in je eigen gemeenschap te hergebruiken en over te schakelen op een duurzamere levensstijl.

23. Laat een energie-audit doen

Dit is een audit waar je naar uitkijkt – en die je op de lange termijn geld zal besparen! Energie-audits vertellen je hoeveel energie je huis of bedrijf verliest en bieden kostenbesparende, duurzame oplossingen. Andere voordelen zijn vermindering van milieuschade en vervuiling, lagere energierekeningen en verlenging van de levensduur van je huidige energiesystemen. 

24. Recycle zoveel als je kunt

recycle-bak

De meeste grote supermarkten hebben in de winkel plastic inzamelpunten voor rekbaar plastic (zoals diepvrieszakjes, draagtassen en broodzakken) dat normaal niet thuis gerecycleerd kan worden.

25. Koop duurzame tandenborstels en herbruikbare oor staafjes

Plastic tandenborstels doen er meer dan 400 jaar over om te ontbinden. Daarom zijn tandenborstels van bamboe het perfecte alternatief: Ze zijn 100% biologisch afbreekbaar en antimicrobieel – wat betekent dat ze geen vervelende bacteriën herbergen. Je kunt ze kopen in composteerbare verpakkingen en in bulk kopen voor het hele jaar. Als je denkt dat je er met een elektrische tandenborstel vanaf komt, heb je het mis. Elektrische tandenborstels gebruiken elektriciteit en hebben batterijen nodig die, wanneer ze op stortplaatsen gedumpt worden, accuzuur in waterwegen en oceanen lekken.

Misschien weten sommigen van jullie dat elk jaar miljoenen wattenstaafjes in de oceaan terechtkomen, wat rampzalig is voor de toekomst van onze planeet. Als je bezorgd bent om onze planeet, dan is het de juiste tijd om al je wegwerpartikelen weg te gooien en herbruikbare alternatieven aan te schaffen, zoals herbruikbare wattenstaafjes. Je kunt deze milieuvriendelijke wattenstaafjes meer dan 1000 keer gebruiken en na elk gebruik kun je ze met water en zeep afwassen.

26. Koop gerecycleerd toiletpapier

Hier is een verbazingwekkend feit: we spoelen elke dag het equivalent van 270.000 bomen door de afvoer, en bijna 10% daarvan is toe te schrijven aan toiletpapier.  Gerecycleerd toiletpapier, “bosvriendelijke” tissues en papieren zijn een goed duurzaam alternatief.

27. Duurzaam beleggen

investeren-cryptocurrency

Kijk naar fondsen met duurzaamheid in gedachten. Beleg in fondsen die omschreven worden als ‘maatschappelijk verantwoord beleggen’. Deze hanteren de strengste criteria en vermijden beleggingen in bedrijven die een slechte reputatie kunnen hebben op het gebied van milieu, mensenrechten of andere ethische gronden.

28. Verander al je gloeilampen in LED

Neem vandaag even de tijd om ervoor te zorgen dat je huis allemaal LED gloeilampen gebruikt. LED’s verbruiken gewoonlijk ongeveer 75% minder energie dan traditionele gloeilampen en gaan minstens 35 keer langer mee. 

29. Installeer een solitaire bijenkast

Bijen hebben onze hulp nodig! Solitaire bijenkorven zijn door de mens gemaakte “insectenhotels” die fungeren als een plek waar bestuivende soorten hun intrek nemen. Ze kunnen op een gemakkelijke en mooie manier habitat aan je tuin toevoegen.

30. Maak schoon met Castille zeep

 

ecologische-schoonmaakmiddelen-voordelen

Door zelf schoonmaakmiddelen te maken (van poetsmiddel tot afwasmiddel) kun je de hoeveelheid plastic die je huis binnenkomt en de hoeveelheid schadelijke VOC’s (vluchtige organische stoffen), zoals formaldehyde, die vrijkomen, verminderen.

Castille zeep is een voorbeeld van de groene schoonmaakmiddelen die er zijn. Van oorsprong uit Spanje werd castiele zeep traditioneel gemaakt met zuivere olijfolie, maar wordt nu meer gemaakt door plantaardige oliën zoals hennep, avocado, jojoba en kokos te mengen.

Voor een eenvoudige, multifunctionele keukenspray voeg je 50 ml castillezeep toe aan 800 ml leidingwater in een spuitfles. Voeg een paar druppels etherische olie toe (tea tree is antibacterieel). Spuit en veeg af met een schone doek.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten