18 Pro Tips om Betere Selfies te Maken

betere-selfies-maken-tips

Als iemand fotogeniek is, wil dat nog niet zeggen dat hij of zij mooi is. En omgekeerd. Er goed uitzien op foto’s is, in feite, een vaardigheid. En je kunt leren hoe je er goed uitziet op foto’s, als je bereid bent er een beetje tijd voor vrij te maken.

In ons tijdperk van sociale media zijn zelfs de meest verlegen personen geneigd hun smartphone tevoorschijn te halen om af en toe te proberen een selfie te nemen. Sommigen eindigen met het uploaden van de foto en anderen hebben spijt van het verspillen van de kostbare tijd van hun leven, omdat geen van de tientallen foto’s goed genoeg blijkt te zijn.

Uiteindelijk ga je ervan uit dat je gewoon niet fotogeniek bent en dat je nooit die perfecte selfie zult kunnen nemen.

Het goede nieuws is dat er tal van trucjes zijn die je kunt toepassen om er in het algemeen op foto’s geweldig uit te zien, niet alleen bij selfies. Maar als het gaat om een kiekje van jezelf te maken, zijn de regels nog eenvoudiger. Je moet je mooiste kant vinden; de hoek van de telefooncamera moet goed zijn; het licht moet zacht zijn, maar er moet ook genoeg van zijn.

We hebben de 18 geboden samengesteld voor hoe je een geweldige selfie neemt.

1. Duw je gezicht naar voren om een langer uitziende nek te krijgen

betere-selfies-nemen-tisp-camera-telefoon

Een onderkin is nooit mooi. Maar je kunt er gemakkelijk een krijgen, als je probeert een 3D wereld in een 2D formaat vast te leggen. In het echt heb je misschien geen probleem met een onderkin, maar op de foto, wanneer je hals letterlijk één lichaamsdeel kan worden met je kin…zijn de resultaten niet flatteus.

Probeer dus je gezicht naar voren te duwen. Ja, de houding lijkt misschien vreemd in het echt, maar je hals gaat er op foto’s geweldig uitzien.

2. Verlichting is belangrijk

Of je nu binnen of buiten een selfie neemt, blijf uit de buurt van harde verlichting, zoals fel wit keukenlicht of direct zonlicht. Dat gezegd hebbende, zorg voor voldoende licht – anders kunnen je foto’s wazig uitvallen en geen enkele fotobewerking later zal dat kunnen verhelpen.

Het beste moment van de dag om buiten foto’s te maken is als de zon lager aan de hemel staat, vóór zonsopgang en vlak na zonsondergang.

3. Leer over schaduw

Je zoekt de juiste belichting, maar je zult ook schaduwen willen vermijden. Zelfs als je het perfecte gouden uur gevonden hebt om een selfie te nemen. Vooral als je besluit het licht aan een van je zijden te plaatsen. Zorg ervoor dat er geen schaduw op je gezicht valt die alle gelaatstrekken slechter doet lijken dan ze in werkelijkheid zijn. En let er extra op of het licht/de schaduwen de wallen onder je ogen accentueren of niet.

Vermijd storende schaduwen door foto’s in de schaduw te nemen. Als je een selfie neemt na het hardlopen en de zon veroorzaakt schaduwproblemen, schuil dan onder een schaduwrijke boom om je bedauwde post-workout gloed vast te leggen.

Als dat niet te doen is, zet jezelf dan zo neer dat de zon in je rug staat. Dat voorkomt schaduwen en betekent ook dat je niet naar de camera zit te loensen van de verblindende zon. O, en voor wie super-extra is: je kunt een reflector proberen om de schaduwen te beheersen.

4. Kantel een beetje

Jenna Marbles Selfie GIF

Kantel je telefoon iets omhoog, omlaag of opzij, of houd je telefoon helemaal stil en kantel je hoofd lichtjes. Je kunt ook proberen zowel je telefoon als je hoofd te kantelen; in dat geval zul je er een paar seconden nogal dwaas uitzien tot je je eigen winnende combo van telefoon + hoofd + kantelen hebt vastgespijkerd. Wat je ook doet, een selfie recht op nemen levert waarschijnlijk niet je beste foto op en dat heeft niets te maken met je mooie gezicht.

Denk er maar eens over na. Lang geleden, voordat cameratelefoons geboren waren, maakten we portretten met ‘echte’ camera’s vanaf lengtes afstand. Tegenwoordig ben je, als je een selfie neemt, slechts een armlengte (letterlijk, je werkelijke armlengte) van de camera verwijderd. Als je super dicht bij een voorwerp bent (in dit geval, je gezicht), zie je het voorwerp veel anders dan wanneer je verder weg staat.

Er is ook nog het feit dat de cilindrische vorm van een cameralens datgene wat in het midden zit – meestal onze neus – platter of breder kan doen lijken. Nog meer redenen om te kantelen dus.

5. Selfie-ogen zijn belangrijk

We worden aangetrokken door de ogen van elke foto die we zien. Dat is de helft van de charme van de Mona Lisa, nietwaar? Ook al gebeurt veel communicatie tegenwoordig via e-mail en WhatsApp, we zijn geen robots. We zoeken nog steeds naar die menselijke verbinding in iemands ogen.

Het punt is dus: om een meeslepende selfie te maken, richt je je ogen op de camera. Rechtstreeks op de camera, niet op het telefoongebied in het algemeen. Een goede selfie verbindt degene die naar je kijkt, met jou, en dat is van cruciaal belang voor het nemen van een geweldige selfie.

6. Open je mond lichtjes en adem uit

Je mond en lippen horen niet stijf te staan – dat wordt algemeen als onaantrekkelijk beschouwd. Maar een modellengezicht proberen te maken met een open mond kan ook raar overkomen. Open dus gewoon je mond lichtjes, alsof je erdoor uitademt.

7. Oprechte glimlach

Herinner je je de fotodag op de lagere school? Er was altijd wel een kind dat gewoon niet met een natuurlijke glimlach voor de camera kon staan. En dat leidde tot een klassenfoto die in ieders nachtmerrie rondspookt.

Het is lang niet gemakkelijk om een natuurlijke glimlach voor de camera onder de knie te krijgen. Onnatuurlijke glimlachen zijn robotachtig, stijf, niet authentiek, en soms nou ja, griezelig. Omdat dit niet voor iedereen intuïtief is, kan het zijn dat je moet oefenen.

Neem een ton selfies en oefen tot je je meest natuurlijke, fotogenieke glimlach gevonden hebt: span je lippen op verschillende manieren op, open je mond half, draai je mondhoeken iets omhoog, glimlach breed met al je tanden, probeer een glimlach met dichte lippen. Welke glimlach voelt het meest “jij” aan? Welke glimlach kun je nagelen zonder te kijken?

In plaats van te proberen een glimlach te faken of “cheese” te zeggen, denk je aan iets dat je echt doet glimlachen. Trek een prachtige herinnering uit je schatkist, herbeleef ze en we beloven je dat je een prachtige gezichtsuitdrukking zult hebben in je selfie.

8. Denk na over de achtergrond

selfie-achtergrond-vrouw-betere-selfies

Als je een selfie wilt nemen voor een attractie, bijvoorbeeld, kun je de achtergrond niet echt kiezen. Maar als je je gezicht plechtig wilt laten zien, zoek dan een lichte achtergrond die je gezicht helderder maakt.

Autoselfie. Je lege, witte slaapkamermuur. De spiegel van de lobby van je flatgebouw. Je hoeft geen volledige modeshow op de achtergrond te hebben, maar je achtergrond moet wel interessant zijn.

Of je nu een selfie neemt in het park, je huis, of zelfs in de kruidenierswinkel, probeer het tegen een interessante achtergrond te doen. Een uitstalling van appels in de winkel kan er met de juiste hoek geweldig uitzien. Als je op het moment zelf niet creatief bent, zijn er andere mogelijkheden. Met applicaties kun je de achtergrond van elke foto veranderen. Vervang je saaie achtergrond door een van de patroon-, glitter- of effen-kleurige opties in de app, of kies je eigen foto.

Dat klopt! Je kunt in je badkamer staan, maar er uitzien alsof je op het strand bent dat je vorig weekend bezocht hebt.

9. Plaats de camera iets hoger of opzij

Deze truc laat je gezicht en lichaam slanker lijken en je ogen groter.

Houd de camera omhoog (het onderste deel van de telefoon moet op gelijke hoogte met je ogen of voorhoofd staan); zet je kin iets omlaag; zorg ervoor dat je je ogen wijd open houdt en til je wenkbrauwen iets op.

Een zijdelingse selfie nemen kan ook gunstig zijn voor je gelaatstrekken. Als de hoek goed is, zou je kunnen eindigen met een mooie kaaklijn. Bovendien zou je niet recht in de camera willen kijken. Meestal lukt het je de meest flatteuze foto’s te maken, als je naar opzij kijkt (niet te veel weliswaar).

10. Wees zelfverzekerd

Je hoeft niet het gekke zelfvertrouwen te hebben van een volwassen man met een fedora, maar een goede selfie projecteert een air van zelfvertrouwen. Gebruik lichaamstaal en een toon die je innerlijke kracht uitstraalt.

Zorg dat je opgepompt bent voor je selfie sesh.

  • Doe 10 jumping jacks voor je selfie. Zolang je haar er niet door verpest wordt, natuurlijk.
  • Affirmaties zeggen in de spiegel. Is het een beetje vreemd? Ja, maar het werkt wel een beetje. Probeer te zeggen: “Ik ben krachtig en onbevreesd – en ik kan nog steeds fouten maken,” of iets dergelijks. Zeg het zo vaak dat je het begint te geloven.
  • Ga in een machtshouding staan. Ga voor de spiegel staan met je handen op je heupen of voor je gevouwen. Puf je borst een beetje uit en til je kin op. Blijf daar een paar minuten staan om je een totale superhero badass te voelen.

Zelfvertrouwen is iets wat je cultiveert en waaraan je werkt, dus als je je nu niet zelfverzekerd voelt, maak jezelf dan zelfverzekerd.

11. Weet wanneer je de flitser moet gebruiken

Lord Of The Rings Smile GIF

Er zijn momenten waarop je gewoon geen foto kunt maken zonder de hulp van een flitser. Bijvoorbeeld in een club. Zo’n selfie kan er buitengewoon gaaf uitzien als je je hoek en kant goed hebt. Je gezicht wordt verlicht en de achtergrond blijft donker. Natuurlijk zal de foto niet van de beste kwaliteit zijn. Maar dat is hier niet het belangrijkste, toch? Zorg er gewoon voor dat je een app vindt die het rode-ogen effect kan opvangen.

Als je er nog steeds bezeten uitziet als je flits gebruikt, probeer dan een andere hoek. Je kunt ook proberen twee flitsers te gebruiken: de eerste verwijdt je ogen (en voorkomt rode ogen) en de tweede is voor het echt.

12. Gebruik de ‘crop’ tool

Iets anders waar je niet bang voor moet zijn is bijsnijden. Een vierkante uitsnede, bijvoorbeeld, kan gewoon beter bij je gezicht passen. Of wil je af van een storende achtergrond of van het deel van je lichaam dat je niet echt mooi vindt op de foto… Snijd het gewoon bij.

13. Ken je goede kant

Mensen hebben vaak een ‘goede kant’ – een kant van hun gezicht die ze verkiezen. Welke is die van jou? Misschien heeft de rechterkant van je gezicht meer sproeten die op je sprankelende persoonlijkheid wijzen. Of misschien haat je je rechterkant omdat de bult op je neus van het vallen van een skateboard op de middelbare school duidelijker zichtbaar is.

We hebben allemaal een bepaalde kant of hoek waarvan we vinden dat die er veel beter uitziet in selfies en veel ‘fotogenieker’ is. Als je de jouwe nog niet gevonden hebt, probeer dan de telefoon rond je gezicht te bewegen en “honderden opnamen” te maken. Kies er dan die uit die je het mooist vindt en onthoud de manier waarop je de telefoon plaatste en de manier waarop je je gezicht draaide. Dit zou je ‘goede kant’ kunnen zijn.

Het bespaart je tijd en nieuwe foto’s – als je in de spiegel meestal blijer bent met een bepaalde kant van je gezicht, zul je er op foto’s ook blijer mee zijn. Doe wat je een goed gevoel geeft.

14. Laat je inspireren

Kim Kardashian Selfie GIF

Selfies zijn moeilijk! Je volgers verwachten iets spannends en anders te zien – hoe blijf je de lat hoger leggen?

Je moet je geïnspireerd voelen. Als je je creatief belemmerd voelt, is een dosis selfies van beroemdheden net wat de dokter nodig heeft. Als je nog net niet een paar van de Kardashians op Instagram volgt, is dit het moment. Laat je ook inspireren door de feeds van meer plaatselijke influencers die je bewondert.

Wat dragen ze? Wat zegt het bijschrift? Waar is de celeb? Hoe is hun make-up? Welke hoeken of belichting gebruiken ze? Met een beetje verkenning (en nabootsing) leer je in een mum van tijd hoe je goede selfies maakt.

15. Probeer de portretstand

Hoe maak je een goede selfie met niets anders dan een iPhone? Gelukkig heeft iPhone een fancy portret-specifieke functie die glamoureuze selfies tot een koud kunstje maakt.

De portretmodus stelt de persoon op de foto scherp, en maakt de achtergrond onscherp – en creëert zo een professionele look met minimale inspanning. Je kunt kiezen uit verschillende opties, zoals Natuurlijk, Studio, of Contour, die verschillende soorten licht of drama toevoegen, sommige zelfs aanvullen met een vleugje huidvervlakking. Wissel de dingen eens af en kijk hoe je selfie er in de Portretstand uit komt te zien.

16. Facetune is je selfie’s BFF

Er is een reden dat Facetune en Facetune2 bovenaan de hitlijsten in de App Store staan. Het maakt je niet zwak, het maakt je niet lelijk. Het maakt je een meesterlijke selfie nemer. Een goede selfie nemen is gemakkelijker dan ooit.

Het is ongelooflijk moeilijk om met je telefooncamera een geweldige ‘ruwe’ foto te maken. 99% van de mooie gezichten die je online ziet gaan door minstens een half dozijn verschillende bewerkingsprogramma’s.

Natuurlijk is het veranderen van je hele gezicht in een van de apps een beetje te veel van het goede. Net als het toepassen van te veel filters. Maar een of twee mooie effecten en wat lichte manipulaties met belichting kunnen wonderen doen.

17. Oefening baart kunst voor een perfecte selfie

Kennis is macht, en nu je weet hoe je de perfecte selfie maakt, kun je elke slechte huiddag aan, elke onscherpe achtergrond onscherp maken, en jezelf verrijken met een geweldige selfie die je het gevoel geeft een beroemdheid te zijn. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt, en weldra zul je moeiteloos je beste hoek kunnen nagelen.

18. Zoek je karakteristieke gezicht

We willen dat elke foto uniek is en nieuwe emoties bij de kijker oproept. Maar dat is niet helemaal de bedoeling van selfies. Wees dus niet bang om altijd maar één gezichtsuitdrukking op de foto’s te hebben. Als je immers precies datgene gevonden hebt wat voor jou werkt en je er op de foto’s prachtig uitziet, waarom zou je dan niet steeds opnieuw je kenmerkende gezicht tevoorschijn halen?

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten