Top 40 Beste Tips voor als je Alleen gaat Reizen (Soloreizen)

beste-tips-alleen-reizen-solo

Solo reizen laat je niet alleen kennismaken met een spectrum van culturen en talloze mensen, maar het helpt je ook jezelf te herontdekken. Om zo’n bevrijdende ervaring nog vruchtbaarder te maken, geven we hier enkele tips voor je soloreis.

Dit zijn onze 40 nuttige tips voor soloreizen om te onthouden:

1. Plan vooraf

laptop-vrouw-werk-reizen

Als je alleen reist, is het raadzaam om alles op orde te hebben voordat je je aan de escapade waagt. Het plan hoeft niet extreem gedetailleerd te zijn, maar de kleine contouren van alles moeten duidelijk zijn voor de reiziger (om de kuilen onderweg te missen). Van tevoren je boekingen voor het verblijf regelen is een verplicht onderdeel van de voorbereidingen.

2. Licht inpakken

Een van de belangrijke dingen om in gedachten te houden bij het plannen van een soloreis is om licht in te pakken. De afstanden in zo’n uitgestrekt land kunnen behoorlijk groot zijn en soms zonder tussentijds vervoer. Daarom kun je het beste je bagage inpakken naar wat je zelf kunt dragen in een verpakking die je met gemak kunt dragen (bij voorkeur een rugzak).

3. Probeer overdag op de bestemming aan te komen

Solo reizen kan een behoorlijk risico zijn; daarom kun je het beste overdag op de bestemming aankomen. Afgezien van de grote metropolen zijn de meeste plaatsen ‘s nachts nogal verlaten, dus wordt aangeraden om overdag aan te komen, zodat de reiziger met behulp van de plaatselijke bevolking zijn weg kan vinden in een onbekende plaats.

4. Leg de verbinding

Als je alleen reist, zijn alleen de vreemden een constant gezelschap tijdens de reis. Het is daarom aan te bevelen dat de reiziger zich onderweg vermengt met de andere mensen. Soms zijn de verblijfsmogelijkheden zoals treinen en bussen de grondleggers geweest van levenslange vriendschappen.

5. Ontmoet de plaatselijke bevolking

Het primaire doel van een soloreis is verkenning zonder remmingen en het is door de plaatselijke bevolking van de plaatsen te leren kennen dat je de plaats echt kunt verkennen. Behalve eenvoudige verkenning, leiden zulke ontmoetingen de reiziger soms ook beter dan de reisgidsen.

6. Observeer

Als je alleen bent zijn het je observatietechnieken die je het beste helpen oordelen. Of het nu een gesprek tussen vreemden is of een episode tijdens de reis, alles is een leerplatform dat de reiziger voorbereidt op wat hem overkomt, onderweg leren zal de reiziger alleen maar helpen op onverklaarbare manieren.

7. Vrienden maken

jaloerse-vrienden-herkennen

Een vervreemde reiziger zal nooit zoveel van een reis genieten als de reiziger die zich openstelt. Het is de eenvoud van het zich openstellen voor vreemden die de reiziger helpt zich thuis te voelen. Vooral bij soloreizen is de kans groot dat je bijzondere mensen leert kennen.

8. Verken

Niet alleen het bezichtigen van een bepaalde plaats kan alleen; bijna alles kan alleen worden gedaan tijdens de reis. Of het nu gaat om films, pubs, clubs of theater, elke plaats kan alleen bezocht worden. Zo’n ervaring van alleen uitgaan is in vele opzichten uitzonderlijk en verhelderend.

9. Leer alleen dineren

Als je van plan bent alleen te reizen, moet je ervoor zorgen dat alleen eten je niet afschrikt. Leer te genieten van de smaken van het eten terwijl je geniet van het schouwspel van mensen om je heen in plaats van je te concentreren op je eenzaamheid om het meest van de reis te genieten.

10. Leer nieuwe dingen

Een van de beste dingen die toegankelijk zijn voor de soloreiziger is de kracht om zijn grillen en fantasieën in zijn eigen tijd te vervullen. Daarom is het sterk aan te bevelen dat de alleenreizende zich op elke plaats waagt aan het leren van nieuwe dingen. Of het nu gaat om een nieuwe taal, een andere kookstijl of een andere cursus, alles is een goede manier om de plaats te verkennen en de tijd te gebruiken.

11. Neem de offbeat-trails

Een van de beste middelen om een offbeat reiziger zoals jij te ontmoeten is om de minder bereisde weg op te gaan. Het zijn niet de gewone, met toeristen volgepropte plekken, maar de afgelegen off beaten paden met minder aantal reizigers die getuigen van reizigers die zelf op zoek zijn naar plekken om te verkennen.

12. Georganiseerde reizen

reizen-paspoort

Omdat een eenzame reiziger geen toegang heeft tot een gezelschap tijdens het reizen naar de verschillende plekken op één plaats, kun je je het beste verdiepen in georganiseerde reizen waar je gezelschap vindt van andere reizigers. Zulke reizigers helpen de interface over de details betreffende de plaats en de reis ook.

13. Neem je benodigdheden mee

Omdat je alleen reist, kun je het beste alles wat je nodig hebt bij je hebben. Voordat je op pad gaat, moet de soloreiziger de belangrijke zaken als medicijnen en kaarten bij zich hebben. Een aantal van de noodcontacten bij de hand houden is ook een goed idee.

14. Voor je spullen zorgen

Als de reiziger alleen is, is hij degene die verantwoordelijk is voor zijn spullen. Daarom is het belangrijk dat de soloreiziger zo goed mogelijk voor zijn spullen zorgt. Het is een aanbeveling om al je benodigdheden zoals paspoort, portemonnee, camera, telefoon en geld in één tas op te bergen en er buitengewoon goed voor te zorgen.

15. Leer je eigen fotograaf te zijn

Een soloreiziger moet veel nieuwe vaardigheden leren, en onder de vele vereiste vaardigheden is het talent om je eigen foto’s te maken voor de perfecte memoires. Het zijn niet alleen de plaatsen die ertoe doen, maar jouw aanwezigheid daarin die het verschil maken.

16. Leer de plaatselijke taal

Een soloreis kan in het ergste geval zelfs betekenen dat je op een plek terechtkomt waar de plaatselijke bevolking geen andere taal verstaat dan hun eigen dialect, en voor een reiziger die zo’n taal niet kent kan het een hele opgave zijn om de juiste betekenis van veel zinnen te begrijpen. Daarom wordt voorgesteld dat de eenzame reiziger op zijn minst een paar woorden van de plaatselijke taal begrijpt.

17. Neem een boek mee

beste-romantische-boeken-nederlandstalig

Er is geen betere vriend dan een boek, en als je alleen reist heb je soms een betrouwbare vriend als een boek nodig om je gezelschap te houden. Vooral als de reiziger lange tijd op dezelfde plaats vastzit, biedt een boek de reiziger zowel kennis als gezelschap.

18. Lach

Als er één taal is die universeel is en door iedereen begrepen wordt, dan is het wel de taal van de glimlach. Een glimlach laat de mensen weten dat je een vriend bent en geen vijand, in veel gevallen toont het ook de vriendelijke aard van een persoon. Daarom moet een reiziger, om de juiste uitstraling te geven aan vreemden op zijn reis, glimlachen als hij wordt aangekeken.

19. Bespaar op telefoonkosten

Omdat de economische middelen tijdens het reizen min of meer beperkt zijn, zou de persoon op reis er de voorkeur aan moeten geven te besparen op de belkosten door ofwel te kiezen voor de lokale SIM-kaarten of er een gewoonte van te maken om via Skype te bellen. Om zeker te weten dat je voor de scherpste prijs telefoneert kun je het beste provider vergelijken. Zo’n besparing op de kosten beloont de reiziger met een betere ervaring van de solotrip.

20. Laat de mensen weten

Hoewel het als onveilig wordt beschouwd om je status als soloreiziger bekend te maken, helpt het de reiziger toch op vele manieren. Gewoon een beetje voorzichtigheid met je spullen en je bent in de beste positie om de andere mensen jou net zo goed te laten begrijpen als jij hen als je onthult dat je een toerist bent.

21. Wees proactief

Verdwaald zijn terwijl je alleen reist is nooit een goed idee, de soloreiziger moet proactief van aard zijn. Verdwaald kijken kan een verkeerd signaal geven aan de andere mensen en er kan misbruik van je worden gemaakt, daarom moet je dieper kijken dan het schijnbare plaatje en je bewust zijn van de diepten.

22. Weet hoe je een kaart moet lezen

vanlife-wonen-busje-reizen

Een van de primaire dingen, voordat je zelf op avontuur gaat, is weten hoe je een kaart moet lezen. Omdat het niet altijd zo is dat je de plaatselijke bevolking erbij hebt, moet de eenzame reiziger evengoed een kaart kunnen lezen voor aanwijzingen naar de gewenste bestemming.

23. Pronk niet met dure spullen

Een van de belangrijke regels van soloreizen is om je verzameling dure sieraden en digitale apparaten niet aan anderen tentoon te stellen. Zo’n show van je bezittingen brengt je een groot risico om het slachtoffer te worden van berovingen en het trekken van ongewenste aandacht.

24. Spaar

Solo reizen kan betekenen dat jij de bron bent van je financiën en niemand anders. Het is dus het beste om je economische middelen in de gaten te houden en ze opgespaard te houden voor eventuele onvoorziene omstandigheden of tegenslagen tijdens de reis. Een beetje extra kan nooit kwaad, terwijl een beetje minder je in de soep kan doen belanden.

25. Koop een reisverzekering

Een ander waardevol advies voor de soloreiziger is het kopen van een reizigersverzekering. De hoogte van zo’n verzekering verschilt per land, maar het is een must als reist. Een ander punt om in gedachten te houden bij het kopen van een verzekering is ervoor te zorgen dat het de kosten dekt om iemand aan je zijde te krijgen voor het geval je in een ziekenhuis belandt.

26. Blijf in contact

Hoewel een soloreis gemaakt wordt om de ervaring van alleen reizen te beleven, is het toch belangrijk om op zijn minst iemand thuis te laten weten waar je bent. Je kunt voor vertrek ook een kopie van je reisschema achterlaten, maar af en toe bellen om de mensen te informeren over je verblijfplaats is ook geen slecht idee.

27. Bescherm je identificatiebewijzen

Of het nu je stad, je land of een ander land is, iemand moet altijd goed op zijn identificatiebewijzen letten. Vooral als je alleen reist in een vervreemd land is zo’n identificatie uiterst belangrijk en moet je die in alle gevallen bij de hand houden en beschermen.

28. Loop veel

Omdat er geen betere manier is om een stad te verkennen dan te voet, moet de soloreiziger door de straten lopen en de gebruiken van het land begrijpen. Niet alleen helpt wandelen om de plek beter te begrijpen; het helpt ook om grip te krijgen op de fysieke indeling van de stad, wat weer buitengewoon gunstig is voor de soloreiziger.

29. Geef de voorkeur aan het openbaar vervoer

reizen-persoon-vliegveld

Bij het afleggen van grote afstanden in een ander land kan het reizen extreem duur zijn. Daarom is het raadzaam om het systeem van lokaal vervoer van tevoren te begrijpen of om gedetailleerde informatie hierover te krijgen in je verblijfplaats, voordat je op pad gaat.

30. Blijf nuchter

Het ergste wat je kunt doen als je alleen reist is dronken worden en dan alleen door het onbekende land reizen. Het is van het grootste belang dat de soloreiziger nuchter blijft en zich te allen tijde uiterst bewust is van zijn omgeving en daarom is wegblijven van alcohol in openbare gelegenheden een goed idee.

31. Maak contact met het personeel

Als het aankomt op het maken van vrienden tijdens een soloreis, kun je het beste beginnen met het personeel van de plaats van je verblijf. Zulke connecties kunnen de reiziger op veel onbekende plaatsen helpen. En het is een ongerealiseerd feit dat of het nu een barman of een steward is, ze je eerder tegemoetkomen als je vriendelijk tegen hen bent.

32. Niet overdrijven

Beginnen met je gegevens en alles over jezelf prijsgeven, zonder enige kennis van de persoon tegenover je, is een van de domste fouten die je kunt maken. Een beetje terughoudend zijn zou je helpen de mensen die je ontmoet op een gerechtvaardigde manier te beoordelen en je zo beschermen tegen eventuele kuilen of valkuilen.

33. Vertrouw op je instincten

Instincten zijn niets anders dan de opslagplaats van kennis in je onderbewustzijn die het bewuste zelf negeert. Daarom is het het beste om je buikgevoel of intuïtie wat meer krediet te geven en ernaar te handelen. Of je kunt het negeren en je later hetzelfde realiseren.

34. Vermijd donkere steegjes

ensenada-mexico-gevaarlijke-steden

Enkele van de meest onveilige plaatsen in een vervreemd land zijn de donkere en scrupuleuze steegjes. Omdat een soloreiziger zelden iemand heeft die hem de rug toekeert, moet hij elke kans op problemen vermijden. Daarom kun je zulke twijfelachtige plaatsen het beste vermijden, of het nu een donker steegje is of een verlaten weg.

35. Gebruik de technologie

Gebruik gevarieerde apps die de reis voor je vergemakkelijken, zoals de valuta-omzetter, GPS, vertaler en reisgidsen. Deze kleine apps helpen de soloreiziger op manieren die niet te verantwoorden zijn. En als ze zo gemakkelijk op je telefoon beschikbaar zijn, moet je zo’n voordeel ten volle benutten.

36. Maak een vroege start

Bij reizen is het de bedoeling dat je in een beperkte tijd een maximaal aantal plaatsen aandoet. Het verspillen van tijd door uit te slapen leidt alleen maar tot minder tijd voor je excursies. Om het meeste te ontdekken, moet je vroeg beginnen en je houden aan het plan om de plaatsen volgens het schema te bezoeken.

37. Vind je mensen

Maak zo goed mogelijk gebruik van sociale media en maak contact met de plaatselijke bevolking om online vrienden te maken. Deze onbekende reisleiders blijken onderweg je beste hulp te zijn. Facebook, en Twitter zijn enkele van de gangbare sites om gemakkelijk connecties te vinden. Soms is het een verbazingwekkend aantal mensen dat bereid is de soloreiziger te helpen.

38. Slaap goed

slaap-bed

De financiële last van reizen kan behoorlijk op de schouders van een alleenreizende drukken en de persoon die de reis onderneemt moet niet kiezen voor dure plaatsen om gewoon te overnachten. Slapen in hostels, homestays en Bed n breakfast plaatsen is een goede optie in plaats van de exorbitante luxe hotels. Behalve dat ze goedkoop zijn, zijn deze plaatsen goede plaatsen om met andere mensen om te gaan en tijdens je verblijf wat te leren. De regel moet zijn om te sparen voor reizen en niet voor verblijven.

39. Vragen stellen

Een van de beste manieren om een gesprek te beginnen met iemand, van welke cultuur dan ook, is door nieuwsgierig te lijken naar een vraag. Een vraag verzekert de medereiziger ervan dat je geïnteresseerd bent in zijn gesprekken en vormt een goede basis voor het tot stand brengen van een band door middel van een gesprek.

40. Eet goed

Voedsel is niet altijd binnen handbereik op reis. Daarom moet je, wanneer je de kans krijgt om voedsel naar keuze te eten, dit zo goed mogelijk opeten en voorbereid zijn op lange uren reizen zonder eten. Een beetje voedsel meenemen zou ook geen slecht idee zijn.

41. Vergeet niet te genieten (Een bonus tip)

Een soloreis wordt ondernomen om op de best mogelijke manier te genieten van de diversiteit van de plaats, zonder verstoringen, en dat zou het doel moeten zijn van de fervente reiziger. Het beste is om feestelijk op reis te gaan en je reisplannen te onthullen. Beleef de onverklaarbare momenten van je reis en leef elk moment ten volle. Er gaat niets boven de vreugde van het verkennen, begrijpen en leren over nieuwe dingen, dit feit zou de reis en de bestemming van je reis moeten zijn.

Ontketen de ontdekkingsreiziger in je als je je aan een avontuur als een soloreis waagt. Geef de remmingen op, geef het gebruikelijke op en geef het prototype van reizen op, vorm je eigen basis voor reizen en verken het in je pas.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten