Top 50 Beste Romantische Boeken (Nederlandstalig)

beste-romantische-boeken-nederlandstalig

Even wegdromen in een goed romantisch boek is op zijn tijd een uitstekende ontspannen tijdsbesteding.

Als je niet zo’n fan bent van lezen in het Engels hebben wij een lijst voor je samengesteld van de beste romantische boeken ooit, die vertaald zijn naar het Nederlands.

Deze boeken zijn de investering helemaal waard!

Let op: koop wel de papieren versie van het boek (hardcover of paperback) dat je wilt lezen en niet de E-book versie, want daar schijnen slechte vertalingen van Engels naar Nederlands in te zitten. De fysieke boeken zijn wél goed vertaald!

1. De vrouw van de tijdreiziger – Audrey Niffenegger

Wanneer Henry en Clare elkaar in de plaatselijke bibliotheek tegen het lijf lopen, is het een klassieke eerste romantische kennismaking. Achteraf blijkt echter dat Clare en Henry elkaar al eerder hebben ontmoet – in feite kent ze hem al haar hele leven. Wat blijkt: Henry is een tijdreiziger, en Clare is zijn toekomstige vrouw. Een zeldzame genetische aandoening zorgt ervoor dat Henry ongecontroleerd over de tijdlijn van Clare’s leven springt. Ze besluiten het na hun ‘eerste ontmoeting’ een kans te geven, maar ondanks hun diepe liefde voor elkaar komen ze onderweg voor heel wat uitdagingen te staan; het is immers moeilijk een relatie vol te houden als een van de partijen voortdurend in en uit de werkelijkheid valt.

Niffenegger’s ontroerende roman zal zeker aan je hartstriemen trekken, want ze laat ons nadenken over hoe vrije wil en lot samen bepalen van wie we uiteindelijk houden.

2. Anna & De French Kiss – Stephanie Perkins

Wanneer Anna’s vader haar naar een kostschool in Parijs stuurt, is ze niet zo blij dat ze haar vrienden in Atlanta achterlaat – vooral die leuke jongen met wie ze in de multiplex werkt. Maar alles is vergeven (en de leuke collega’s vergeten) als ze Etienne St. Clair ontmoet. Hij is charmant, slim, prachtig… en tragisch bezet. Maar harten hebben een manier om samen te komen in de Stad van Liefde. Dus als Anna haar kaarten goed speelt, kan haar laatste jaar wel eens eindigen met de perfecte eerste kus. Herbeleef de opwellingen van de eerste liefde in Perkins’ heerlijk cheesy verhaal over verliefdheden, complicaties en croissants.

3. Verstand en Gevoel – Jane Austen

Sense and Sensibility (Engelstalige titelnaam) is een roman van leugens, geheimen en verleiding. Het verhaal volgt twee zussen – de een wild en impulsief, de ander rustig en verstandig – en schetst op briljante wijze een wereld van geld en status, roddel en insinuaties, waar starre sociale conventie de impulsen van het hart beheerst.

Zullen deze twee jonge vrouwen, door hun parallelle ervaringen met liefde en liefdesverdriet, leren een evenwicht te vinden tussen je hart op je mouw dragen en je ware gevoelens verbergen?


4. Woeste Hoogten – Emily Bronte

De eerste en enige roman van een ongrijpbaar icoon, Emily Brontë’s Wuthering Heights (Duitse titelnaam) stort zich halsoverkop in een verkenning van het geweld van een gedoemde romance. Te midden van de sombere en verwilderde sfeer van de Yorkshire heidevelden draait de roman obsessief rond het onstuimige verloop van de zelfdestructieve liefdesrelatie van Cathy en Heathcliff.

Een roman van intense passie, verraad en bittere wraak – onderbouwd door de stille schoonheid van Brontë’s lyriek – Wuthering Heights is een iconisch meesterwerk dat generaties lang filmmakers, romanschrijvers, dichters en liedjesschrijvers geïnspireerd heeft.

5. Normale Mensen (Normal People) – Sally Rooney

Sally Rooney werd erkend als zowel een begaafd schrijfster als een scherpzinnig en genuanceerd waarnemer, toen ze haar debuutroman Conversations With Friends uitbracht. In Normal People vangt ze de tijdgeest met dezelfde subtiliteit en vaardigheid. Het is een intiem liefdesverhaal van bedrieglijke eenvoud: Marianne en Connell zijn twee onaangepaste jonge mensen -onwaarschijnlijke vrienden, onwaarschijnlijke minnaars- die een diepe verstandhouding delen. Maar als hun kleine dorpsleven op het Ierse platteland overschaduwd wordt door de onstuimige en verwarrende wereld van het studenten leven in Dublin, onthullen de manieren waarop ze elkaar vormen een universele waarheid over de blijvende invloed die de ene mens op de andere kan hebben. Druipend van verlangen en spijt, en gestuurd door twee diep kwetsbare personages, blijft deze roman immens leesbaar – een van de beste romans van de 21e eeuw.

6. Rebecca – Daphne Du Maurier

Een donker, verdraaid verhaal dat bijna uitsluitend als flashback verteld wordt, volgt Rebecca de naamloze hoofdpersoon en haar snelle huwelijk met een mysterieuze maar charmante vreemdeling, Maxim de Winter, die ze tijdens een zakenreis ontmoet. De zaken worden al snel verontrustend, als de hoofdpersoon de verontrustende vragen leert kennen rond Maxim’s vorige vrouw, Rebecca, wier spook hun relatie achtervolgt. Naarmate Maxim’s zorgvuldig gecureerde imago – en hun relatie – verder ontrafelt, valt de hoofdpersoon dieper in de schaduw van Rebecca’s erfenis.

Als je je graag overgeeft aan duistere romances met thriller of mysterie elementen, is du Maurier’s roman er misschien een voor jou.

7. Prachtige Rampspoed (Beautiful Disaster – Jamie McGuire)

Met een scherpe, moderne draai aan de goed-meisje-ontmoet-slecht-jongen trope, staat Beautiful Disaster niet voor niets bovenaan de lijst van must-read romances. Nadat ze zichzelf net voor de universiteit opnieuw heeft uitgevonden, raakt Abby verwikkeld in een verleidelijke weddenschap met de getatoeëerde klasgenoot van haar school. Geen van beiden is voorbereid op de resultaten.

8. Eleanor & Park – Rainbow Rowell

Deze prachtige tienerroman van Rainbow Rowell speelt zich af in het Nebraska van de jaren 1980 en volgt twee buitenstaanders die in de bus voor elkaar vallen. Het is een boek dat verrassend aangrijpend en ontroerend is, want het omschrijft hoe het voelt om op school niet op je plaats te zijn. Het lijkt alsof Eleanor en Park uit verschillende werelden komen, maar ze hebben elk wat nodig is om de ander te helpen overleven. Dit boek heeft een schrijnend emotioneel einde.

9. Zoen me tot ik zwicht (The Kiss Quotient) – Helen Hoang

Stella houdt van logica. Het probleem is dat liefde niet logisch is. Als hooggeplaatst wiskundige heeft ze nooit veel nagedacht over het vinden van een romantische partner. Maar als ze besluit dat het eindelijk tijd is om zich te settelen, komt Stella met een karakteristiek pragmatisch plan: ze zal iemand inhuren om haar te leren hoe ze dat moet doen.

Dan komt Michael in het verhaal, een knappe escort, die meestal niet aan terugkerende klanten doet. Als hij ermee instemt Stella lessen in de liefde te geven, wordt hij dieper in haar leven getrokken; plotseling is Stella niet de enige die bijleert. The Kiss Quotient (Engelstalige titel) is een frisse wind – we betwijfelen of je ooit eerder een romance als deze gelezen hebt.

10. Gejaagd door de wind – Margaret Mitchell

De verwende Zuidelijke schone Scarlett O’Hara hoefde zich alleen maar zorgen te maken over haar liefdesleven, tot de armoede de plantage van haar familie dreigde weg te vagen. Alles wat ze kan doen om hun fortuin te redden, begint Scarlett aan een reeks onverwachte avonturen, waarbij ze brandende steden en met bandieten gevulde bossen doorkruist. Ondanks haar nieuwe prioriteiten merkt Scarlett al snel dat ze zaken van het hart niet helemaal achter zich kan laten, want ze wordt verscheurd tussen haar geliefde Ashley en de onstuimige maar gevaarlijke Rhett.

Gone With the Wind (Engelstalige titelnaam), een controversiële voorstelling van de burgeroorlog, verkent de complexiteit van zowel romantische als platonische liefde.

11. Omdat Je Van Mij Bent – Claire Contreras

Als je opgroeit in een van de meest gevreesde maffiafamilies ter wereld, heb je een scherpe neus voor gevaar. Dan weet je precies om welke mannen je met een grote boog heen zou moeten lopen. Dat zijn de mannen met bepaalde ervaringen. Met geheimen. De mannen die al sexy klinken als ze je naam zeggen.

12. De Doornvogels – Colleen Maccullough

The Thorn Birds (Engelse titel) verkent het verwarde web van drie generaties van één Australische familie, waarbij hun liefdes en zorgen in de loop van 50 jaar zorgvuldig gevolgd worden. Het emotionele hart van de roman ligt in de ongeoorloofde relatie tussen Meggie, de dochter van de familie, en Ralph, een priester in de plaatselijke parochie. Hun aantrekkingskracht is gevaarlijk, verboden – en moeilijk te weerstaan. Zullen ze ooit samen zijn, of zullen de schijnbaar onoverkomelijke hindernissen tussen hen hen uit elkaar houden?

Dit wijds panorama van het leven in een landelijk schapenstation van 1915 tot 1969 is een culturele steunpilaar – het is het best verkochte boek in de Australische geschiedenis!

13. Jane Eyre – Charlotte Brontë

Jane, een berooide jonge wees, arriveert in het huis van de mysterieuze heer Rochester op zoek naar werk, maar vindt veel meer dan ze had verwacht. De naïeve en onzekere Jane voelt zich magnetisch aangetrokken tot haar werkgever, maar zullen de verdraaide geheimen die in het hart van Thornfield Hall liggen hun ontluikende relatie ondermijnen?

14. Het Dagboek (The Notebook) – Nicholas Sparks

Het verhaal van Noah en Allie wordt gevat in drie met elkaar verweven momentopnamen: hun tienerjaren, hun vroege dertiger jaren, en hun ouderdom. Terwijl onze mysterieuze, oudere verteller ons meeneemt in het verhaal, komen we geleidelijk meer te weten over de liefdesrelatie tussen onze protagonisten. Het universum lijkt te hebben samengespannen om deze jeugdliefdes uit elkaar te houden: met bemoeizuchtige families, bezitterige verloofden, en de Tweede Wereldoorlog in de mix, zullen ze ooit de weg naar elkaar terugvinden?

Sommigen zullen het misschien afdoen als een chick-flik, maar The Notebook is een gegarandeerde tranentrekker – elke keer weer. Wie had gedacht dat de woorden “if you’re a bird, I’m a bird” zo’n emotionele lading konden hebben?

15. De Reiziger (Outlander) – Diana Gabaldon

De beste historische romans moeten allemaal geweldige TV maken, want hier is er weer een die een supersexy serie inspireerde. Voordat het een episch kostuumdrama werd, liet Gabaldon’s tijdreisroman ons kennis maken met de voormalige Britse gevechtsverpleegster Claire Randall, en haar guitige jonge liefdesinteresse, de Schotse krijger Jamie Fraser. Er is maar één ding dat dit bloedmooie stel uit elkaar houdt…verschillende eeuwen. Op een reis naar de Hooglanden met haar man Frank, tuimelt Claire terug in de tijd naar 1743, en komt terecht tussen twee heel verschillende levens, en twee hele verschillende mannen.

Als je op zoek bent naar een bestseller romance roman die alles heeft – passie, intrige, gevaar, en tijdreizen – dan is Outlander de jouwe!

16. Thuis in Virgin River – Robyn Carr

Een weduwe-verpleegster verlaat Los Angeles om opnieuw te beginnen in een charmant berghutje in een stadje met 600 inwoners. Eenmaal daar vindt ze een troosteloze krot waar niets gaat zoals verwacht. Ze staat op het punt te vertrekken als haar oog valt op de knappe held Jack. Hij is een ruige, gespierde barman met een leuke glimlach, dus je kunt zien waar dit heen gaat. Dit is het eerste deel in Robyn Carr’s Virgin River serie over de personages in dit kleine bergstadje, en het is de basis voor de gelijknamige tv serie, nu een van de beste shows op Netflix is.

17. Shanna – Kathleen E. Woodiwiss

Dit boek werd geschreven in de jaren 1970, en dat is te merken. Lezers van nu vinden het met meer dan 600 bladzijden misschien iets te lang – en toen waren de grondslagen van toestemming die nu in de 21e eeuw gangbaar zijn nog niet aan de orde van de dag. Maar met dat gezegd, is Woodiwiss’s werk een van de oorspronkelijke historische romantische klassiekers, die een weg baant voor veel van de favoriete lectuur van vandaag.

Shanna komt voor een moeilijke keus te staan en ontsnapt naar een Caraïbisch eiland nadat ze ten huwelijk is gevraagd aan de wellustige misdadiger Ruark Beauchamp.

18. Fluwelen Begeerte – Sarah Waters

Oesterverkoopster Nancy Astley droomt haar leven lang van de vaudeville. Ondersteboven van revuester Kitty Butler trekt ze naar het wilde en avontuurlijke Londen. Algauw worden ze geliefden en voeren ze samen hun `mannen-act op in theaters en music-halls. Een droom lijkt werkelijkheid geworden, maar dan leert Nancy dat liefde alleen niet genoeg is.

Voor fans van historische fictie en lesbische romantiek neemt deze rollercoaster van een roman je mee op een opwindende rit, gevuld met zinnenprikkelend inzicht in de rauwe onderbuik van het Engeland van 1890 en de sensatie van verboden liefde.


19. Noem me bij jouw naam (Call me by your name) – André Aciman

Een lange, hete Italiaanse zomer vormt het decor voor een al even broeierige romance in Call Me by Your Name, het verhaal van de romance van een jonge man met de logee van zijn familie. Even teder en hartelijk als intens en hartstochtelijk begint de liefdesrelatie van Elio en Oliver onwennig, langzaam en stilzwijgend, voor ze tot ongekende hoogten uitgroeit als de zomer ten einde loopt.

Een moderne klassieker in de LGBT+ literatuur, deze verkenning van eerste liefde en seksueel ontwaken is levendig gerealiseerd, en verbluffend eerlijk. Op het moment dat je klaar bent met lezen, zal je zeker smeken om meer. Gelukkig voor jou bracht Aciman vorig jaar een vervolg uit – dus je hoeft nog niet meteen afscheid te nemen van Elio en Oliver.

20. Vijftig Tinten Grijs (Fifty Shades of Grey) – E.L. James

Je hebt Vijftig Tinten Grijs waarschijnlijk al gelezen – het was tenslotte het best verkochte boek van de jaren 2010. Maar als het popcultuur fenomeen op de een of andere manier aan je voorbij is gegaan, is het nooit te laat om deze kinky thriller eens te proberen. Het verhaal van de knappe, getroebleerde miljardair Christian Grey en Anastasia Steele, een naïeve studente die (vrij letterlijk) halsoverkop in zijn leven valt, begon als zelfgepubliceerde Twilight fanfictie. Wie had kunnen denken dat van deze heter-dan-een-sauna roman meer dan 125 miljoen exemplaren verkocht zouden worden!

21. Vrij – E.L. James

Beleef opnieuw de sensualiteit, romantiek en spanning van Vijftig Tinten Grijs, ditmaal door de ogen, gedachten en dromen van Christian Grey.
E.L. James neemt je mee terug naar de spannende sensualiteit van Vijftig tinten, de liefdesgeschiedenis die de harten van miljoenen lezers wereldwijd veroverde.

22. Verslaafd Aan Jou – Sylvia Day

Nog zo’n succesverhaal in zelfpublicatie in de trant van Vijftig Tinten Grijs, Sylvia Day’s ‘Verslaafd Aan Jou’, een even intens liefdesverhaal. Het is vaak hartverwarmend, en altijd heet, maar dit boek is veel meer dan alleen prikkelend. Het verhaal van Eva, een overlevende van seksueel geweld die haar weg naar een gezond romantisch leven baant, is verrassend hartverwarmend. Je zult merken dat je niet anders kunt dan meevoelen met onze heldin als ze liefde vindt bij de charismatische en even gecompliceerde Gideon.

23. De Deal – Elle Kennedy

Al meer dan 25.000 keer gelezen en geluisterd in Nederland en België! Dé internationale sexy bestsellersensatie vol humor.
Hannah Wells heeft eindelijk iemand gevonden die ze leuk vind. Maar terwijl ze op alle andere gebieden van haar leven zelfverzekerd mag zijn, sleept ze een hele lading bagage met zich mee als het op seks en verleiding aankomt. Als ze de aandacht van haar verliefdheid wil krijgen, zal ze uit haar comfortzone moeten stappen en moeten opvallen…zelfs als dat betekent dat ze de vervelende, kinderachtige, eigenwijze aanvoerder van het hockeyteam bijles moet geven in ruil voor een schijnafspraakje.

24. Romeo en Julia – William Shakespear

Het typische liefdesverhaal dat talloze hervertellingen heeft voortgebracht en wie weet hoeveel schrijvers heeft geïnspireerd, Shakespeare’s Romeo en Julia – het verhaal van twee geliefden van rivaliserende huizen – schreef veel van de regels van de tragische romance. Van iconische scènes tot legendarische oneliners en het slot dat het genre van de romantische tragedie definieert, moet elke aspirant romantiek kenner deze onder de knie krijgen.

25. Nooit Meer (It Ends With Us) – Colleen Hoover

Alles in Lily’s leven lijkt op zijn plaats te vallen. Ze heeft een nieuw huis in Boston, haar eigen zaak, en ze heeft de knappe neurochirurg Ryle Kincaid ervan overtuigd zijn “geen afspraakjes” regel te breken. Haar oude leven in het kleine Maine lijkt zeker ver achter haar te liggen. Maar terwijl vragen over haar nieuwe relatie, en Ryle’s koppige afkeer tegen afspraakjes, haar beginnen te overweldigen, kan Lily niet anders dan zich afvragen hoe het met Atlas Corrigan is – haar eerste liefde, en een link naar de wereld die ze achter zich liet. Dus wanneer Atlas in Boston verschijnt, wordt alles wat ze met Ryle heeft plotseling in twijfel getrokken. Dit onvergetelijke verhaal is even hartverscheurend als spannend; bereid je voor op een achtbaanrit van emoties.

26. De geheimen van Saffron Hall – Clare Marchant

Twee vrouwen, door vijf eeuwen gescheiden. Eén lang bewaard geheim.

1538 De jonge bruid Eleanor maakt indruk op haar kersverse man door saffraan te verbouwen, een zeer kostbare specerij. Wanneer hij onverwacht uit de gratie raakt bij de koning, wordt ook Eleanor meegesleurd in zijn ondergang. Ze moet vluchten, en dat terwijl ze op het punt staat een kind te krijgen.

2019 Amber woont tijdelijk bij haar opa op wat ooit het kasteel Saffron Hall was. Wanneer de oude toren na een storm instort, komt er een oud boek tevoorschijn, dat daar eeuwenlang verstopt heeft gezeten. Aan de hand van de dagboekfragmenten weet Amber beetje bij beetje een vergeten tragedie te onthullen, een verhaal dat pijnlijk dicht bij haar eigen leven komt…

Een prachtig ontroerend verhaal over liefde en hoop in donkere tijden.

27. Het dagboek van Bridget Jones – Helen Fielding

Helen Fielding’s hitroman, geschreven in dagboekaantekeningen, bracht een filmfranchise voort met Renée Zellweger in de hoofdrol. Hoe goed de films ook zijn, de boeken zijn beter; ze zitten vol geestige terzijdes, hilarisch cynisme, en relateerbare charme. Bridget vat het leven als “singleton” in je dertiger jaren met het soort satire dat je de slappe lach ontlokt. De mannen in haar leven doen er nauwelijks toe, al krijgt ze toch een happy end.

28. Ingepikt! (Something borrowed)

Emily Giffin’s best verkochte roman is voor elke vrouw die wel eens het hulpje in een scheve vriendschap is geweest. In dit verhaal is dat Rachel White: hardwerkende advocate, volmaakt braaf meisje, en ijverig bruidsmeisje van haar oogverblindende beste vriendin Darcy – die toevallig gaat trouwen met de man op wie Rachel verliefd is. De dingen beginnen uit de hand te lopen als Rachel dronken haar gevoelens aan Darcy’s verloofde opbiecht, en zowel verrukt als verbijsterd is als ze hoort dat hij hetzelfde voelt. Het mag dan een klassieke romantiektroop zijn, maar deze knoestige driehoeksverhouding zal je tot het einde toe op het puntje van je stoel houden.

29. Ik niet op jou (The Hating Game) – Sally Thorne

Lucy Hutton heeft geen hekel aan Joshua Templeman. Ze haat hem. En ze moet elke dag tegenover zijn vreugdeloze, ergerlijk knappe gezicht zitten. Om eerlijk te zijn, is het gevoel wederzijds. Lucy is een levensgenieter – het soort dat geel draagt naar het werk – en ze drukt op al zijn knoppen. Nu zijn ze in aanmerking gekomen voor dezelfde promotie, en deze bittere rivaliteit op het werk staat op het punt het kookpunt te bereiken. Maar als de spanningen hoog oplopen, weet je wat ze zeggen: er is een dunne lijn tussen liefde en haat.

Sally Thorne’s The Hating Game is een niet te missen traktatie voor iedereen die houdt van een rom-com over die onmiskenbare vonk tussen twee mensen.

30. Door Dik en Dun – Danielle Steel

De zussen Gracie en Victoria verschillen als dag en nacht van elkaar. Gracie is mooi, slim en succesvol, terwijl Victoria het zwarte schaap van de familie is. Victoria wordt er diep ongelukkig van en zoekt haar toevlucht in eten. Zodra ze haar diploma heeft behaald, vertrekt ze naar New York om daar haar droom te verwezenlijken: lerares worden. Niet veel later komt het geplande sprookjeshuwelijk van haar zus Gracie echter onder druk te staan en heeft ze zelf een bijzondere ontmoeting.

31. Een leven na jou (Me before you) – Jojo Moyes

Will Traynor leidt een eenzaam leven. Onlangs door een motorongeluk verlamd geworden, is zijn voorheen snelle leven tot stilstand gekomen. Tot Lou in zijn leven komt; een sprankelende, grappige zonneschijn in menselijke gedaante. Will’s moeder heeft haar ingehuurd om voor Will te helpen zorgen, in de hoop zijn eeuwig sombere stemming wat op te krikken, maar de indringing is niet direct welkom – althans in het begin. Na verloop van tijd beginnen de twee elkaar iets beter te begrijpen, al blijft Will erop staan Lou op afstand te houden, terwijl zij moeite heeft te begrijpen waar hij zo bang voor is.

Zal ze in staat zijn zijn muren af te breken? Je zult een traantje of twee wegpinken, maar je zult het niet kunnen laten om verliefd te worden op Me Before You.

32. Liefde in tijden van cholera – Gabriel Garcia Marquez

Florentino Ariza wacht al 50 jaar op de terugkeer van zijn ware liefde. Dat wil niet zeggen dat hij zich verveeld heeft: hij heeft de tijd doorgebracht door niet minder dan 622 liefdesaffaires te hebben, die hij nauwgezet in zijn notitieboekjes heeft genoteerd.

Ondanks zijn flirtpartijen en het verstrijken van de decennia, grijpt een inmiddels bejaarde Florentino de gelegenheid aan om, wanneer de man die zijn jeugdliefde trouwde sterft, zijn liefde nog eens te verklaren.

Ze delen de Nobelprijs voor Literatuur niet zomaar aan iedereen uit, dus we kunnen gerust zeggen dat we bij Gabriel Garcia Márquez in goede handen zijn.

33. Strand Dagboek (Beach Read) – Emily Henry

January is een hopeloze romanticus die vertelt over haar leven alsof ze in haar eigen feelgoodromans figureert. Gus is een serieus en literair type die gelooft dat ware liefde een sprookje is. Maar January en Gus hebben meer gemeen dan je zou denken. Ze zijn allebei blut. Ze sluiten een weddenschap om elkaars boek te schrijven omdat ze beide een gigantische writer’s block hebben. Voor de zomer voorbij is, moet January het volgende grote werk van literaire fictie schrijven, terwijl Gus een bestseller romance roman moet schrijven. Twee schrijvers, twee strandhuisjes, en veel zweepslagen – laten we hopen dat Henry een auteur is met een zwak voor een lang en gelukkig leven.

34. De Liefdesbrief – Lucinda Riley

In De liefdesbrief krijgt de jonge journaliste Joanna de opdracht verslag te doen van de uitvaart van Sir James Harrison, een wereldberoemde acteur. Na de begrafenis ontvangt ze een mysterieuze brief, met aanwijzingen die naar een explosief geheim lijken te leiden – een geheim dat de acteur zeventig jaar lang verborgen heeft gehouden. Met behulp van Sir James’ kleinzoon ontrafelt Joanna langzaam maar zeker het raadselachtige verhaal. Tijdens haar zoektocht ontdekt ze echter dat verschillende machtige mensen de brief willen hebben. En die zullen haar ten koste van alles proberen tegen te houden…

35. De Rest van de Dag (The Remains of the Day) – Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro’s veelgeprezen en prijswinnende roman vertelt een ingetogen liefdesverhaal over het hartzeer van onderdrukte passie. De dienstknecht Mr. Stevens verbindt zich ertoe perfect te zijn in zijn dienst aan een Engelse heer die ook een nazi-sympathisant is. De Tweede Wereldoorlog dient als achtergrond voor Stevens’ misperceptie van wat echt belangrijk is – vooral zijn gevoelens voor de huishoudster die met hem werkt. Anthony Hopkins en Emma Thompson speelden de hoofdrollen in de verfilming over ingehouden, onuitgesproken liefde.

36. Op Aarde Schitteren We Even (On Earth We’re Briefly Gorgeous) – Ocean Vuong

Deels tragische romance, deels coming-of-age, deels oorlogstrauma – Vuong’s On Earth We’re Briefly Gorgeous is een hartverscheurende, expansieve kijk op een heleboel harde waarheden. Little Dog, een Vietnamese vluchteling in de V.S. en hoofdpersoon van deze semi-autobiografische roman, probeert troost te vinden in het kleine comfort van zijn leven in het arbeidersstadje Hartford, Connecticut, maar beseft dat hij verder wil groeien dan zijn huidige horizon. De lezer volgt Little Dog terwijl hij de Amerikaanse Droom najaagt, een groeiende romance nastreeft met een boerenjongen die worstelt met de homofobie van zijn familie, en zich afvraagt hoe gelukkig te zijn in de schaduw van verdriet en trauma. Een rauwe, poëtische en donkere ervaring, als je van een flinke portie ontberingen en identiteitscrises bij je romance houdt, is dit misschien jouw ding.

37. Twilight 1 – Stephenie Meyer

Het heeft meer dan genoeg kritiek, spot en parodie te verduren gekregen, maar het is onmogelijk te ontkennen dat weinig boeken de culturele tijdgeest zo beïnvloed hebben als Twilight. Het is het boek dat een generatie tienermeisjes aanzette tot een oprechte discussie over de vraag of vampiers of weerwolven sexyer zijn, en dat een hele renaissance van paranormale romans op gang bracht. Wat de critici ook zeggen, het is de definitieve middelbare school romance die de strijd aanbindt met een vampirische doodscultus – dus waarom zou je Twilight niet lezen, en kijken of het de hype waard is? O, en P.S., we zijn helemaal team Edward.

38. Aan alle Jongens van wie Ik Hield (To All the Boys I’ve Loved Before)

Stel je voor dat al je verliefdheden op de middelbare school plotseling elke gênante gedachte die je ooit over hen gehad hebt zouden weten. Dat is wat er gebeurt met Lara Jean, een zestienjarig meisje wier leven op zijn kop gezet wordt als brieven die ze geschreven heeft aan alle jongens die ze ooit liefhad – brieven die de ontvangers nooit mochten zien – verstuurd worden. De gevolgen zijn natuurlijk chaotisch. Jenny Han’s suikerzoete roman stond niet alleen 40 weken op de New York Times bestsellerlijst, hij werd ook bewerkt tot een kaskrakende film. Als er één ding is dat je hieruit moet meenemen, is het om je top secret liefdesbrieven achter slot en grendel te bewaren.

39. De Selectie (The Selection) – Kiera Cass

Fans van dystopische romans (denk aan The Hunger Games) zullen ongetwijfeld dol zijn op The Selection, het eerste deel in Kiera Cass’ Selection serie. Nadat ze geselecteerd is om te strijden voor het hart van een prins, wordt ze gedwongen haar thuis achter te laten en de jongen van wie ze heimelijk houdt maar niet bij kan zijn. Wat ze niet verwacht is dat ze voor de knappe prins begint te vallen. Nu een Netflix bewerking in de maak is, is dit je kans om de hype voor te zijn en je aan te sluiten bij de cult aanhang van deze serie voordat het cool is.

40. Fangirl – Rainbow Rowell

Een internet fenomeen dat een speciaal plaatsje heeft in de harten van superfans over de hele wereld. Rainbow Rowell’s romance is even charmant als openhartig. Cath is een fanfictie schrijvend, première bijwonend, kaart dragend fangirl. Haar tweelingzus Wren was vroeger net zo, maar nu ze op de universiteit zitten, heeft Wren haar belangstelling voor nerdy bezigheden verloren – ze heeft het veel te druk met feesten, vrienden maken en cool zijn. Ze heeft ook haar belangstelling voor Cath verloren. Voor het eerst zonder haar zus moet Cath de verwarring en eenzaamheid van een eerstejaars helemaal alleen doorstaan. Zal de leuke jongen in haar klas een afleiding zijn? Wat dacht je van de vriendelijke ex-vriend van haar nieuwe kamergenote…?

41. Trots en vooroordeel (Pride and Prejudice) – Jane Austen

Het is een universeel erkende waarheid dat elke lijst van de beste romans minstens één Jane Austen titel moet bevatten. En Pride and Prejudice (titelnaam in het Engels) is verreweg het beroemdste verhaal van de Engelse auteur.

Het is een verhaal zo oud als de tijd: jongen ontmoet meisje; jongen en meisje kibbelen en verklaren hun minachting voor elkaar; jongen en meisje beseffen na verloop van tijd dat er in feite meer is aan elkaar dan op het eerste gezicht lijkt – maar is dit besef te laat gekomen?

Het mag dan nu een rom-com trope zijn, maar Pride and Prejudice is een van de oudste en grootste voorbeelden van de dunne lijn tussen liefde en haat. De romance van Elizabeth en Darcy is even eerlijk als onverwacht, en Austen’s personages zijn zo levendig gerealiseerd en zo volkomen geloofwaardig dat je zult ineenkrimpen en meehuilen.

42. Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue – Becky Albertalli

Simon, een middelbare scholier, heeft veel aan zijn hoofd; maar als een verdwaalde e-mail in verkeerde handen valt en hij gechanteerd wordt door klasclown Martin, wordt hij gedwongen het spel mee te spelen – of hij wordt als homo ge-out, samen met zijn steeds flirteriger wordende penvriend. Terwijl zijn vriendengroep uiteen begint te rafelen en de situatie steeds penibeler wordt, zal Simon het tempo van de veranderingen moeten bijhouden, of het risico lopen dat het leven dat hij kent instort.

Dit boek is een homo romance vol warme gevoelens, droge humor, en ondersteunende vriendschappen. Albertalli’s feel-good roman is echter nog steeds in staat te flirten met enkele grotere vragen over homofobie en de ervaring van een gesloten tiener in het Amerikaanse Zuiden.

43. Winnaars – Danielle Steel

Zelfs als het leven je toelacht, kan het in een oogwenk voorbij zijn…
Lily Thomas is een ster in alpineskiën en traint voor de Olympische Winterspelen. Tot ze een verschrikkelijk ongeluk krijgt en in een rolstoel belandt. Haar droom spat uiteen, maar ze geeft niet op. Zal Lily haar sport ooit nog kunnen beoefenen?

44. Een lied voor Achilles

In deze romantische hervertelling van een klassieke favoriet, Homerus’ Ilias, zet Madeline Miller Patroclus het op als de onhandige maar beminnelijke oude Griekse nerd tegen Achilles’ atleet. Terwijl het onwaarschijnlijke duo vecht in de strijd, ruzie maakt, en een band vormt die elke dag dieper wordt, dreigen hun tegenstrijdige overtuigingen over de Trojaanse oorlog hen uit elkaar te scheuren. Miller, zelf lerares klassieke talen, neemt Homerus’ draad van lyrisch proza over terwijl ze er haar eigen unieke stijl en verhaalelementen aan toevoegt. Als je een voorliefde hebt voor Rick Riordan (die dit boek overigens een gloeiende recensie gaf!) en zijn oude mythologie series, maar wenste dat ze een meer volwassen en romantische toon hadden, zoek dan niet verder dan Een lied voor Achilles.

45. Een Weeffout in Onze Sterren (The Fault in Our Stars) – John Green

Al drie jaar lang is Hazel’s leven niets dan terminaal geweest. Ze is op haar dertiende gediagnosticeerd met ongeneeslijke kanker en heeft nooit de kans gehad de opwindende ongemakkelijkheid van het tiener-zijn te ervaren. In een poging kinderen te vinden die het begrijpen, dwingt Hazel’s moeder haar naar een werkelijk miserabele kanker steungroep te gaan. Binnenkomt: Gus. Een charmante, en onopvallend knappe verschijning met een geamputeerd ben en een verontrustend optimisme voor het leven. Gus is een broodnodige plotwending in het verhaal van Hazel Grace.

Gedurfd, oneerbiedig en rauw, The Fault in Our Stars is een geestig verhaal over de spannende en tragische zaken van het leven, en een hartverscheurend (maar nooit deprimerend) verhaal over een liefde die ‘voor altijd duurt, binnen de getelde dagen’.

46. Emma – Jane Austen

Austen zette ooit in een brief het perfecte onderwerp voor een roman uiteen – “Drie of vier families in een plattelandsdorpje” – en de beschrijving past goed bij Emma. De lijm die deze families bij elkaar houdt (en onze geliefde heldin) is Emma Woodhouse. Slim, rijk, mooi en volkomen misleid is ze vastbesloten zich met de harten van haar buren te bemoeien, maar ze ziet geen noodzaak om zelf een echtgenoot te zoeken.

47. Crazy Rich Asians – Kevin Kwan

Kevin Kwan’s hitroman werd bewerkt tot een hitfilm. Het is een moderne hervertelling van het klassieke liefdesverhaal tussen een gewoon meisje en de prins die van haar houdt. Rachels vriend, Nicholas, is niet echt van koninklijke afkomst; hij komt gewoon uit een van de rijkste families van Singapore – iets wat hij verzuimde te vermelden. Rachel is geen golddigger, maar alle anderen denken dat ze dat wel is.

48. In Haar Schoenen – Jennifer Weiner

Jennifer Weiner’s ontroerende roman volgt de zussen Maggie en Rose. De een is een perfectionist, en de ander is een puinhoop. De roman werd bewerkt tot een film met in de hoofdrollen Toni Collette als Rose en Cameron Diaz als Maggie. In Her Shoes lijkt misschien te gaan over het vinden van de perfecte echtgenoot, maar het laat zien dat je eerst je eigen hart moet helen en dat helen begint met liefde voor de vrouwen in je leven – ook al is het rommelig.

49. De Zilverboom – Lucinda Riley

In de roman De zilverboom van Lucinda Riley, bekend van de wereldwijde bestsellerserie De zeven zussen, keert Greta na dertig jaar terug naar Marchmont Hall, het prachtige landhuis dat ooit een belangrijke rol in haar leven speelde. Ze kan zich alleen niets meer van die periode herinneren; door een tragisch ongeluk is ze haar geheugen van de afgelopen jaren kwijt.

Maar dan vindt Greta een grafsteen op het besneeuwde landgoed, en ze weet zeker dat er hier herinneringen verborgen liggen. Ze gaat op zoek naar haar verloren verleden en ontrafelt zo niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar dochter, die haar eigen geheimen blijkt te hebben…

50. Noord en Zuid – Elizabeth Gaskell

Dit verhaal volgt Margaret, een negentienjarig meisje wier leven op zijn kop wordt gezet als haar familie verhuist van een slaperig dorpje naar Darkshire – een ruige en rusteloze industriestad in het noorden van Engeland.

Margaret vindt een nieuwe roeping, opkomen voor de armen en rechtelozen, maar het brengt haar in direct conflict met de imposante molenaar John Thornton. Kunnen de twee een gemeenschappelijke basis vinden, of zullen misverstanden hen op gespannen voet houden?

Hartverwarmend en zijn tijd ver vooruit, Noord en Zuid is niet alleen een prachtige romance, het heeft ook veel te zeggen over politiek en religie, dus ook een voor de geschiedenisliefhebbers!

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten