Top 30 Beste Kamerplanten voor je Gezondheid

beste-kamerplanten-gezondheid

Een gemiddeld huis bevat volgens een NASA Clean Air studie een aantal gevaarlijke giftige stoffen (formaldehyde, koolmonoxide, trichloorethyleen, en ammoniak.

Het is goed dat we grote helpers aan onze kant hebben – kamerplanten kunnen tot 90% van deze verontreinigende stoffen en chemicaliën absorberen. Dus kamerplanten zijn veel meer dan alleen maar groene, gezellige decoraties.

Genoeg reden dus om je huis te pimpen met planten! Maar welke planten zijn echt goed voor onze gezondheid? Wij zochten het voor je uit!

Dit is de Top 30 van de beste kamerplanten die heel heilzaam zijn voor onze gezondheid. Opgelet: misschien wil je ze meteen allemaal kopen na het lezen van dit artikel.

1. Lepelplant/Vredeslelie (Spathiphyllum)

lepelplant-Spathiphyllum-beste-kamerplant

De lepelplant is geweldig voor huisdecoratie omdat hij in de zomer prachtige witte bloemen heeft, maar dat is niet alles wat hij kan. Deze kamerplant is een pro in het verwijderen van luchtverontreinigende stoffen – hij absorbeert ammoniak, formaldehyde en trichloorethyleen en maakt zo de binnenlucht schoner. Hij produceert ook stuifmeel en een bloemengeur (pas op, als je last hebt van pollen-gerelateerde allergieën).

2. Aglaonema

Aglaonema

Aglaonema is een van de beste luchtzuiverende planten voor binnenshuis, aanbevolen door de NASA. Hij zuivert de lucht en verwijdert vooral giftige gassen zoals Benzeen, Formaldehyde, CO, etc. Bijkomend voordeel is dat hij erg makkelijk te onderhouden is! Uiteraard geeft hij ook zuurstof af, wat helpt bij het verhogen van de productiviteit en het verrijken van gezondheid en welzijn, zowel in woon- als werkruimtes.

3. Chrysanten

Chrysanthemum home

Chrysanten worden al honderden jaren in de Chinese geneeskunde gebruikt. Men gebruikt het om ademhalingsproblemen, hoge bloeddruk, en hyperthyreoïdie te behandelen. Liefhebbers van de bloem zeggen ook dat ze ontstekingen kan verminderen en je zenuwen kan kalmeren.

4. Rhapis excelsa

lady palm in a pot

Rhapis is een palm en een schaduwplant. Dit is een mooie kamerplant die er niet alleen goed uitziet, maar ook bekend staat om zijn uitstekende luchtzuiverende eigenschappen. Een geschikte plant als je niet veel ramen in huis hebt, omdat de plant niet veel licht nodig heeft.

5. Waringin

Waringin afbeeldingen, beelden en stockfoto's - iStock

Ook deze plant behoort tot een van de beste luchtzuiverende planten. Het is een mooie grote plant met vele bladeren, die makkelijk te verzorgen is. De plant is vooral goed in het verwijderen van tolueen, xyleen en formaldehyde.

6. Gerbera

Gerbera | Mooi wat planten doen

Onlangs noemde de NASA Gerbera de beste plant in het verwijderen van benzeen uit de binnenlucht en het produceren van zuurstof ‘s nachts. Dat helpt mensen die aan slapeloosheid en slaapapneu lijden.

7. Lavendel

lavendel-gezonde-kamerplant

Lavendel – als plant of als zakje – helpt heel goed tegen stress en slapeloosheid en verzacht rusteloosheid, nervositeit, angst en depressie.

8. Engelse klimop (Hedera Helix)

Hedera Helix Wonder - Klimop - P24 kopen? - Plantje.nl

Engelse klimop zuivert tot 90% van schimmels in de lucht die allergieën kunnen opwekken en helpt mensen met astma ‘s nachts beter te ademen en een rustgevende slaap te hebben. Wees je ervan bewust dat klimop giftig is, als ze door huisdieren of kleine kinderen wordt gegeten.

9. Vrouwentong (Sansevieria)

sansevieria-vrouwentong-gezondheidsvoordelen-kamerplant

De vrouwentong is een prima kamerplant voor de slaapkamer, want hij staat erom bekend de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren. Slangenplanten verwijderen allerlei giftige stoffen, waaronder trichloorethyleen, formaldehyde, tolueen, benzeen en xyleen. Om het luchtzuiverende proces te optimaliseren heb je waarschijnlijk meer dan één plant nodig. Vrouwentongen, die beschouwd worden als een van de gemakkelijkste planten om te verzorgen, houden van indirect zonlicht.

10. Areca Palm (Goud Palm)

Goudpalm (Dypsis lutescens) D 24 H 130 cm kopen | Intratuin

Botanische naam: Dypsis lutescens. Areca palm heeft de hoogste transpiratiesnelheid van verschillende kamerplanten, waardoor de lucht vochtig wordt, wat astma, sinusitis, bronchitis, en een droge, rimpelige huid voorkomt.

11. Pachira Aquatica/Watercacao/Geldboom

Pachira Aquatica (Geldboom) - P12 kopen? - Plantje.nl

Veel gebruikt in Feng Shui, is er een grote kans dat je deze plant herkent. Die lange, puntige bladeren geven elk huis een koel, kalmerend, tropisch gevoel.

12. Dracaena Massangeana/Drakenbloedboom

Drakenbloedboom (Dracaena fragrans 'Massangeana') D 27 H 110 cm kopen | Intratuin

Deze plant stond op nummer één in NASA’s tests voor het verwijderen van formadehyde. Ook wel maïsplant genoemd, is massaal riet een populaire plant om een kantoor of huis mee op te fleuren. Het is een langzaam groeiende, weinig onderhoud vergende optie voor wie een plant wil hebben die er zowel mooi uitziet in zijn huis, als tegelijk de lucht schoner maakt.

13. Kamille

kamille-plant-gezonde-kamerplant

Botanische naam: Matricaria recutita. Als je thuis kamille kweekt, krijg je een eindeloze voorraad van zijn bladeren en bloemen om thee van te zetten, die kalmerend werkt en ook helpt bij het verminderen van angst en een betere slaap opwekt.

14. Rozemarijn

rozemarijn-beste-gezonde-kamerplant

Rozemarijn is vooral bekend als een kruid dat de concentratie en het geheugen verbetert. Het wordt ook gebruikt om spierpijn te verlichten en het immuunsysteem en de bloedsomloop te stimuleren. Als bonus kun je de verse blaadjes gebruiken bij het koken.

15. Ficus Elastica (Rubberplant)

rubberplant-gezonde-plant

Rubberplanten hebben de neiging groot te worden, terwijl ze niet erg moeilijk te verzorgen zijn. De enorme bladeren absorberen alle slechte stoffen uit de lucht. Daarom moet je niet vergeten het stof van de bladeren te vegen.

16. Bromelia’s

Bromelia verzorging tips & informatie - 123planten.nl

Bromelia’s absorberen tot 90% van giftige chemicaliën zoals benzeen. Lichte en zonnige ruimten zijn perfect voor deze plant.

17. Krulvaren/Boston varen

 

Boston Varen Deluxe 65 cm in pot | bol.com

Van de Nephrolepis exaltata wordt gezegd dat het een geweldige natuurlijke luchtbevochtiger is. Hij helpt ook bij het zuiveren van de lucht en het bestrijden van formaldehyde en andere ongewenste gifstoffen. Varens zijn gemakkelijk te kweken en geven de voorkeur aan indirect zonlicht. Wat betreft het water geven controleer je gewoon dagelijks of de grond vochtig is.

18. Aloë Vera

aloe-vera-gezonde-plant

Aloë vera is beroemd om zijn helende werking, het verzacht en hydrateert de geïrriteerde huid en behandelt brandwonden, zonnebrand, bevriezing, psoriasis, en zelfs koortslip.

19. Azalea

Azalea als kamerplant - verzorging en onderhoud van azalea woonplant

Azalea’s zijn niet alleen een prachtige kleurrijke bloem, maar verbeteren ook de lucht binnenshuis door chemicaliën te absorberen. Zorg er wel voor dat azalea’s beneveld blijven, want ze houden van een vochtige omgeving.

20. Philodendron

philodendron-gezonde-kamerplant

Philodendrons staan erom bekend dat ze giftige chemicaliën als xyleen en formaldehyde uit de lucht filteren. De plant houdt van plekken met weinig licht en heeft niet veel verzorging nodig. Maar kan gevaarlijk zijn als ze gegeten wordt, voor kleine kinderen en dieren.

21. Dracaena Marginata

2x Dracaena Marginata (diverse hoogtes) - Green Bubble

De Dracaena Marginata is een visueel leuke plant met veel persoonlijkheid! Het is een van de taaiere planten die er zijn. Zelfs als je denkt dat je dit ding verwaarloosd hebt, komt hij met een beetje zorg op magische wijze weer tot leven. Deze plant heeft alleen een beetje water nodig, een beetje licht, en je bent klaar! Deze plant staat ook op NASA’s luchtfilterende plantenlijst (deel van de NASA schone lucht studie) die benzeen, formaldehyde, xyleen, en tolueen, binnen de lucht vermindert.

22. ZZ plant (Zamioculcas)

Zamioculcas Zamiifolia - P17 kopen? - Plantje.nl

De ZZ Plant is een mooie, klassieke favoriet! Deze plant is stijlvol, aantrekkelijk en hij is een makkie om in leven te houden. Hij doet het geweldig bij weinig licht, en je hoeft maar eens in de twee weken water te geven. Deze majestueuze plant is specifiek goed voor het verwijderen van giftige stoffen zoals benzeen, xyleen, en tolueen, waardoor het een perfecte plant is voor een gezond huis.

23. Spinplant (Chlorophytum comosum)

Spider Plant / Tuinieren | De beste tips voor een echte tuinman!

Spinnenplanten zijn geweldige bestrijders van formaldehyde, koolmonoxide en andere giftige onzuiverheden in de lucht – deze verontreinigende stoffen komen met papieren zakken, waspapier, servetten, triplex betimmeringen en synthetische stoffen. Als je niet zo’n groene vingers hebt, is een spinnenplant perfect voor je, want ze vraagt niet veel verzorging.

24. Kentiapalm (Howea Forsteriana)

Kentiapalmen, groene charmeurs in huis - Tuincentrum Pelckmans

Als je van de tropische aanblik van een palmboom houdt, probeer dan eens een Kentia palm (Howea forsteriana). Kentia palmplanten staan erom bekend dat ze bestand zijn tegen omstandigheden die veel kamerplanten niet kunnen verdragen. Bovendien kan een Kentia palm binnenshuis een formidabele hoogte bereiken die hem tot een uitstekend middelpunt maakt van de huiskamer.

25. Drakenklimop/Ivy Pothos

Drakenklimop kopen? Tuincentrum.nl bezorgt ✓ Snel in huis ✓ Advies voor en na aankoop

De drakenklimop is waarschijnlijk de gemakkelijkste plant OOIT! Dit is een mooie hangplant die kan worden afgeknipt en opnieuw geplant voor meer planten. Ze kan goed gedijen bij weinig licht, en heeft maar eens in de paar weken water nodig. Pothos Ivy is een prachtige plant voor luchtzuivering. Ze verwijdert giftige stoffen in de lucht en geeft ons tegelijk de zuurstof die we nodig hebben. Deze plant is zeer aan te bevelen als beginnende kamerplant!

26. Gouden Pothos

Scindapsus Pothos Gold - P 15 cm kopen? - Plantje.nl

 

Gouden pothos is geweldig in het verwijderen van chemicaliën als trichloormethyl uit de lucht – die komen vooral voor in lijm, verf, en wasmiddel. Pothos is extra moeilijk te doden, dus als je nog geen groene vingers hebt, is het een prima startersplant voor je.

27. Bamboe plant

Bamboo plant

Breng wat geluk in je leven. Deze plant brengt je meer dan geluk. Hij kan formaldehyde, benzeen, koolmonoxide, xyleen en chloroform uit de lucht verwijderen. Hoe groeit hij het best: indirect zonlicht is het beste voor een bamboeplant; maar bij minder licht zal hij toch langzaam groeien. Je moet het water een keer per week verversen.

28. Vetkruid

sedum-vetplant-gezonde-kamerplant

Botanische naam: Sedum. Alle sedum soorten zijn eetbaar, maar de geelbloeiende kun je beter niet rauw eten. Deze planten hebben ontstekingsremmende en anti-nociceptieve eigenschappen en zijn ook rijk aan alkaloïden, tanninen en cyanogene verbindingen. Het gebruik van het bladsap ervan kan helpen bij het opheffen van maag- en ontstekingsstoornissen.

29. Citroengeranium

Buy Citronella, Odomas - Plant online from Nurserylive at lowest price.

Nu kijken we naar een hele populaire plant voor het afweren van insecten, in het specifiek muggen. Van de citroenachtige geur is bekend dat hij muggen verjaagt, zozeer zelfs dat het een veelgebruikt ingrediënt is in veel natuurlijke afweermiddelen. Maak je geen zorgen, de geur is voor mensen heel aangenaam en zal niet storend zijn. Omdat muggen vaak ziektes bij zich dragen, is dit beslist een voordeel voor de gezondheid om ze uit het huis te houden.

30. Jasmijn

jasmijn-gezonde-kamerplant

Jasmijn heeft een geweldig effect op onze geestelijke gezondheid door een chemische stof die angst verlicht, stemmingswisselingen behandelt, de slaapkwaliteit verbetert, en, in grotere hoeveelheden, de immuniteit verhoogt en zelfs het libido kan verhogen.

Heb je thuis een van de planten die we hierboven noemden? Ken je nog andere nuttige planten die we aan de lijst kunnen toevoegen? We horen het graag van je in de reacties hieronder!

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten