Bescherm jouw Organisatie tegen een Datalek!

bescherm-organisatie-tegen-datalek

In de tijd waarin wij nu leven is digitalisering niet meer weg te denken. De technologie ontwikkelt zich razendsnel en met de dag komen er nieuwe dingen bij. Wanneer jij een organisatie hebt waarin je vertrouwelijke gegevens verwerkt, wil je natuurlijk optimaal beschermd zijn tegen hackers en aanvallen van buitenaf. Wanneer er namelijk iets met deze gegevens zullen gebeuren, is dit jouw verantwoordelijkheid. In deze tekst lees je hoe jij je organisatie optimaal kunt beschermen om zo een datalek te voorkomen.

Wat is een datalek dan eigenlijk?

laptop-vrouw-werk-reizen

Je zult er ongetwijfeld wel is van hebben gehoord, een datalek, maar wat houdt dit precies in? Als we het hebben over een datalek betekend dit het vernietigen, verliezen, wijzigen of delen van persoonsgegevens zonder dat hier toestemming voor was. Je kunt het dus zien als een online inbreker op de beveiliging van jouw organisatie. Zo hoeft er niet altijd een aanval te worden gedaan als we het hebben over een datalek. Ook het opsturen van data naar de verkeerde persoon of het verliezen van een usb met belangrijke persoonsgegevens zijn vormen van een datalek. Hierbij spreken we dan vanuit menselijke fouten. Een datalek kan dus twee vormen hebben. De ene vorm is onbedoelde openbaring van toegang tot persoonsgegevens waarbij we het bij de andere vorm over een bewuste aanval hebben.

Wat te doen bij een datalek?

Natuurlijk wil iedereen ervoor zorgen dat zij goed zijn beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Echter is het niet altijd mogelijk om een datalek te voorkomen. Wanneer je slachtoffer bent van een datalek dien je een aantal dingen te doen. Wanneer de datalek zodanig klein is dat dit weinig tot geen schade veroorzaakt, is het niet altijd verplicht om hier een melding van te maken. Wanneer zo’n datalek echter wel een grote impact heeft, ben je verplicht om deze schade zoveel mogelijk te beperken. In sommige gevallen zul je de personen waar het om gaat dan ook op de hoogte moeten brengen van deze lek.

Hoe voorkom ik een datalek?

man-leren-lezen-laptop

Een datalek 100% voorkomen zal onmogelijk zijn. Echter kun je er wel voor zorgen dat je enorm goed bent beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Zo is het zeker een aanrader om voor cloud security te gaan. Inspark is hierbij een erg groot bedrijf en officieel partner van Microsoft. Zij zijn dan ook een professioneel in het beschermen van gegevens en bieden ook het Azure Sentinel pakket aan. Dit is een totaalpakket van Microsoft waardoor je kunt monitoren, analyseren en het beveiligen van je cloud gegevens.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten