Hoe Weet Je of Je een Leider bent? 20x Eigenschappen

ben-je-een-leider-eigenschappen

Leiderschapspotentieel houdt in dat je eigenschappen, bekwaamheden en kenmerken vertoont die vaak geassocieerd worden met het zijn van een succesvol leider. Veel organisaties zoeken personen met leiderschapspotentieel, zodat ze een sterk personeelsbestand kunnen opbouwen en toekomstige leiders binnen het bedrijf kunnen ontwikkelen.

Maar elke persoon kan leiderschapspotentieel anders vertonen, en als je een leidinggevende functie hebt, is het belangrijk te begrijpen hoe je leiderschapspotentieel bij verschillende soorten mensen kunt herkennen.

In dit artikel leggen we uit waarom het belangrijk is om leiderschapspotentieel te herkennen, en verkennen we 20 manieren om potentiële leiders op de werkplek te herkennen.

1. Het zijn effectieve multitaskers

Een goede leider zijn vereist multitasken om meerdere verantwoordelijkheden tegelijk en effectief aan te kunnen. Het is belangrijk dat ze al hun taken tot een goed einde brengen zonder de kwaliteit van hun werk in gevaar te brengen. Om potentiële leiders die kunnen multitasken te helpen identificeren, overweeg je medewerkers extra verantwoordelijkheden te geven. Evalueer hun reactie op het krijgen van meer werk en hoe goed ze met de extra taken omgaan.

2. Ze concentreren zich goed

leider-eigenschappen-herkennen-werk-overleg

Het is voor leiders van cruciaal belang om gedurende hun hele werkdag geconcentreerd te blijven. Ze zijn in staat om in alle soorten omstandigheden te werken zonder afleiding. Zoek medewerkers die de hele dag door werk afleveren met een constante kwaliteit en die betrokken blijven bij en bijdragen aan vergaderingen, ongeacht het tijdstip van de dag.

3. Ze hebben een positieve instelling

Teamleden kijken naar hun leider als gids, niet alleen voor hun specifieke taken, maar ook hoe ze door veranderingen binnen het bedrijf moeten navigeren. De houding en opvattingen van een leider beïnvloeden vaak de houding en opvattingen van de teamleden. Als een leider een positieve houding aanhoudt, kan dit het moreel helpen verbeteren en ervoor zorgen dat de teamleden zich rustig voelen op het werk.

4. Ze zijn betrokken bij hun werk

Work Monday GIF by Robert E Blackmon

Potentiële leiders tonen vaak een hogere mate van betrokkenheid bij hun werk. Ze kunnen hun betrokkenheid tonen door vragen te stellen en doordachte suggesties te delen. Het is ook belangrijk dat ze zich op hun gemak voelen om met anderen te praten en goed samen te werken.

5. Ze hebben vertrouwen in hun capaciteiten

Leiders moeten vertrouwen in zichzelf hebben, zodat anderen ook vertrouwen in hen kunnen hebben. Zoek naar medewerkers die hun capaciteiten inzien en op zichzelf vertrouwen om succes te behalen. Kijk hoe ze zich aanpassen aan nieuwe uitdagingen, vooral die waarbij ze beslissingen moeten nemen of nieuwe vaardigheden moeten leren.

6. Ze zien mislukking als een kans

Leiders begrijpen dat mislukkingen kunnen gebeuren, maar ze blijven niet stilstaan bij de fouten. In plaats daarvan gebruiken ze mislukking als een leermogelijkheid en een manier om hun vaardigheden te verbeteren. Leiders gebruiken mislukkingen als motivatie om in de toekomst te slagen, en ze vermijden anderen de schuld te geven van fouten.

7. Ze passen zich goed aan veranderingen aan

Leiders begeleiden hun werknemers vaak bij organisatorische veranderingen. Zoek naar medewerkers die zich zonder weerstand goed aan veranderingen aanpassen. Evalueer hoe ze reageren op dingen als veranderingen in processen of verantwoordelijkheden.

8. Ze motiveren anderen om succes te boeken

leider-eigenschappen-discussieren-werk

Anderen aanmoedigen om te slagen is een essentieel onderdeel van een goede leider zijn. Dit houdt in dat je vaardigheden als emotionele intelligentie en empathie gebruikt om anderen te helpen vertrouwen te hebben in hun vaardigheden. Zoek medewerkers die hun collega’s prijzen als dat verdiend is, die vermijden de eer op te strijken voor het werk van anderen en die er plezier in scheppen anderen te zien slagen.

9. Ze kennen hun grenzen

Taken delegeren is een vitaal onderdeel van het leider zijn. Het is belangrijk dat leiders niet proberen elke taak zelf te volbrengen, zodat ze geen burn-out krijgen. Overweeg een medewerker de leiding te geven over een bepaald project om te zien hoe goed hij taken aan anderen delegeert.

10. Ze zoeken naar mogelijkheden om meer te leren

Leiders zien opleiding eerder als een voortdurende reis dan als een proces met een vastgestelde deadline. Ze onderzoeken mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling en verwelkomen de kans om nieuwe vaardigheden of ideeën te leren. Als je de carrièredoelen van je werknemers bespreekt, kun je beter begrijpen hoe ze tegen onderwijs aankijken en wat hun bereidheid is om nieuwe dingen te leren.

11. Ze vragen om hulp

Goede leiders begrijpen de waarde van om hulp vragen. Denk na over hoe medewerkers reageren als ze het antwoord op een vraag niet weten. Zoek naar medewerkers die toegeven wanneer ze niet zeker zijn van het juiste antwoord, maar toch moeite doen om het juiste antwoord te vinden. Dit getuigt van een bereidheid om te leren en van een inzet om in het belang van de onderneming te handelen.

12. Ze tonen initiatief

Grote leiders zijn uitstekende probleemoplossers die ernaar streven een organisatie op elke mogelijke manier te helpen. Ze zoeken actief naar mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, bieden zich vrijwillig aan voor verantwoordelijkheden en ontwikkelen oplossingen. Zoek medewerkers die blijk geven van de wil om meer te doen dan wat hun taakomschrijving omvat, zoals helpen op andere werkterreinen of het opsporen van procesproblemen en het ontwikkelen van mogelijke oplossingen om uit te voeren.

13. Ze werken goed samen met anderen

leider-eigenschappen-herkennen-leiding-nemen

Het is belangrijk voor leiders om goed met anderen samen te werken op alle niveaus van de organisatie. Ze hebben sterke interpersoonlijke vaardigheden nodig om hen te helpen gezonde relaties te ontwikkelen. Houd in de gaten hoe medewerkers met elkaar samenwerken, en richt je op de manier waarop potentiële leiders feedback geven aan hun collega’s. Dit kan helpen aangeven hoe ze feedback zouden geven aan mensen aan wie ze leiding geven.

14. Ze geven voorrang aan het succes van de organisatie

Leiders geven voorrang aan bedrijfsdoelen boven persoonlijke doelen. Dit kan inhouden dat ze een oplossingsgerichte instelling ontwikkelen. Zoek medewerkers die begrijpen hoe hun acties het algemene succes van de onderneming beïnvloeden, en let op hoe deze medewerkers uitdagingen binnen je organisatie aanpakken.

15. Ze communiceren goed

Het is belangrijk voor grote leiders dat ze uitstekende communicatieve vaardigheden hebben. Ze begrijpen wanneer ze naar anderen moeten luisteren, wanneer ze hun gedachten moeten delen en hoe ze ervoor kunnen zorgen dat ze niet over anderen heen praten of hun ideeën afzwakken. Leiders begrijpen ook hoe ze de juiste woorden kunnen kiezen om hun boodschap het beste te verwoorden.

16. Ze luisteren goed

Happy Stephen Colbert GIF by The Late Show With Stephen Colbert

Leiders moeten vaak meer luisteren dan ze moeten spreken. Zo kunnen ze hun antwoorden beter uitwerken of bepalen of ze meer informatie nodig hebben voor ze een beslissing nemen. Zoek medewerkers die naar anderen luisteren en hun opties zorgvuldig overwegen voor ze hun gedachten delen.

17. Ze zijn nederig

Het is belangrijk dat leiders zelfverzekerd zijn in hun capaciteiten zonder te pronken om hun waarde aan anderen te bewijzen. Sommige leiders scheppen op over hun capaciteiten uit onzekerheid of behoefte aan bevestiging, wat bij hun collega’s een negatieve indruk kan wekken. Zoek naar potentiële leiders die hun werk goed doen en zelfverzekerd zijn in de kwaliteit van hun werk, maar dit gebruiken om anderen te motiveren in plaats van aandacht voor zichzelf te zoeken.

18. Ze bezitten hun verantwoordelijkheden

Potentiële leiders bezitten hun taken, en ze zien niemand anders als verantwoordelijk voor hun taken. Dit betekent niet dat ze hun leidinggevenden niet om hulp vragen – ze vragen alleen op een andere manier om hulp. In plaats van te zeggen dat ze niet goed weten hoe ze een bepaalde taak moeten aanpakken, ontwikkelen potentiële leiders een lijst van mogelijke oplossingen voor ze met hun manager over de taak vergaderen. Zo kunnen medewerker en leidinggevende samen aan een oplossing werken in plaats van van de leidinggevende te eisen dat hij zelf een oplossing voor het probleem vindt.

19. Ze zijn ambitieus

Leiders plannen consequent voor de toekomst. Ze hebben een visie op wat ze willen dat de organisatie bereikt, en ze hebben plannen over hoe ze kunnen helpen ervoor te zorgen dat de organisatie succes boekt. Zoek medewerkers die uitzonderlijk werk maken dat aansluit bij het algemene succes van de organisatie.

20. Ze geven oprecht om anderen

Als je tijd besteedt aan het ondersteunen, begeleiden en delen van je kennis met de mensen om je heen, en hen zo de kans geeft succes te bereiken, en als je geeft om hun welzijn en alles doet wat je kunt om hen te helpen hun eigen succes te bereiken, dan ben je een leider.

Total
0
Shares
Schrijf een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Gerelateerde berichten