Barista Koffie Zetten als een Pro: Tips voor Beginners!

barista-koffie-zetten-tips-beginners

Velen van ons hebben een favoriete koffieshop, maar het is ook geweldig dat de technologie ons nu in staat stelt om thuis barista brouwsels te maken. Dus hier is het goede nieuws: je kunt thuis koffie maken die smaakt alsof hij door een professional is gemaakt. Bekijk hieronder onze tips voor beginners om een barista van eigen bodem te worden!

Bewaar je bonen op de juiste manier

koffie-bonen

Bewaar je koffiebonen in een luchtdichte verpakking. Als ze worden blootgesteld aan licht, warmte, vocht of lucht, verliezen ze hun smaak.

Bewaar je container op kamertemperatuur. Koele, donkere plekken zijn geweldig. Als het thuis te warm is, kun je het bakje in de koelkast zetten, maar houd het dan wel afgesloten. Bonen absorberen geuren – dus als je het bakje ongeopend in de koelkast laat staan, gaan ze ruiken naar die heerlijke gebraden kip die ernaast zit.

Koop verse bonen

Voor een echte koffie koop je echte vers gebrande koffiebonen. Zoek naar een ‘gebrand op’-datum op het etiket en kies de meest recente. Koffie smaakt het beste als je hem zet vlak nadat hij gebrand is.

Je zult waarschijnlijk een paar verschillende brandingen willen proberen voordat je een favoriete koffie kiest. Donkere brandingen zijn het beste voor intense espresso’s, medium brandingen zijn geweldig voor standaard koffie. Er zijn veel verschillende gradaties van branding, dus probeer er een paar en vergelijk de kleuren van de bonen.

Barista tip: Koop niet meer dan twee weken koffie, zodat je altijd een verse partij hebt.

Ga malen

Gebruik een elektrische koffiemolen om je koffiebonen te malen voordat je ze zet. Probeer dit niet te lang van tevoren te doen, want bonen beginnen smaak te verliezen zodra ze gemalen zijn.

Hoe fijn moet je malen? Dat hangt af van hoe je je koffie gaat zetten:

 • Maak een grove maling als je een French press gebruikt.
 • Maak een medium maling voor filterkoffie.
 • Maak een fijne maling voor espresso.

Bepaal hoe je koffie gaat zetten

kop-zwarte-koffie

Nu komt de grote beslissing over hoe je koffie gaat zetten. De meest gebruikte methoden zijn: French press, filter, of met een koffiezetapparaat.

French press

Veel experts zeggen dat je er het lekkerste brouwsel mee maakt. Zo werkt het:

 • Verwijder het deksel en de zuiger.
 • Voeg de koffie toe.
 • Giet heet water tot halverwege.
 • Laat een minuut staan en roer dan voorzichtig.
 • Vul tot de rand met water.
 • Doe het deksel erop, met de zuiger omhoog.
 • Wacht drie minuten en duw de zuiger dan langzaam naar beneden tot de bodem.
 • Schenk en geniet!

De filtermethode

Het filteren van je koffie kost een beetje werk, maar levert geweldige resultaten op:

 • Plaats een papieren filter en kegel over je kopje.
 • Giet koffie in de filter
 • Voeg net genoeg heet water toe om de koffie nat te maken.
 • Voeg na 30 seconden gestaag water toe tot aan de bovenkant van het filter.
 • Wacht tot de koffie is doorgedruppeld.

Gebruik een koffiezetapparaat

koffie-zetten-filter-koffie

De snelste en gemakkelijkste manier om thuis kwaliteitskoffie te zetten is met een koffiezetapparaat. En omdat sommige koffiecapsules gebruiken, hoef je niet eens je eigen koffiebonen te kopen en te malen. De meest voorkomende soorten koffiemachines zijn:

Volautomatische koffiemachines

Deze alles-in-één machines hebben een ingebouwde koffiemolen en geven je de kracht om met één druk op de knop verschillende dranken te maken. Het enige wat je hoeft te doen is de machine vullen met koffie, water en melk, en de koffiesoort selecteren waar je zin in hebt.

Filtermachines

Als de handmatige filtermethode klinkt als te veel gedoe, dan is hier een machine die hetzelfde doet. Doe je koffie in het filter, voeg water toe en zet het aan. Perfect gezette koffie wordt dan in de koffiepot gefilterd. Het kost even tijd om een volle pot te vullen… maar het is het wachten waard.

Pistonmachines/halfautomatische koffiemachines

Een pistonmachine, ook wel bekend als een espressomachine, is een koffiezetapparaat dat baristawaardige koffie creëert. In tegenstelling tot volautomatische koffiemachines, vereist een pistonmachine enige betrokkenheid van de gebruiker. Met een pistonmachine maal je namelijk zelf de koffiebonen, wat de kwaliteit van de koffie ten goede komt.

Als espresso je favoriete drankje is, dan wil je misschien wel een machine die helemaal gewijd is aan de kunst van het zetten. Want ja, het is een kunst. Je voelt je net een barista als je de koffie voorzichtig in de houder doet en op de knop drukt om een intense espresso te zetten. Bovendien hebben de meeste goede espressomachines een stoomarm om schuimige melk te maken voor je cappuccino’s, lattes en macchiato’s.

De mogelijkheid om de bonen zelf te malen geeft je volledige controle over de versheid en de maalgraad van de koffie. Je kunt experimenteren met verschillende maalinstellingen om de perfecte maling te vinden voor jouw favoriete koffiebereiding. Bovendien kun je kiezen voor het malen van (vers)gebrande bonen, wat de smaak en aroma’s van de koffie nog verder verbetert.

Overweeg een waterfilter

Een waterfilter koffiemachine is een ware beschermer van je koffiemachine. Het vermindert de kalkaanslag en hardheid van het drinkwater, waardoor schadelijke kalkvorming wordt voorkomen. Bovendien verbetert het de smaak van je koffie aanzienlijk doordat ongewenste geur- en smaakstoffen, zoals chloor, en waterdeeltjes effectief worden gefilterd. Kortom, met een waterfilter geniet je niet alleen van betere bescherming voor je koffiemachine, maar ook van een koffie-ervaring die puur en onvervalst is.

Zorg voor regelmatige reiniging

Het onderhouden van professionele koffieautomaten is van groot belang om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Vooral als jouw koffiemachine in staat is om koffievariaties met melk te bereiden, is het van essentieel belang om dagelijkse reiniging als een prioriteit te beschouwen. Dit voorkomt niet alleen dat de koffie zijn smaak verliest, maar zorgt er ook voor dat de koffiemachine soepel blijft functioneren en geen ongewenste problemen ondervindt.

Door de vettigheid van de bonen wordt de machine vies en daarom is vaker reinigen belangrijk. Voor een optimale verzorging reinig je jouw koffiemachine eens per 2-3 weken met reinigingstabletten koffiemachine. Dit voorkomt ook dat de koffie resten in de machine gaan schimmelen.

Maak je koffiedrankje

cappucino-koffie

Zodra je koffie gezet is, kun je je drankje maken. Espresso is de makkelijkste keuze, omdat het gewoon een snelle scheut intense koffie is. Voeg wat heet water toe en je hebt een americano.

Andere koffiedranken hebben iets meer voorbereiding nodig, maar ze zijn nog steeds makkelijk onder de knie te krijgen. Laten we beginnen met de populairste keuze…

Hoe maak je de perfecte cappuccino?

Een van de geheimen van een goede cappuccino is een goed kopje vers gezette espresso. Het andere geheim is melk die schuimig en romig is. Dus zet die espresso op om te zetten en begin met het verwarmen van je melk.

Veel experts zeggen dat magere melk de beste cappuccino maakt, omdat het door het lage vetgehalte het schuim langer vasthoudt. Maar voor zover wij weten werkt volle melk ook prima. Zorg er wel voor dat de melk zo vers mogelijk is – het zijn de eiwitten in de melk die voor schuim zorgen.

Als je koffiezetapparaat een opschuimer heeft, vul dan een kannetje half met koude melk en plaats het stoompijpje er voorzichtig in. Breng het pijpje langzaam omhoog als er schuim ontstaat.

Als je geen opschuimer hebt, kun je een grote cafetière gebruiken om de klus te klaren. Verwarm gewoon je melk in een pan tot net onder het kookpunt, doe het over in de cafetière en pomp met de zuiger tot je veel schuim hebt.

Bijna klaar! Nu gaat het erom je creatie samen te stellen:

 • Giet een espresso in een grote koffiekop.
 • Geef je melkkannetje een paar tikjes om ongewenste belletjes te verwijderen.
 • Voeg melk toe aan het koffiekopje tot het voor twee derde gevuld is en gebruik een grote lepel om het schuim tegen te houden.
 • Schep dan het schuim eruit tot de beker vol is.
 • Last but not least! Bestrooi met chocoladepoeder.

Andere soorten koffiedrankjes om te maken

Als je eenmaal een cappuccino onder de knie hebt, is de rest eenvoudig. Dit is wat er nodig is om een aantal andere populaire koffiedranken te maken.

 • Latte. Espresso en warme melk (1 op 6 is de gebruikelijke verhouding)
 • Macchiato. Espresso met een vleugje melk.
 • Con Panne. Espresso met een beetje room.
 • Mokka. Warme chocolademelk met een scheut espresso.
Total
0
Shares
Gerelateerde berichten