Alles over de Droogtijden van Vloeren lees je hier

alles-over-droogtijden-vloeren

De mens is niet het meest geduldige wezen op aarde. Het is dan ook logisch dat je al snel van je nieuwe cementvloer wilt genieten. Daarom hebben veel mensen vragen over de droogtijd van hun nieuwe vloer. Het is lastig te voorspellen wanneer de vloer droog zal zijn en wanneer je er een topvloer op kunt leggen, maar we doen graag een poging, gebaseerd op ervaringen uit het verleden.

Droogtijd cementvloer

vloer

Veel specialisten krijgen de vraag: ‘Hoe lang moet een cementvloer drogen’? Dat is een vraag die lastig te beantwoorden valt. De droogtijd van een cementdekvloer hangt namelijk af van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur van de ruimte. In een koude ruimte droogt een vloer natuurlijk langzamer dan in een warme ruimte. De ideale temperatuur is 20 graden Celsius. Meestal drogen smeervloeren ongeveer een centimeter per week.

Heb je dus een cementvloer van pakweg 7 centimeter, dan zal het minimaal 7 weken duren voordat de vloer droog is. Dat houdt niet in dat je er zo lang niet op kunt lopen; de meeste vloeren kun je binnen 24 uur veilig belopen.

De droogtijd verkorten

De droogtijd kun je versnellen of verkorten. Doe-het-zelvers gebruiken daarvoor vaak een bouwdroger, maar dat is geen goed idee. Een bouwdroger onttrekt namelijk het vocht aan de smeervloer. Dat vocht heeft een vloer juist nodig om hard en sterk te worden. Je breekt hiermee het harden van een smeervloer af. Een vakspecialist gebruikt meestal droogtijdversnellers.

Een droogtijdversneller is een grondstof die aan de mix tijdens het leggen van een vloer wordt toegevoegd. Het zorgt ervoor dat de vloer sneller hard en droog wordt. Verwacht daar overigens geen wonderen van: Het zal nog steeds enkele weken duren voordat je vloer goed droog is.

Wat is de luchtkussentechniek?

Specialisten passen wel eens de luchtkussentechniek toe om een vloer sneller te laten drogen. Met deze techniek creëert de specialist in korte tijd plaatselijk een heel droge luchtstroom. De specialist plakt dan de natte plekken in de keuken en de woonkamer af met plasticfolie, zodat het luchtvochtigheidspercentage in de ruimte afneemt. Daardoor verdampt het aanwezige vocht snel aan de droge lucht. Op die manier kun je op een natuurlijke manier de droogtijd van een vloer verkorten.

We benadrukken wel dat het essentieel is dat de vloer goed droog wordt. Eigenlijk is de beste methode om simpelweg te wachten tot de vloer vanzelf is uitgehard. Hoe minder je met de vloer bezig bent, hoe groter de kans is dat het eindresultaat perfect zal zijn.

Total
0
Shares
Gerelateerde berichten